Божидар Данев, БГНЕС

Божидар Данев:

Даваме на прокурор договорите в енергетиката

7001 | 14 септ. 2015 | 11:33

Политически интереси управляват икономиката, твърди пред Епицентър.бг изпълнителният председател на Българската стопанска камара


Даваме на прокурор договори, които са подписани от определени политици, както и анексите към тях, които дебалансират енергийната ни система. Това казва в интервю за Епицентър.бг изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

Сигналите са два - за ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3 (т. нар. американски централи "Ей И Ес Марица Изток 1" и "КонтурГлобал Марица Изток 3"), и за злоупотребите с ВЕИ-тата, поясни той. “За нас е важно да бъде изяснена отговорността на политиците, които са взели тези решения. Искаме среща със Сотир Цацаров, за да покажем на обществото, че не само говорим, но и действаме”, категоричен е Данев.

Четирите работодателски организации действаме заедно, подчерта той. Бизнесът настоява за среща с Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси. По думите на Данев голяма част от т.нар. „народни” представители гласуват изменения в законите за енергетиката и за възобновяемите енергийни източници, въпреки че членове на техните семейства и техни близки имат интереси в тази област. Освен това рабтодателите ще изпратят и писмо до ЕК за предоставянето на нерегламентирана държавна помощ за ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3.

“Ние сме икономика, движена от интересите, икономика на политическите интереси. В центровете на корупционните паяжини, оплели българската енергетика и икономика, са политическите паяци”, категоричен е Божидар Данев.

Интервюто с Божидар Данев четете ТУК

 


ОЗК

От категорията

Скокът на цените на строителните материали поставя бранша пред едно от най-сериозните изпитания

Снимка: В. "Строител"-1634299214.jpg

Ситуацията е тревожна, алармират и от Европейската федерация на строителната ...

15 окт. 2021 | 14:57

Пътищарите: Не сме се сраснали с властта

-1633942411.png

Извънредните обеми от работа са възложени в разрез със Закона за обществените ...

17 окт. 2021 | 17:14

Шефът на Булгаргаз: Високите цени на тока не могат да бъдат свързани с цените на газа в България

-1591852463.png

По думите му "Булгаргаз" продава на значително по-ниска цена от ...

17 окт. 2021 | 17:01

Хампарцумян: Ако цената на олиото тук е висока, пазарувайте в съседна държава

-1581580239.png

Според Хампарцумян ако не си съберем главите и не положим усилия за промени в ...

17 окт. 2021 | 10:53