Андрей Райчев: Правителството може да изкара до местните избори

Всички ще протестират, но напрежението ще е наесен, прогнозира Райчев

Андрей Райчев: Абсурд е правителството да изкара целия си мандат, максимум до местните избори

12705 | 29 май 2022 | 11:42

Ако от ПП махнат ветото въпреки волята на коалиционните партньори и на населението, слизането им от власт е сигурно. Те искат да застанат пред международните фактори, на които са им обещали и да им кажат – не сме ние виновни, а парламентът не дава, смята


Това правителство е абсурд да изкара целия си мандат, вероятността за това е под 10%. Това мнение изрази пред БНР социологът и политически анализатор Андрей Райчев.

 

Той вижда максимален хоризонт на управляващите до местните избори, защото "прекалено големи са напреженията, прекалено големи са недоволствата".

 

"Бензинът на тази кола ще ги докара максимално до тази точка, това е крайната точка, до която могат да достигнат и това би било много голям успех за тях", каза Райчев.

 

Управляващите от ПП са обещали сериозно на купища фактори, че България ще махне ветото за преговори със Северна Македония, отбеляза социологът.

 

"Ако махнат ветото въпреки волята на коалиционните партньори и на населението, слизането им от власт е сигурно. Те се опитват да излязат от ситуацията – аз реших. Първо предложиха да се съберат при президента на консултативен съвет. (...) Тогава казаха - парламентът, по този начин те пренасят върху опозицията отговорността. Опозицията беше в ситуация просто да гледа как се гърчат. Сега ще трябва да гласува или да не участва. Те искат да застанат пред международните фактори, на които са им обещали и да им кажат – не сме ние виновни, а парламентът не дава. Ако пък дава – народът ще каже еди какво си за своите избраници. Защото в България има консенсус по въпроса – 80 на то от българите смятат, че ние не трябва да дадем сваляне на вето на македонците. Цената да го направиш това въпреки тяхната воля, е много голяма."

 

Високите цени са много голяма неприятност за управляващите, те ще се стремят максимално да овладеят и компенсират това, но то не може да се овладее и компенсира не в български, а в световен мащаб, посочи Андрей Райчев.

 

"На голямо скърцане ще бъдат подложени цяла серия правителства, включително и нашето. Напрежението е икономическо, не е политическо засега. Засега не се е образувал буреносен облак и от леви, и от десни, както през лятото на 2020-а, който удари с мълния. Сега не се вижда такова нещо. Всички ще протестират, но напрежението ще е наесен", прогнозира Райчев.

 

"Някой отговаря ли на въпроса защо тази инфлация се случва? Всички сочат украинската ситуация, но това не е вярно. Причината е, че в световен мащаб се напечатаха огромно количество пари и се изпораздадоха огромно количество пари – трилиони, трилиони, и печатаха, и раздаваха. Всичкото това нали някой трябва да го плати. Това е неизбежно. Някой трябва да плати сметката за ковида. Тази истерия не може да мине безплатно. Тази идиотщина, при която престанахме да работим, започнахме да стоим вкъщи. Всичко това трябва някой да го плаща и сега ще го плащаме ние. Тази война – ситуацията в Украйна, наследява една друга идиотщина", коментира анализаторът.

 

Кога ще възникне нова ситуация – когато започне някой да преговаря с тях, когато излязат от изолация. За ГЕРБ новата ситуация няма да бъде, че Петков не е премиер, това не е достатъчно.

Това е критерият, който си поставят. (…) И за ГЕРБ, и за ДПС главното не е падането на правителството, главното е излизането от изолация."

"Възраждане" може да стане голяма партия по сегашните критерии, но с таван около 15%, смята Райчев.

По думите му "това са крайно недоволните хора, които са склонни да предложат на България геополитически катаклизъм от типа на 10 ноември, почти революция".

"В платната на Костадинов духат няколко неща и едно от тях е войната в Украйна. Българският народ е традиционно русофилски, той няма антируски инстинкт, напротив - инстинктът му е проруски.

В момента има малка група хора, които ужасно се радват на ситуацията, така беше и по време на ваксинирането, и с всички сили през цялото време крещят "Долу Путин!", ако не говориш против Путин, значи си путинист. (...)

Перманентната истерия, която ни се предлага от тази малка група заинтересовани лица, са на път да докарат голяма група българи осъзнато да застанат на антинатовски позиции.

