Като конструктивни и позитивни определи премиерът Николай Денков разговорите с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис

Русия няма да посмее да ни нападне, защото сме член на НАТО, каза той по повод заплахата от руския депутат Толстой

Николай Денков: 24 май е празник, който прави по хармоничен начин прехода от миналото към бъдещето

6445 | 24 юли 2023 | 13:49

България заяви желание да се включи в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис, заяви премиерът


Датата 24 май е най-светлият празник, който обединява всички. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков пред журналисти, след като се върна от Атина, където се срещна с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.


24 май е празник, който прави по хармоничен начин прехода от миналото към бъдещето, допълни Денков. Според него аргументите, които се чуват във връзка с идеята, нямат никакво съдържание. 

 

„Като човек на науката, за мен 24-ти май е бил най-светлият празник, който ни обединява всички. Питам - коя е групата от обществото в България, която би възразила срещу това, че 24-ти май е светъл празник”, добави той.

 

Според Денков 24-ти май е празник, който не ни вторачва само в миналото, както били доста от останалите, а правел по хармоничен начин прехода от миналото към бъдещето.

 

Премиерът не смята, че допитване до народа трябва да реши дали 24 май трябва да е националният празник на страната, като посочи, че конституционните промени се приемат с голямо мнозинство от парламента.

 

Идеята да няма служебни кабинети

 

Според министър-председателя статутът на служебните кабинети има смисъл, ако те осъществяват прехода от едно редовно към друго редовно правителство. „В България се видя, че ако имаме поредица от избори, един човек има целия контрол върху държавата”, е мнението му.

 

Денков подчерта, че идеята да се премине към друг начин на предаване на властта е именно, за да се избегнат ситуации, при които няма контрол от Народното събрание. „Формата, която имаме в България, или я няма по света, или е някакво изключение”, поясни премиерът.

 

Като конструктивни и позитивни определи премиерът Николай Денков разговорите с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Денков беше на еднодневно посещение в Гърция.

"Това, което беше важно за нашата държава е да видим доколко можем да се включим в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис", каза той.

По отношение на Кавала предстои подписване на договор на гръцката страна с концесионера и е ясно заявено съгласие България да се включи в този договор. Изходната точка за преговори е 20% участие на България, независимо от терминалите за втечнен газ. Предстои следващите месеци да има развитие по тази тема.

По отношение на пристанището в Александруполис преди няколко месеца е спряна концесията, но Мицотакис е казал, че се разглеждат варианти и ако бъде открита процедура до края на годината, България ще има възможност да заяви своя интерес.

По отношение на газовите връзки се работи усилено по увеличаване на интензитета на газа, който може да се подаде със слагане на допълнителни компресорни станции и за да може България да бъде захранена и да се подава газ на съседни страни на север и запад от нас, каза Денков.

Между двамата премиери е засегната и темата за жп линиите към Кулата и Свиленград, което би позволило да се пренасят повече товари към гръцките пристанища.

Гърция е заявила интерес към разширението на Чирен - иска да запази известна част от капацитета и срещу заплащанве да запази допълнитените обеми, които в момента се осигуряват. Заявен е и интерес при развитието на АЕЦ "Козлодуй" при подготовката на новите реактори - да се включат или като инвеститори, или със сключване на дългосрочни договори с електроцентралата за закупуване на ток.

Обсъден е и тръбопроводът Александруполис-Бургас за възможност на внос на нефт за захранване на рафинерията.

 

Денков отхвърля лансираните през последните дни идеи руската петролна компания "Лукойл" да бъде изтласкана от България. Според премиера не могат да бъдат правени аналогии с Италия, където "Лукойл" продаде своя рафинерия с цел да избегне санкциите на ЕС срещу Русия.

"В Италия става дума за сделка, не става дума за изтласкване. Аз също смятам, че трябва да се разглеждат възможностите за сделки в България. Ако решат да продават "Лукойл", това е тяхно право. Трябва да се търси това, което е най-добре за България, но да говорим за изтласкване, за някакви такива, как да кажа, репресивни мерки, това изобщо не влиза в плановете на това правителство", коментира Денков.

