Арх. Константин Косев

Проектът за реконструкция на „Инжпроект” ООД вече е одобрен

Арх. Константин Косев: За ремонта на моста на Кольо Фичето действахме с "бели ръкавици"

9444 | 16 апр. 2020 | 09:23

Новата сграда към съоръжението ще бъде музей, изграден в кобиличната крива, характерна от творчеството на Фичето. Покривът е абсолютно наподобяващ тази крива, за да може това, което ще бъде експонирано вътре да има отражение и в екстериора

Арх. Константин Косев-1587018199.jpgПроектът за реконструкция на „Инжпроект” ООД на моста на Кольо Фичето вече е одобрен-1587017632.jpgмоста на Кольо Фичето -1587017580.jpgмоста на Кольо Фичето -1587017558.jpg

Предстои реконструкция на моста над река Янтра до град Бяла по проект „Консервация и реставрация на моста на Колю Фичето над река Янтра при гр. Бяла“ на стойност 8 624 680 лв. Фирмата, направила проекта, е „Инжпроект” ООД с управител арх. Константин Косев, която е част от семейството на „Трейс Груп Холд“ АД. 

 

„Инжпроект“ ООД е с  единствен предмет на дейност – проектиране. Има множество проекти свързани с транспортната инфраструктура и инженерните градски и извънградски мрежи, сред които автомагистрали, столичен метрополитен, общи устройствени планове и комуникационно транспортни системи, сгради и съоръжения.

 

За перипетиите пред проекта, възникналите трудности и визията за бъдещето, вложена в реставрацията на паметника на културата говорим с управителя на фирмата-изпълнител арх. Константин Косев.

 

- Г-н Косев, вашият проект за реконструкция на моста над р. Янтра до град Бяла е одобрен за изпълнение, на какво заложихте в представянето си?

- Проектът има дълга история, работата по него започна още през 2017 г. и то не без активното съдействие на кмета на Бяла. Преди 3 години стартирахме и с изработването на идейния проект, като целта тогава беше първо да формираме концепция за възстановяване на паметника, за неговата адаптация към сегашния момент. След това минахме на няколко обществени обсъждания, включително и чисто професионални, на които бяха поканени много колеги от Русенска област. Проектът претърпя доста развитие през годините и в крайна сметка стигнахме до решението, което в момента е одобрено от Института за паметници на недвижимото културно наследство и Министерство на културата. В момента се подготвяме да завършим работата с един подробен работен проект.

 

- Пред какви трудности се изправихте за този дълъг период от време?

- Най-различни – и бавни административни действия, множество срещи, и търсене на начини за финансиране, и ред други подобни обстоятелства. Трудности имаше и при намиране на самото решение за най-правилния път според нас, по които трябва да решим задачата. Ние осъзнаваме колко голяма е отговорността, която поемаме, всеки един проектант малко или много в душата си носи част от духа на Кольо Фичето и се отнася с уважение към неговото творчество.

 

- На какво залагате като проектанти за запазване на автентичния историческия вид на съоръжението, все пак мостът е паметник на културата с национално значение?

- Мостът е уникален, защото е един от малкото инженерни паметници, частично запазени у нас. Залагаме на това, че трябва в максимална степен да запазим автентичната част на моста, тъй като той на практика е съставен от три отделни сектора. Горе-долу около 130 метра или 4 арки са запазени от автентичната конструкция в източната посока, за тях изцяло ще се придържаме към автентичния образ, като ще се опитаме да го реставрираме. Следващата част, която е с дължина около 137 метра и е възстановена през 1927 г. по времето на Александър Стамболийски е стоманобетонна конструктия, за съжаление, е безвъзвртано загубена във времето като автентичен образ. В момента не представлява абсолютно никакъв интерес като художествен и културен елемент. Тази част ще се опитаме да адаптираме, така че до голяма степен да можем да я хармонизираме ритмично със запазената автентична част, като естествено я укрепим.

