Снимка: Десислава Веселинова

Издателят Иван ГРАНИТСКИ:

Гео Милев е в кръвта на нацията ни

15730 | 29 ян. 2015 | 13:50

Мълчанието на интелигенцията е една от бедите и причините за трагичното ни дередже днес


Иван Гранитски (1953 г.) е издател, журналист, поет, критик, публицист и обществен деец. Бил е заместник главен редактор на в. „Пулс“ (1979-1985), в. „Литературен фронт“ (1985-1991). Генерален директор на БНТ (1995-1996). В периода 1992-1995 г. е директор на ИК „Христо Ботев“. През 1997 г. създава собствено издателство „Захарий Стоянов“, а междувременно е главен редактор на списание „Везни“. Автор е на повече от 25 книги поезия, критика и публицистика.

 

- Негативизмът сред българското общество се чувства осезателно и мнозина все по-настоятелно говорят, че трябва да бъдем българофили, а не обратното. Този въпрос не се ли чува по-силно тогава, когато отбелязваме 120 години от рождението на Гео Милев, г-н Гранитски?


- Много вярна констатация, дори самият Гео Милев задава подобен въпрос в огнената си публицистика. Неговите статии „Полицейска критика“, „Отворено писмо до Борис Вазов“, „Българският народ днес“ все едно са писани сега, макар в тях той да размишлява какво се случва с българския народ през 20-те години на миналия век. Някои от процесите, що се отнася до моралната им страна и специфика, са удивително еднакви с днешните. И тогава нашето общество е в покруса, в разпад, в загуба на идеали и ценности, лута се, интелигенцията е недостатъчно активна. Гео Милев има много остри думи за мълчанието и пасивността на българската интелигенция в онези години пред ужасите на деня.

 

- Но днес нямаме гражданска война, въстания, метежи, преврати и контрапреврати, каквито е имало след края на Първата световна война.

 

- За радост няма и политически убийства, но имаме много по-страшно - духовни убийства. Нима не усещаме, че се извършва убиване на вярата ни? Неслучайно Стефан Цанев издаде книгата „Да убиеш вярата“. Ето това се случва днес и това е трагичната паралелност и близост на събитията отпреди век с размишленията на Гео Милев и процесите, които днес текат. Затова не само че трябва да отбелязваме такива годишнини, но и да се връщаме към духовните примери на тия големи наши водачи. Гео Милев е част от духовния хемоглобин на нацията ни.


- Говорите за духовните убийства, но нали виждате как омразата помежду ни така се е вплела, че не можем да намерим нещо, около което да се обединим? Само политиката и политиците ни ли са виновни, за да нямаме поне един национален идеал?


- Покрусата след края на Първата световна война е голяма. А от 1919 г. насам България е непрекъснато в някаква война. Почти сто години страната ни се намира в ту топла, ту студена, ту затихваща, но дремеща, тлееща гражданска война. Оттам изпълзяха и омразата, завистта, злобата, желанието да навредиш на близкия си. След загубата на идеалите за национално обединение българите загубихме и традиционни добродетели като търпимост, състрадание, милосърдие, желание да помогнеш на близкия не само в беда, но и в добри дни.

 

И трябва да признаем - главните виновници за нравственото ни падение са именно политиците. За този един век с малки изключения не успяхме като общество да намерим своите истински народни водачи. Тези, за които са писали и са мечтаели нашите поборници от времето на Левски, Ботев, Каравелов, а после писатели като Вазов, Захарий Стоянов, Гео Милев, Дебелянов, Яворов, Лилиев, Вапцаров.


- Някои съжаляват, че сме забравили възрожденските си идеали, но други контрират, че това е отживелица, вече сме модерни хора и искаме или не, трябва да приемем глобалния свят. Кои са прави?


- Отговор на тази дилема може да даде животът на Гео Милев. Той е бил модерно мислещ човек - човек на Европа и на света, космополит, както му казват днес. Но едновременно с това здраво е стоял на българската национална почва. Това е човекът, който ренесансово, по един неподражаемо разкрепостен начин развива и мотивира българската култура още преди у нас да има писатели модернисти. Тези тенденции той внася с двете си списания „Пламък“ и „Везни“, с които извършва колосална културно-просветна и строителна дейност. Гео Милев е бил удивително талантлив човек - твори критика, рисува, превежда от седем-осем езика.

 

Публицистиката му следва великите традиции на Ботев, на Каравелов и Яворов. Това са наистина гениални хора, които тласкат не само изкуството и културата напред, но и събуждат обществото във всички посоки. Докато днес някои, които се пишат за модерни, са много по-изостанали от тях. Освен това сега интелигенцията ни е доста пасивна, предпочита да мълчи.


- И защо предпочита да мълчи, вместо да се чува гласът й?


