Десислава Радева с охрана от НСО е тръгна да извърви 800-те км от Пътя на Камино

Поклонническият туризъм на съпругата на президента се плаща от данъкоплаците

Десислава Радева с охрана от НСО е тръгнала да извърви 800-те км по Пътя Камино

57955 | 5 юни 2022 | 21:03

Какво е накарало Радева да предприеме този религиозен поход, едва ли ще разберем. Изпитание, духовно израстване, приятелства с хора от цял свят, това търсят поклонниците, отправили се към олтара на апостол Яков в катедралата в Сантяго де Компостела


Десислава Радева, съпругата на българския президент, е тръгнала да извърви Пътя Камино, научи Епицентър. бг.

 

Докато държавният глава е на поклонническо посещение в Атон и чете символ Верую на литургия в манастира „Свети Великомъченик Георги Зограф” в Света гора, негова съпруга се е отправила към другия край на Европа – също на поклоннически воаяж.


Макар и религиозен, туризмът на Радева е за сметка на данъкоплатците, тъй като с нея е гард от НСО, а цялото пътуване се плаща от държавата. Заедно с Деси е и нейна близка, съобщиха за Епицентър. бг източници от президентството.

 

От НСО не потвърдиха, но и не отрекоха информацията с мотива, че "нямат право да обсъждат темата, ако касае охраняемо лице". "Дори и да имам такава информация, нямам право да я разпространявам", заяви говорителят на службата с категоричната обосновка, че "това е държавна тайна" и "не е негова работа да знае къде е съпругата на президента".

По закон съпругата на президента не е сред охраняваните от НСО лица и не ползва държавна охрана, освен ако няма специално разпореждане при наличиие на "конкретна застрашеност".


До Франция, където е началната спирка на поклонниците, поели към Ел Камино де Сантяго де Компостела, българската група е пътувала с държавен автомобил и шофьор от НСО. Според източници от граничните служби, Радева е тръгнала на 1 юни от София, групата е преспала в Италия и в момента са във Франция.

Както е известно Ел Камино де Сантяго де Компостела е мрежа от поклоннически пътища към олтара на апостол Яков Зеведеев в катедралата „Свети Яков“ в град Сантяго де Компостела, Галисия, Испания, където според традицията са погребани останките на светеца.

 

Мнозина следват пътищата като форма на духовна пътека или бягство от ежедневието в търсене на душевно израстване. Път за душата - така наричат пътя Камино.


Най-популярният маршрут на Ел Камино започва във Франция, изкачва Пиренеите и върви от изток на запад по тях през цяла Северна Испания, докато стигне до изящната и прочута катедрала „Сантяго де Компостела“, където се твърди, че са погребани останките на свети Яков Зеведеев.

 

Бягство от ежедневието

или търсене на душевен мир

 

Какво е накарало Радева да предприеме този религиозен поход, едва ли ще разберем. Изпитание, духовно израстване, приятелства с хора от цял свят - това търсят поклонниците, отправили се към олтара на апостол Яков в катедралата в Сантяго де Компостела.


Въпросът е, че душевните търсения, пътища за спасение или каквото и да е на Десислава Радева ще бъдат платени от държавния бюджет – нещо, което никоя друга съпруга на държавен глава досега не си е позволила.

Поклонниците могат да изберат как да извървят този път – пеша или на колело.

Колкото и трениран, свикнал на ходене и в добра форма да е човек, едва ли може да си представи какво го очаква по Камино, особено ако реши да избере някой от по-дългите маршрути. Защото едно е да изминеш 20-30 км за един ден, а съвсем друго - всеки ден в продължение на седмици.

 

Френският маршрут започва във френското градче Сен-Жан-Пиед-де-Порт, близо до Биариц, в Пиринеите, пресича планината и навлиза в Испания.
Дълъг е 800 км и средно се ходи за около 5 седмици - по около 20-25 км на ден. Той не е най-старият, но е най-масовият, вероятно и защото е възпят във филми като "Пътят" с Мартин Шийн и от "The Pilgrimage" на Паулу Коелю.


Той е и доста живописен, минава през поредица исторически обекти, манастири, след Пиринеите следват селцата на Навара, после лозята на Ла Риоха и платото на Кастилия. Тук е и мястото за нови приятелства, тъй като е пълно с хора, с които човек може да върви седмици наред.


Другата изключително трудна част е планирането на нощувките.
Но за викопоставени поклонници като съпруга на държавен глава нощувките и дори превозът на багажа са осигурени, както и карти на маршрутите.

 

Съпругата на българския президент

ще трябва да спи в обща спалня


Част от Камино и идеята за поклонническия път са и albergue - албергети или хостели за пилигрими. Те са по целите маршрути, обикновено директно до пътя, а в по-големите градове има табели, които водят към тях.
Там предлагат легло в обща спалня, при това обикновено са легла на два етажа и общи тоалетна и баня. Но имат и кухня, често и пералня.

В натоварен сезон обаче - например лятото, може да се препълнени и да няма места. Повечето освен това позволяват само една нощувка, освен ако не се чувстваш зле и наистина имаш нужда от повече почивка.


Има и частни хостели по пътя, те са малко по-скъпи, но по-гъвкави. Естествено, има и всевъзможни по-скъпи опции. Така че и тук изборът не е лесен - албергетите са почти задължителни, за да усетиш Камино, но не всеки може да изкара седмици в общи спални и бани, и то когато и без това е на ръба - физически и психически.


Багажът и нощувките зависят от бюджета.

 

Целият Френски маршрут през агенция - нощувки в хотели и превоз на багаж, е между 10-12 хиляди лв., при това без самолетни билети и транспорт до началната точка.


