Вместо разделителни линии, трябва да намерим темите, които ни обединяват

Вместо разделителни линии, трябва да намерим темите, които ни обединяват

Д-р инж. Хасан Азис: Заради спиралата от избори общините са единствените работещи институции

8574 | 29 септ. 2022 | 22:59

ДПС е твърдо убедено, че всички политически партии трябва да поемат своята отговорност, да прекрачат разделителните линии, да намерят формулата за стабилно управление.

Вместо разделителни линии, трябва да намерим темите, които ни обединяват -Vmesto-razdelitelni-linii--tryabva-da-namerim-temite--koito-ni-obedinyavat-_1664481810.jpgДПС е твърдо убедено, че всички политически партии трябва да поемат своята отговорност, да прекрачат разделителните линии, да намерят формулата за стабилно управление.-DPS-e-tvardo-ubedeno--che-vsichki-politicheski-partii-tryabva-da-poemat-svoyata-otgovornost--da-prekrachat-razdelitelnite-linii--da-nameryat-formulata-za-stabilno-upravlenie-_1664481838.jpgД-р инж. Хасан Азис: Заради спиралата от избори общините са единствените работещи институции-D-r-inzh--Hasan-Azis--Zaradi-spiralata-ot-izbori-obshtinite-sa-edinstvenite-raboteshti-institutsii_1664481783.jpg

- Д-р Азис, социолозите категорично определят трето или четвърто място за ДПС след изборите. Това поставя Движението на ключово място при преговорите за бъдеща коалиция. От какви свои принципи не би отстъпило ДПС?


- ДПС определя тази кампания като кампания по време на криза. В момента България има спешна необходимост от стабилно правителство и управление. Това е очакването и на хората, и на бизнеса. Пътят към стабилно правителство и управление минава през принципите на държавност, диалог, национален интерес и експертност. Това са принципи, които през последните години ДПС декларира и отстоява като единствени, върху които може да се реализира едно стабилно правителство.

Вместо разделителни линии, трябва да намерим темите, които ни обединяват - само така ще можем да решим основният въпрос, а именно съставяне на правителство.

 

Ценностите и принципите на Европейския съюз, на който България е член, са точно тези, които ДПС изповядва в последните 32 години: толерантност, разбирателство, диалог, а не омраза.

Това са принципи, които всеки ден показваме на практика в работата си. Принципите, върху които се изгражда една стабилна държава, винаги са били принципите на държавността, диалог и експертност, които са ключови за постигането на националните интереси. В последните години ДПС поставя тези принципи и в диалога си с останалите партии, и в ежедневната си работа.

 

В дни като днешния, в които кризата има много лица: и политическа, и икономическа, и здравна, и социална, дори имаме и криза в обществото, - и всичко това в най-бедната и най-бързо топящата се страна в Европа, политическите партии трябва да намерят сили и разум, да надмогнат собственото си его, и да водят диалог помежду си, за да могат да съставят правителство.

- България е в спирала от кризи: политическа, икономическа, социална, газова, с наченки и на външнополитическа заради неясната си позиция по много въпроси. Решаването на коя криза трябва да бъде приоритет за евентуалното бъдещо правителство?

- България спешно се нуждае от правителство, защото нито една криза не може да бъде решена, преди да бъде решена политическата. При стабилно управление могат да бъдат решени редица въпроси и кризи. Ето защо ДПС е твърдо убедено, че всички политически партии трябва да поемат своята отговорност, да прекрачат разделителните линии, да намерят формулата за стабилно управление.

- Това ли е формулата на успешно управление – ако направим паралел между националната и местната власт – Вие сте кмет на Кърджали вече 5-и мандат, като развитието на града и облагородяването на средата му са видими. Щяха ли да са същите резултатите, ако кметът се сменяше през три месеца, както става сега с повечето министри, например?

- За съжаление, честата смяна на министри означава, че се сменят и всички лица в политическия кабинет. След това се сменят началниците на отдели, а след тях и директорите на различни държавни агенции и ведомства.

Например, изпратили сме писмо до министъра на труда и социалната политика преди четири месеца. Стигнало е за седмица, още два месеца отлежава, и на третия министърът е сменен. Това спира работата на общинската администрация, на местните власти, защото липсата на правителство означава и липса на средства за ремонт на улици или водопреносната мрежа.

Така общините са принудени да викат Неволята, да запретнат ръкави, и да свършат това, което гражданите иначе очакват от държавата. Същото важи за социалните услуги, и за много, много други ежедневни неща.

 

Единственият признак за добро управление е когато хората не искат да напускат града или държавата си, а решават да останат в нея, да се развиват там, да раждат децата си, да гледат семейството си.

 

В този смисъл съм щастлив, че Кърджали е вторият и единствен град след столицата, при който демографският прираст е трайно положителен. За съжаление, обаче, над 50 хиляди души годишно напускат България, за да търсят хляба си в чужбина, като за последните 10 години това са над половин милион българи.

- Умеят ли гражданите да направят разграничение между отговорностите на държавата и общината?

- На всички срещи хората поставят въпроса към представителите на местната власт. И тъй като няма действащо правителство, хората припознават общината като единственият изход на проблеми от всякакъв характер – инфраструктурни, социални, здравни и други, за които се търси само и единствено местната власт.

 

Хората не правят разлика между държавен път и общински, хората не различават социалните помощи, които са от държавата и общината. В този смисъл тогава, когато има нестабилно управление в държавата, общината се оказва най-близо до хората и единствената работеща институция.

 

Представителите на местната власт, обаче, няма към кого да се обърнат, ако имат въпроси, защото няма правителство, и всички поставени проблеми остават да висят като отговорност на общините. Това прави общините най-стабилната част от управлението на държавата в момента. И всички кризи от последните две години се поемат пряко от българските общини.

