Първанов свири сбор за ново ляво обединение, вътрешната опозиция в БСП застава зад него. На снимката: Георги Първанов, Тотяна Дончева, Костадин Паскалев, Мая Манолова, Емилия Масларова, Георги Пирински, Светлана Шаренкова, Калоян Паргов.

Поканени са проф. Иво Христов и Нешка Робева

Първанов свири сбор за ново ляво обединение, вътрешната опозиция в БСП застава зад него

52072 | 23 ноем. 2022 | 15:12

Очаква се в НДК да дойдат АБВ на Румен Петков, "Изправи се, България" на Мая Манолова, "Движение 21" на Татяна Дончева, "Българска прогресивна линия" на Красимир Янков, "Нормална държава" на Георги Кадиев


Нови процеси тлеят в лявото пространство - бившият председател на БСП Георги Първанов свири сбор за ново ляво обединение, а вътрешната опозиция застава зад него, научи Епицентър. бг.

 

Бивши и настоящи социалисти, начело с президента (2002 - 2012 г.) Георги Първанов обмислят ново ляво обединение.

Координатори на идеята са Костадин Паскалев, Емилия Масларова, Светлана Шаренкова, Валери Жаблянов, Георги Пирински, Ана Пиринска, Георги Божинов, Петър Мутафчиев, Калоян Паргов, Петър Витанов и др.

 

Още не е ясно дали на форума ще присъства бившият президент на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев. Когато напусна поста в европейската левица, той заяви, че ще работи за това БСП да бъде отново силната партия в ляво, от която зависят политическите процеси в България.

 

Следващия вторник - 29 ноември, инициаторите на новия ляв блок се събират в зала №7 на НДК от 14 ч.

 

На срещата са поканени:

- АБВ на Румен Петков,

- "Изправи се, България" на Мая Манолова, 

- "Движение 21" на Татяна Дончева,

- "Българска прогресивна линия" на Красимир Янков,

- "Нормална държава" на Георги Кадиев, а също и изтъкнати леви интелектуалци като:

- проф. Иво Христов и Нешка Робева.

 

Нашата цел е обединение, а не конфронтация, коментира за Епицентър. бг Костадин Паскалев. Според него около една трета от членовете на Националния съвет - около 60 човека, споделят идеята за ново ляво обединение. "Но трябва да кажа, че аз и хората, които мислят като мен, не сме вътрешна опозиция. Ние сме част от БСП и имаме позиции, които отстояваме", подчертава Паскалев..

 

Според Георги Първанов е правилно акцентът на форума да бъде върху консолидацията, но трябва да се мисли и за промяна, да се привличат нови хора. Той подчертава, че форумът в НДК е навременен, но след него трябва да има и други, "за да не се губи темпо".

 

Първанов е особено притеснен за разпокъсаната левица в България.

Пред Епицентър. бг той заяви"Една партия може да е системна, но ако тя не се променя, ако няма идейно развитие, ако организационно не се укрепва, ако не се изведат най-добрите като лидери, тогава не може да разчита на стари лаври".


Според него БСП трябва да осмисл
и лявата идея, социалната.

Той е убеден, че една програмна декларация може да бъде начинът, по който да се съберат различните виждания в левицата, защото "твърде много се разпиляха - на личностна или на идейна основа".

 

На България е нужен автентичен ляв проект, зареден с нови прогресивни идеи за провеждане на модерна лява политика, смята лидерът на „Българска прогресивна линия“ Красимир Янков.

Според него "БСП е със свит потенциал".

 

Затова Първанов настоява да се приобщят наново - дали в рамките на самата БСП или в една голяма лява коалиция всички, които сега са се разпиляли. 

 

Очаква се на форума във вторник основа за дебати по темата за левите политики да представи Валери Жаблянов, а също така да се постигне съгласие по няколко основни въпроса, свързани с икономиката, енергетиката и сигурността.

 

Според замисъла на организаторите всяка от партиите, които са убедени в необходимостта от ляво обединение, трябва да излъчи на свой ръководен орган - конгрес или конференция, членове за координационна група.

