Свещеният кладенец е разкрит за възстановителни дейности. Снимки: Авторката

Свещеното аязмо ще бъде в центъра на атриума на храма, както е по оригиналния план

Божидар Димитров: Жестът на папата отприщи вълна от нови дарения за Голямата базилика (СНИМКИ)

11077 | 19 авг. 2016 | 12:40

Ценна е не толкова сумата, колкото моралната подкрепа, която Франциск оказва на начинанието

Свещеният кладенец е разкрит за възстановителни дейности.
Снимки: Авторката-1471600638.jpgПрез летния сезон Базиликата се посещава от множество туристи.-1471600767.jpgПрез летния сезон Базиликата се посещава от множество туристи.-1471600742.jpgРеставрацията в момента тече в десния кораб на храма.-1471600694.jpgПо тази средновековна гравюра се реставрира аязмото-1471599728.jpg

Нова вълна от дарения за възстановяването на Голямата базилика в Плиска започна след жеста на папа Франциск, който изпрати 5000 евро в подкрепа на начинанието.

 

По 5 000 лв са внесли по сметката на Сдружение „Плиска” гражданинът Валентин Русев и за пореден път -  Георги Самуилов, собственик на рафинерията „Инса ойл”. Самуилов е католик от град Раковски, обясни директорът на НИМ Божидар Димитров.

 

Както „Епицентър” съобщи, дни след папското дарение компанията за климатици „Атаро Клима” даде 25 000 лева за реставрацията.

 

Така средствата от дарения на родолюбиви граждани и на фирми вече достигат  200 000 лв. Десетки са дарителите с по сто, двеста и триста лева, подчерта Божидар Димитров.

 

Дарението на папа Франциск идва, след като проф. Димитров изпраща писмо до Ватикана, излагайки историческите факти около базиликата в Плиска и нейното място и роля в живота на християнска средновековна Европа. Той подчертава дейността на манастира към храма, в който са създадени книгите, с които в последствие са евангелизирани Русия, Молдова, Украйна и Беларус.

 

Ценно е не толкова дарението на Франциск, колкото моралната подкрепа, която той ни оказа, подчерта директорът на НИМ. Изпращайки писмо и парични средства от името на Ватикана, Светият отец се съгласява с огромната роля на базиликата в Плиска в историята на християнството, както и за връзките на България и със Запада, и с Изтока.

 

По ирония на историята храмът е започнат от тогавашния папа Андриан II, а е завършен от Вселенската патриаршия, към която България преминава при царуването на Борис I.

 

В края на август ще започне и основната работа по реставрацията на свещеното аязмо, чиято вода се смята за лековита. То ще бъде ситуирано в централната част на атриума, както е по първоначалния план на базиликата. Както е известно, той е донесен на цар Борис I от  пратеника на тогавашния римски папа  - епископ Формоза, който ръководи строителните дейности на храма през първите пет години от изграждането му. Базиликата е завършена окончателно през 875 г.

 

Катедралата в Плиска поразително прилича на „Свети Петър” в Рим, само че е изградена с 2 метра по-дълга от римската църква.

 

Преди броени дни археолозите откриха изграден от камъни канал - дълбок над 4 м и дълъг около 100 м. Чрез него е била източвана вода от свещения кладенец-аязмо. С помощта на това хидросъоръжение то се превръща в каптаж за изворна вода, отвеждана извън манастира. В близост до неговата ограда се очаква да бъде разкрит наземен водоизточник от втората половина на IХ век.

 

Археологическите разкопки, които продължават вече втори месец, се извършват под ръководството на Павел Георгиев от Националния археологически институт с музей при БАН и археолози от Шуменския исторически музей, и са финансирани от Националния исторически музей.

 


От категорията

Православната църква чества Успение на Пресвета Богородица

Православната църква чества Успение на Пресвета Богородица-1660542730.jpg

В този ден празнуват всички, които носят имената Мария, Мариан, Мариана, ...

15 авг. 2022 | 07:56

МВнР публикува Протокола от заседанието на междуправителствената комисия с РСМ от 10 юни 2019 г

-1656143146.jpg

Публикуването на предложенията от 2019 г., одобрени от правителствата, е важна ...

15 авг. 2022 | 17:55

Владимир Тодоров за катастрофата: Защо в този участък на магистралата няма мантинели?

Владимир Тодоров за катастрофата на АМ "Тракия": Защо в този участък на магистралата няма мантинели?-1660575075.png

По сегашните нормативи имаме ли магистрален път, трябва задължително от двете ...

15 авг. 2022 | 17:48

Минчев: Петков и Василев стартираха своя политически проект чрез служебното правителство на Радев

Никола Минчев: Не сме взели решение за коалиция с ДБ, чакаме резултатите от дълбочинната социология-1660574313.png

Според него ПП ще работи с "всички парламентарно представени политически ...

15 авг. 2022 | 17:32