Йорданка Чернаева

Стилът ѝ виртуозно смесваше неокласиката и модерността

Дизайнерът Йорданка Чернаева пред проф. Стойков: Нямаше българин, който да не носи облекла на "Рила"

15115 | 14 ноем. 2023 | 16:24

В „Рила Стил“ са разработвани и тоалети-образци на Пиер Карден, както и са гостували много различни представители на западни фирми, изнасящи лекция за най-новите постижения в шевната промишленост, тенденции в аксесоарите, текстила и техниката, спомня си т

Йорданка Чернаева-Yordanka-Chernaeva_1699972115.jpgТоалети, проектирани от Йорданка Чернаева за модна къща „Рила“.
Фото: © Личен архив на Йорданка Чернаева-Toaleti--proektirani-ot-Yordanka-Chernaeva-za-modna-kashta--Rila-Foto----Lichen-arhiv-na-Yordanka-Chernaeva_1699972062.jpgТоалети, проектирани от Йорданка Чернаева за модна къща „Рила“.
Фото: © Личен архив на Йорданка Чернаева-Toaleti--proektirani-ot-Yordanka-Chernaeva-za-modna-kashta--Rila-Foto----Lichen-arhiv-na-Yordanka-Chernaeva_1699972046.jpgТоалети, проектирани от Йорданка Чернаева за модна къща „Рила“.
Фото: © Личен архив на Йорданка Чернаева-Toaleti--proektirani-ot-Yordanka-Chernaeva-za-modna-kashta--Rila-Foto----Lichen-arhiv-na-Yordanka-Chernaeva_1699972034.jpgТоалети, проектирани от Йорданка Чернаева за модна къща „Рила“.
Фото: © Личен архив на Йорданка Чернаева-Toaleti--proektirani-ot-Yordanka-Chernaeva-za-modna-kashta--Rila-Foto----Lichen-arhiv-na-Yordanka-Chernaeva_1699972019.jpgТоалети, проектирани от Йорданка Чернаева за модна къща „Рила“.
Фото: © Личен архив на Йорданка Чернаева-Toaleti--proektirani-ot-Yordanka-Chernaeva-za-modna-kashta--Rila-Foto----Lichen-arhiv-na-Yordanka-Chernaeva_1699971988.jpgТоалети, проектирани от Йорданка Чернаева за модна къща „Рила“.
Фото: © Личен архив на Йорданка Чернаева-Toaleti--proektirani-ot-Yordanka-Chernaeva-za-modna-kashta--Rila-Foto----Lichen-arhiv-na-Yordanka-Chernaeva_1699971977.jpgТоалети, проектирани от Йорданка Чернаева за модна къща „Рила“.
Фото: © Личен архив на Йорданка Чернаева-Toaleti--proektirani-ot-Yordanka-Chernaeva-za-modna-kashta--Rila-Foto----Lichen-arhiv-na-Yordanka-Chernaeva_1699971966.jpgДоцент Йорданка Чернаева и неин тоалет „Шахматна любов“, представен на ревю-спектакъла „Лятото на любовта“ - 2017 г. 
Фото: © Академия за мода / Антон Марков -Dotsent-Yordanka-Chernaeva-i-nein-toalet--Shahmatna-lyubov--predstaven-na-revyu-spektakala--Lyatoto-na-lyubovta----2017-g---Foto----Akademiya-za-moda---Anton-Markov-_1699971943.jpgДоц. Йорданка Чернаева заедно с проф. Любомир Стойков и дъщеря си д-р Росица Рангелова по време на премиерата на книгата „100 срещи с мен“ – 2019 г. 
Фото: Личен архив на Академия за мода-Dots--Yordanka-Chernaeva-zaedno-s-prof--Lyubomir-Stoykov-i-dashterya-si-d-r-Rositsa-Rangelova-po-vreme-na-premierata-na-knigata--100-sreshti-s-men----2019-g---Foto--Lichen-arhiv-na-Akademiya-za-moda_1699971921.jpgДоц. Йорданка Чернаева заедно с проф. Любомир Стойков и внучката си Йоана Рангелова по време на БГ модна икона – 2021 г. 
Фото: Личен архив на Академия за мода-Dots--Yordanka-Chernaeva-zaedno-s-prof--Lyubomir-Stoykov-i-vnuchkata-si-Yoana-Rangelova-po-vreme-na-BG-modna-ikona---2021-g---Foto--Lichen-arhiv-na-Akademiya-za-moda_1699971906.jpgЙорданка Чернаева при награждаването й със „Златна игла“ по време на церемонията в Народния театър „Иван Вазов“ – 1994 г. 
Фото: Личен архив на Академия за мода-Yordanka-Chernaeva-pri-nagrazhdavaneto-y-sas--Zlatna-igla--po-vreme-na-tseremoniyata-v-Narodniya-teatar--Ivan-Vazov----1994-g---Foto--Lichen-arhiv-na-Akademiya-za-moda_1699971892.jpgДоц. Йорданка Чернаева на 75 години.-Dots--Yordanka-Chernaeva-na-75-godini-_1699971873.jpg

