БОЕЦ предаде Асен Василев и Даниел Лорер на прокуратурата заради съмнителни имотни сделки

БОЕЦ предаде Асен Василев и Даниел Лорер на прокуратурата заради съмнителни имотни сделки

10846 | 13 ян. 2024 | 08:09

Василев нарича разследването "скалъпена история" и допусна, че името му е замесено злонамерено (публикацията му четете в края на текста).


Гражданското сдружение БОЕЦ сезира прокуратурата по повод информация на разследващия сайт Bird.bg за съмнителни имотни сделки, свързвани с водещи политици от "Продължаваме промяната".

По закон прокуратурата е длъжна най-малкото да провери публично изнесените данни преди да реши дали да образува досъдебно производство.

 

"Прави впечатление и новаторският подход на политиците от Промяната, в сравнение с техните коалиционни партньори от ГЕРБ. Докато при ГЕРБ имахме добре отработена схема за купуване на евтини имоти на данъчна оценка, за да не се показват недекларирани доходи, при Промяната имаме продажби на имоти на рекордни цени, от които намирисва на насрещна престация за корупционни услуги", коментира Bird.bg.

 

Според БОЕЦ срещу Василев и Лорер има данни, които създават съмнение за “корупция, имотни, данъчни и финансови престъпления“.

Гражданската организация изисква от прокуратурата да "извърши незабавно задълбочена и всеобхватна проверка в рамките на наказателно производство на представените данни".

 

“Да се разследват и данните за схемата за умишлено избягване на плащане на задължения и фалит на фирмата „СТВ Консълтинг“ чрез предварителна продажба на активите на тази фирма на компанията на Арнаудова „Интелигенти Трафик Системи“ АД“, се казва в цитирания от БОЕЦ сигнал.

 

За какво става дума

Дружество, принадлежало в миналото на съпредседателя на "Продължаваме промяната" и настоящ финансов министър Асен Василев, е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 млн. лв. Три месеца преди това то продава имотите си за над 3 млн. лв. и така американецът остава ощетен. Това сочи разследаване на сайта "BIRD.bg", публикувано на 10 януари.

 

Според изданието купувач е бизнесдамата Станислава Арнаудова, чието друго дружество от 2019 г. посредничи между държавата и гражданите при закупуването на винетки със 7% комисионна. Едновременно Aрнаудова в лично качество придобива и апартамент на депутата от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер, намиращ се на същия адрес. Цената, която Лорер получава, е поне четири пъти по-висока, отколкото цената на придобиване година по-рано, а това според авторите на разследването създава съмнение за корупционни отношения между двамата.

 

Два дни по-късно и след като темата беше повдигната от парламентарната трибуна, Василев и Лорер заявиха, че в сделката няма нищо нередно.

 

Потърсен от "Дневник", Даниел Лорер заяви следното: "Както самата покупка на апартамент в сградата от моя страна, която е надлежно декларирана тогава, така и продажбата, която беше осъществена, ще бъде надлежно декларирана тази година. Това, което мога да кажа е, че ние (той и съпругата му - бел. ред.) закупихме тогава имота, ремонтирахме го основно, живяхме в него и го продадохме сега заедно с всичката мебелировка на върха на имотния пазар след инфлацията на цена, която е реална за абсолютния център на София. На всички спекулации защо купувачът е този, който се занимава с винетки, мога да кажа, че единственото общо, което аз имам с винетките е, че си купувам всяка година за моята кола".

 

Депутатът допълни, че Арнаудова е била купувачът, предложил най-изгодна цена за имота и затова се е възползвал от шанса да го продаде. Обясни, че в момента "Продължаваме промяната" не разполага с партийна централа, защото се изнесла изцяло от помещенията на ул. "Чаталджа" 3.

 

Привечер с позиция във "Фейсбук" излезе и Василев, който нарича разследването "скалъпена история" и допусна, че името му е замесено злонамерено (публикацията му четете в края на текста).

 

Публикацията на "Бърд" беше коментирана от парламентарната трибуна след като по време на блиц контрола председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов поиска от премиера Николай Денков да коментира информацията, обвинявайки Василев в притежание на офшорна компания. Премиерът отговори, че не знае дали има сигнал за закононарушение и посъветва Йорданов да се обърне с въпроси към Василев.

