Лидерът на ИТН няма представа от външна политика и не познава българската Конституция

Георги Марков: Слави се разкри - той е продукт на Сорос! Влезе в отбора на неолибералите

22604 | 8 юли 2021 | 14:04

Гешев ще е изкара пълен мандат. Рашков иска да злепостави Янаки Стоилов пред Радев, че отказва да изпълни политически поръчки да атакува главния прокурор и да го измести като неоспоримия кандидат на Радев за конституционен съдия, казва Марков


Снощи бе публикувано изненадващо интервю на Слави Трифонов пред френското издание "Льо Монд". В него лидерът на „Има такъв народ“ развива идеи като "трансформиране на ЕС в държава", предлага "уволнение" на законно избрания главен прокурор, призовава "твърдо" да се отговори на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и на "ексцесиите" на Виктор Орбан. 

 

За коментар потърсихме бившия конституционен съдия и ексдепутат от гражданската квота на ГЕРБ Георги Марков, който по-рано днес коментира във Фейсбук рядката изява на Трифонов, определяйки го като "соросоид".

 

- Реагирахте много остро, г-н Марков, на интервюто на г-н Станислав Трифонов пред "Монд", в което той предлага ЕС от съюз да стане обща държава. Защо?

- За първи път в нашата политическа история за последните 30 години чувам български политик да се откаже от националния суверенитет на България, от нашата национална идентичност и от християнския характера на държавата ни, като призавава да се влеем в друга държава, пък било то и някаква свръхевевропейска държава. Слави Трифонов дори надминава маниаци по темата като Тимерманс. С това показва, че е продукт на Сорос. Чрез интервюто в едно либерално европейско издание се прави опит Слави Трифонов да си каже, че е за неолибералната брюкселска политика.

 

- Практически възможно ли е ЕС да стане нещо подобно на САЩ - например СЕЩ - Съединени европейски щати? 

- Предстои голям дебат от есента дали Европа да върви по пътя на европейски съединени щати, чиято първа крачка е направена с подписването на Лисабонския договор, но чл. 4 от него дава право на страните да се позовават на своята национална идентичност или да вървим към съюз на суверенни държави. Така, както настоява новата европейска зараждаща се формация, в която са Качински, Орбан, Салвини, Мелони, г-жа Льо Пен, Партията на свободата в Австрия и Холандия и Датската народна партия, както и нашето ВМРО. Досега обаче не съм чул някой да е предлагал европейските съединени щати да се превърнат в една супер европейска държава със столица Брюксел, начело на която, например,  да стои като премиер Урсула Фон дер Лайен или някой подобен. Български политик предварително да направи отказ от националния суверенитет, национална идентичност и християнски характер на държавата, е безумие! Казвам християнски характер, защото в Западна Европа никой лидер вече не говори за християнство – там е джендър идеологията, третият пол, страхотни размери взима "миграцията на ножа" и ислямизацията на континента. Това до такава степен се развихри, че в една страна като Франция повече от 20 генерали и адмирали написаха открито писмо до Маркон с искане за намеса на армията, тъй като те са убедени, че войната между французи и ислямисти засега се губи от французите.

 

- А юридически какви са стъпките?

- Сигурно трябва да питате професори по българско конституционно право, но аз като човек, който е бил 9 години конституционен съдия и депутат от ВНС смятам, че ако се създаде такава свръх европейска държава, за да влезем ние в нея, преди това трябва да има национален референдум – българските граждани да кажат „да”: да се откажем от националния си интерес, от националния си суверенитет и идентичност, да суспендираме Конституцията и да ни взима, който иска.

 

- Защо Слави Трифонов намесва името на Виктор Орбан в интервюто си, при това с крайно негативен нюанс?