 

След това има още около 70 метра, които през 1923 г., когато са изградили стоманобетонната конструкция са затрупали с насип, за да могат да скасят мостовото съоръжение. От направените ни проучвания очакваме под насипа да има запазени части от фундаментите на оригиналния мост, като ще се опитаме да ги открием и те да получат своята презентация и да бъдат експонирани по подходящ начин. В този участък буквално ще действаме с „бели ръкавици”, за да не направим по-големи поръжения, отколкото навремето са направени при събарянето на моста.

Остава и един малък участък в най-западната част на моста, там има две рамки, които също са запазени от оригиналната конструкция. За съжаление, най-западният край на моста е затрупан от републиканския път, тази част е безвъзвратно загубена. Но западните рамки в тази посока ще бъдат реставрирани, както първия участък. В общи линии това са вижданията ни за действия и възстановяване на съоръжението.

 

- Предвиждате изграждането и на нова сграда - музей. Какво ще представлява тя?

- Новата сграда ще носи характера на новото строителство, но основната идея и като формообразуване при изграждането и проектирането беше кобиличната крива, характерна за творчеството на Кольо Фичето. Целият покрив е абсолютно наподобяващ тази крива, за да може това, което ще бъде експонирано вътре, по някакъв начин да има отражение и в екстериора на сградата.

 

- Каква е цялостната Ви визия за проекта? Какви цели си поставяте при реализацията?

- Първата и най-голяма цел, която сме имали, е по възможно най-бързия и най-безболезнения начин да укрепим съоръжението, така че то да остане за поколенията напред, а не да бъде разрушено, тъй като то в момента не е в добро физическо сътояние, поради подкопаване на устоите и редица неуспешни интервенции, правени през годините. Това е една от най-важните ни задачи – чисто инжинерно да запазим паметника.

Втората задача, която сме си поставили, е този паметник да получи своето място в нашето културно наследство, да бъде експониран и да може да стане една добра туристическа и културна атракция за години напред.

Знаем, че някои неща в България, особено свързани с паметниците, къде поради липса на пари, къде понякога поради нехайство, не получават необходимата грижа, ето защо ще се опитаме да направим настоящия проект по най-добрия начин, с визия за бъдещето.

 


ОЗК

От категорията

Държавата взима нов дълг от 150 млн. лв. при много висока лихва 4,13 %

Държавата взима нов дълг от 150 млн. лв. при много висока лихва 4,13 %-Darzhavata-vzima-nov-dalg-ot-150-mln--lv--pri-mnogo-visoka-lihva-4-13--_1664272218.jpg

Общият размер на подадените поръчки достигна 203,85 млн. лв.

27 септ. 2022 | 12:20

Илин Димитров: Ключово е да продължат компенсациите за тока за хотелиерите и мерките около ДДС

Илин Димитров: Ключово е да продължат компенсациите за тока за хотелиерите и мерките около ДДС-Ilin-Dimitrov--Zapochva-izplashtaneto-na-parite-za-hotelite--prieli-ukraintsi_1661322763.png

Относно цената през зимния сезон министърът на туризма посочи, че ...

25 септ. 2022 | 10:21

Министър Шишков: България има нужда от 2100 км стратегически пътни участъци

Министър Шишков: България има нужда от 2100 км стратегически пътни участъци-Ministar-Shishkov--Balgariya-ima-nuzhda-ot-2100-km-strategicheski-patni-uchastatsi_1664290505.jpg

Досега са построени само около 870 км, обяснява министърът на строителството

27 септ. 2022 | 17:53

Фед вероятно ще повиши лихвите с още 100 - 125 базисни пункта до края на 2022 г.

Очаква се ФЕД отново да повиши основната си лихва.-1454597109.jpg

Шефът на Федералния резерв Чарлз Еванс очаква умерено увеличение на БВП на САЩ ...

27 септ. 2022 | 17:37

Най-важното

Повод за неговата остра реакция е смъртта на полицейски служител от Стралджа

Гешев зове: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя

Гешев: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя-1645097846.jpg

Всички институции, призвани да служат на гражданите, трябва да предприемем ...

