Проф. Тони Веков, д.м.н.

Търговска Лига не играе на криеница, никога нищо не е приватизирала

Проф. Тони Веков: "Мама и Аз" ще бъде всенародна детска болница без грандомански намерения

8662 | 7 окт. 2022 | 09:18

Държавата даже ще бъде улеснена, а сегашната мизерия и агония – съкратена, пред лицето на рекордната детска и обща смъртност и връхлетялата ни, със страшна сила, демографска криза.

Проф. Тони Веков, д.м.н.-Prof--Toni-Vekov--d-m-n-_1665123972.jpg--Mama-i-Az--shte-garantira-naprednala-meditsinska-pomosht-za-vsichki-detsa-_1664865051.png

Проф. Тони Веков, д.м.н.

Председател на Съвета на Директорите на

Българския Кардиологичен Институт

 

мама и аз_1

 

Маските паднаха: манипулираните противници на болница ‚Мама и Аз‘ са „болшевики в здравеопазването“ със злеприкрити еснафски интереси – детска болница в София не искаме, ако не е държавна и няма табелка „национална“

7 октомври 2022 г.

 

След публикациите от 30 септември до днес– БНР;Становищеот БПА; Епицентър; Стандарт; 24 часа; WebCafe; Блиц; Дарик; Плевен за Плевен;Конкурент; Борба; Шумен; Варнаи проведената публична размяна на аргументи  стана ясно, че малкото на брой противници на проекта предпочитат да няма нова детска болница в София, ако тя ще бъде частна! 

 

Освен че не познават закона и конституционния ред, който гарантира равнопоставеност на всички видове собственост и свободна инициатива на гражданите, вкл. търговските дружества, противниците имат инвестирани еснафски интереси в своята отчаяна и предубедена позиция.

 

С безумни „съмнения“ или ирационални „притеснения“, както сами определят своите вълнения, като дали новата болница ще бъде „регулирана“ или „финансирана“ от държавата, дори не заслужава да се занимаваме!

 

Пред лицето на сегашната агония и тъжната история, ние не сме очаквали, въобще, друго отношение освен възхищение и затова не сме съобщили предварително намеренията си на всички, стотици, педиатри в София, особено някои титулувани.

 

Сега разбрахме и ще се поправим, ако и когато Министерският съвет вземе решение. Ние имаме консенсусна култура на иновативност в служба на обществения интерес и развитието. Освен това става дума за въвличане в долна интрига и манипулация на отделни педиатри: една манипулативна fakenews  репортерка, която работи за частна болница в Ст. Загора и е в тежък личен конфликт на интереси, инсинуира несъществуващия въпрос за „национална частна детска болница“ срещу нашата софийска детска болница ‚Мама и Аз‘ и изтръгва нелепи отговори от колеги педиатри – хабилитирани клиницисти,  като абсурдното „децата са собственост на държавата“!?!

 

Понеже няма сериозен аргумент срещу софийска детска болница ‚Мама и Аз‘ натрапчиво се внушава, че „Националната детска болница не може да бъде частна“.

 

Още в първата публикация ‚Срещата‘ от 30 септември:24 часа; Епицентър; ясно казахме „този проект не отменя, а подпомага и съкращава времето до създаването на държавна национална детска болница“ и след това повторихме същото на различни места, над 15 пъти заслужава отговор (също даден в предаването Нещо повече по БНР).

 

Понятието „национална“ болница няма еднозначно определение, още по-малко има отделен медицински стандарт за „национална“ детска болница. Водещите 10 детски болници, по качество и резултати, в света не са държавни и никоя от тях не се самоопределя като „национална“. У нас също няма легална дефиниция и съдържанието, което различните специалисти, работещи успоредно и в частни кабинети срещу заплащане от семействата,  влагат в понятието „национална“, е аморфно.

 

По повод неподходящата метафора за несъществуващ национален частен отбор“ питаме риторично: а защо звездите в наионалите отбори идват 100% от частните клубове, където игрят по 95% от всички мачове, и носят редовно, неизмеримо, по-голяма радост на феновете?

