Даниел Митов е човек с авторитет отвъд океана и със сериозни контакти там

Димитър Ганев: Стефан Янев е без политическа биография, президентът ще бъде главно действащо лице

10644 | 11 май 2021 | 20:47

Тежка конфронтация до най-висок градус може да навреди на Радев и то във важен момент за него – няколко месеца преди кампанията му за президентските избори, твърди политологът от „Тренд“


- Накъде поема партия ГЕРБ след националната си конференция? Курс към твърд опозиционен стил?

- Общо взето накъдето беше поела и преди националната си конференция – към предсрочни парламентарни избори. Форумът на ГЕРБ не очерта нова линия, а по-скоро потвърди настоящата.

- Че ще има промяна в ръководството на ГЕРБ бе анонсирано, господин Ганев. Какви знаци се дават с новите лица и с рокадата на партийните заместници?

- Промените в Изпълнителната комисия отговарят на ситуацията в партията от последните няколко месеца. Нови остриета на формацията като Деница Сачева и Костадин Ангелов намират място, а кадри, които са ни познати от ден първи като Красимир Велчев и Менда Стоянова правят крачка назад.

 

Избирането на Томислав Дончев за заместник-председател не трябва да изненадва, защото той винаги се е приемал като един от най-приближените на Борисов.

 

Колкото до Даниел Митов, там посланието е ясно – човек, роден политически в „синьото пространство“ от една страна, а от друга съвсем - отчетлив знак към евроатлантическите партньори. Митов е човек с авторитет отвъд океана и със сериозни контакти там. Борисов видимо иска да покаже на САЩ и Европа непоколебимата си ангажираност с тях.

- По думи на Борисов предстоят два много тежки месеца и много пари на олигархията ще бъдат хвърлени срещу ГЕРБ. Вие как очаквате да се развият актуалните сблъсъци – статукво-промяна, Борисов-Радев, стари партии-нови партии?

- В 45-ото Народно събрание се очерта ясно разделение – от едната страна стояха новите партии – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“ срещу ГЕРБ, а някъде между статуквото и опозицията се наредиха ДПС и БСП, които хем не са приемани от новите и хем го играят срещу Борисов.

 

Предполагам, че този конструкт ще се запази в предизборната кампания. Именно заради това обаче и следизборната ситуация след 11 юли ще се окажа пак много трудна.

- Допусна ли ГЕРБ грешки през последния мандат, през последната година, през последния месец и какви?

- Грешките са много и надали могат да бъдат изброени, а и не са от година, месец или мандат – а вследствие на 10 годишно натрупване. Именно в това се корени и проблемната за тях ситуация – 10 години на власт изхабяват. Не би трябвало да очакват след 10 годишно управление хората да ги избират със същия ентусиазъм, както през 2009 г. Властта хаби.

- Вече е ясен и служебният кабинет на президента Радев. Как ще го коментирате? Нещо изненада ли Ви?

- Не бих казал, че има някаква съществена изненада. Няколко неща правят впечатление. Да започнем от министър-председателя Стефан Янев. Това е човек без политическа биография и самостоятелна политическа тежест, което означава до голяма степен, че Радев персонално ще има последната дума в този кабинет и ще бъде главно действащо лице.


Присъствието на знаково лице за БСП като Янаки Стоилов несъмнено е намигване към червените.

 

Икономическият блок и участието на Асен Василев и Кирил Петков са мост към Демократична България, защото това са хора с профил, много близък до тях.

- Ще спечели или ще загуби президентът, ако действията на служебното правителство са хард и оставят усещане за реваншизъм?

- Не очаквам служебното правителство да подчини своята дейност изцяло на реваншизъм. Подобна тежка конфронтация до най-висок градус може да навреди на Радев и то във важен момент за него – няколко месеца преди кампанията му за президентските избори. Вероятно има очаквания към някаква форма на ревизия, но тя няма да е център и фокус на кабинета.

- Как разчитате присъствието на Бойко Рашков в служебния кабинет като вътрешен министър?

- Назначението му е ясен знак за анти-ГЕРБ линията на този кабинет.

- Какви са обществените очаквания към новото правителство?

- Традиционно всяко ново правителство стартира с определен кредит на доверие. При служебните правителства той е по-нисък, защото не идват на вълната на победилата партия в изборите например. Служебните кабинети са приемани по-скоро инструментално, като нещо моментно, преходно, което трябва да проведе избори.  

- Има ли предпоставки за грубо разместване на електоралните нагласи и на резултатите на предстоящите извънредни избори?

- Никога не може да се изключва определено форсмажорно обстоятелство да промени нагласите в една или друга посока. Но без наличието на такова, не вярвам да имаме коренно различна ситуация от тази през април.От категорията

Владимир Талев: С Димитър Талев на терасата в Бистрица: Всеки народ, който се разделя, загива!

Всеки Водител, повел хора, повел цял един народ, трябва да е обладан от обич към тези хора., пропомня Владимир талев дучи на баща си Димитър Талев.-1570632373.png

Цар Самуил и неговата държава водят борба с Византия на живот и смърт. Не може ...

21 юни 2021 | 11:52

Проф. Светлана Шаренкова: Вставай страна огромная!

-1517831377.jpg

През нощта на 21 срещу 22 юни 1941 г., точно преди 80 години, нацистка Германия ...

21 юни 2021 | 11:47

Ръкуването се завръща след 16 месеца на пандемия

-1620473962.jpg

В САЩ, където пандемията подхрани поляризацията на обществото, ръкостискането ...

21 юни 2021 | 17:41

Кеворк Кеворкян: Всичко е наред - мълчат за народа

-1477587010.jpg

Политиката – или онова, което тук минава за „политика“ – сякаш вече е обречена. ...

21 юни 2021 | 15:13