27 септ. 2022 | 14:07

Откриването стана неслучайно на 22 септември, денят на обявяването от Цар Фердинанд I на Българската независимост!

Радев се "скри" в Деня на Независимостта във "Врана". Заедно със Симеон II слушат млади таланти

В Царския Дворец Врана се състоя първият музикален фестивал “Стремеж”.
Снимки Невена Рикова-V-Tsarskiya-Dvorets-Vrana-se-sastoya-parviyat-muzikalen-festival--Stremezh-_1664278915.jpg

Царския Дворец Врана се състоя първият музикален фестивал “Стремеж”, посветен ...

27 септ. 2022 | 14:41

Радев реставрира целия екип на Юруков-Лукарски в министерство на икономиката

Чистката! Кабинетът на Радев назначи миска за финансов контрольор на АПИ

Мисис България – Радка Орцова е назначена за финансов контрольор на „Агенция пътна инфраструктура“-Misis-Balgariya---Radka-Ortsova-e-naznachena-za-finansov-kontrolyor-na--Agentsiya-patna-infrastruktura-_1664277974.jpg

Чистката, провеждана от служебното правителство в различни държавни структури и ...

27 септ. 2022 | 13:44

Всички само обещаваха, ние направихме конкретни неща за Северозапада, заявява тя

Нинова: Бойко плаши, че няма да има пари за пенсии. Няма, ако ги дадете с Радев за нови самолети

Лидерът на БСП Корнелия Нинова във Видин, където продължи обиколката си в страната-Liderat-na-BSP-Korneliya-Ninova-vav-Vidin--kadeto-prodalzhi-obikolkata-si-v-stranata_1664285320.jpg

Страната има нужда от стабилно управление и предвидимост, категорична е лидерът ...

27 септ. 2022 | 16:26

Ако няма разбирането на народа и подкрепата на политическата класа, декември месец няма да има пари за пенсии, предупреди той

Борисов: Влизаме в дългова спирала, това е тотален крах на финансовата система! (ВИДЕО)
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1664269275.jpg

"От няколко месеца, стана година, ние алармираме, че всяка седмица се ...

27 септ. 2022 | 11:54

Ако се състави друго правителство, то ще е за да вкара страната ни в конфликт, смята лидерът на формацията

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"-Kostadinov--Shte-podkrepim-samo-kabinet-s-mandata-na--Vazrazhdane-_1664260835.jpg

„Русия ще спечели тази война, защото тя отиде там, за да защитава свои ...

27 септ. 2022 | 09:39

ГЕРБ предложихме визия, експертиза и екип. Отговориха ни с халтура и детинщини

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката-Denitsa-Sacheva--Pri-efektivno-raboteshta-sadebna-sistema-Kiril-Petkov-tryabvashe-da-e-izvan-politikata_1664261600.jpg

Бойко Борисов е избран за председател от нашите членове и тук няма място за ...

27 септ. 2022 | 09:29

Кому беше нужна цялата септемврийска предизборна вакханалия?

Димитър Недков: Президентът превръща България в генерал-губернаторство на ЕС…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Да поканиш на откровено пиар-мероприятие и то с “мирис на газ”, председателката ...

27 септ. 2022 | 17:06

Нужно е да заложим на качество в образованието, подчерта лидерът на ДПС

Карадайъ към младежи във Велинград: Длъжни сме да бъдем най-подготвените, да сме № 1 във всяка сфера

Карадайъ към младежи във Велинград: Длъжни сме да бъдем най-подготвените, да сме № 1 във всяка сфера-Karadaya-kam-mladezhi-vav-Velingrad--Dlazhni-sme-da-badem-nay-podgotvenite--da-sme---1-vav-vsyaka-sfera_1664259146.jpg

Той бе категоричен, че моделът парите следват ученика и парите следват ...

27 септ. 2022 | 09:11