© ГЕОРГИ ЦВЕТКОВ

Зам. вътрешният министър Филип Гунев:

27 000 служители на МВР на изпит до края на юли

11523 | 24 юли 2015 | 13:23

Интервю на Ваня Георгиева за полицията и за мерките срещу насилието


- Г-н Гунев, МВР отчете спад в престъпността в страната, а гражданите - ръст на нарушенията в МВР след разпространените няколко клипа с полицейско насилие и произвол. Разклатено ли е доверието към силовото министерство?
- Въпросът е сложен и има социологически изследвания, през които измерваме това. На този етап не отчитаме спад в доверието. Дори обрат­ното - имаме увеличение и скоро ще бъдат оповестени данни от изследване на една организация, с което съм запознат. Няма увеличение и на скритата престъпност (тази, която не се докладва и регистрира в МВР), а това за нас също е индикатор на доверие. Това значи, че хората са склонни да съобщават, когато са станали жертви на посегателство, защото имат вяра в полицията. От друга страна, се забелязва намаляване на престъпността, което отново ни кара да мислим, че доверието в МВР не е спаднало. Разбира се, вече има много видимост на проблема и за бъдеще ще е така. Всеки със смартфон може да записва сцени с полицейско насилие, на които присъства, и после да ги разпространява. През първите 6 месеца на 2015 г. са регистрирани 81 сигнала за полицейско насилие, свързани най-вече с Охранителна полиция.
- Случаите, за които говорим, са стари, но след публичното им показване сега министър Бъчварова, а и премиерът съзряха атака срещу кабинета и настоящото ръководство на МВР. Отговорихте ли си вече на въпроса кой и защо ви атакува?
- Аз лично не знам. Какъв е поводът, не е толкова важно. По-важното е, че това е недопустимо. Подобни случаи трябва да се разследват, и то по обективен начин. Голяма част от проверките се извършват от Инспектората на МВР като гарант за независимост, тъй като тази дирекция е подчинена на министъра, а не на професионалното ръководство. Моето мнение винаги е било в дългосрочна перспектива у нас по подобие на западноевропейските страни да се създаде външен орган, който да се занимава с тези разследвания. В България прокуратурата е независима от изпълнителната власт и всеки сигнал за полицейско насилие би следвало по независим начин да се разследва от обвинението и следствието.
- Дали обаче се разследват сигналите, или се потулват?
- Не мисля, че прокуратурата потулва разследването на сигнали. И сега има начини за независим мониторинг у нас. Омбудсманът например също има правомощия да провери дали са спазени европейските норми при вътрешните проверки в МВР. Има специална програма, в която той наблюдава за положението в местата за лица, лишени от свобода, включително арестите в районните управления. При случай на насилие той може да се сезира и да прави проверки. Иначе, ако трябва да цитирам европейската практика, ще кажа, че в Белгия има независима комисия към парламента, която разследва случаите с полицейско насилие. Във Великобритания комисия преценява при всяка жалба дали полицията е достатъчно независима сама да си я разследва, или ако има съмнения за пристрастност, да изземе случая. В нея работят бивши съдии, правозащитници, самите разследвания се извършват от следователи с полицейски правомощия.
- Кадрите с полицейско насилие поставиха много горещи въпроси за спешно решаване. Какви мерки набеляза ръководството на МВР?
- Основното беше в посока по-доброто обучение на състава. През годините са проведени безброй проекти с цел запознаване на полицаите с правата на гражданите, но не винаги са достатъчно практични. Сега по заповед на главния секретар на МВР Георги Костов е разпоредено да се приложат шест мерки по няколко линии: да се организират и проведат практически и теоретични изпити за измерване нивото на квалификация, да се провери служителите дали познават нормативната база, регламентираща реда и основанията за задържане, както и кога се използват физическа сила и помощни средства (белезници). Хората ни ще минат отново на обучение по основни тактики на задържане, поставяне на белезници, приемане на жалби, отношение към гражданите, припомняне на Етичния кодекс на служителите на МВР. Изпитите трябва да се планират и проведат до 31 юли. Това ще обхване целия униформен състав, който наброява около 27 000 служители. В следващите три месеца са предвидени и още много обучения.
- Какви?
- Залагаме на обучението, така че съставът да използва своите правомощия и да знае къде е границата, за да не се стига до потъпкване на човешките права. Във видеата с насилие виждам, че някакъв полицейски служител в по-голяма степен си превишава правомощията. Той, ако не раздава шамари, а просто извършва полицейски арест, и ако говори на висок тон, а не псува, пак може да бъде авторитарен, да въдвори ред и дисциплина. Пак може да употреби сила, за да свали някого на земята, да го арестува, но да го направи по професионален начин. За мен употребата на сила в тези случаи не е проблем, проблем е превишаването на тези права и по-скоро непрофесионалното изпълнение. То дори е безсмислено.
