Д-р Антон Панчев: Палят автомобилите на косовски сърби, които са се сменили номерата на колите

Паралелните структури в Косово се дирижират от Белград, фази на ескалация винаги ще има

Д-р Антон Панчев: Палят автомобилите на косовски сърби, които са си сменили номерата на колите

8032 | 4 ноем. 2022 | 16:37

Странна е пълната заблуда на някои политически и интелектуални кръгове в София, които си мислят, че с евроатлантическата интеграция на РСМ проблемите ще се решават. Напротив – ще се задълбочават!


Антон Панчев е доктор по политология, университетски преподавател и преводач с албански език.

- Д-р Панчев, смяната на сръбските регистрационни номера в на автомобилите в Косово получи нова отсрочка, този път до април. Очаквате ли, въпреки отлагането, да има ескалация  в следващите месеци? Ето, днес например, дойде новина, че Вучич отлага посещенията си в чужбина заради намерението на косовските сърби да се оттеглят от институциите в Косово.

- Напрежението между Сърбия и Косово е постоянно – просто има периоди на ескалация, които следват определена цикличност. Посланикът на САЩ в Прищина предложи на правителството на Косово срокът за смяна на номерата, който изтичаше на 31 октомври, да бъде удължен с 10 месеца, но министър-председателят Албин Курти избра една компромисна мярка, която също повиши напрежението, но това е неизбежно заради чувствителността на въпросите.

Ескалацията идва обикновено от дейността на сръбските паралелни и нелегални структури в Косово, които са дирижирани от управляващите в Белград. Ръководителите на тези структури заплашват с напускане на косовските институции от страна на сръбските служители, има случаи на насилие срещу косовски сърби, които са сменили номерата си – палят им автомобилите. Няма нищо по-лесно от това да се прогнозира, че периодично ще има нови фази на ескалация.

- Засега нито една от страните не е склонна на компромиси. Какво би могло да се случи след новия срок?

- Съставът на новото правителство на Сърбия е ясен сигнал от президента Александър Вучич, че в Белград няма да правят никакви компромиси и отстъпки от своята позиция през следващите месеци. Външен министър стана Ивица Дачич, който е родом от Призрен, а начело на МВР и на органите за сигурност застават „ястреби”. В Прищина обаче нещата не стоят така. Вярно е, че министър-председателят Албин Курти отхвърля всякакви предложения за уреждане на конфликта със Сърбия, които биха застрашили утвърждаването на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната, но опозиционните партии подават ясни сигнали, че са готови да изпълняват препоръките на международните партньори и да приемат компромиси със Сърбия.
Тези компромиси включва приемането на създаването на Асоциацията на сръбските общини, която структура би създала фактическа автономия за косовските сърби, както и други отстъпки, свързани с прилагането на подписани споразумения, но които увреждат суверенитета на Косово.

- Към края на октомври Сърбия приведе армията си на по-високо ниво на бойна готовност. Може ли да пламне отново конфликт в региона?

- Сръбските власти редовно извършват военни учения и заплашват с употреба на сила, но въоръжен конфликт не може да има, защото Сърбия не може да си го позволи по никакъв начин.

Република Сърбия е изключително активна в своята регионална политика и не се колебае да използва всякакви инструменти, дори и заплахата от използване на сила. Институциите в Белград директно атакуват и поставят под въпрос суверенитета, териториалната цялост, независимостта на Косово, Черна гора и Босна и Херцеговина, като без никакво колебание говорят и за използване на военна сила даже по незначителни поводи. Сърбия защитава агресивно своите интереси, както ги разбират, макар и в сложна международна обстановка, тъй като не се ползва от ефективна външна подкрепа.

Учудващо е обаче поведението на ЕС и САЩ, които в такива случаи реагират с послание „страните (!) да се въздържат от употреба на сила”. Може да ми е неприятно да го призная, но явно Сърбия се ползва в международен план с уважение и защитава успешно своите позиции в сложна обстановка, като не допуска външен натиск при определянето на своите интереси и начините на тяхната защита.   

