Претенцията на ПП-ДБ, че не могат да работят с ДПС, е фалшива

Деница Сачева: ГЕРБ-СДС ще направим всичко възможно да има правителство. Този път – без компромиси!

26344 | 18 май 2024 | 08:13

Готови сме да търсим общи решения, но само ако ПП признаят изборните резултати, ако уважават направеното от нас. Ако се смирят и намалят малко от претенциите за експертност и морал, за които се видя, че са твърде преувеличени

-Denitsa-Sacheva--Bez-GERB-SDS-pravitelstvo-ne-mozhe-da-ima--Grazhdanite-ochakvat-da-namerim-saglasie-_1679052669.png-Denitsa-Sacheva--Politikata-ne-e-vlast--a-chovekolyubie-i-tryabva-da-reshava-realnite-problemi-na-horata_1715513287.jpg

 

_2024 izbori_v013

Деница Сачева е водач на листата на ГЕРБ-СДС в Добрич.
Член е на Изпълнителната комисия на партия ГЕРБ.
В 49-ото Народно събрание е председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика и заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.
Беше министър на труда и социалната политика (декември 2019 - май 2021) в третото правителство на Бойко Борисов. Преди това бе заместник-министър на образованието и науката.
От 2016 г. до 2017 г. бе заместник-министър
на труда и социалната политика.

Родена е в Добрич, откъдето е избирана за депутат в пет поредни парламента – от 45-ото до 49-ото Народно събрание.

- Г-жо Сачева, наближат ли избори, а в последните 3-4 години това често се случва, политиците започвате по-отчетливо да говорите, че трябва да решавате проблемите на хората. Но после пак идват избори или правителство с кратък мандат и повечето проблеми остават нерешени. Има ли социални въпроси, които можете да решите бързо и кои са тези, които изискват дългосрочна стратегия и пълен мандат?

- Много от проблемите, които тежат на хората, изискват целенасочени и дългосрочни усилия. Ще дам пример с темата, която често коментираме – пенсиите. Дали през пенсионната система трябва да се отпускат добавки или пенсиите, които не са от трудова дейност, трябва по-скоро да са социални помощи – този въпрос няма как да бъде решен бързо и лесно.

Няма как за една седмица да променим законодателството, а и самата администрация, която трябва да започне да работи по нов начин и по нови правила.

Със сигурност липсата на редовно правителство влияе изключително много върху невъзможността за решаване на проблемите, като води и до тяхното натрупване.

Трябва да си даваме сметка, че почти три години сме в тази ситуация. Тоест, почти цял управленски мандат все едно сме без правителство. Няма как това да не влияе върху пазара на труда, трудовата мобилност, миграцията, липсата на достатъчно квалифицирани кадри или обратното – много хора да излизат от пазара на труда, защото нямат нужната реализация. Това са само част от проблемите, които изискват стабилност и действащо правителство. Но, подчертавам – правителство, което разбира проблемите и знае как да ги реши.

- Няколко дни политическият дебат премина под знака на увеличението на пенсиите. Надзорният съвет на НОИ реши, че то ще е 11%. Вие преди това нарекохте твърденията на ПП-ДБ, че служебното правителството ще открадне 100 милиона от пенсионерите „измислен скандал“, „димка“. Как според Вас се роди този скандал, имаше ли основания за съмнения, обвинения?

- Категорично нямаше основания за съмнения. А този скандал, както и много други в държавата, го роди лично Асен Василев, защото реална причина за суматохата нямаше.
 
Вероятно за читателите е трудно да влязат в кухнята на администрацията, но ще се опитам обобщено да обясня какво се случва. Според чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване за осъвременяването на пенсиите по швейцарското правило трябва да се вземат 50% от ръста на средния осигурителен доход и 50% от ръста на потребителските цени, тоест на инфлацията, за да се изчисли процентът, с който да се вдигнат пенсиите. Отчетните данни показват, че процентът трябва да бъде 10%. Съответно, администрацията на НОИ праща докладна записка до Надзорния съвет, в която ги информира, че това са данните и очаква Надзорът да вземе своето решение. Тъй като това е независим орган, той може да реши процентът да бъде по-висок. Това се е случвало. През 2021 година администрацията пусна докладна записка за 4,8%, а Надзорът взе решение за увеличение от 5%. В реални пари тези две стотни са милиони. В случая Асен Василев излезе и започна да говори нелепи неща за това, как някой иска да открадне 100 милиона лева от пенсионерите.