 

И тази група да подготви платформата на левия блок.

 

Според Паскалев срещата трябва да приемем документ – обръщение към гражданите на България. В него би следвало да бъдат уточнени основните политики и принципи, които тези леви политически субекти споделят. След това трябва незабавно да бъде създадена контактна група, която да започне да работи по фактическото създаване на ляво обединение. За да се постигне това обаче е необходимо ръководството на всяка една от тези партии да си вземе съответните политически решения.  

 

Основният замисъл на обединението е да се върнат обезверените леви избиратели - от 2017 г. досега левицата е намалила почти четири пъти резултата си на избори. 

 

"Цялото общество вижда, че все по-малко избиратели гласуват за левите политически субекти. БСП получи малко над 9 процента на последните парламентарни избори, което представлява 3 процента от избирателите.  Фактически лявото в България е на път да изчезне, да не коментирам причините за това и няма как левите политически субекти да не си дават сметка, че обединението е необходимо, за да има ляво политическо представителство", казва Костадин Паскалев.

 

Отсега обаче пред участниците стои въпросът къде и какво ще бъде мястото на БСП в целия замисъл.

 

БСП е най-голямата партия в ляво и, ако тя участва в бъдещия политически блок, той неминуемо ще стане от вида "БСП плюс".

Но на избирателите вече бяха предложени през годините различни варианти на коалиция тип "БСП плюс", които не дадоха чакания резултат. Каква е гаранцията, че сега ще дадат?

 

Ако БСП пък не участва в инициативата за консолидация, нейният успех от самото начало е под въпрос.

 

Ако иска, БСП има вариант да работи за лявото обединение, вторият вариант е да се капсулира и да продължи да руши лявото и третият вариант е да има ново ръководство, смята Паскалев.

 

Проблем за инициативата могат да бъдат и обтегнатите до непоносимост и невъзможност за разговор отношения между редица видни социалисти.

 

„Такова обединение е възможно, когато има цели, които са над личното его – за подобряване на жизнения статус и благосъстоянието. През последните години се задълбочава нищетата“, казва Красимир Янков.

 

Освен това стои и въпросът дали да не се формира изцяло нов политически субект, след като толкова формули за обединение около БСП не успяха.

 

Но засега инициаторите на идеята за ново ляво обединение са оптимисти.

 

Припомняме, че Георги Първанов е инициаторът на първите обединителни процеси в левицата още от края на 90-те години.

Тогава бе създадена т.нар. Солунска четворка (1998 г), в която влязоха БСП, БСДП на д-р Петър Дертлиев, Обединеният блок на труда на проф. Кирил Петков и Евролевицата на Александър Томов.

Четворката стана основа за широка лява коалиция, която доведе до пробива на местните избори през 1999 година и после до победата на президентските избори през 2001 година.

 

Тогава Първанов спаси БСП от изчезване.

 

След Първанов Станишев продължи линията на обединение и "Коалиция за България" събра почти целия ляв спектър. По-късно обаче Станишев изгони Първанов от БСП, когато той създаде и оглави АБВ.

Всеки тези процеси на отлюспвания естествено доведоха до намаляване влиянието на левицата в България.

Дали ще се случи ново обединение - времето ще покаже.

 

"Силата на една коалиция не се измерва в математическия брой от електоратите. Това, което навремето си приказвахме: „Много сме, силни сме”, трябва да се реализира като качество, като сила и тежест на имената", казва днес Георги Първанов.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър

 


От категорията

Боян Чуков: Прекалено много косвени признаци показват, че държавността ни е в предсмъртна агония

Боян Чуков Снимка: БНР Бургас-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

"Службите се превърнаха в инструменти за забавление на управляващите, ...

28 септ. 2023 | 22:05

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Първан Симеонов: Битката за София е общополитическа. Очакваме балотаж

Първан Симеонов: Битката за София е общополитическа. Очакваме балотаж -1636960647.jpg

На въпроса дали ще продължи да съществува "сглобката", Симеонов ...