 

Какво гласи разследването

 

Според информацията на "Бърд" на 29 декември 2023 г. Марио Иванов Сотиров, управител и настоящ собственик на "СТВ Консълтинг" ЕООД подава в Търговския регистър молба до съда за обявяване на дружеството в несъстоятелност. Като причина се посочва, че на 17.11.2023 г. американският гражданин Себастиян Бретшнайдер е получил от съда обезпечителна заповед за над 5 млн. лв. (5 013 317.86), издадена на негово име, и е наложил запор на сметките.

 

Според публикацията претенциите на Бретшнайдер към други активи на фирмата обаче са неутрализирани два месеца по-рано, тъй като на 7 септември 2023 г. "СТВ Консълтинг" е продала дворното място и пет имота в сграда на ул. "Чаталджа" 3 в София, за близо 3 млн. лв. Три месеца по-късно фалира, а парите от плащането според "Бърд" "се изпаряват" вместо да бъдат използвани за погасяване на задълженията към Бретшнайдер.


На въпросния адрес се помещаваше партийната централа на "Продължаваме промяната", а от публичната информация в търговския регистър се вижда, че "СТВ Консълтинг" е собственост на Асен Василев до 13.05.2021 г. Ден по-рано той е назначен за служебен министър на финансите в първия кабинет на Стефан Янев.

 

Американецът успява да блокира само 561 790 лв., пише "Бърд".

Изданието определя Марио Сотиров като "дългогодишен приближен" на Асен Василев и управител на "СТВ Холдингс" ЕООД и "СТВ България" ЕООД - и двете собственост на офшорната компания "Акселберт" (Akselbert Ltd), регистрирана на Британските Вирджински острови. То се позовава на своя предишна публикация, според която компанията е собственост на министъра на финансите.

 

Купувач на имотите на "Чаталджа 3" е дружеството "СИ Трейдинг 2016", собственост на Станислава Арнаудова. Тя е мажоритарен собственик и във фирмата "Интелигентни Трафик Системи" АД. През 2019 г. изданието "Капитал" написа, че още докато на власт в агенция "Пътна инфраструктура" е вече бившият й ръководител Светослав Глосов, агенцията сключва интересен договор, с който по неясна процедура избира един-единствен разпространител на винетки на системата BGToll, а именно "Интелигентни трафик системи".

 

Компанията се превръща в частен монополист на пазара, прибирайки комисиона от 7% от всяка продадена винетка, а това според изданието ощетява държавата с 17 до 23 млн. лева годишно.

Арнаудова в лично качество е купувачът и на апартамента на Лорер, намиращ се в същата сграда, според разследването на "Бърд". Двете сделки стават в един ден.


Имотът на Лорер е купен от "СТВ Консълтинг" за 351 950 лв. през април 2022 г. На 07.09.2023 г. Лорер продава имота за 1 858 038.50 лв. Той е деклариран на последните два реда в таблицата с имоти във финалната му декларация като министър, пише "Бърд" като публикува документите.

Изданието заключава, че се наблюдават "продажби на имоти на рекордни цени, от които намирисва на насрещна престация за корупционни услуги".

 

Въпрос на морал или не

 

Темата за имотните сделки стана повод за политически нападки и в пленарната зала. По време на редовния блиц контрол, в който депутатите задават въпроси на премиера и вицепремиера, Тошко Йорданов от "Има такъв народ" цитира части от разследването и посочи, че също познава помещенията на "Чаталджа" 3, тъй като и той е ходил е там, когато двете формации бяха в коалиция. Според него Асен Василев има офшорна компания и затова се обърна към премиера Николай Денков с призив "да провери вицето си и това морално ли е?".

 

Премиерът отговори, че не знае дали има сигнал за закононарушение и посъветва Йорданов да се обърне към съответните органи.
"Дали е морално, аз мога да съдя само, когато бъдат предоставени съответните въпроси и отговори от финансовия министър. С подхвърлени реплики не може да се обсъжда дали нещо е законосъобразно или морално", заяви Денков.

 

Йорданов обаче не се отказа и нарече Денков "хлъзгав", защото не отговаря конкретно на въпроса му.