- Има ли МВР проблем с подбора на кадрите?
- Една от интерпретациите защо полицаи проявяват агресия е и свръхнатовареността им. Това важи както за границата, така и за служителите на улицата. Има значително свиване на щата в последните години. В някои областни дирекции съставът беше намален с близо една четвърт. По границата се командироват служители, което води до нарастване на извънредния труд и ги поставя под допълнителен стрес. Това са възможни обяснения за агресията. Проблемът не е само в България. Директорът на ФРОНТЕКС сподели пред мен, че в други страни има насилие, свързано с Гранична полиция. Затова у нас предприехме тези стъпки със строежа на оградата - да намалим имиграционния натиск и нуждата от повече служители.
- Как върви строежът на оградата?
- Той започна преди дни. Бяха определени 58 км приоритетни участъци, върху които да бъде изградено съоръжението. Това са места, където има най-голям имиграционен натиск. Цената е одобрена с постановление на МС. За близо 60 км преградно съоръжение и за близо 130 км пътища цената е около 60 млн. лв. Има разлики със сумата, за която бе изградено предходното съоръжение. Причината за оскъпяването е, че ще се правят пътища, а освен това има разлики в конструкцията на стената, която беше удебелена, поцинкована, ще има допълнително бодлива тел, като цяло ще бъде по-устойчива.
- Европа ще ни връща бежанци. Защо?
- На заседание в Брюксел преди дни беше прието всички страни да приемат бежанци, включително Гърция и Италия. В тази инициатива участват дори Исландия и Норвегия, които не са в ЕС. България се договори в следващите две години да приеме 500 бежанци. Това става по две програми: едната е за презаселване от трети страни. Например от Турция или Ливан да бъдат докарани тук. А другата за релокация - тези от Гърция и Италия да бъдат предвижени в други страни в Евросъюза. Единствено отказаха да участват Унгария и Австрия. Причината е, че те имат по 70 000 бежанци от началото на годината.
- А у нас колко са?
- От началото на годината имаме заловени близо 12 хиляди имигранти, около 6 хиляди са подали молба за бежански статут. Тези нови 500 души няма да натоварят нашата система. Важното беше да се покаже, че проявяваме общоевропейска солидарност. Големите страни като Германия и Франция заявиха, че ако всички страни не се включат, целият план рискува да пропадне. Германия очаква до края на годината близо 400 хиляди молби за статут. Това е криза в цяла Европа.
- Правили ли сте изчисления колко струва издръжката на един бежанец и колко ни струва един служител, който по някакъв начин е ангажиран с грижа за чужденците?
- Разходите за един бежанец горе-долу възлизат на около 500 лева на месец - за изхранване, поддръжка на домовете, обслужване. А за един служител - около 900 лева.
- Защо не може да се разберете със синдикатите, които след дни готвят протест?
- В МВР има шест синдиката, пет не протестират, а само един. Има редица искания на всички синдикати съвместно, които са свързани с допълнителни финансови средства. Бюджетът ни обаче не позволява удовлетворяването на тези искания. Структурните промени и кадровата политика не са обект на социалния диалог и затова тези искания са недопустими. Исканията са свързани с пенсионната реформа и на този етап това не засяга нас като политическо ръководство. Основната причина протестът да е пред парламента е, че решенията са в ръцете на депутатите.
- Вие ръководихте изготвянето на аналитичен доклад за целите на Стратегията за противодействие на корупцията. Какво показа той?
- Че има множество неработещи институции. Например декларациите за имуществено състояние на лицата, заемащи висши държавни длъжности. Те се попълваха, но първо не подлежаха на проверки въз основа на анализ на риска. Основната функция на дирекцията в Сметната палата, която се занимаваше с това, беше да верифицира дали няма пропуснато нещо, което е в публичните регистри. По линия на комисията за установяване на конфликт на интереси бе отчетено, че задълбочени проверки не са правени.
- Основното притеснение сега е председателят на новото антикорупционно бюро да не се превърне във Филип Златанов с тефтерчетата.
- Как да се гарантира независимостта на тази институция беше една от най-дискутираните теми на изслушванията в комисиите миналата седмица в парламента. Има различни модели как да бъде избран ръководителят на тази структура. Това, което сега е предложено, е подобно на начина, по който се избира например председателят на ДАНС. Това става по предложение на премиера и с одобрението на президента. Има и други модели, но най-важно е да се гарантира обективност.