- Мълчанието на интелигенцията е една от бедите и причините за трагичното ни дередже днес. Ако тя беше по-активна и немълчаща, друго щеше да е положението. Причините не са малко. След 1990-а бяха разбити няколко вълни на илюзии. Една част от интелигенцията се люшна наляво, друга надясно, бяха излъгани и разочаровани от партийните централи и лека-полека почтените хора на духа се отдръпнаха от активна дейност. Те бяха омерзени. Усетиха, че ги използват и почти нищо не зависи от тях.


- Знаете, че когато някой се отдръпне, на негово място идва друг...

 

- И затова нови тартюфовци - много чевръсти и пробутващи се неудържимо с лакти, се настаниха на политическата и обществената сцена. Това са хора без морал, без идеали, без принципи, без съвест. Как тогава в такава ситуация да се чувства истинският интелектуалец? Освен това повечето от хората на духа бяха натикани в ъгъла и в материален план те станаха бедни. А мизерията също убива духа. Никога българската интелигенция за последните години не е била в толкова окаяно положение. Без да се лъжем, днес има и страх, има и комформизъм. Вярно е и друго, че философията на преклонената главичка е била актуална и за времето на Гео Милев. Затова той е въставал и се е опитвал да разбуди заспалата обществена съвест.


- Гео Милев е участвал в битката при Дойран, където е командир на разузнавателен отряд. Точно там той е тежко ранен и губи едното си око. Намирате ли някакъв символ в това?


- Дойран е едно от свещените места за българския дух. Той е символ не само на трагедията, но и на българското достойнство, на героизма, на храбростта. Днешното българско общество има нужда от самоотверженост, а не от егоизъм. От акцент върху духовното, а не материалното. Не може да се живее денонощно и да се мисли само за пари и за плюскане, трява да има и духовни цели и идеали. Именно затова Гео Милев е отишъл на фронта, затова там пада и Димчо Дебелянов. Всички са на фронта и заради защитата на националното достойнство. Без тяхната жертвоготовност не може да има нация и никоя нация не може да има бъдеще.


- Ами стъкленото око на Гео Милев за какво предупреждава?


- То и днес ни гледа от зейналите и незатворени в духовната и физическата снага на България страшни гробове. То предупреждава, че човешкият дух е неподвластен на изстъпленията на грубата сила. То напомня Вазовото „Не се гаси туй, що не гасне“. Пак ще повторя - трябва да върнем националните си идеали, иначе България загива.


- Но как да ги върнем, г-н Гранитски, нали първо трябва да има личности, които да ни обединят?


- Така е - първо трябват личности, а след това идеи. За национално единение, а не за разединение. За съзидание, а не за разрушение. Затова във всички политически партии - в парламента и извън него - трябва да надделеят не егоистичните инстинкти, а да се върнат към възрожденския дух. По някои важни проблеми те могат да бъдат единни като развитието на нацията в стопански план. Щом като току-що освободена България след пет века мъртвешки сън може да се превърне за 20-23 години в най-силната и в икономически, и в културен план държава на Балканите, защо да не го направим и днес. А сега за 25 години преход ние си разрушихме държавата и затова сега берем тези горчиви трагични плодове.


Вместо да закриваме железниците и пощите, трябва да ги развием и да ги поощрим. Вместо да закриваме училищата, защото някой чиновник папагал е  решил, че няма „необходимите“ 16 деца в една паралелка. Това е пълна глупост. Трябва да откриваме училища и библиотеки. Разбира се, и храмове, и църкви. И тук има голяма роля нашата православна църква. Тя също трябва да се събуди, да бъде много по-активна. Да влезе в болниците, в сиропиталищата, във възпитанието на децата, в културата, в образованието. Това е задължение и на църквата, не само на държавата.


От категорията

Диана Димитрова за Вергов: Тормозеше дъщеря си, вкъщи я наричаха „дебела“, тя ми плачеше по телефона

Освен професионални и приятелски отношения с Вергов, имах и интимни отношения с него, казва актрисата-Osven-profesionalni-i-priyatelski-otnosheniya-s-Vergov--imah-i-intimni-otnosheniya-s-nego--kazva-aktrisata_1720588157.jpg

Вечерта преди побоя, който Вергов ми причини, той ми се обади и ме заплаши, че ...

10 юли 2024 | 08:06

Местят статуята на Хермес от Хераклея Синтика в музея в Петрич

Местят статуята на Хермес от Хераклея Синтика в музея в Петрич. Снимка БТА-Mestyat-statuyata-na-Hermes-ot-Herakleya-Sintika-v-muzeya-v-Petrich--Snimka-BTA_1720431176.png

В Клоака Максима – големия канал, където бе открита статуята, микроклиматът не ...