Доцент Йорданка Чернаева е завършила Национална художествена академия и е член на Съюза на българските художници. През годините е работила като главен дизайнер в модна къща „Рила”, модна къща „Агресия”, разработвала е колекции за редица български фирми, за немската фирма „Мак”, за международни форуми и панаири в Мюнхен, Париж, Москва, Токио, Белград и др.

 

Носител е на най-престижната награда за мода в България „Златна игла“ в категория „Цялостен принос към българската мода“, както и почетен диплом на Асоциация „Индустрия за човека“ за „Най-добра промишлена колекция“ на Пловдивски панаир.

 

Призът е връчен за високи постижения и личен принос в модния дизайн в България. Участвала е в колективни дизайнерски разработки с известни западни стилисти. Има две самостоятелни изложби – пластики и мода, девет самостоятелни ревюта, над 70 участия в общи и национални художествени изложби, форуми и ревюта.

 

Йорданка Чернаева е сред създателите на първата българска формация за мода „Група Форум”, както и един от създателите на специалността „Мода” в Нов български университет. Силата на нейното изкуство и предимството на впечатляващия ѝ стил е във виртуозното смесване на неокласиката с модерното облекло. Тя продължава да бъде пример в родния моден дизайн за необикновена естетическа култура и професионализъм от най-висока класа.

- За мен сте една от живите легенди на българската мода и сте един от първите носители на наградата „Златна игла“ на Академията за мода. Всъщност какво представлява този приз за Вас?
- „Златната игла“ за мене беше една престижна награда, едно признание за трудния, но много творчески път, извървян от мен през годините. Благодарна съм за високата оценка и се гордея, че съм първият носител на „Златната игла“ за цялостно творчество.

- Отдавна сте свързана с модна къща „Рила“, впоследствие „Рила Стил“. Кое е по-важното в дизайнерската Ви дейност в първите години на модната къща?
- През 1970 година беше създадено Стопанско обединение „Рила“, свързващо 29 шивашки предприятия. Същата година постъпих като дизайнер в „Базата за развитие“ към СО „Рила“. Към 80-те години базата беше преименувана в модна къща „Рила“. В първите години дейността на дизайнерите беше свързана само със създаване на аутфити за производството на модната къща. В последствие всеки един от дизайнерите, освен че създаваше тоалети за модната къща, разработваше отделни колекции за определени предприятия към СО „Рила“. Два пъти в годината се създаваха насочващи модни колекции, съобразени със световните тенденции, като се илюстрираха с представителни дефилета. Отделно два пъти годишно се създаваха работни колекции в различни асортименти с търговска цел за износ за СССР. Персонално аз разработвах асортимента за дамски палта, костюми и ансамбли. Подготвях освен основната колекция в модната къща, така и за най-големите шивашки предприятия - завод „Витоша“, завод „България“, завод „Дружба“. Освен това проектирах дамски блузи за фабрика „Септември“ в гр. Търговище, бельо за завод „Родина“ в гр. Попово и детско облекло за завод „Деню Георгиев“ в гр. Велико Търново. Проектирала съм различни облекла извън модната къща, както и униформи за БГА „Балкан“, българските митници и др. Колекциите и аксесоарите, които разработвах бяха изработени само от български памучни, вълнени и копринени платове.

- Кои бяха основните изисквания тогава (през 70-те години на миналия век) към дамската мода и винаги ли се съобразявахте с тях?
- При създаване на определена колекция първата ми задача е била направата на удобни, практични, красиви облекла и задължително съобразени с модните насоки за сезона. За тази цел ползвах като информация най-популярните западни модни журнали и списания, предоставени в библиотеката на модната къща. Отделно както аз, така и останалите колеги периодично бяхме командировани на престижни панаири и изложения за текстил и мода в Милано, Париж, Мюнхен и др.

- Модна къща „Рила“ бе много известна на само у нас, но и в цяла Европа. Кои са най-ярките международни изяви, в които сте участвали?
- Търговската дейност се осъществяваше под шапката на СО „Рила“ и външнотърговското предприятие „Индустриалимпорт“. Имаше сътрудничество за износ на тоалети за Канада, САЩ, Франция, СССР, Германия, Полша и др. Със собствена колекция се участваше на изложението в Мюнхен и Дюселдорф – по време на седмицата на модата, т.нар. Modewoche, както и на различни международни панаири.