 

Ето защо, съвсем сериозно, МБАЛ ‚Мама и Аз‘ в София ще е болница с трето ниво на компетентност БЕЗ ДА Е НАЦИОНАЛНА, с капацитет за най-съвременна мултидисциплинарна болнична помощ, спешна и интензивна грижа (изискване и по закон), и най-важно, ще гарантира напреднала медицинска помощ за всички деца, независимо дали семействата са се самонасочили, приети са по спешност или с направление от лекар специалист!

В този смисъл ще бъде всенародна, както всички лицензирани болници в страната, но няма да има табелка национална“!

 

Освен това остават поне дузина педиатрични специалности, които няма да бъдат практикувани поради ограничен капацитет.

 

Проектът ‚Мама и Аз‘ в София няма грандомански претенции да замести или отмени изграждането на държавна „Национална детска болница.“ Държавата даже ще бъде улеснена, а сегашната мизерия и агония – съкратена, пред лицето на рекордната детска и обща смъртност и връхлетялата ни, със страшна сила, демографска криза.

 

Всички политици във и извън парламента, управлявали или в опозиция, признават и се вайкат, че в България няма чужди инвестиции от години и не сме привлекателна дестинация за инвестиционния капитал. Населението се стопява към критични нива.

 

В здравеопазването също няма нови чужди инвестиции, даже и неродената инвестиция ‚Мама и Аз‘ в българското свещено детско здравеопазване неоснователно и преднамерено е подложена на ирационално отричане от ретроградни мислители и коментатори, по-често манипулирани, които дори не знаят, че частните болници в България лекуваха огромен брой пациенти със COVID-19 при същите нерентабилни условия и недофинансирани пътеки, както държавните – без нито едно публично известно оплакване и пълна заетост на разкритите спешно COVID-отделения и COVID-реанимации.

 

Държавата, представлявана от Министерството на здравеопазването и Министерския съвет, е задължена от закона, обществения и политическия морал да реши, като честен регулатор, издават ли органите на висшата изпълнителна власт предварителен лиценз на Търговска Лига да изгради и пусне в експлоатация МБАЛ ‚Мама и Аз‘ в София – без да субсидират една стотинка народна пара и при запазени права за пълен и постоянен контрол по всички процедури и дейности!

 

Търговска Лига не играе на криеница, никога нищо не е приватизирала и не иска да покани общината или държавата в камуфлажно публично-частно партньорство – ‚за да мине проектът‘ – а носи цялата отговорност пред хората и обществото и разбира се – 100% финансовия риск и тежест.

 

Инвестицията погива за собственика и държавата потроши доста пари досега във фалстартовете към Националната детска болница и 40 години чакане. Сега дали има сили бързо, наред с другите тежки кризи, и с това да се заеме, за нас не е ясно?! Ясно за всички е обаче, че тъжните рекорди, за които стана дума, се чупят всекидневно с голяма общонационална и даже историческа болка! Животоспасяването и поддържането на населението, деца и възрастни, в добро здраве е първостепенен, неотложен и екзистенциален приоритет за всички в политическото представителство на народа!

 

Ние поемаме не само сериозната тежест на инвестицията, а по-важно, пълната отговорност за доброто управление на болница ‚Мама и Аз‘ в София. Със стремеж за достигане на най-високите медицински стандарти в педиатрията, известни в света и Европа, започваме активни програми за специализация на млади и по-опитни лекари във водещите медицински центрове на континента и отвъд океана.

 

Квалификацията на много нови кадри е наша голяма задача след решението на МС. Имаме вече прагматичен план и потвърдена готовност на тези центрове, също за редовно пребиваване в София, в ‚Мама и Аз‘, на медицински светила и за научноизследователско сътрудничество. Голяма част от голямата педиатрична общност в София и в България (които не се страхуват) изразиха вече своето искрено възхищение от идейния проект и са готови да ни подкрепят с всички сили.

 

Особено радостни са младите педиатри, че в условията на демокрация, свободна инициатива и естествена конкуренция по качеството в полза на децата, пациентите и семействата ще успеем заедно и естествено да преструктурираме детското здравеопазване.

 

Държавната болница, също, ще намери своето важно място със собствена инвестиционна и управленска програма, чрез събирането на едно място на разпръснатите сега 14 детски клиники в София, с изграждането и очакваното добро управление на бъдещата Национална детска болница. Това е напълно възможно, защото има много и добре управлявани държавни болници без дългове и с високо или прилично качество на медицинската помощ.