- Това възможно ли е на практика?

 

- Не, разбира се! От бюджета на НОИ никога не са влизали пари в държавния бюджет. Обратното е - държавният бюджет дава на НОИ. Дори да се получат фиктивно спестени пари, те няма как да бъдат разпределяни на някакви фирми, както твърди Асен Василев. Невъзможно е. Освен това, той даде пресконференция, на която попита как така Деница Сачева знаела какво щяло да се случи на Надзора. Ще му кажа - според тяхната Конституция – на ПП-ДБ, Народното събрание в момента е действаща институция. Аз съм действащ председател на Комисията по труда и социалната политика. По всяко време мога да се обадя на социалния министър и да получа информация какво се случва и какви действия се предприемат. Това и направих. Обадих се и попитах как ще процедира Надзорът и получих информация, че ще се предложи увеличение от 11%. Като депутат същото можеше да направи и Асен Василев, но той предпочете да вдигне скандал, за да влезе в медиите и да се създава изкуствено напрежение. Когато нямаш идеи, правиш скандали. Интересен момент е как Асен Василев е имал докладната записка, тъй като това е вътрешен документ на НОИ. Той дължи отговори защо злоупотребява с вътрешни служебни документи, използва ги за политически цели и всява смут и паника сред българските пенсионери.

- Парите за хората от третата възраст са проблем през целия преход. Реално бюджетът на НОИ се дотира от държавата. Какво е трайното решение, което ГЕРБ предлагате за справедливи пенсии в България?

- Комисията по труда и социалната политика завършихме сесията с анализ, представен от Националния център за парламентарни изследвания, който е за пенсиите и за нагласите на българските граждани спрямо пенсионната система. Ясно е, че хората са недоволни от размера на пенсиите. Противоречието между доходите, които са получавали, и размера на пенсиите ще се задълбочава във времето, защото доходите ще нарастват и винаги ще бъде така - след десет години адекватността на пенсиите на хората, които се пенсионират днес, ще бъде по-малка спрямо хората, които ще се пенсионират тогава. Точно затова говорихме за необходимостта от промени в пенсионната система, които да не променят модела на трите стълба, но да извадят от пенсионната система всички плащания, които не са свързани с осигурителния принос, и те да отидат в системата за социално подпомагане.

- Тоест, да се изплащат под формата на помощи и да не излизат от бюджета на НОИ.

 

- Да. Швейцарското правило може да бъде модифицирано – например 50% от ръста на осигурителния доход и 100% от инфлацията. Това се експертни дискусии, които предстоят.

 

Ако пенсиите, които не са свързани с осигурителния принос – например социалните пенсии за старост, се изплащат през системата за социално подпомагане, финансовата стабилност на НОИ ще бъде много по-добра. Наред с тези мерки трябва да увеличаваме базата за приходи на НОИ. Това означава борба със сивата икономика, намаляване на плащанията на заплати в плик, повече работа с младите, на които да обясним защо трябва човек да се осигурява, защо е необходима солидарността между поколенията. Все повече млади хора не желаят да работят на трудови договори с осигуровки. Преди работодателите бяха обвинявани за това, че искат да си намаляват разходите, сега е обратното – много хора искат да не работят на трудови договори.

- Защо?


- Причините са две. Първо, по-младите искат да разполагат с пълния си доход. Други, за съжаление, са зависими от бързи кредити или други неблагоприятни финансови ситуации, поради които не искат да им удържат от заплатата. Темата за бъдещето на пенсионната система трябва да бъде сложена на масата. Да не бъде обект на непрекъснат популизъм, а да се решава на базата на сериозни експертни анализи и на стратегия. Да не забравяме и друго – все повече хора са работили в няколко държави преди да се пенсионират. Това поставя пенсионната система пред нови предизвикателства.

