Посланикът на Индонезия Бунян Саптомо и съпругата му Априлия предадоха открит урок по приготвяне на типични гозби от родната си страна. В шоурума на „Дипломат“ височайшата дама смело пържеше ориз, нанизваше пилешки шишчета сатай на бамбукови пръчки и свиваше кокосови сладки, както бабите у нас правят лозови сарми, докато готвачът на посолството само асистираше.
„Сред най-преките начини да се опознае една държава е докосването до нейната кухня. Особено ако страната е далечна и екзотична като родината ни Индонезия - всички се интересуват какво се яде там“, каза пред „Преса“ г-жа Саптомо. Нейният съпруг пък използва присъствието на медиите, за да подчертае още един път добрите връзки между България и Индонезия, където мирно съжителстват различни религии и етноси.
Половинката му Априлия бе подбрала продукти и рецепти, които лесно могат да се намерят и приготвят у нас и са близки до българския вкус. Някои от гозбите може да направят сами и читателите ни.
Дадар гулунг
Необходими продукти (за 20 броя)
За пълнежа
200 г кокосови стърготини
100 г палмова захар
100 мл вода
1 ванилия
20 г бяла захар
сол на вкус
За палачинката
200 г брашно
1 яйце
100 г кокосово мляко
350 мл вода
6 капки панданова паста или сок от листа на пандан
1 капка зелена есенция
сол на вкус
70 г разтопен маргарин
ванилия
Начин на приготвяне
1. За пълнежа се кипват 100 мл вода, добавят се цялата захар, кокосовите стърготини и солта, разбъркват се за 7 минути, докато се получи суха смес.
2. За палачинката брашното се смесва с останалите продукти, получава се рядко тесто, към което се прибавя пастата от пандан (или сокът от панданови листа). Изсипва се в тиган и се пържи около минута.
3. В края на всяка палачинка се слага по 1 или 2 лъжички от сместа за пълнежа - зависи дали я искате средна, или малка. Навива се малко, завиват се крайчетата отляво и отдясно, след това се навива цялата.