ЧЕЗ скри, че иска драстично увеличение на цената на тока, за да прибере от гражданите 180 млн.лева!

КЕВР още не е качила на сайта си писмото, с което скандалното дружество предлага три пъти по-високи ставки от ЕВН и Енерго-про

ЧЕЗ скри, че иска драстично увеличение цената на тока, за да прибере от гражданите 180 млн.лева!

30848 | 12 апр. 2018 | 13:21

380 страници е писмото, изпратено от ЧЕЗ до КЕВР, с което от дружеството мотивират искането си нощната тарифа да поскъпне с 51%, а дневната да бъде увеличена с 5%. От ЧЕЗ искат и значително увеличение на цените за достъп и пренос - съответно с 35 и 34%!


Драстично увеличение на цената на тока от 1 юли искат от ЧЕЗ - скандалното дружество, което е на път да бъде закупено от печалноизвестната вече Гинка Върбакова.
380 страници е писмото, изпратено от ЧЕЗ до КЕВР, с което от дружеството мотивират искането си нощната тарифа да поскъпне с 51%, а дневната да бъде увеличена с 5%.

От ЧЕЗ искат и значително увеличение на цените за достъп и пренос - съответно с 35 и 34%!

Тези добавки формират около 1/4 от стойността на фактурата.

 

 

Шокиращите данни за първи път съобщи лидерът на опозицията Корнелия Нинова.

В случай че заявлението на ЧЕЗ бъде прието, живеещите в Западна България ще плащат дневната енергия по 0.138 лв. на киловатчас без ДДС при сегашни 0.132 лв. При нощната енергия скокът е от 0.05696 лв. на 0.08603 лв. без добавките.
Това означава средно увеличение с 16,28% по сметки на дружеството, а според експерти скокът ще е между 16-25%! 
Само си представете какви последици би имало това за бита на обикновените потребители.

За сравнение - останалите две енергоразпределителни предприятия - ЕВН и "Енерго -Про", искат далеч по-ниско увеличение.

ЕВН настоява за повишение от 6.9% на дневната тарифа с 5.4% на нощната.

Увеличение с около 5.5% искат и от "Енерго-Про".

 

И това нямаше да стане известно, ако лидерът на левицата Корнелия Нинова не бе изпратила писмо до председателя на КЕВР Иван Иванов със запитване какви са параметрите на исканото от ЧЕЗ увеличение на цената на тока.

Шефът на регулатора беше принуден да потвърди изнесените от Нинова ценови ставки, а от ЧЕЗ дадоха мъгляво обяснение за исканото драстично увеличение.

След публикуването на писмото от ЧЕЗ уточниха, че поисканото средно увеличение е 16.28%, тъй като крайният снабдител на ЧЕЗ - ЧЕЗ Електро, продавал за битовите клиенти енергия по нощна тарифа под себестойност, т.е. цената, по която купува енергията от НЕК, е 107.71 лв./мегаватчас, а я доставя на битовите си клиенти за 56.96 лв./мегаватчас. "Поради това предлагаме изравняване на нощните тарифи за стопанските и битовите клиенти", заявиха от компанията. И изтъкнаха, че към момента делът на ЧЕЗ в крайната цена на тока за бита е 8.39%, т.е. на всеки 100 лв. в ЧЕЗ оставали 8 лв. и 39 ст. Останалите 91.61%, или 91 лв. и 61 ст., отивали за производството (НЕК), преноса (ЕСО), данъци и други налози.

Председателят на КЕВР Иван Иванов се опита да успокои топката, като увери, че по принцип всяка година всички ЕРП-та искат повишение от 30-50%, но регулаторът отпуска само 1-2%, защото признава само "абсолютно необходими" разходи. "Няма да допуснем никакво значително увеличение", кълне се Иванов.

По закон срокът, в който дружествата трябва да подадат заявления в КЕВР за цените от 1 юли, изтича в края на март. Това съвпадна със скандала около продажбата на българските активи на ЧЕЗ на българската "Инерком", собственост на Гинка Върбакова.

От компанията твърдят, че исканото увеличение няма връзка със сделката. Есперти обаче са на друго мнение.