- Водите позитивна и спокойна кампания лице в лице с хората. Какво ви казват те? От какво се оплакват, какви са настроенията?

- ДПС не изневерява на традицията си и за пореден път водим позитивна кампания. Кампания, насочена към хората, в която назоваваме и проблемите, но и решенията – такива, каквито хората очакват от нас. В нея излязохме извън разделителните линии, за да потърсим обединителните теми, по които да работим след тези избори.

 

И именно хората ни посочиха единственият път за решаването на проблемите: диалогът, сядането на една маса, намирането на общи решения за стабилно управление. Хората са уморени от избори, очакват реални действия, очакват преди зимата да има някакви конкретни стъпки по проблемите със скъпите дърва, горива, с увеличените цени на хранителните продукти. Бизнесът се интересува от конкретика за увеличените и непосилни цени за електроенергията.

 

Всички тези теми ни насочват към извода, че партиите трябва да поемат своята част от отговорността и да не тласкат държавата към следващи избори.


От категорията

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

Нинова: С безплатните учебници до 12 клас реално подкрепихме децата и семействата

Нинова: Днес БСП направихме още една крачка за реална социална подкрепа на децата и семействата-Ninova--Dnes-BSP-napravihme-oshte-edna-krachka-za-realna-sotsialna-podkrepa-na-detsata-i-semeystvata_1674822190.jpg

300 000 деца ще получат тази социална придобивка. Семействата им ще спестят по ...

27 ян. 2023 | 14:21

Никола Минчев: Сериозно се обмисля обединение с "Демократична България"

Никола Минчев Кадър: БНТ-Nikola-Minchev-Kadar--BNT_1674849810.png

"Най-доброто, което може да се случи за гражданите на Република Северна ...

27 ян. 2023 | 22:02

Георг Георгиев: Съдебната реформа се дължи на ГЕРБ

Георг Георгиев Снимка: БНТ-Georg-Georgiev-Snimka--BNT_1674848856.png

По думите му някои от предложените законопроекти са безсъдържателни и в разрез ...

27 ян. 2023 | 21:47

Най-важното

Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца, дано не са маскарадни игри, каза той

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

Благодарение на БСП учебниците до 12-ти клас стават безплатни, подчертава лидерът на партията

Нинова: С безплатните учебници до 12 клас реално подкрепихме децата и семействата

Нинова: Днес БСП направихме още една крачка за реална социална подкрепа на децата и семействата-Ninova--Dnes-BSP-napravihme-oshte-edna-krachka-za-realna-sotsialna-podkrepa-na-detsata-i-semeystvata_1674822190.jpg

300 000 деца ще получат тази социална придобивка. Семействата им ще спестят по ...

27 ян. 2023 | 14:21

Не може каузата да бъде да се смени Нинова и да дойде Х или У, подчертава бившият президент на ПЕС

Станишев: Ключовият фактор за правителство след изборите е ГЕРБ - връщат доверие и влияние
(Видео)

ПП пропиляха доверието, което имаха, подчерта бившият президент на ПЕС-PP-propilyaha-doverieto--koeto-imaha--podcherta-bivshiyat-prezident-na-PES_1674822386.jpg

"ПП пропиляха доверието, което имаха. Предлаганите референдуми са ...

27 ян. 2023 | 11:29

В момента цената на газа за януари е 179 лв. за мегаватчас, очаква се да стане 129-130 лева

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното-KEVR--Gazat-shte-e-s-30--po-evtin-prez-fevruari--nyama-da-se-promenya-tsenata-na-parnoto_1674813420.jpg

"Булгаргаз" внесе заявление за цена февруари още на 11 януари. Тогава ...

27 ян. 2023 | 11:55

Не би трябвало да имаме опасения за нови бедствени събития, допълни Гечев

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората-Yavor-Gechev--Nyama-praktika-da-se-chistyat-nanosi-v-rechnite-korita-v-gorata_1674837107.jpg

Според Гечев евентуално може да се направят бетонови стъпала по горните течения ...

27 ян. 2023 | 18:30

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента, е заявил Карл Нехамер

Още по-твърда позиция! Австрия и Нидерландия обединяват усилия срещу приемането на България в Шенген

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента,  заявха Рюте и Нехамер-Edinni-sme-v-nashata-saprotiva-sreshtu-razshiryavaneto-na-Shengen-v-momenta--zayavha-Ryute-i-Nehamer_1674832727.jpg

Нидерландия и Австрия се готвят да поискат заедно решения в борбата срещу ...

27 ян. 2023 | 17:17

В Скопие може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията, коментира Николай Милков

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев-V-RSM-organizirat-blokadi-na-patishtata-za-Skopie--za-da-sprat-balgarite-za-chestvaniyata-na-Gotse-Delchev_1674838096.jpg

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и ...

27 ян. 2023 | 18:38

Българският премиер призова да бъдат прекратени говорът и престъпленията от омраза в РСМ

Гълъб Донев към Ковачевски: Честванията на Гоце Делчев трябва да са безпроблемни!

Гълъб Донев разговаря с Димитър Ковачевски за честването на Гоце Делчев Снимка: БТА, архив-Galab-Donev-za-makedonskiya-klub--Shte-sledim-za-antizakonni-idei--Kovachevski--Tryabva-sblizhavane-Snimka-BTA_1667048555.jpg

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и председателят на ДАНС Пламен ...

27 ян. 2023 | 14:59

Украинското разузнаване обаче твърди, че Москва планира да създаде 2-милионна армия

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март-Bloomberg--Putin-e-naredil-nova-ofanziva-v-Ukrayna-prez-fevruari-mart_1674829530.jpg

Настъплението на руските войски трябва да започне, преди Киев да получи модерни ...

27 ян. 2023 | 16:23