- Размерът на пенсиите, растящата възраст за пенсиониране са проблеми, които се обсъждат, но сякаш по-рядко това става в тясна връзка с демографията. Ще биете ли тревога за демографската политика, ако стартира едно стабилно и дългосрочно управление?

- Да, но демографията не опира само до раждаемостта и до финансовото подпомагане. Обикновено се казва, че трябва да се дават повече пари на младите хора. Това може да бъде един от инструментите, но не може да бъде универсалният. Решението за повече деца, които можеш да отгледаш, е комплексно, като се взимат предвид възможностите на системите за здравеопазване, образование, социални услуги, по-гъвкав трудов пазар. Но, демографията опира и до умна политика за привличане на работна ръка от трети страни, на граждани от други европейски държави. За миграцията говорим все едно България само изнася хора, а това не е така. За последната година около 2300 души от различни държави са започнали да живеят в района на Добрич.

- Това е впечатляваща цифра. Защо са избрали Добрич?

 

- Мога да дам конкретни данни – 963-ма са гражданите от Германия, 563-ма от Великобритания, 33-ма от Швейцария. Има още от Австрия, Румъния, Полша, дори от Индонезия. В кампанията предстои да разговарям с някои от тях, да разбера какво ги е привлякло тук. Миграционните процеси в рамките на ЕС отдавна не са черно-бели. Когато говорим за демографията, трябва да си даваме сметка, че потоците на движение на хора могат да бъдат двупосочни. Нека видим какви умни политики може да имаме, за да привличаме хора, които да живеят тук.

- Липсата на работна ръка се превръща в ескалиращ проблем и за България. Къде са корените му – в образованието, в демографията, в по-ниския стандарт и по-ниското заплащане у нас, в работодателите? Къде?

- Във всичко, което изброихте, но най-вече във връзката между образованието и пазара на труда на този етап.
Работодателите очакват образователната система да произведе готови за тяхното място работници и служители. Образователната система няма точно тези цели. Тя има за цел да създаде широкоспектърна личност, която да може да се реализира в различни професии, при различни обстоятелства, а както вече говорихме – и в различни държави понякога. Въпреки това връзката между образованието и пазара на труда е задължителна. Неслучайно сложихме силен акцент върху дуалното обучение и професионалното образование. Езиковите гимназии вече не са гимназиите от едно време. Да говориш английски днес не е конкурентно предимство, защото езикът започва да се учи още в детската градина. Младите хора и техните родители трябва да знаят, че професионалните училища дават много добро образование, голяма част от тях са модернизирани. В нашия мандат имаше много проекти, насочени специално към професионалното образование. Трябва да продължим в тази посока. В миналия парламент по предложение на Томислав Дончев, на Красимир Вълчев и на мен в държавния бюджет бяха заложени пари за дуално образование, за да може не работодателите, а държавата да покрива осигуровките на младите хора, които ще се включат в тази форма на обучение.

 

Много фактори влияят върху дефицита на работна ръка, включително регламенти, свързани с общата европейска политика. В това отношение сме подготвили законопроект, който ще внесем веднага след като стартира новото Народно събрание. Става въпрос за така наречените обезщетения. Има български граждани, които работят броени месеци или дори по няколко седмици в чужбина, връщат се и по правилата за новите осигурителни схеми имат право да получават големи обезщетения в бюрото по труда. Те нямат мотивация да работят. Предвидили сме законодателни промени, с които да се елиминира тази практика, позволяваща да се живее на обезщетение и социални помощи.

- Какво предвиждате?

- Да се вземат под внимание доходите при формиране на техните обезщетения, както и на тяхната работа през последните, примерно три години, а не само през последните няколко месеца.

 

Имаме 128 000 млади хора, които нито учат, нито работят. Очакваме от министерството на труда и социалната политика анализ, за да се види къде са тези хора, с какви умения разполагат и тези умения да бъдат валидирани. Някой, който е напуснал училище, за да гледа болен роднина или възрастен например, вероятно е придобил умения на болногледач и би могъл да получи диплома за тях, за да си търси работа с този сертификат. Искрено се надявам, че реално ще започнем да вършим съществена и смислена работа, защото изоставаме драстично, говорейки си за несъществуващи скандали и конфликти.