- Каква е ролята на международния фактор в този конфликт? Има ли реални усилия за неговото разрешаване или великите сили имат по-важни предизвикателства пред себе си?

- Под международния фактор трябва да разбираме най-вече ЕС и САЩ, които имат свои пратеници, ангажирани с провеждането на преговорите между Сърбия и Косово. През последните месеци и Великобритания се опитва да бъде активна чрез своя официален представител за Балканите. Не може да има съмнение, че международните посредници биха се радвали да се подпише формално споразумение за уреждане на конфликта, макар че неговото приложение ще бъде съмнително при всички случаи. Споразумение обаче няма, защото управляващите и в Прищина, и в Белград не се поддават на международния натиск и защитават своите интереси според собствените си разбирания.  

- Как големият сблъсък Изток-Запад се проектира върху проблемите между Косово и Сърбия?

- Въпросът за Косово редовно се използва от висши руски политически и дипломатически представители, включително и от президента Владимир Путин, за обвинения срещу Запада в двойни стандарти по отношение на Крим и Донбас. Това доста притеснява президента Вучич и сръбското обществено мнение, но винаги след това те биват успокоявани от руската дипломация, че нищо не може да разколебае подкрепата на Москва по косовския въпрос. Въпреки натиска от страна на САЩ и на ЕС, Сърбия не се притеснява да задълбочава сътрудничеството си с Русия и да координира външната си политика с Москва.

 

Смятам, че е обосновано да се направи предположението, че в Белград изчакват развитието на войната в Украйна с надежда, че след нейното приключване в европейски, а и в глобален план могат да настъпят по-благоприятни за интересите на Сърбия условия. От друга страна, САЩ и страните от ЕС остават само в рамките на осъдителната реторика спрямо поведението на Белград, но не предприемат кой знае какви реални мерки, за да принудят Сърбия да се включи в санкциите срещу Русия.

- Очаквате ли ускоряване на европейската интеграция на Западните Балкани и в частност – на Сърбия?

- В самата Сърбия подкрепата за членството в ЕС е на най-ниските си нива и то не е на първо място в дневния ред на управляващите в Белград. За да се ускори евроинтеграцията на Сърбия, в Белград трябва да се откажат от Косово, да приемат редица хърватски искания, да предприемат важни реформи по посока на демократизация, но това изглежда невъзможно заради доминацията на националистическите сили в тази страна. Албания има сериозни проблеми с демокрацията след вече почти десетгодишното управление на Еди Рама, а страната е под сериозен гръцки натиск по малцинствени, териториални и исторически въпроси, което ще забавя интеграцията.
Всички сме наясно с предизвикателствата пред интеграцията на Република Северна Македония в ЕС, но албанските партии и общественост в тази страна искат сериозни изменения на Конституцията и юридическото изравняване на правата на албанците с тези на македонците като започват от изравняването на статута на албанския език с този на официалния. Всички тези и много други въпроси и проблеми не вещаят ускоряване на евроинтеграцията въпреки честите пропагандни твърдения за обратното от висшите представители на ЕС.

- Заговори се за френско-германско споразумение за уреждане на проблемите между Косово и Сърбия. Има ли яснота какво съдържа то?

- Беше публикуван текстът на това предложение, но тепърва ще се преговаря по неговите точки. Неговата същност е Сърбия фактически да признае съществуването на Косово като държавно образувание, да не създава международни проблеми пред косовската държавност, а въпросът за взаимното признаване между двете държави да се отложи за около 10 години. Косово би получило признаването от останалите 5 страни членки на ЕС и членство в международни организации, докато Сърбия ускоряване на интеграцията в ЕС. Засега и двете страни изглеждат твърди в своите позиции – Сърбия отказва да признае дори фактически независимостта на Косово, а правителството в Прищина иска взаимно признаване и уважаване на суверенитета и независимостта на Косово. Тези позиции са непримирими и трудно ще се намери компромис през следващите месеци, като ще се провеждат дълги и трудни преговори по точките от това споразумение.

- В Берлин на 3 ноември завърши срещата между лидерите на шестте държави от Западните Балкани и ЕС в рамките на така наречения Берлински процес. Какъв е Вашият прочит на подписаните три споразумения?