Според бившия член на КЕВР Еленко Божков увеличението на крайната цена на тока за потребителите на ЧЕЗ с 18% ще донесе на Гинка и компания едни 180 милиона лева, с които тя може да сложи в исканията си до банките за финансиране на сделката. "Едно е да имаш 30 млн. лв., друго е да имаш шест пъти повече в касата си и с тях да плащаш кредита, с който си купил дружество. А как ще погледне една банка, от която искаш кредит, на намерението ти да изкараш едни 180 млн.лв", попита риторично в тв ефира Божков.

Скандалното във вчерашното развитие на казуса "нови драстични цени на тока" е, че писмото на ЧЕЗ е скрито и досега не е качено на сайта на КЕВР.

"ЧЕЗ искат три пъти по-голямо увеличение на цените от другите енергодружества, заради продажбата си и всичко досега беше крито нарочно", посочи енергийният експерт пред бТВ.

"Стои ли правителството зад продажбата на ЧЕЗ-България на Гинка Върбакова и народът ли ще плати сметката на задкулисието?", попита също риторично лидерът на БСП Корнелия Нинова в социалните мрежи, след като публикува писмото със заявлението на ЧЕЗ.

"Обръщам внимание, че искането е от 30.03. 2018 г. и досега е крито. Другите енергоразпределителни дружества обявиха официално исканията си. На многократните ни въпроси за ЧЕЗ бяха давани мъгляви отговори и бяхме обвинявани в лъжа, че ще има увеличение на цената на тока за хората", коментира Нинова.

"Смяната на собствеността на ЧЕЗ в България няма да промени цената на електрическата енергия, защото тя се определя от КЕВР, а не от ЕРП-тата", коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
Ако сделката на ЧЕЗ с Инерком се реализира, ще последва политическа криза и оставка на правителството, смята обаче Еленко Божков.

"Ако преговорите с "Инерком България" се провалят, наред идва вторият участник в процедурата за продажбата на активите на CEZ Group в България - индийско-българския консорциум между "Фючър Енерджи" и India Power, пише чешкото издание Lidovky, цитирано от "Сега". Според негови източници, офертите на "Инерком" и "Фючър Енерджи" са били близки. Консорциумът е предложил 355 млн. евро, но срокът за изплащане е бил пет години, което според консултантите на CEZ ще свали цената на активите до 317-333 млн. евро.
В същото време офертата на "Инерком" е на стойност от 342 млн. евро, като сумата ще бъде платена по-бързо, което в крайна сметка е натежало при избора.

 

Освен това в края на 2017 г. "Фючър Енерджи" фалира. Изненадващо обаче един от участниците в преговорния екип на CEZ Group - Томаш Плескач, е коментирал за изданието, че ако преговорите с българската компания се провалят, на дневен ред идва индийската оферта, но без българския партньор от "Фючър Енерджи".

 

Засега е известно, че подкрепа за сделката на Гинка Върбакова са дали Уникредит Булбанк и Първа инвестиционна банка. Не е ясно обаче дали тя ще успее да събере цялата сума, необходима за покриване на всички разходи, които възлизат на повече от един милиард лева!


ОЗК

От категорията

Пулев: Има всички предпоставки стокообменът с Турция да достигне 10 млрд. евро в средносрочен план

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1674849374.jpg

Разполагаме с 212 млн лева по Плана за възстановяване за подпомагане и развитие ...

27 ян. 2023 | 21:55

"Топлофикация Враца" работи за прилагане на европейски решения за надеждно и екологично отопление

"На базата на опита, които сме натрупали през годините, възнамеряваме да продължим да развиваме комбинираното производство на енергия.", каза изпълнителният директор на "Топлофикация Враца" инж. Радослав Михайлов -1589971031.jpg

"На базата на опита, които сме натрупали през годините, възнамеряваме да ...

27 ян. 2023 | 11:57

Fitch: Най-вероятно въвеждането на еврото в България ще бъде отложено заради високата инфлация

Fitch: Най-вероятно въвеждането на еврото в България ще бъде отложено заради високата инфлация-1598078745.jpg

Според рейтинговата агенция политическата криза не е повлияла особено на ...