- С какво модна къща „Рила“ конкурираше другите обединения и модни структури в държавната система на леката промишленост по времето на соца?
- СО „Рила“, като най-голямото обединение за конфекция в България, се стараеше да поддържа и защитава своето име с добра и качествена продукция. Нямаше жител в България, и не само у нас, който по онова време да не носи облекло, произведено от модната къща. Популярността идваше и от грандиозните ревюта под режисурата на Хачо Бояджиев, провеждани в НДК и във Военния клуб, както и по време на Пловдивски панаир, на различни форуми и семинари и други престижни места. През 1986 година със съдействието на министъра на леката промишленост - Елена Златева, беше създадена „Група Форум“ от петима дизайнери, която стана изразител за авангардни идеи. С ревюта в Пловдив, София и Тбилиси доказахме, че в България съществува професионален дизайн.

- Кое от опита на модна къща „Рила Стил“ следва да се знае, помни и прилага и в днешния моден дизайн в съвременната модна индустрия?
- Професионализмът, етичността и новаторското мислене. В нашата централа много се държеше както на високото качество на изработката, така и на индивидуалните дисциплина и отговорност.

- Кои са най-известните модни дизайнери, работили за модна къща „Рила Стил“ през годините и каква следа са оставили те в българската мода?
- Заедно с италианския дизайнер Пиеро Чиведини разработихме съвместна колекция палта. Друг известен моден творец, с когото работихме бе френският дизайнер Саша Паша, който периодично изнасяше информация за текущите модни тенденции и предоставяше на модната къща своите тетрадки (в тях имаше рисувани модели на всички раздели в дамското и мъжко облекло) с модните насоки за две години напред. В „Рила Стил“ са разработвани и тоалети-образци на Пиер Карден, както и са гостували много различни представители на западни фирми, изнасящи лекция за най-новите постижения в шевната промишленост, тенденции в аксесоарите, текстила и техниката.

- Кой е най-незабравимият момент в модна къща „Рила“, докато бяхте част от нея?
- Подготовката за традиционните ревюта, провеждани два пъти годишно. Тогава всички давахме воля на фантазията си. Ревютата бяха режисирани и подготвяни много професионално и отговорно. Освен в София, задължително модната къща подготвяше и представително ревю на Международния Пловдивски панаир. Една от дейностите на дизайнерския екип беше и издаване на рисувани тетрадки с модни насоки за потребностите на предприятията към СО „Рила“.

- Какво е състоянието на днешния моден дизайн?
- Смятам, че днес в България дизайнът се свежда само до участия в ревюта или малки фирми. Липсва развитието и участието на даден дизайнер в големи промишлени предприятия, но според мен у нас има много млади и талантливи творци.

- Кои са златните професионални правила, които трябва да следва всеки начинаещ моден дизайнер?
- Изключително важни са креативността, умението, компетентността, вещината, професионализма и индивидуалността.


От категорията

Принц Хари получи разрешение да използва ключово доказателство по делото срещу „Дейли мейл"

Принц Хари получи разрешение да използва ключово доказателство по делото срещу „Дейли мейл"-Memoarite-na-prints-Hari-po-pogreshka-byaha-pusnati-v-prodazhba-v-Ispaniya-dni-predi-premierata-_1672986842.jpg

Документите, доказващи плащанията към частни лица, които са изтекли към правния ...

2 март 2024 | 15:56

Дъщерята на Ален Делон: Той няма сили, иска да го оставим да си отиде тихо от този свят
(Видео)

Дъщерята на Ален Делон: Той няма сили, иска да го оставим да си отиде тихо от този свят-Dashteryata-na-Alen-Delon--Toy-nyama-sili--iska-da-go-ostavim-da-si-otide-tiho-ot-tozi-svyat_1709210304.jpg

Изявлението на дъщеря му идва след новината, че полицията е конфискувала от ...

29 февр. 2024 | 14:37

Проучване: Над 90% от мастилата за татуировки съдържат химикали, причиняват увреждане на органи

Проучване: Над 90% от мастилата за татуировки съдържат химикали, причиняват увреждане на органи-Prouchvane--Nad-90--ot-mastilata-za-tatuirovki-sadarzhat-himikali--prichinyavat-uvrezhdane-na-organi_1709500389.png

Най-често срещаното вредно вещество е полиетиленгликол - съединение, което е ...