- В една от предизборните си срещи споделихте, че Асен Василев е признал пред Вас, че искал да повиши минималната работна заплата, за да започнат работодателите да освобождават работници и да инвестират в машини. Каква полза носи това за икономиката, за растежа?

- Това е политика и стратегия, която Асен Василев е споделял не само пред мен. Виждането му е, че работодателите трябва да получат стимули да се модернизират, да инвестират в иновации, в автоматизация и дигитализация с цел нискоквалифицираният труд да стане излишен на пазара на труда. Моята критика към Василев е, че тази стратегия той не я споделя публично. Няма куража да излезе и да обясни, че това се мерките, в които вярва. Точно обратното – манипулира хората, като обяснява колко много се грижи за тях и колко е важно хората да имат пари.

 

С тази измислена от него стратегия обаче стана така, че нискоквалифицираните имат почти толкова пари, колкото техните ръководители. Маржовете в момента са между 100-150-200 лева.

- Затова протестират и университетските преподаватели?

- Разбира се, стопи се маржът между хората, които са нискоквалифицирани и хората с висока квалификация.
Не знам доколко нещо се автоматизира в държавата, но се случи това, че в момента всички протестират, защото се нарушиха всякакви видове баланси и връзки. Постигна се едно голямо нищо и се изхарчиха куп държавни пари.

- Можеше ли инфлацията да бъде удържана в рамките на процента, който се изисква за приемането ни в еврозоната? Не бяха ли прекалено щедри последните бюджети?

- Политиката на Асен Василев е критикувана и от МВФ. Разбира се, когато има повишаване на доходите в необвързан с реалния растеж процент, това стимулира потреблението и оттук – инфлацията. Това беше крайният ефект, който се получи. Със сигурност можеше да има по-разумни политики. Но Василев очевидно имаше други цели. Гротескно бе Асен Василев да бъде наричан Мистър Еврозона. Той положи максимални усилия да забави нашето приемане в еврозоната, включително разби всички показатели на държавния бюджет.

 

В доклада на МВФ се говореше за експанзионистичен бюджет, който няма връзка между приходите и разходите.

- Според управителя на БНБ забавянето на членството в еврозоната има по-висока цена за България и ще ни струва не милиони, а милиарди. Кой ще носи отговорност за този неблагоприятен резултат?

- Нямам колебания в отговора на този въпрос. За последните три години имаме седем месеца, в които Асен Василев не е бил финансов министър. Така че отговорът кой ще носи отговорност има име и фамилия.

- Войната на Русия в Украйна има висока икономическа цена за Европа. Можете ли вие, политиците, да обещавате светло бъдеще сега, когато всички с безпокойство наблюдават отраженията на глобалните конфликти върху икономиките на европейските държави?

- Никой сега не бива да си позволява да обещава светло бъдеще. Това би било изключително неразумно. В момента ще спечелят политиците, които са реалисти и които разбират проблемите на хората. Хубаво е да искаш всички да са иновативни, дигитални, модернизирани, да вървят напред, да движат прогреса, но истината е, че трябва да разбираме дълбоките неравенства, които не са само финансови. Имаме културни неравенства, дигитални, социални, образователни. За да може да се случи светлото бъдеще, за което всички мечтаят, трябва да има политици, които разбират тези неща в дълбочина и които не се вълнуват толкова много от имиджа си, а се интересуват от наследството, което ще оставят под формата на реални действия.

 

Не е нито времето, нито мястото да се обещава светло бъдеще, но и не бива да звучим трагично и драматично. Ще ви дам пример за реалистично послание с позитивен заряд - България може да бъде най-богатата страна на Балканите. Можем да имаме брутен вътрешен продукт, който позволява доходи и икономически показатели, които да ни направят най-добрите в региона.