 

В атаката към Денков и Василев се включи и независимият депутат Радостин Василев (бивш депутат от "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната - Демократична България"). Той заподозря министъра на финансите в целенасочен фалит на фирмата си и призова от трибуната прокуратурата да се самосезира. Министърът-председателят препоръча:

"Питайте финансовия министър, аз не съм му майка или баща. Докато няма ясни причини да се каже, че този човек е нарушил закона, няма какво да се обсъжда по него", заяви Денков.

 

Премиерът напомни, че именно неговото правителство е увеличило конкуренцията в търговията с винетки, допускайки още компании в тази дейност.

 

Междувременно след споровете по темата в парламента "Продължаваме промяната - Демократична България" внесоха законопроект за промяна на комисионната, която получават фирмите, продаващи винетки - от 7% на 3%.

 

Привечер финансовият министър Асен Василев описа подробно действията на компанията, в която е бил съсобственик в миналото. Според неговите обяснения сградата на ул. "Чаталджа" 3 е купена от фирма "СТВ Консълтинг" ЕООД през 2019 г. за изграждане на офис на компанията. Покупката е извършена с банков кредит в размер на 2.9 млн. лв. , който включва цената на имота (по оценка на банката) и средства за пълна реконструкция на сградата, разяснява Василев. Добавя, че реконструкцията е завършена през 2021 г. като през месец май на същата година той е излязъл от дружеството.

 

По информация от настоящия собственик на фирмата (която е и публична в Имотния регистър), офис сградата е продадена на 7 септември 2023 за 3.1 млн. лв., пише Василев. Със средства от сделката е погасен остатъкът от кредита за ипотеката на сградата в размер на 2.46 млн. лв., добавя той и посочва, че това може да се провери в Кредитния регистър. Твърди, че сделката е извършена през брокерска агенция на пазарна цена и плащането е по банков път.

 

"Не само, че не познавам купувача, но и смятам за абсурдно и злонамерено замесването на името ми в скалъпена история за нещо, което се случва две години и половина след като съм излязъл от фирмата.
По повод купувача, ако БЪРД беше истинска разследваща медия, щеше да установи, че лицензът на въпросния купувач на сградата за ТОЛ-системата е издаден през 2019 г., когато въобще не съм бил в политиката", пише Василев.


ГЕРБ СДС

От категорията

Български тираджия е задържан с 40 килограма наркотици в Румъния

Български тираджия е задържан с 40 килограма наркотици в Румъния-Balgarski-tiradzhiya-e-zadarzhan-s-40-kilograma-narkotitsi-v-Rumaniya_1716565228.png

Камионът управляван от 52-годишен български гражданин се движел по маршрут ...

24 май 2024 | 18:39

Съдът остави в ареста тримата задържани за отглеждане на марихуана в "Орландовци"

Съдът остави в ареста тримата задържани за отглеждане на марихуана в "Орландовци"-1512718348.jpg

Според съда наличието на 11 кг. суха марихуана, готова за разпространение е ...

24 май 2024 | 17:32

Лимузина с абитуриенти катастрофира в центъра на София

Лимузина с абитуриенти катастрофира в центъра на София. Снимка Фейсбук/Катастрофи в София-Limuzina-s-abiturienti-katastrofira-v-tsentara-na-Sofiya_1716574524.jpg

Предната броня на лимузината е паднала след удара

24 май 2024 | 21:14

Мъжът е с множество травми

Транспортираха с „Кугар“ тежко ранен турист от Рилските езера

Вертолет "Кугар"-Vertolet--Kugar-_1716572017.jpg

Военните успешно локализирали пострадалия и го откарали в МБАЛ "Свети ...

24 май 2024 | 20:33

Най-важното

Парламентарната асамблея на НАТО ще се проведе от 25 до 27 май в София

Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът - домакин на Парламентарната асамблея

Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът - домакин на Парламентарната асамблея-Stoltenberg--Edna-ot-osnovnite-zadachi-na-NATO-e-da-predotvrati-eskalatsiya-na-konflikta-s-Rusiya_1701161676.jpg

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 ...

