Арх. Константин Косев

Проектът за реконструкция на „Инжпроект” ООД вече е одобрен

Арх. Константин Косев: За ремонта на моста на Кольо Фичето действахме с "бели ръкавици"

11100 | 16 апр. 2020 | 09:23

Новата сграда към съоръжението ще бъде музей, изграден в кобиличната крива, характерна от творчеството на Фичето. Покривът е абсолютно наподобяващ тази крива, за да може това, което ще бъде експонирано вътре да има отражение и в екстериора

Арх. Константин Косев-1587018199.jpgПроектът за реконструкция на „Инжпроект” ООД на моста на Кольо Фичето вече е одобрен-1587017632.jpgмоста на Кольо Фичето -1587017580.jpgмоста на Кольо Фичето -1587017558.jpg

Предстои реконструкция на моста над река Янтра до град Бяла по проект „Консервация и реставрация на моста на Колю Фичето над река Янтра при гр. Бяла“ на стойност 8 624 680 лв. Фирмата, направила проекта, е „Инжпроект” ООД с управител арх. Константин Косев, която е част от семейството на „Трейс Груп Холд“ АД. 

 

„Инжпроект“ ООД е с  единствен предмет на дейност – проектиране. Има множество проекти свързани с транспортната инфраструктура и инженерните градски и извънградски мрежи, сред които автомагистрали, столичен метрополитен, общи устройствени планове и комуникационно транспортни системи, сгради и съоръжения.

 

За перипетиите пред проекта, възникналите трудности и визията за бъдещето, вложена в реставрацията на паметника на културата говорим с управителя на фирмата-изпълнител арх. Константин Косев.

 

- Г-н Косев, вашият проект за реконструкция на моста над р. Янтра до град Бяла е одобрен за изпълнение, на какво заложихте в представянето си?

- Проектът има дълга история, работата по него започна още през 2017 г. и то не без активното съдействие на кмета на Бяла. Преди 3 години стартирахме и с изработването на идейния проект, като целта тогава беше първо да формираме концепция за възстановяване на паметника, за неговата адаптация към сегашния момент. След това минахме на няколко обществени обсъждания, включително и чисто професионални, на които бяха поканени много колеги от Русенска област. Проектът претърпя доста развитие през годините и в крайна сметка стигнахме до решението, което в момента е одобрено от Института за паметници на недвижимото културно наследство и Министерство на културата. В момента се подготвяме да завършим работата с един подробен работен проект.

 

- Пред какви трудности се изправихте за този дълъг период от време?

- Най-различни – и бавни административни действия, множество срещи, и търсене на начини за финансиране, и ред други подобни обстоятелства. Трудности имаше и при намиране на самото решение за най-правилния път според нас, по които трябва да решим задачата. Ние осъзнаваме колко голяма е отговорността, която поемаме, всеки един проектант малко или много в душата си носи част от духа на Кольо Фичето и се отнася с уважение към неговото творчество.

 

- На какво залагате като проектанти за запазване на автентичния историческия вид на съоръжението, все пак мостът е паметник на културата с национално значение?

- Мостът е уникален, защото е един от малкото инженерни паметници, частично запазени у нас. Залагаме на това, че трябва в максимална степен да запазим автентичната част на моста, тъй като той на практика е съставен от три отделни сектора. Горе-долу около 130 метра или 4 арки са запазени от автентичната конструкция в източната посока, за тях изцяло ще се придържаме към автентичния образ, като ще се опитаме да го реставрираме. Следващата част, която е с дължина около 137 метра и е възстановена през 1927 г. по времето на Александър Стамболийски е стоманобетонна конструктия, за съжаление, е безвъзвртано загубена във времето като автентичен образ. В момента не представлява абсолютно никакъв интерес като художествен и културен елемент. Тази част ще се опитаме да адаптираме, така че до голяма степен да можем да я хармонизираме ритмично със запазената автентична част, като естествено я укрепим.