 

При нашата съвременна европейска здравноосигурителна система, редовните многомилионни държавни субсидии за зле управляваните държавни болници са „реален“ спомен от системата „Семашко“. Те са истинският разрушител на здравеопазването в България.

 

Това безобразие също трябва да спре в най-скоро време. Да се вдигнат цените на клиничните пътеки до поне средноевропейско ниво или да се премине към диагностично свързани групи. За сведение и да повторим към алчните за безотчетни държавни субсидии –  от водещите 10 детски болници в света по клинични и научноизследователски резултати нито една не е държавна, независимо дали са етикетирани като „национални“ или „университетски“, или често даже „градски“, защото табелките не лекуват.

 

 Вместо държавата да субсидира избрани по ирационални критерии крадливи директори на държавни болници просто трябва да си изпълнява в пълен обем задължителната вноска към НЗОК за лицата, осигурявани от нея. Много ограничено, само чрез местните бюджети, по ясни критерии да се осигури минимално подпомагане на необходимото покритие на периферията на страната от болнична помощ от първо ниво на компетентност.

 

И в това отношение болница ‚Мама и Аз‘ ще бъде кооперативен инструмент за провеждането на ефикасна и ефективна държавна политика за възраждане на детското здравеопазване, чрез приемане и организиране на безплатни курсове за продължаващо обучение и издигане на квалификацията на лекарите от доболничната помощ и особено тези от периферията на страната.

 

До сега никой не е поставил под съмнение перфектнатa законосъобразност на проекта, неговата извънредна необходимост и творческа иновативност, а също така това дали Търговска Лига може да се справи с такъв голям и критично важен проект в краткия 3 годишен срок. Не е учудващо, защото вратите на дворците на здравето ‚Сърце и Мозък‘ в Плевен и Бургас са отворени за всеки да види всичко, където също лекуваме деца по отделни специалности. Както споделиха педиатри от столицата: „препълнени с пациенти и гъмжащи от хабилитирани колеги, млади лекари, чуждестранни светила, специализанти и медицински персонал“.

 

Освен това потвърждаваме за десети път: допълнително заплащане от родителите за лечението на техните деца не се предвижда.

 

Софийската МБАЛ ,Мама и Аз' може и трябва, при определени условия на акредитация и след 3-4-5 г. успешна клинична, учебна и научноизследодателска работа, да стане университетска болница, защото медицината е приложна наука и професия.

 

След като има частна университетска болница с ограничени функции в бургаско село, защо да няма в София, където има други големи частни университетски болници. Всички вярват и трябва да вярват в нашето модерно управление на съвременни болници, в нашата етика и висока степен на отговорност, която сме поели, без да се поддават на инсинуации и злонамерени внушения.

 

Министър-председателят ще получи нарочна покана от мен да посети ‚Сърце и Мозък‘ в Плевен и/или Бургас, преди да внесе в дневния ред на МС проекторешението за предварителен лиценз на ‚Мама и Аз‘ по чл. 37а от ЗЛЗ, за да придобие и лично впечатление какво най-малко „ще се сбъдне“ в София в близко бъдеще.

 

 


От категорията

Валерия Велева: За Борисов, Хекимян и жалката българска политика

Валерия Велева-1448546816.jpg

Да имаш кандидат за кмет като Георги Георгиев и да стигнеш до Хекимян, е ...

25 септ. 2023 | 15:11

Тошо Тошев в "Лъжата": Аз съм главен редактор на вестник, не на държавата

Тошо Тошев-Tosho-Toshev_1695291452.jpg

Предлагам на Бойко, вместо да показваме близост из ресторантите, да дойде в ...

25 септ. 2023 | 21:07

Иван Стамболов-Сула: Защо Хекимян? Защо не Георги Георгиев, който поне знае какво става в Общината?

Иван Стамболов-Сула-1620807193.jpg

Виждаме, че ГЕРБ не само нямат намерение да се разправят с „Промяната“, което ...

25 септ. 2023 | 15:46

Боян Чуков: Руските специални служби са като руската армия. Могат, но са като спънати коне

Боян Чуков-1542196322.jpg

"Странната война продължава. Всичко опира до политическа воля и решение на ...