 

Пьотр Толстой не за първи път отправя провокации към България. С това изказване той минава граници, които не са приемливи, затова ще говоря с МВнР, коментира премиерът.

 

Той обаче подчерта, че руският посланик в България Елеонора Митрофанова няма да бъде обявена за персона нон грата заради изказването на руския депутат.

 

Не трябва да се поддаваме на провокации. Голяма част от тези изказвания се правят за вътрешна употреба, за руската публика, за да видят колко велики неща се вършат от Кремъл. Целта е да се сплаши българското население, но няма опасност за България. Ние сме членове на НАТО и по тази причина Русия няма да посмее да ни нападне.

 

"Да, на Митрофанова трябва да ѝ бъде предадено това съобщение. Аз не смятам, че тя трябва да бъде обявена като "персона нон грата" заради едно такова изказване. Все пак то не е нейно. Второ, не трябва да се поддаваме на провокации. Руските граждани, които живеят в България, трябва да бъдат третирани като граждани, които живеят в България. Те не могат да бъдат жертва на изказвания на някой, който иска да си пише актив," коментира премиерът.

 

Николай Денков посочи още, че има възможност да бъде увеличен значително капацитетът за превоза на украинско зърно през нашата железопътна система, а темата е обсъждана на днешната му среща с гръцкия му колега Кириакос Мицотакис в Атина.

 

Гърция вече е започнала да развива железопътните линии, които са от особен интерес за България – към Кулата и към Свиленград. Подобряването на техническото състояние на железните пътища в тези две посоки би позволило да се пренасят повече товари от България, Румъния, Украйна и Молдова към гръцките пристанища.

Гръцкият премиер Мицотакис е благодарил на колегата си акад. Денков за помощта, която България оказва на съседите си в борбата срещу пожарите там.

България участва за втора поредна година в инициативата на Европейската комисия за предварително разполагане на модули за гасене на горски пожари. Към момента на терен работят 70 български пожарникари с осем пожарни автомобила и три автомобила за управление на силите и средствата. Те са разположени на летището в Солун.

 Денков: 24 май е празник, който прави по хармоничен начин преходът от миналото към бъдещето

България заяви желание да се включи в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис, заяви премиерът

От категорията

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г-Na-speshna-sreshta-Peevski--Borisov-i-Vasilev-se-razbraha--Vaglishtnite-tsentrali-shte-rabotyat-do-2038-g_1695980497.jpg

"Очакваме премиерът и Министерски съвет да вземат мерки. Както се вижда, ...

29 септ. 2023 | 12:20

Пеевски: Всички важни решения не могат да се случат без ДПС, няма нужда от коалиционно споразумение

Пеевски: Всички важни решения не могат да се случат без ДПС, няма нужда от коалиционно споразумение-Peevski--S-GERB-shte-predlozhim-komisiya-za-kontrol-na-evrofondovete--za-da-nyama-poveche-nevolni-greshki_1695886862.jpg

По отношение на напрегната ситуация с протестите заради затварянето на ...

29 септ. 2023 | 09:25

Борисов: В уникална ситуация сме - хем да подкрепяме Василев за бюджета, хем да нападаме техния кмет

Борисов: В уникална ситуация сме - хем да подкрепяме Василев за бюджета, хем да нападаме техния кмет-Borisov--Shte-igraem-s-nash-kmet-v-Sofiya--no-sam-gotov-na-razgovori-za-dyasnotsentristki-blok_1689165499.jpg

Основният въпрос е запазването на работните места на хората, заети в Маришкия ...

29 септ. 2023 | 09:21

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция. Снимка БСП-Ninova-ostro--Tova-e-pogrom---sglobkata-otlaga-zakona-za-parite-na-horata-zaradi-vakantsiya_1695980935.jpg

Социалистите настояват правителството да поиска месец отсрочка от ЕК за Плана ...

29 септ. 2023 | 12:13

Най-важното

Финасовият министър обещал - всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г-Na-speshna-sreshta-Peevski--Borisov-i-Vasilev-se-razbraha--Vaglishtnite-tsentrali-shte-rabotyat-do-2038-g_1695980497.jpg

"Очакваме премиерът и Министерски съвет да вземат мерки. Както се вижда, ...