Още по темата

Филип Гунев е роден на 21 март 1973 г. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култура. Бакалавър по бизнес администрация и магистър по социална антропология от Лондонския икономически институт и по международни отношения от Колумбийския университет, Ню Йорк. През 2011 г. защитава докторска степен по социология в Лондонския икономически институт. Гунев е бил зам. вътрешен министър в служебния кабинет на Марин Райков и на Георги Близнашки.

На 11 ноември 2014 г. със заповед на премиера Борисов е назначен за зам.-министър на вътрешните работи.

Най-важното

До 2.55 часа парламентът обсъжда на второ четене промените в Изборния кодекс

Пак рекорд! 18 часа заседаваха депутатите за Изборния кодекс. Запазиха район "Чужбина

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1669929935.jpg

Остана досегашната разпоредба, според която многомандатните изборни райони са ...

2 дек. 2022 | 02:55

Вие мен с бял автобус не ме плашете. Готов съм пак да седна в него, заяви от трибуната Цонев

Окончателно! Върнаха хартиената бюлетина. Заплахи за "бунтове" и "белия автобус"

Парламентът върна хортиената бюлетина-Parlamentat-varna-hortienata-byuletina_1669911431.jpg

Дебатите по промените в ИК преминават при изключително видоко напрежение и ...

1 дек. 2022 | 16:11

Поради поисканото от БСП прекратяване на дебатите за връщане на хартиената бюлетина

ПП вдигат скандали в парламента: Кирил Петков изпадна в истерия, крещи и тропа по трибуната
(Видео)

Кирол Петков на трибуната на НС-Kirol-Petkov-na-tribunata-na-NS_1669901439.jpg

"Уважаеми колеги, приемете това като нормален ораторски патос", ...

1 дек. 2022 | 15:30

От трибуната прозвучаха и призиви за проверки на депутатите с дрегер

Скандал в парламента! Цонев обвини Рашков за незаконния арест на лидера на опозицията

Скандал в парламента! Цонев обвини Рашков за незаконния арест на лидера на опозицията-Skandal-v-parlamenta--Tsonev-obvini-Rashkov-za-nezakonniya-arest-na-lidera-na-opozitsiyata_1669897798.png

Ако аз бях вътрешен министър и бях арестувал лидера на опозицията и съдът ми ...

1 дек. 2022 | 14:23

Социалната комисия прие предложената от БСП еднократна подкрепа от 300 лв. за учениците от първи до четвърти клас

Корнелия Нинова: Още една добра новина за децата и семействата

Корнелия Нинова: Още една добра новина за децата и семействата-Korneliya-Ninova--Oshte-edna-dobra-novina-za-detsata-i-semeystvata_1669901929.jpg

Благодаря на партиите, които ни подкрепиха, написа във Фейсбук лидерът на ...

1 дек. 2022 | 15:37

Председателят на ПГ на ДПС подчерта, че с тях се премахват недействителните гласове

Карадайъ остро срещу ПП и ДБ за отхвърлянето на машините-скенери: Маските паднаха!

Отхвърлиха предложението на ДПС за въвеждане на машини-скенери-Po-poiskane-na-DPS-deputati-spirat--Lukoyl--da-iznesyat-goriva-_1669820596.jpg

"Видя се кой за машинно гласуване, кой е за честни избори. Ето ги ...

1 дек. 2022 | 17:49

Полезното действие е, ако някой осъществи собствен, личен жест, каза още режисьорът

Явор Гърдев: Директорът на Народния театър не може да освободи Велислава Кръстева

Явор Гърдев-Yavor-Gardev--Moyata-ostavka-ot-Narodniya-teatar-sashto-e-depozirana_1668527682.jpg

Хората не могат да бъдат уволнявани от работа просто така. Действието, което тя ...

2 дек. 2022 | 04:26

Минеков със заплаха: Ако шефът на Народния театър не извади себе си от блатото, то ще бъде изсушено
(Видео)

Минеков със заплаха: Ако шефът на Народния театър не извади себе си от блатото, то ще бъде изсушено-1659365165.png

Министърът призова Василев Василев да направи необходимото по скандал в театъра ...

1 дек. 2022 | 13:16

Понякога, за да надградим, трябва да разчистим гнилите ябълки

Министър Пулев обмисля да сезира прокуратурата и АДФИ за случващото се в ББР

Министър Пулев обмисля да сезира прокуратурата и АДФИ за случващото се в ББР-Ministar-Pulev-obmislya-da-sezira-prokuraturata-i-ADFI-za-sluchvashtoto-se-v-BBR_1669911836.jpg

Надзорът успя да вкара за гласуване едно за мен доста спорно решение, което ...

1 дек. 2022 | 18:23