- Да, интеграцията трябва да се развива и животът на гражданите да се улеснява, но според мен по-важен е политическият прочит. Между Сърбия, Албания и Република Северна Македония преди няколко години беше създадена инициативата „Отворени Балкани”. Споразуменията, подписани в Берлин, заместват съответните споразумения между тези три страни, но са по-всеобхватни, защото в тях участват всички страни от този регион и са подкрепени от ЕС. Това обаче не означава, че с „Отворени Балкани” е свършено като проект, защото Сърбия прокарва свои политически цели чрез него в Република Северна Македония и Албания. Сърбия се изживява като неформален, а дори и като формален лидер на тази група, което означава, че през следващите месеци Белград ще предложи още повече инициативи за развитие на сътрудничеството в рамките на тази инициатива, като ще се опитва да привлича и политически фигури от другите държави, като Дритан Абазович от Черна гора.

- Във формата участва и служебният премиер Гълъб Донев, който подчерта значението на подписания договор между „Булгартрансгаз” и държавната компания на Северна Македония „ГА-МА“ за изграждане на нов интерконектор. Движат се и други икономически проекти, но отношенията София-Скопие остават напрегнати. Може ли да се стигне до нова ескалация?

- Отношенията ни с Република Северна Македония са в непрекъсната ескалация, защото такава е същността на идеологията, която задушава македонското общество – безусловна и крайна омраза срещу българите и България. Никакви инфраструктурни проекти и икономически контакти няма да променят това.

 

Институционализираната и официализираната омраза срещу българите ще продължи да се разпространява по всички възможни канали, включително и международните, както и във всички слоеве на населението. Това означава дискриминация и преследване на всички македонски граждани със запазено българско самосъзнание, унищожаване на българското културно-историческо наследство, запазване и разширяване на расистките нападки срещу българите и всичко останало от до болка познатия ни македонистки репертоар. Всеки техен напредък в процеса на евроинтеграцията ще засилва тази омраза и чувството им за превъзходство спрямо българите. Македонските партии и общественото им мнение ще отказват вписването на българите в конституцията на страната, ще дискриминират без никакво притеснение българите в тази държава. В крайна сметка те ще бъдат готови да приемат всички албански искания, дори и за федерализиране на страната след няколко години, само и само да не позволят в Република Северна Македония да има българи, които свободно да изявяват националното си самосъзнание.

Странна е пълната заблуда на някои политически и интелектуални кръгове в София, които си мислят, че с евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония проблемите ще се решават. Напротив – ще се задълбочават, защото в Скопие, при това с основание, ще решат, че македонизмът е жизнена идеология, която се ползва с нужната международна подкрепа.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!


От категорията

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!-Prof--Stoyan-Denchev--Mariya-Gabriel---kandidat-premier--Dobro-popadenie-_1683642192.jpg

Важното е, някой от управляващата сглобка да не припознае тази глупост и вкупом ...

10 дек. 2023 | 19:26

Кеворк Кеворкян: Приковани на кръста

Кеворк Кеворкян-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Денков дори не се сети да извади срещу виелиците бронетранспортьорите, които ...

9 дек. 2023 | 16:24

Валерия Велева: Безпросветност, Безродност и Безсъщност

Коледно настроение на площад "Св. Александър Невски"-Koledno-nastroenie-na-ploshtad--Sv--Aleksandar-Nevski-_1702135368.jpg

Впрочем цяла София е потънала в угнетяваща сивота - мръсни улици, няма светеща ...

9 дек. 2023 | 17:21

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове
(Видео)

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове-Udi-Alan-pred-balgarska-mediya--Zhivotat-e-izpalnen-sas-sluchayni-shansove_1702222368.png

Смелият гений на седмото изкуство Уди Алън представи във Венеция 50-ия си филм ...