 

След това има още около 70 метра, които през 1923 г., когато са изградили стоманобетонната конструкция са затрупали с насип, за да могат да скасят мостовото съоръжение. От направените ни проучвания очакваме под насипа да има запазени части от фундаментите на оригиналния мост, като ще се опитаме да ги открием и те да получат своята презентация и да бъдат експонирани по подходящ начин. В този участък буквално ще действаме с „бели ръкавици”, за да не направим по-големи поръжения, отколкото навремето са направени при събарянето на моста.

Остава и един малък участък в най-западната част на моста, там има две рамки, които също са запазени от оригиналната конструкция. За съжаление, най-западният край на моста е затрупан от републиканския път, тази част е безвъзвратно загубена. Но западните рамки в тази посока ще бъдат реставрирани, както първия участък. В общи линии това са вижданията ни за действия и възстановяване на съоръжението.

 

- Предвиждате изграждането и на нова сграда - музей. Какво ще представлява тя?

- Новата сграда ще носи характера на новото строителство, но основната идея и като формообразуване при изграждането и проектирането беше кобиличната крива, характерна за творчеството на Кольо Фичето. Целият покрив е абсолютно наподобяващ тази крива, за да може това, което ще бъде експонирано вътре, по някакъв начин да има отражение и в екстериора на сградата.

 

- Каква е цялостната Ви визия за проекта? Какви цели си поставяте при реализацията?

- Първата и най-голяма цел, която сме имали, е по възможно най-бързия и най-безболезнения начин да укрепим съоръжението, така че то да остане за поколенията напред, а не да бъде разрушено, тъй като то в момента не е в добро физическо сътояние, поради подкопаване на устоите и редица неуспешни интервенции, правени през годините. Това е една от най-важните ни задачи – чисто инжинерно да запазим паметника.

Втората задача, която сме си поставили, е този паметник да получи своето място в нашето културно наследство, да бъде експониран и да може да стане една добра туристическа и културна атракция за години напред.

Знаем, че някои неща в България, особено свързани с паметниците, къде поради липса на пари, къде понякога поради нехайство, не получават необходимата грижа, ето защо ще се опитаме да направим настоящия проект по най-добрия начин, с визия за бъдещето.

 


ОЗК

От категорията

Банки блокират сметки на клиенти, ако не са актуализирали личните си данни

Кадър: Нова тв-Kadar--Nova-tv_1695839302.jpg

С блокирани сметки се оказват хора, които не са получили никаква информация от ...

27 септ. 2023 | 21:27

Икономическата комисия: "Лукойл" ще може да работи с руски нефт още една година

Икономическата комисия: "Лукойл" ще може да работи с руски нефт още една година-Masovi-sakrashteniya-na-rabotnitsi-podgotvya-ruskata-kompaniya--Balkani--koyato-raboti-na-teritoriyata-na--Lukoyl-Neftohim-Burgas-_1671456724.jpg

Предложението бе припознато от Йордан Цонев от ДПС, като той уточни, че идеята ...

27 септ. 2023 | 18:02

Плащанията към НАП през E-PAY временно са спрени

-1607001279.jpg

От агенцията обясняват, че временното ограничение е свързано с реализацията на ...

27 септ. 2023 | 16:35

НОИ: Разходът за пенсии надхвърля 19 млрд. лв.

Разходът за пенсии надхвърля 19 млрд. лв.-Balgarite-barzat-da-se-pensionirat_1678804111.jpg

Предвидените средства за възраастните са с 3 657 440,2 хил. лв. или с 23,6 на ...

27 септ. 2023 | 10:55

Най-важното

За нас е извършено престъпление с нотариалния акт за руската църква, категоричен е той

Пеевски: Няма опасност за националната сигурност след решението за допълнителна помощ за Украйна
(Видео)

Делян Пеевски Снимка: ДПС-Delyan-Peevski-Snimka--DPS_1695833786.jpg

Това са повредени комплекси, които не са нужни на България. Създават една ...