3 март 2024 | 23:09

Влади Зомбори покори сърцата на феновете с участието си в "Капките",наричат го новия Стефан Данаилов
(Видео)

Влади Зомбори покори сърцата на феновете с участието си в "Капките",наричат го новия Стефан Данаилов-Vladi-Zombori-pokori-sartsata-na-fenovete-s-uchastieto-si-v--Kapkite-narichat-go-noviya-Stefan-Danailov_1709036681.jpg

Първото нещо, което един артист трябва да възпитава в себе си, е уважение към ...

27 февр. 2024 | 14:09

Най-важното

Утре на 5 март ГЕРБ представят проект на коалиционно споразумение, изработен по европейските стандарти

Решаваща седмица: Денков подава оставка, ГЕРБ предлагат на ПП-ДБ коалиционно споразумение

Решаваща седмица: Денков подава оставка, ГЕРБ предлага коалиционно споразумение-Reshavashta-sedmitsa--Denkov-podava-ostavka--GERB-predlaga-koalitsionno-sporazumenie_1709534004.jpg

При завъртането на парламентарната рулетка ГЕРБ ще вземат първия мандат и ще ...

4 март 2024 | 08:17

Отворихме нова страница в двустранните връзки, отбеляза президентът на Азербайджан (ОБНОВЕНА)

Желязков пред Алиев: Азербайджан е ключов партньор на България за енергийна диверсификация

Росен Желязков пред президента Илхам Алиев: Азербайджан е ключов партньор за България-Rosen-Zhelyazkov-pred-prezidenta-Ilham-Aliev--Azerbaydzhan-e-klyuchov-partnyor-za-Balgariya_1709536439.png

Председателят на парламента и водената от него делегация положиха венец пред ...

4 март 2024 | 10:53

Вътрешният министър разговаря с комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон

Калин Стоянов подписа стратегическа рамка за сътрудничество с ЕК и Агенциите на ЕС

Вътрешният министър Калин Стоянов разговаря с комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон-Vatreshniyat-ministar-Kalin-Stoyanov-razgovarya-s-komisarya-po-vatreshni-raboti-Ilva-Yohanson_1709552240.png

Предвижда се подпомагане на процеса на подготовка на българските институции за ...

4 март 2024 | 13:34

Скоро ще намерим решение на въпроса за разширяването на Шенген, подчертава президентът на Австрия

Байдън и Си сред президентите, поздравили българския народ за Националния празник Трети март

Байдън и Си сред президентите, поздравили българския народ за Националния празник Трети март-Pravitelstvoto--Nyama-instruktsiya-za--tih-boykot--na-Natsionalniya-praznik-Treti-mart_1708951827.jpg

Историческите крачки на България, включително напредъка в енергийната ...

4 март 2024 | 09:23

Средствата ще бъдат насочени за подобряване на охраната

ЕК предоставя 85 млн. евро на България и Румъния за управление на границите

ЕК предоставя 85 млн. евро на България и Румъния за управление на границите-1536825689.jpg

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен написа в "Екс" по този ...

4 март 2024 | 13:18

В учебниците за 2 и 3 клас липсва 3 март като български национален празник, коментира юристът

Атанас Семов: Масовият българин все по-силно вее байрака на нетърпимост към отмяна на миналото

Атанас Семов: Съдебната система може да се изчисти, ако се пощади от политическа намеса-1610696084.jpg

Политическият живот даваше повече кураж на онези, които могат в тайно ...

4 март 2024 | 08:32

Въпреки това шансовете ѝ се смятат за илюзорни, твърдят анализатори

Ники Хейли отбеляза първа победа срещу Тръмп на първичните избори на републиканците

-Izborite-v-Yuzhna-Karolina-mozhe-da-sa-reshavashti-za-bitkata-Heyli---Tramp-za-nominatsiyata-na-Republikanskata-partiya_1706276249.jpg

Тя спечели надпреварата във Вашингтон, окръг Колумбия, с 62,86% от гласовете ...

4 март 2024 | 08:15

Украински войници разказват за отчаяните опити да бъде задържан градът

"Вашингтон пост": Загубата на Авдеевка е съкрушително поражение за Украйна

-Avdeevka_1709532719.jpg

Майор, 21 г., войник от 3-та щурмова бригада на Украйна, който се е сражавал ...

4 март 2024 | 08:11

Кадрите са заснети край връх Шипка и около Паметника на свободата там и озвучени със стиховете на гения Иван Вазов

Опълченците на Шипка оживяват във филм на арх. Пламен Мирянов
(Видео)

Опълченците на Шипка оживяват във филм на арх. Пламен Мирянов-Opalchentsite-na-Shipka-ozhivyavat-vav-film-na-arh--Plamen-Miryanov_1709451118.jpg

Това е пореден патриотичен проект на архитект Мирянов, посветен на България и ...

3 март 2024 | 09:30