- Започнахме разговора със споменаване на отрицателния ефект на политическата криза върху управлението. Това е факт, а от ГЕРБ вече говорите по-отчетливо за създаването на стабилно правителство след 9 юни. Но кои ще бъдат партньорите ви? Очертава се да бъдете убедително първа сила - с кого ще правите коалиция?  

- Ясно е, че отговорът ще бъде даден от хората. Нека видим резултатите, но със сигурност трябва да се съобразим с гласовете на гражданите. За ГЕРБ това не е проблем. Въпросът е дали колегите от ПП-ДБ са готови да слушат народа и доколко са готови да приемат резултатите от демокрацията. Защото това е демокрацията – има избори, хората гласуват за партиите, като по този начин те дават доверие и за лидерите на тези партии. Това трябва да бъде разбрано.

- Ако резултатите позволяват, възможно ли е да направите коалиция само с ДПС?

- Не, не е възможно. Това бе казано и от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Трябва да търсим по-широк коалиционен формат, за да има максимално представителство на българските граждани, недоволни от настоящото положение. След като българите не дават своето доверие на една политическа сила, трябва да ги чуем и да направим баланса между гласовете на гражданите, които имат различни виждания за развитието на страната. Ако се налага да направим по-широк коалиционен формат, балансите ще бъдат много трудни. Но решението трябва да дойде от хората.

- Вярно е, Бойко Борисов каза, че ГЕРБ няма да правят коалиция само с ДПС. Цялата кампания на ПП-ДБ обаче се завъртя около сблъсък с ДПС и Делян Пеевски, тоест, приемаме, че те изключват всякакво сътрудничество с Движението. Тогава? Въпросът за коалиция само между двете партии се налага отново и отново.

- Не мога да говоря от името на ПП-ДБ. Мога да кажа само, че многократно съм била свидетел на разговори между лидерите на ПП и ДБ с ДПС. Била съм свидетел на това, че многократно е била търсена подкрепата на ДПС далеч не само по въпросите за промените в Конституцията. Но и за миньорите, когато имаше протести, за държавния бюджет. За много други теми е търсено съдействието, сътрудничеството и гласовете на ДПС. Фалшивата претенция на ПП-ДБ, че не могат да работят с ДПС, не я приемам.

 

След като ДПС получава гласовете и доверието на българските граждани, не можем да се правим, че не можем да работим с тази партия. Трябва да се работи с всички, които имат идеи за развитието на България. Във връзка със земеделската политика съм чувала от господин Пеевски, че ПП-ДБ са канили техен депутат за заместник-министър. Ще кажа отново - фалшиви са посланията, които ПП-ДБ отправят в предизборната кампания.

 

Отговорите на всички въпроси ще изкристализират тогава, когато започнем да говорим за конкретни политики. Когато видим кой какво подкрепя, ще стане ясно кой с кого реално може да работи.

- На базата на какъв документ?


- Неслучайно искахме споразумението за работата да бъде коалиционно и второ – да бъде по политически приоритети. Не искаме меморандуми или други подобни форми. Целият разговор за това, че ние искаме статуквото, а някой друг предлагал нещо модерно и интересно, е измислен. Ще кажа ясно - нямаше дебат за реформа в службите! Имаше единствено и само предложения от отсрещната страна да бъдат сменени всички шефове на специални служби при това до 30 април. Защо? Защото очевидно е имало достатъчно много разработки, в които се уличават хора от ПП в корупционни действия.

 

Нямаше дебат и за това как ще изглежда съдебната система. Дотогава, докогато ние говорим за съдебната система само през призмата на това какви закони трябва да бъдат променени, ние винаги ще се въртим в кръг. Едно изречение в закон не ражда автоматично морални хора. Не говорим за подбора на кадрите, за това как ще се стимулират нови поколения, които да влязат в съдебната система, какво ще се случва с кариерното развитие и планиране, как ще бъдат стимулирани кадрите с по-добри резултати, които работят според правилата. Разговорът и в полето на съдебната система през цялото време бе как ще сложи този или онзи тук или там.

- Останаха ли някакви тайни от преговорите, с които „разглобихте“ управлението?