25 септ. 2023 | 20:09

Най-важното

Хекимян е отрицанието на Борисов за София на ГЕРБ. Това е предателство към ГЕРБ

Валерия Велева: За Борисов, Хекимян и жалката българска политика

Валерия Велева-1448546816.jpg

Да имаш кандидат за кмет като Георги Георгиев и да стигнеш до Хекимян, е ...

25 септ. 2023 | 15:11

Недопустимо е храм, заключен с катинари. Правителството да установи чия собственост е Руската църква, призова той

Пеевски: ДПС няма да подкрепи никого за кандидат-кмет на София, дори на балотажа
(Видео)

Пеевски: ДПС няма да подкрепи никой за кандидат-кмет на София-Peevski--Denkov-i-Vasilev-shte-podpishat-dokument-s-protestirashtite_1695203745.jpg

Църквата трябва да е отворена, не може да е заключен храмът. Нека да се ...

25 септ. 2023 | 12:35

Негово Светейшество е информирал със свое нарочно писмо Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил

Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да обслужват Руската църква

Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да обслужват Руската църква-Patriarh-Neofit-naznachi-sveshtenitsi-ot-Sofiya--koito-da-obsluzhvat-Ruskata-tsarkva_1695651330.jpg

Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на ...

25 септ. 2023 | 15:05

Реших да се кандидатирам, за да работя за обществото, но от другата страна, обяви кандидат-кметът

ГЕРБ -СДС регистрира Антон Хекимян за кандидат-кмет на София, предложението е лично на Борисов

ГЕРБ -СДС регистрира Антон Хекимян за кандидат-кмет на  София, предложението е лично на Борисов-GERB--SDS-registrira-Anton-Hekimyan-za-kandidat-kmet-na-Sofiya--predlozhenieto-e-lichno-na-Borisov_1695627791.jpg

Хекимян уточни, че миналата седмица е имал лична среща с лидера на ГЕРБ Бойко ...

25 септ. 2023 | 10:01

Този мистериозен доклад никой не го е виждал, никой не знае какво пише в него, каза тя

Нинова пита: Бил ли е Хекимян лична къртица на Бойко Борисов в БТВ

--Ninova--BSP-nyama-da-podkrepi-pravitelstvo-na-GERB-s-prisastvie-ili-otsastvie-ot-zalata_1684403365.jpg

Относно номинацията на ГЕРБ-СДС за кмет на София на Антон Хекимян, Нинова ...

25 септ. 2023 | 12:11

За да работи добре едно общество, трябва да има китайска стена между медиите и политиката, смята той

Терзиев за Хекимян: Опитите на журналистите да влизат в политиката не са свършили добре

Васил Терзиев: Опитите на журналистите да влизат в политиката, не са свършили добре-Vasil-Terziev--Opitite-na-zhurnalistite-da-vlizat-v-politikata--ne-sa-svarshili-dobre_1695628810.jpg

ГЕРБ и Борисов избират да заложат на човек, който буквално една седмица преди ...

25 септ. 2023 | 10:58

Борисов дал инструкции по места, ако се стигне до балотаж,, да подкрепят „Промяната“

Иван Стамболов-Сула: Защо Хекимян? Защо не Георги Георгиев, който поне знае какво става в Общината?

Иван Стамболов-Сула-1620807193.jpg

Виждаме, че ГЕРБ не само нямат намерение да се разправят с „Промяната“, което ...

25 септ. 2023 | 15:46

Йорданка Фандъкова поема нюзрума на бТв. Първата ѝ работа е ремонт на студиото, гласи друг коментар

Хекимян взриви Мрежата: Гответе се за Цитиридис. С подгласници Цънцарова и Ризова

Честито на софиянци, мъжкото ледено хоро се мести в Перловска река, пише потребител
-Chestito-na-sofiyantsi--mazhkoto-ledeno-horo-se-mesti-v-Perlovska-reka-_1695633578.jpg

С таргета на Хекимян, по-евтино и също толкова ефективно щеше да му е на Бойко ...

25 септ. 2023 | 11:16

Защо му бе на ББ да издъни, както най-верния си агент в БТВ, така и самата телевизия

Паун Цонев: Защо Борисов реши, че е по-добре новата Цецка да се казва Антон?

Паун Цонев: Защо Борисов реши, че е по-добре новата Цецка да се казва Антон?-1477839807.jpg

Дали до края на деня Борисов няма да обяви на главния изпълнителен директор на ...

25 септ. 2023 | 16:04