10 дек. 2023 | 17:30

Най-важното

Ще спазваме европейските правила. Да има допълнителни правила за България и Румъния е неприемливо, каза той

Николай Денков: Никога не сме обсъждали мигранти срещу Шенген, това e неприемливо!
(Видео)

Николай Денков: Никога не сме обсъждали мигранти срещу Шенген-Nikolay-Denkov--Nikoga-ne-sme-obsazhdali-migranti-sreshtu-Shengen_1702226131.jpg

По отношение на продажбата на "Лукойл" Денков заяви, че е възможно да ...

10 дек. 2023 | 18:35

С промените в Конституцията този срамен епизод приключва, заяви председател на ПГ на ДПС

Пеевски остро: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, да прочете отново правомощията си

Пеевски: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, добре е отново да прочете правомощията си-Peevski--Radev-se-opitva-da-obarka-posokata-na-darzhavata--dobre-e-otnovo-da-prochete-pravomoshtiyata-si_1702217068.jpg

Нещата, всъщност, са прости - на Президента не му харесва, че България повече ...

10 дек. 2023 | 15:16

Той каза, че няма как да участва със свои предложения

Радев: Не е нормално парламент с рекордно ниско представителство да посяга на Конституцията
(Видео)

Радев: Не е нормално НС с критично ниско гражданско представителство да посяга на Конституцията-Radev--Ne-e-normalno-NS-s-kritichno-nisko-grazhdansko-predstavitelstvo-da-posyaga-na-Konstitutsiyata_1702205070.jpg

Относно възможността за налагане на вето на Бюджет 2024, Радев заяви, че има ...

10 дек. 2023 | 12:24

Президентът не работи за българския национален интерес, смята той

Василев отговори на Радев: В Конституцията не е записано колко трябва да е доверието в депутатите

Василев отговори на Радев: В Конституцията е записано е колко трябва да е доверието в депутатите-Vasilev-otgovori-na-Radev--V-Konstitutsiyata-e-zapisano-e-kolko-tryabva-da-e-doverieto-v-deputatite_1702228042.png

По думите му изказването му срещу министъра на здравеопазването дойде след ...

10 дек. 2023 | 19:05

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото под условие

Виена ни пуска в Шенген по въздуха, ако приемаме сирийци и афганистанци. Радев: Това е неприемливо!

Виена ни пуска в Шенген по въздуха срещу приемане на търсещи убежище сирийци и афганистанци-Viena-ni-puska-v-Shengen-po-vazduha-sreshtu-priemane-na-tarseshti-ubezhishte-siriytsi-i-afganistantsi_1702207535.jpg

В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на ...

10 дек. 2023 | 13:21

Д-р Димитров отрече да има декапитализация на дружеството

Шефът на "Пирогов": Финансовата загуба на болницата не е по мое време
(Видео)

Шефът на "Пирогов": Финансовата загуба на болницата не е по мое време-Shefat-na--Pirogov--Finansovata-zaguba-na-bolnitsata-ne-e-po-moe-vreme_1702224377.jpg

Аз работя в "Пирогов" при 5 правителства. С всяко едно правителство ...

10 дек. 2023 | 18:05

Сглобката скърца на оперативно ниво, но големите цели ни държат заедно

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни-Dnes-SDS-stava-na-34-godini--Tolkova--na-kolkoto-e-demokratsiyata-u-nas--kazva-Rumen-Hristov_1701936764.jpg

Ако всяка година трябва да плащаме по дълга 2,5 милиарда евро или 5 милиарда ...

10 дек. 2023 | 16:48

Съдбата като комбинация от случайност, чист късмет и безспирен извор на мечти през погледа на легендарния режисьор

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове
(Видео)

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове-Udi-Alan-pred-balgarska-mediya--Zhivotat-e-izpalnen-sas-sluchayni-shansove_1702222368.png

Смелият гений на седмото изкуство Уди Алън представи във Венеция 50-ия си филм ...

10 дек. 2023 | 17:30

Та ние не сме аборигени, за да получаваме такова унизително подаяние.

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!-Prof--Stoyan-Denchev--Mariya-Gabriel---kandidat-premier--Dobro-popadenie-_1683642192.jpg

Важното е, някой от управляващата сглобка да не припознае тази глупост и вкупом ...

10 дек. 2023 | 19:26