- Сигурно са останали пикантни неща, но не е нужно цялата кухня да бъде на показ. По-скоро мога категорично да кажа, че нито един от нас – нито Теменужка Петкова, нито Рая Назарян, нито Мария Габриел, нито аз сме влезли в тези преговори с предопределен резултат. Обратното – мога да кажа, че влязохме супер добронамерено с идеята да излезем с общ документ и с общо решение за съвместна работа при ротацията.

Въпросът е, че начинът на работа, подходът, пренебрежението, желанието за овладяване на институциите, неуважението към нашите избиратели и към нашия изборен резултат доведе дотам, че в един момент ние самите бяхме убедени, че не можем повече да продължим работа по същия начин.

- Като взимам повод и от думите Ви за фалшивите претенции, ще ви попитам така: имате ли основания и вие от ГЕРБ, и ДПС да бъдете обидени на ПП-ДБ за последните девет месеца?

- Не мога да говоря от името на други партии, но мога да кажа, че в ГЕРБ сме достатъчно зрели политици. Хора, които съзнателно и дългосрочно се занимаваме с политика. И за разлика от ПП не съм чула мой колега да има мечта да отиде на някой остров. Напротив – всички се занимаваме активно с политика и искаме да го правим дългосрочно и професионално. Не мога да кажа, че ми е било приятно, но не работим с обиди и настроения. Готови сме да търсим общи решения, но само ако ПП признаят изборните резултати, уважават направеното от нас. Ако се смирят и намалят малко от претенциите за експертност и морал, за които се видя, че са твърде преувеличени.

- Защо, обратно на политическата логика, ПП-ДБ са ваш основен опонент, а не „Възраждане“ или БСП, с които имате много повече различия?

- Този въпрос е основно към ПП-ДБ. Ние нямаше да се занимаваме с тях, ако те не се занимаваха с нас. Но тогава, когато цялата им кампания е насочена срещу ГЕРБ, ние сме в ситуация на самоотбрана. Трябва да защитим името си. Истинският въпрос към тях е този път с каква торба с фокуси излизат пред българските избиратели.

- За фокуси не знам, но с карикатури излязоха.

- Да, излязоха с карикатури, но дори и собствените им симпатизанти ги критикуват. Всеки ден съм с граждани, непрекъснато съм в района си. Мога да кажа, че хората наистина очакват конкретни политики. Никой не се интересува от тясно партийни и бутикови разговори.

- Имате ли надежда, че в кампанията няма да изгорите всички мостове и след 9 юни ще може да седнете на една маса?

- Готови сме да седнем на една маса, защото сме показали, че нашето политическо его, дори на ръба на самосъхранението на партията, може да бъде туширано. Че може да загърбим мемета, карикатури, обиди, протести и какво ли не, но да седнем и да свършим някаква работа. Преговаряла съм с хора от ПП-ДБ, които са хвърляли риба, консерви, боклуци по министерството на труда и социалната политика. Но, седнах и говорих с тях по конкретни теми, защото моите чувства, разбирания или разочарования не интересуват българските граждани. Ако трябва нещо да се свърши, ще го свършим. Светът около нас се движи, а ние изоставаме драстично – в социалната политика, в пазара на труда, образованието, модернизацията, инвестициите, икономика. Във всичко!

- Да разбирам последните Ви думи така: ще направим всичко възможно, за да има редовно правителство.

- Да. Но този път – никакви отстъпки и компромиси. Резултатите от 9 юни ще бъдат нашите входни позиции за евентуални преговори. Всички данни сочат сега, че ГЕРБ-СДС ще бъде първа политическа сила. Ако се стигне до преговори, колегите от ПП-ДБ ще трябва да седнат на масата с толкова претенции, колкото българското общество им отреди, че могат да имат.


Еврохолд

От категорията

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

"Политико" нареди Ицо Хазарта в групата на "откачените и идиотите" в ЕП, наред с любимци на Путин

"Политико" нареди Ицо Хазарта в групата на "откачените и идиотите" в ЕП-1654166646.jpg

Сред "отличените" са Фидиас Панайоту – ютюбърът от Кипър, Галато ...