27 септ. 2023 | 19:55

Той призна, че последната техника, влязла в Сухопътните войски, е на 30 години

Ген.-майор Деян Дешков: От въоръжението на Сухопътните войски нищо не е предоставяно на Украйна

Ген.-майор Деян Дешков Кадър: БНТ-Gen-mayor-Deyan-Deshkov-Kadar--BNT_1695835481.jpg

Закупуването на бойни машини "Страйкър" за момента е в ...

27 септ. 2023 | 20:24

Проектът бе внесен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Депутатите решиха с таен вот: Пращаме ракети за C-300 и патрони на Украйна

Депутатите дадоха зелена светлина за изпращане на зенитни ракети и патрони на Украйна-S-90-glasa-i-bez-debati-promenite-v-Zakona-za-sadebnata-vlast-minaha-na-parvo-chetene-Snimka-BTA_1695044227.jpg

"Всичко е прието и е приключена темата. БСП напуснаха, ...

27 септ. 2023 | 14:38

Русия призовава София да преразгледа решението си

Москва: България ще наруши международното право, ако даде ракети за ЗРК С-300 на Киев

Зенитно-ракетни комплекси С-300-V-spisaka-na-Zelenski-veroyatno-sa-raketnite-kompleksi-S-300--kakto-i-kompleksat-S-200_1688754464.jpg

Това ще доведе до ескалация на конфликта и невинни човешки жертви, ...

27 септ. 2023 | 14:34

Темата за националния празник ще остане, но няма да бъде решена в Конституцията, каза Денков

Премиерът: Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международните договори
(Видео)

Денков: Русия е последната, която би могла да говори за спазване на международните договори-Snimka--Pravitelstvena-informatsionna-sluzhba_1695724287.jpg

Тези ракети или части от тях, ако бъдат използвани в Украйна, ще бъдат за ...

27 септ. 2023 | 19:11

Прави се пореден опит да се обезкърви Българската армия, категорични са от БСП

Нинова: Решението да дадем ракетите си на Украйна е предателство и гавра с националната сигурност

Нинова: Решението за ракетите е грандиозен скандал, предателство и гавра с националната сигурност-Ninova--Reshenieto-za-raketite-e-grandiozen-skandal--predatelstvo-i-gavra-s-natsionalnata-sigurnost_1695815119.jpg

Вносителите Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев и Кирил ...

27 септ. 2023 | 14:44

ГЕРБ с призив да се удължи живота на въглищните централи: Чака ни енергиен погром!

Добрев: 1 млрд. 760 млн. евро са дадени на мними фирми, спонсори на ПП. Това е международен скандал!

ГЕРБ с извънреден брифинг
-GERB-s-izvanreden-brifing-_1695825840.jpg

Жечо Станков допълни, че над 49 000 души разчитат на този сектор и също призова ...

27 септ. 2023 | 17:32

Промените в Конституцията няма да касаят националния празник, както поискаха от ПП

Борисов удържа на думата си: ГЕРБ няма да подкрепи промяната на националния празник

Борисов: ГЕРБ няма да подкрепи промяната на националния празник. Няма да го има в Конституцията-Borisov--Shte-igraem-s-nash-kmet-v-Sofiya--no-sam-gotov-na-razgovori-za-dyasnotsentristki-blok_1689165499.jpg

И не затова, че не сме за 24 май, а не трябва да се бият празниците в България, ...

27 септ. 2023 | 09:30

Да пускаш доноси в НАП срещу конкурентите си е рекет и не подобряване на условията за бизнес, категоричен е той

Хекимян: Идеята да се плаща на всеки, разкрил укрит данък, е доносничество! Това ли е "промяната"?

Хекимян: Идеята да се плаща 10% на всеки, разкрил укрит данък, е доносничество! Това ли е "промяната"-Hekimyan--Ideyata-da-se-plashta-10--na-vseki--razkril-ukrit-danak--e-donosnichestvo--Tova-li-e--promyanata-_1695820756.jpg

Кандидатът за кмет от ГЕРБ/СДС разговаря с бизнеса. Пое ангажимент да облекчи ...

27 септ. 2023 | 16:09