Тези, които извървят поне 100 км от пътя и искат сертификат, трябва да си купят поклоннически паспорт от началната точка и да го подпечатват с марки по пътя - от местата, откъдето са минали.

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Приковани на кръста

Кеворк Кеворкян-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Денков дори не се сети да извади срещу виелиците бронетранспортьорите, които ...

9 дек. 2023 | 16:24

Military Watch Magazine: САЩ са притеснени от тежките загуби на западна бронирана техника в Украйна

Унищожени американски БМП Брадли на фронта в Украйна-Unishtozheni-amerikanski-BMP-Bradli-na-fronta-v-Ukrayna_1702128911.jpg

Нови кадри показват как руски войници завладяват поредната порция германски ...

9 дек. 2023 | 15:34

Белези на свободата: Назад във времето с Александър Йорданов
(Видео)

Александър Йорданов Кадър: Нова нюз-Aleksandar-Yordanov-Kadar--Nova-nyuz_1702148336.jpg

Получава покана да се присъедини към новата вълна от човека, от когото се е ...

9 дек. 2023 | 20:55

Изпълнителният директор на МВФ за България: Трябва да овладеете инфлацията

Изпълнителният директор на Международния валутен фонд за България – Пол Хилберс Снимка: БНТ-Izpalnitelniyat-direktor-na-Mezhdunarodniya-valuten-fond-za-Balgariya---Pol-Hilbers-Snimka--BNT_1702138780.png

Необходимо е да се запази валутния борд, както и фискални политики в ...

9 дек. 2023 | 18:18

Най-важното

Ако бях на мястото на Хинков, бих подал оставка отдавна, каза той

Радомир Чолаков: Борисов трябва да е премиер, а вицепремиер - Пеевски и Василев или Петков
(Видео)

Радомир Чолаков: Борисов трябва да е премиер, а вицепремиер - Пеевски и Василев или Петков-Pravnata-komisiya-prie-na-parvo-chetene-zakona-za-lichniya-falit-na-parvo-chetene_1669822664.jpg

Разделянето на ВСС, диспропорцията, която се получава в двете - обществената и ...

9 дек. 2023 | 20:39

България е под много тежък външен натиск, което е агония за националния ни суверенитет

Проф. Георги Близнашки: Поправките в Конституцията са грешни и се дължат на озлобление
(Видео)

Проф. Георги Близнашки: Поправките в Конституцията са грешни и се дължат на озлобление-1597650321.png

Двойното гражданство води до раздвояване на лоялността. Ако искаш да работиш за ...

9 дек. 2023 | 17:02

Има опасност скрити зад офшорка хора с неясен капитал да купят "Лукойл"

Кирил Петков: Начело на регулаторите трябва да застанат политически лица, не вярвам на експерти

Кирил Петков: Начело на регулаторите трябва да застанат политически лица, не вярвам на експерти-Kiril-Petkov-Snimka--BTA_1696695208.jpg

"Ако някой от тези партии каже, че вярва на другия, ще е лъжа. Тук ...

9 дек. 2023 | 16:06

Сглобката си разпределя регулаторите даже и през Конституцията, за да векува във властта, заяви тя

Корнелия Нинова: Абсурд е да управляват хора с двойно гражданство
(Видео)

Корнелия Нинова Снимка: Нова тв-Korneliya-Ninova-Snimka--Nova-tv_1702117972.jpg

"Местната власт е единствената стабилна власт и то в следващите 4 години. ...

9 дек. 2023 | 12:32

В момента по-важните теми са свързани с конституционните промени и приемането на бюджета.

Даниел Митов: Никой не гледа към правителството като авторитет, който задава посоката

Даниел Митов: Никой не гледа към правителството като авторитет, който задава посоката-1655541543.png

Митов посочи още, че правителството на акад. Денков „върши нещо“, но отчете, че ...

9 дек. 2023 | 09:41

Вижда се желание да се избута свалянето на дерогацията към периода, когато Габриел ще стане премиер

Румен Христов, СДС: Виждаме, че в 17 държави цените на горивата са по-ниски от тези у нас

Румен Христов, СДС: Виждаме, че в 17 държави цените на горивата са по-ниски от тези у нас-Rumen-Hristov--Tryabva-smelost-za-prilagane-na-nepopulyarni-merki-sreshtu-visokite-tseni_1678356260.png

Той заяви, че винаги са отстоявали тезата за един консервативен и балансиран ...

9 дек. 2023 | 09:47

На страж пред “Вечния огън” се извисява коледна елха - като доказателство за днешната ни Безпросветност, Безродност и Безсъщност.

Валерия Велева: Безпросветност, Безродност и Безсъщност

Коледно настроение на площад "Св. Александър Невски"-Koledno-nastroenie-na-ploshtad--Sv--Aleksandar-Nevski-_1702135368.jpg

Впрочем цяла София е потънала в угнетяваща сивота - мръсни улици, няма светеща ...

9 дек. 2023 | 17:21

Изследването показва още, че най-щастливи в Европа са домакинствата, в които има дете

"Евростат": Българите са най-нещастната нация в Европейския съюз

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1702136612.jpg

България е единствената страна от 27-те в Европейския съюз, чиито граждани са ...

9 дек. 2023 | 17:42

Министерството подари на децата и уикенд в базата на ведомството в Боровец

Калин Стоянов към децата на МВР: Носете в сърцата си вярата в доброто

Снимка: МВР-Snimka--MVR_1702146522.jpg

"В мое лице имате приятел, който винаги ще се отзове, когато се нуждаете ...

9 дек. 2023 | 20:28