15 юни 2024 | 16:22

Съзвездията от сателити са вредни за озоновия слой

Съзвездията от сателити са вредни за озоновия слой-Kompaniyata-na-Ilon-Mask--SpeysEks--izgrazhda-mrezha-ot-stotitsi-shpionski-sateliti-za-amerikanskoto-razuznavane_1710764656.jpg

Учените са изчислили, че "гибелта" на типичен 250-килограмов сателит, ...

16 юни 2024 | 21:42

Божинов: Българите не сме известни с това, че ще се съберем - шутовете и плюнката лепят по-здраво

Божинов: Българите не сме известни с това, че ще се съберем - шутовете и плюнката лепят по-здраво-Bozhinov--Balgarite-ne-sme-izvestni-s-tova--che-shte-se-saberem---shutovete-i-plyunkata-lepyat-po-zdravo_1718557859.png

В момента изборите се превръщат в едно махленско плюене едни срещу други. А би ...

16 юни 2024 | 20:08

Най-важното

Вижте текста на документа, Камала Харис и Олаф Шолц, напуснаха събитието по-рано

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария-Desetki-strani--sred-koito-tezi-ot-BRIKS-i-Vatikana--otkazaha-da-podpishat-deklaratsiyata-v-Shveytsariya_1718546453.png

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски ...

16 юни 2024 | 16:59

Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Снимка Правителствена пресслужба-Glavchev--Tryabva-da-zashtitim-yadrenata-bezopasnost-i-sigurnost-na-Ukrayna--Evropa-i-sveta--Snimka-Plavitelstvena-pressluzhba_1718528517.jpg

Премиерът акцентира върху постигнатия от България съществен напредък в ...

16 юни 2024 | 12:00

Причина за изборния резултат е и суетата на ПП-ДБ с 60 депутата да поиска цялата власт

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

ЕС с неговите политика в момента е заплаха за европейската цивилизация, заяви лидерът на "Възраждане"

Костадинов: ПП-ДБ трябва да си "изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект

Костадин Костадинов: Ще работим за своя група в ЕП-Kostadin-Kostadinov--Opitvat-da-unishtozhat-nezavisimata-balgarska-tsarkva_1717307986.jpg

Според лидера на „Възраждане“, "когато народът не вярва в държавата, ...

16 юни 2024 | 09:43

Вината за тежките резултати на изборите не може да бъде вменявана на един човек, смята той

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели-Atanas-Zafirov--Prevrat-v-BSP-nyama--predstoi-seriozen-razgovor-zashto-zagubihme-800-000-izbirateli_1718523576.jpg

"Надявам се традиционният събор на Бузлуджа да се превърне в събор на ...

16 юни 2024 | 10:32

Заявките за реванш са опит да се създаде някакво самочувствие в условия на електорална катастрофа, смята тя

Проф. Румяна Коларова: "Продължаваме промяната" няма никакви перспективи за участие във властта

Проф. Румяна Коларова-1533017967.jpg

Според политолога присъствието на ПП в политическото пространство ще бъде ...

16 юни 2024 | 13:16

Проблем е, че не само компетентните са отстранени от властта, но е отстранен и естественият духовен елит на нацията

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес-Ivan-Stambolov--Sula---Dyasnoto--obedinenie-na--dobrite--sili_1675154655.jpg

С намаляването на легитимността изчезва уважението към институциите, а омразата ...

16 юни 2024 | 17:05

Мирослав Мурджов: Има много голяма вероятност част от ПП-ДБ също да се включат в ново правителство

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии-Analizatori--Pravitelstvo-shte-ima--klyuchat-e-v-malkite-partii_1718527377.jpg

Доц. Стойчо Стойчев: По-малките формации са заинтересовани да няма предсрочни ...

16 юни 2024 | 11:35

Левицата! поиска консолидация на левите формации, вече можело и с БСП

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС-Rumen-Petkov--Poslednite-tri-parlamenta-sa-chast-ot-destabilizatsiyata-na-sadebnata-sistema_1666092582.jpg

Първи крачки вече се правят. Сега, повече от всякога - осъзнатата необходимост ...

16 юни 2024 | 16:47