29 септ. 2023 | 14:41

Каракачанов: За счупените ракети, поповете-шпиони и нашенските лакеи

Каракачанов: За счупените ракети, поповете-шпиони и нашенските лакеи-1632208029.jpg

Нямам съмнение, че тази акция с поповете-шпиони е кьорфишек с цел отклоняване ...

29 септ. 2023 | 13:54

Най-важното

Протестите ще продължат, категорични са синдикалисти

Проходът на републиката и АМ "Тракия" остават блокирани, протестиращите ще останат и през нощта

Кадър: БНТ-Kadar--BNT_1696007517.jpg

Енергетиците и миьорите искат гаранции, че до 2030 г. няма да има ангажимент за ...

29 септ. 2023 | 20:10

Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи

Денков към миньорите: Спрете протестите! Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас

Денков към протестиращите: Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас-Denkov-kam-protestirashtite--Tsentralite-shte-rabotyat-do-2038-g--pravim-nay-dobroto-za-vas_1695994537.png

Крайният срок да се изпрати пакетът документи до ЕК е утре, 30 септември. ...

29 септ. 2023 | 16:34

Той призова властта да даде ясни гаранции за осигуряването на трудовата заетост в регионите

Румен Радев за протестите: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените им фирми
(Видео)

Румен Радев: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените фирми-Rumen-Radev--Prioritetat-na-upravlyavashtite-sa-pechalbite-na-priblizhenite-firmi_1695993073.jpg

Налице са съмнения, и то основателни, че крамолите вътре в управляващата ...

29 септ. 2023 | 16:10

Финасовият министър обещал - всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г
(Видео)

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г-Na-speshna-sreshta-Peevski--Borisov-i-Vasilev-se-razbraha--Vaglishtnite-tsentrali-shte-rabotyat-do-2038-g_1695980497.jpg

"Очакваме премиерът и Министерски съвет да вземат мерки. Както се вижда, ...

29 септ. 2023 | 12:20

Вместо преговори, справедливо протестиращите за хляба си получават жандармерия и сълзотворен газ

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места-Ninova--Podkrepyayki-protestite--dali-Borisov-ne-iska-da-svali-pravitelstvoto_1694938683.jpg

Напрежението расте и в същото време премиерът Денков обявява категорично: ...

29 септ. 2023 | 13:24

Неглижирате енергетиката, защото трябва да усвоите едни пари по ПВУ, заяви Павела Митова от ИТН

БСП и ИТН блокираха парламентарната трибуна, искат извънредно гледане на териториалните планове

Снимка: Фейсбук-Snimka--Feysbuk_1696004407.jpg

"Когато опозицията се опитва да блокира работата на Народното събрание и ...

29 септ. 2023 | 19:18

Официалната причина е депутатската ваканция, която вчера парламента си удължи до 8 ноември

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни-Asen-Vasilev--Zabranata-za-vnos-na-ukrainsko-zarno-nanese-shteti-v-razmer-na-146-mln--lv-_1694599270.jpg

Нинова разкритикува управляващите и заяви, че за пръв път с проекторешение се ...

29 септ. 2023 | 18:57

В изборите влизаме с нагласа за победа, ще увеличим броя на кметовете си, заяви народният представител

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите
(Видео)

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите-Delyan-Peevski--Za-vsichki-vazhni-resheniya-e-nuzhno-uchastieto-na-DPS--taka-reshiha-izbiratelite_1695981330.jpg

По отношение на руския петрол Пеевски коментира: „Въпросът е решен вече, както ...

29 септ. 2023 | 09:25

БСП е против удължаване на срока за внасяне в парламента на проектобюджета за догодина

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция. Снимка БСП-Ninova-ostro--Tova-e-pogrom---sglobkata-otlaga-zakona-za-parite-na-horata-zaradi-vakantsiya_1695980935.jpg

Социалистите настояват правителството да поиска месец отсрочка от ЕК за Плана ...

29 септ. 2023 | 12:13