29 септ. 2023 | 12:20

Ако не бъдат приети, България може да загуби, освен над 1,4 млрд. лв. за Стара Загора, Кюстендил и Перник, още 3 млрд. по останалите планове, заяви той

Николай Денков: Днес трябва да приемем териториалните планове, а утре да ги изпратим към ЕК

Николай Денков-Snimka--Pravitelstvena-informatsionna-sluzhba_1695724287.jpg

Спешна среща между премиера и президентите на КНСБ – Пламен Димитров и на КТ ...

29 септ. 2023 | 11:19

Основната цел на външната политика е националната сигурност и независимостта на страната

Радев: Основният приоритет на България остава задълбочаването на нашата европейска интеграция

Радев: Основният приоритет на България остава задълбочаването на нашата европейска интеграция. Снимка БТА-Radev--Osnovniyat-prioritet-na-Balgariya-ostava-zadalbochavaneto-na-nashata-evropeyska-integratsiya_1695973597.jpg

За да имаме ефективна външна политика, трябва да имаме ясни цели и приоритети. ...

29 септ. 2023 | 10:45

Той прогнозира, че кметските места за ДПС ще са повече от предния път.

Пеевски: Всички важни решения не могат да се случат без ДПС, няма нужда от коалиционно споразумение

Пеевски: Всички важни решения не могат да се случат без ДПС, няма нужда от коалиционно споразумение-Peevski--S-GERB-shte-predlozhim-komisiya-za-kontrol-na-evrofondovete--za-da-nyama-poveche-nevolni-greshki_1695886862.jpg

По отношение на напрегната ситуация с протестите заради затварянето на ...

29 септ. 2023 | 09:25

Мислят как да откраднат парите – чрез обръчи от фирми и няколко обръча се сбиха помежду си, добави тя

Корнелия Нинова към миньорите: Лъжат ви, обръчите им от фирми ще откраднат парите от Плана

Корнелия Нинова към миньорите: Лъжат ви, обръчите им от фирми ще откраднат парите от Плана-Korneliya-Ninova-kam-minyorite--Lazhat-vi--obrachite-im-ot-firmi-shte-otkradnat-parite-ot-Plana_1695977000.jpg

Днес хората отново са на улицата. Какво ще им кажете този път? За държавата, ...

29 септ. 2023 | 11:43

Полицията използва сълзотворен газ и плаши борещите се за бъдещето си работници

Миньори и енергетици блокират основните пътни артерии в страната, затворен е Проходът на републиката
(Галерия)

Миньори и енергетици блокираха Прохода на Републиката -Minyori-i-energetitsi-blokiraha-Prohoda-na-Republikata-_1695965423.png

Протестите са безсрочни до отлагането на плановете на правителството да приеме ...

29 септ. 2023 | 08:20

В парламентарния контрол ще участват министрите Юлиан Попов, Тодор Тагарев, Христо Хинков и Иванка Шалапатова

Парламентът обсъжда на второ четене промени в Закона за обществените поръчки (На живо)
(Видео)

Парламентът ще обсъди на второ четене промени в Закона за обществените поръчки-Snimka--BTA_1694790458.jpg

Правителството предлага да бъде създаден постоянно действащ Експертен ...

29 септ. 2023 | 09:17

Ето документите, доказващи, че ПП закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си

"Промяната" закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си--Promyanata--zakriva-vaglishtnite-tsentrali--za-da-oblagodetelstva-sponsorite-si_1695892508.jpg

В тях личи, че на мястото на "Мариците" се предвиждат паркове за ...

28 септ. 2023 | 12:14

Промените са внесени от Бойко Борисов, Атанас Атанасов и Делян Пеевски

ГЕРБ и ДПС ще контролират Асен Василев - създадоха комисия контрол върху евросредствата

Асен Василев-Asen-Vasilev-Snimka--BNT_1690281507.jpg

Решението за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността ...

29 септ. 2023 | 10:11