24 май 2024 | 18:37

Да се стягаме, да имаме добър резултат, за да имаме основа за кабинет, каза лидерът на ГЕРБ

Борисов: ПП и ДБ ми дължат една ротация. Да ни подкрепят за наше правителство с наш премиер
(Видео)

Бойко Борисов-Boyko-Borisov_1716577926.jpg

Гледам, мъчат се ПП, ама кой ги е записал. Те си казват, че това е запис, ...

24 май 2024 | 18:34

Според полицията била паднала от дъжда…

Наследник на Талев: Родната къща на писателя е съборена с чук от македонисти

Димитър Панчев, родственик на писателя Димитър Талев-Naslednik-na-Talev--Rodnata-kashta-na-pisatelya-e-saborena-s-chuk-ot-makedonisti_1716577728.jpg

Виновни са родните управници и най-вече Манол Пейков!, каза Димитър Панчев, ...

24 май 2024 | 22:07

Очаква се на 30 юни у нас да дойдат и предстоятелите на поместните православни църкви

Вселенският патриарх Вартоломей е поканен да присъства на избора на новия български патриарх

Вселенският патриарх Вартоломей е поканен да присъства на избора на новия български патриарх-1435760954.jpg

Ще се опитам да променя програмата, защото смятам тази покана за много голяма и ...

24 май 2024 | 19:44

На 27 май държавният глава ще бъде на работно посещение в Конфедерация Швейцария

Президентът ще подкрепи българските гимнастички на Европейското първенство в Будапеща в неделя

Президентът ще подкрепи българските гимнастички на Европейското първенство в Будапеща в неделя-Prezidentat-Radev--Ne-e-normalno-glavniya-prokuror-da-zvani-na-polititsi_1684396934.jpg

Румен Радев ще бъде на официално посещение в Унгария по покана на президента ...

24 май 2024 | 21:44

Церемонията бе наречена „Театрална суматоха“, посветена e на 95 години от рождението на Йордан Радичков

Мария Стефанова и Константин Николов спечелиха "Аскеер" за главни роли. Вижте останалите отличени

„Аскеер“ за водеща роля взеха Мария Стефанова – за ролята й на Розовата дама в „Оскар и розовата дама“ от Ерик-Еманюел Шмит (реж. Стефан Спасов, „Театър 199“). Снимка БТА--Askeer--za-vodeshta-rolya-vzeha-Mariya-Stefanova---za-rolyata-y-na-Rozovata-dama-v--Oskar-i-rozovata-dama--ot-Erik-Emanyuel-Shmit--rezh--Stefan-Spasov---Teatar-199-_1716580899.jpg

Двама от носителите на „Аскеер“ за 2024 година бяха обявени в края на април от ...

24 май 2024 | 22:52

Решението бе обявено в рамките на заседание от председателя на съда Науаф Салам

Международният съд на ООН задължи Израел да прекрати офанзивата в Рафа

Международният съд на ООН задължи Израел да прекрати офанзивата в Рафа-Mezhdunarodniyat-sad-na-OON-zadalzhi-Izrael-da-prekrati-ofanzivata-v-Rafa_1716587989.jpg

Съгласно решението Израел също така трябва да остави ГКПП "Рафа“ отворен ...

25 май 2024 | 00:56

В Киев са в паника - западните оръжия не променят ситуацията на фронта

Нова опорка на Зе-пропагандата: Западът е видовен за провалената мобилизация в Украйна

Украинската армия не успява да промени ситуацията на фронта въпреки западната помощ-front--nastaplenie--ataka_1716187593.jpg

Зачестяват публикациите в западни медии, че Европа все по-усилено убеждава ...

24 май 2024 | 14:02

Нашите въоръжени сили са пренапрегнати: предстоят им три войни, но са готови само за една

The Hill: Байдън губи Третата световна война от Русия и Китай

Байдън и неговите политици жертват националната сигурност на Америка, за да спечелят изборите през ноември-Baydan-i-negovite-polititsi-zhertvat-natsionalnata-sigurnost-na-Amerika--za-da-spechelyat-izborite-prez-noemvri_1716480605.jpg

Вместо да сплотят страната, за да надделее срещу все по-широката глобална атака ...

23 май 2024 | 19:08