8 юли 2024 | 12:30

Финалистът на Наградата за кино 355 Антоний Христов - за котките и хората в новия си филм
(Видео)

Финалистът на Наградата за кино 355 Антоний Христов - за котките и хората в новия си филм -Finalistat-na-Nagradata-za-kino-355-Antoniy-Hristov---za-kotkite-i-horata-v-noviya-si-film-_1720891275.jpg

“Котките нямат корени” е продуциран от Деси Тенекеджиева, която работи за втори ...

13 юли 2024 | 20:19

Варна за Лили Иванова: Концертът беше истинска магия - твоята магия! Това го можеш само Ти!

Варна за Лили Иванова: Концертът беше истинска магия - твоята магия! Това го можеш само Ти!-Varna-za-Lili-Ivanova--Kontsertat-beshe-istinska-magiya---tvoyata-magiya--Tova-go-mozhesh-samo-Ti-_1720184718.png

"За мен и за целия екип е невероятно щастие да бъдем във вашия прекрасен ...

5 юли 2024 | 12:13

НАЙ-ВАЖНОТО

НАТО вече не говори за победата на Украйна. Натискаха България да прави отстъпки за Северна Македония

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната-Karakachanov_1714646531.jpg

13 юли 2024 | 23:51

В този парламент няма проевропейско, антикорупционно мнозинство

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство-Asen-Vasilev-otkroveno--Nie-ne-sme-produkt-na-Radev--Nie-sme-produkt-na-Niki-Denkov-_1717051849.jpg

По-рано Николай Денков заяви, че този парламент е като "плаващи ...

13 юли 2024 | 13:34

Виждането на БСП за надпартийно, експертно, срочно и програмно правителство

Атанас Зафиров: Ако Денков отиде за втория мандат, разговорът с нас е приключен

Атанас Зафиров: Ако Денков отиде за втория мандат, разговорът с нас е приключен-Atanas-Zafirov-pozdravi-Frenskata-sotsialisticheska-partiya-za-izbornata-pobeda_1720601694.png

Роенето на партиите обаче, по думите му, било показателно за състоянието, в ...

13 юли 2024 | 18:37

Те се скараха, защото са мъже. Ако единият нямаше характер, нямаше да се скарат изобщо, каза той

Диригентът Йордан Камджалов: Не съжалявам, че запознах Ивелин Михайлов и Николай Марков

Диригентът Йордан Камджалов: Не съжалявам, че запознах Ивелин Михайлов и Николай Марков-1599740864.jpg

Маестрото разказа за срещата на двамата, като инициативата е била на Марков за ...

13 юли 2024 | 15:18

Той призна, че поглеждайки към парламента, вижда тежка криза на политическата система

Плевнелиев прогнозира: Идват седмите избори в рамите на по-малко от четири години

Плевнелиев прогнозира: Идват седмите избори в рамите на по-малко от четири години-Plevneliev--Neka-se-pouchim-ot-istoriyata--da-ya-pazim-i-da-se-otnasyame-s-dostoynstvo-kam-nashite-lideri_1716991454.jpg

Когато системните политически партии се разпадат, идва популизъм. Дългосрочно ...

13 юли 2024 | 09:55

Във Вашингтон българската делегация се водеше от служебният премиер Димитър Главчев

България и още седем държави в НАТО не подкрепиха помощ за Украйна до победа

Срещата на върха на НАТО. България и още седем държави в НАТО не подкрепиха помощ за Украйна до победа-algariya-i-oshte-sedem-darzhavi-v-NATO-ne-podkrepiha-pomosht-za-Ukrayna-do-pobeda_1720840806.jpg

Пактът включва пакет от инициативи, както и ангажимент за помощ към Украйна, ...

13 юли 2024 | 06:18

ДПС е част от националната сигурност, кризата там изправи в ступор държавата, заяви журналистът

Велева: Доган трябва да се върне в оперативното ръководство на ДПС, той е в сърцата на депесарите
(Видео)

Валерия Велева: Доган трябва да се върне в оперативното ръководство на ДПС-Valeriya-Veleva--Dogan-tryabva-da-se-varne-v-operativnoto-rakovodstvo-na-DPS_1720881861.png

ДПС е партията на Доган, и той не може да я дава на концесия, да й слага лидер ...

13 юли 2024 | 17:43

Тръмп и Орбан са твърде близки на основата на своята опозиция срещу либералното статукво в Америка и Европа

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън-1648148822.png

"Байдън демонстрира вече станалите твърде печално известни свои слабости, ...

13 юли 2024 | 11:35

В коалицията ПП-ДБ има разделение по въпроса как да се постъпи с втория мандат

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава-1632225889.png

Пеевски се еманципира от довчерашния си опекун Ахмед Доган и е склонен да ...

13 юли 2024 | 07:39