Това е голяма грешка, тя се извършва от една група натегачи. (...) Тук въпросът е на нюанси на оценките за войната – Западът е напълно убеден, че украинците са снежнобели, а руснаците – предимно черни. Българите не са убедени в това.

Повечето българи схващат това като вид религиозна война, която не е наша. Аз съм един от тези хора, ние не сме путинисти.", смята Райчев.

Управляващите от ПП са обещали сериозно на купища фактори, че България ще махне ветото за преговори със Северна Македония, отбеляза социологът.

"Ако махнат ветото въпреки волята на коалиционните партньори и на населението, слизането им от власт е сигурно.

Те се опитват да излязат от ситуацията – аз реших. Първо предложиха да се съберат при президента на консултативен съвет. (...) Тогава казаха - парламентът, по този начин те пренасят върху опозицията отговорността. Опозицията беше в ситуация просто да гледа как се гърчат. Сега ще трябва да гласува или да не участва.

Те искат да застанат пред международните фактори, на които са им обещали и да им кажат – не сме ние виновни, а парламентът не дава.

Ако пък дава – народът ще каже еди какво си за своите избраници. Защото в България има консенсус по въпроса – 80 на то от българите смятат, че ние не трябва да дадем сваляне на вето на македонците. Цената да го направиш това въпреки тяхната воля, е много голяма", допълни социологът.

Високите цени са много голяма неприятност за управляващите, те ще се стремят максимално да овладеят и компенсират това, но то не може да се овладее и компенсира не в български, а в световен мащаб, посочи Андрей Райчев.

"На голямо скърцане ще бъдат подложени цяла серия правителства, включително и нашето. Напрежението е икономическо, не е политическо засега. Засега не се е образувал буреносен облак и от леви, и от десни, както през лятото на 2020-а, който удари с мълния. Сега не се вижда такова нещо. Всички ще протестират, но напрежението ще е наесен", прогнозира Райчев.

"Някой отговаря ли на въпроса защо тази инфлация се случва? Всички сочат украинската ситуация, но това не е вярно. Причината е, че в световен мащаб се напечатаха огромно количество пари и се изпораздадоха огромно количество пари – трилиони, трилиони, и печатаха, и раздаваха. Всичкото това нали някой трябва да го плати.

Това е неизбежно. Някой трябва да плати сметката за ковида. Тази истерия не може да мине безплатно. Тази идиотщина, при която престанахме да работим, започнахме да стоим вкъщи. Всичко това трябва някой да го плаща и сега ще го плащаме ние. Тази война – ситуацията в Украйна, наследява една друга идиотщина", коментира анализаторът.

За спирането на газа и позицията на страната ни Андрей Райчев изтъкна:

"Защо България трябваше да изпреварва всички и да тича напред? Единствена в Европа да се откаже от газа. Каква е причината за това? Защо всички плащат, а ние, като някакви натегачи, не плащаме? За да може нашият ръководител да ходи из Европа и да вика – ето, аз съм големият борец.

Никаква друга изгода няма. Ние сме средна страна и трябва да гледаме да не се пъчим много напред. Ние не сме в положението на Полша."


От категорията

Провал! Договорен е слот само за един танкер с втечнен газ през октомври, другите два са отказани
(Видео)

Служебният министър на енергетиката Росен Христов Снимка: БНТ-1660926600.jpg

За ноември и декември не можахме да намерим слотове, които са на икономически ...

19 авг. 2022 | 19:29

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство
(Видео)

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство-1660945219.jpg

Аз съм неудобна в политиката от много време, много бой съм понасяла, и това ще ...

19 авг. 2022 | 18:31

10 милиарда лева несъбрани данъци след Асен Василев
(Видео)

Просрочени данъчни задължения на фирми за над 10 млрд. лв. остави след себе си бившият министър на финансите Асен Василев-1656911400.jpg

По време на управлението на бившия финансов министър в списъка на големите ...

19 авг. 2022 | 21:38

Каримански, ИТН: Ние не свалихме кабинета, концентрацията на властта беше при финансовия министър
(Видео)

Любомир Каримански Кадър: БНТ-1660930441.jpg

Неразбираемо е защо в един момент партиите твърдят, че служебният кабинет ...

19 авг. 2022 | 20:32