27 ян. 2023 | 15:30

Хампарцумян: Най-добрият лек срещу инфлацията е да произведеш повече стоки, отколкото някой иска

Няма да избегнем сценария с повишаването на цените, но той ще бъде минимален, обясни Левон Хампарцумян.-Hampartsumyan--Tryabva-da-se-strahuvame--ako-doydat-ruskite-tankove--a-ne-ot-Evrozonata_1669445313.jpg

Привързаният курс лев-евро ще ни направи много по-устойчиви, защото влиянието ...

27 ян. 2023 | 09:36

Най-важното

Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца, дано не са маскарадни игри, каза той

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

Благодарение на БСП учебниците до 12-ти клас стават безплатни, подчертава лидерът на партията

Нинова: С безплатните учебници до 12 клас реално подкрепихме децата и семействата

Нинова: Днес БСП направихме още една крачка за реална социална подкрепа на децата и семействата-Ninova--Dnes-BSP-napravihme-oshte-edna-krachka-za-realna-sotsialna-podkrepa-na-detsata-i-semeystvata_1674822190.jpg

300 000 деца ще получат тази социална придобивка. Семействата им ще спестят по ...

27 ян. 2023 | 14:21

Не може каузата да бъде да се смени Нинова и да дойде Х или У, подчертава бившият президент на ПЕС

Станишев: Ключовият фактор за правителство след изборите е ГЕРБ - връщат доверие и влияние
(Видео)

ПП пропиляха доверието, което имаха, подчерта бившият президент на ПЕС-PP-propilyaha-doverieto--koeto-imaha--podcherta-bivshiyat-prezident-na-PES_1674822386.jpg

"ПП пропиляха доверието, което имаха. Предлаганите референдуми са ...

27 ян. 2023 | 11:29

В момента цената на газа за януари е 179 лв. за мегаватчас, очаква се да стане 129-130 лева

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното-KEVR--Gazat-shte-e-s-30--po-evtin-prez-fevruari--nyama-da-se-promenya-tsenata-na-parnoto_1674813420.jpg

"Булгаргаз" внесе заявление за цена февруари още на 11 януари. Тогава ...

27 ян. 2023 | 11:55

Не би трябвало да имаме опасения за нови бедствени събития, допълни Гечев

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората-Yavor-Gechev--Nyama-praktika-da-se-chistyat-nanosi-v-rechnite-korita-v-gorata_1674837107.jpg

Според Гечев евентуално може да се направят бетонови стъпала по горните течения ...

27 ян. 2023 | 18:30

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента, е заявил Карл Нехамер

Още по-твърда позиция! Австрия и Нидерландия обединяват усилия срещу приемането на България в Шенген

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента,  заявха Рюте и Нехамер-Edinni-sme-v-nashata-saprotiva-sreshtu-razshiryavaneto-na-Shengen-v-momenta--zayavha-Ryute-i-Nehamer_1674832727.jpg

Нидерландия и Австрия се готвят да поискат заедно решения в борбата срещу ...

27 ян. 2023 | 17:17

В Скопие може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията, коментира Николай Милков

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев-V-RSM-organizirat-blokadi-na-patishtata-za-Skopie--za-da-sprat-balgarite-za-chestvaniyata-na-Gotse-Delchev_1674838096.jpg

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и ...

27 ян. 2023 | 18:38

Българският премиер призова да бъдат прекратени говорът и престъпленията от омраза в РСМ

Гълъб Донев към Ковачевски: Честванията на Гоце Делчев трябва да са безпроблемни!

Гълъб Донев разговаря с Димитър Ковачевски за честването на Гоце Делчев Снимка: БТА, архив-Galab-Donev-za-makedonskiya-klub--Shte-sledim-za-antizakonni-idei--Kovachevski--Tryabva-sblizhavane-Snimka-BTA_1667048555.jpg

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и председателят на ДАНС Пламен ...

27 ян. 2023 | 14:59

Украинското разузнаване обаче твърди, че Москва планира да създаде 2-милионна армия

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март-Bloomberg--Putin-e-naredil-nova-ofanziva-v-Ukrayna-prez-fevruari-mart_1674829530.jpg

Настъплението на руските войски трябва да започне, преди Киев да получи модерни ...

27 ян. 2023 | 16:23