- Именно това показва, че Трифонов е част от лобито на Сорос в Европа. Гералд Кнаус е човекът, който отговаря за медиите на Сорос в Европа и, според унгарският вестник „Магяр Немзет”, той лобира изключително силно в различни европейски медии – „Политико”, „Евронюз”, „Шпигел” и „Льо Монд”. В момента тече кампания срещу Унгария и премиера Виктор Орбан за това, че унгарският парламент с мнозинство от над 2/3 прие закон, който забранява джендър идеологията и учението за третия пол да се проповядва в училищата до 18 години, както и че възпитанието на децата е работа на родителите, което е в съответствие с унгарската конституция. Това отговаря и на нашата Конституция - родителите отговарят за възпитанието на децата, което бе записано и в решението на КС, с което Истанбулската конвенция бе обявена за противоконституционна. Тоест, Слави Трифонов се включва в общия неолиберален хор на Европа и това съвсем не е случайно.

 

- Трифонов говори за „ексцесиите” на Орбан. Какви „ексцесии” прави унгарският премиер, които възмушават лидера на ИТН?

- Слави Трифонов няма никаква представа от Унгария, защото Будапеща не е Учиндол,  нито живее в Унгария, нито се интересува от политиката. „Ексцесиите”, които Орбан е направил са, че е имунизирал 5 милиона и 500 хиляди от населението, че направи Будапеща център на европейския футбол – всички български запалянковци видяха от септември досега какви отбори клубни и национални идваха в Унгария, благодарение на националния стадион, който построи. Друга „ексцесия” е освобождаването от данък на до 25-годишните, независимо какво работят, друга „ексцесия” е, че дава по 33 000 евро за трето дете и увеличи неимоверно много раждаемостта и т.н. Самият факт, че в това интервю Трифонов споменава Орбан и Ердоган, е показателен. Слави хабер си няма от политиката в Европа, дори не е разбрал, завалията, че ако не е Ердоган, ние ще бъдем залети от мигранти. Поради слабостта на Западна Европа, Борисов успя да уреди онази среща във Варна между лидерите на ЕК и Ердоган по силата, на която Европа и в момента плаща Турция да ни пази с най-силната армия в Европа. 

 

- Не е ли смешно, че Трифонов представя като свои любими политици, от една страна - Тачър и  Рейгън и, от друга страна - Макрон?

- Майтап е! Това е като да си и от ЦСКА, и от Левски. Тачер е символ на консерватизма в Европа, Рейгън – на този в САЩ, а Макрон е един от най-видните неолиберални политици в Европа, неслучайно той прекръсти АЛДЕ като формация в Европарламента.

 

- Това означава ли, че Слави ще се опита да влезев либералния интернационал чрез Макрон?

- Г-н Макрон, ако види Слави, е възможно да се уплаши и да не го вземе. По-вероятно е да се опита да влезе в този интернационал чрез г-н Кючюк, който скоро оглави формацията АЛДЕ.

 

- В интервюто си Трифонов се зарече, че първото нещо, което ще направи като вземе властта, е  да „уволни” главния прокурор? Има ли правомощия за това?

- Българският главен прокурор е с мандат от 7 години. Гешев има бъдеще на поста още 5. Няма никакъв начин Трифонов да смени главния прокурор, дори и да спечели изборите. Причината е, че у нас има разделение на властите, записано в Конституцията. Висшият съдебен съвет е този, който издигна с цели 20 гласа г-н Гешев. Президентът използва своята конституционна възможност да наложи вето, но след това изпълни конституционното си задължение и го назначи. Оттук-нататък, ако г-н Гешев извърши някакви действия, които уронват престижа на съдебната власт или извърши тежки нарушения, си има ВСС и ред, по който би могло да се възбуди срещу него някакво производство за отстраняване. Но засега Гешев с нищо не е нарушил престижа на съдебната власт и ще продължи да бъде прокурор още 5 години. Може да бъде махнат само политически - ако се свика Велико народно събрание (ВНС), което да промени Конституцията, да извади Прокуратурата от съдебната власт и с преходна разпоредба да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор. Но ВНС нито се задава, нито в предстоящия парламент ще  може да има 2/3 мнозинство от депутати, които да извършат тази процедура. Приказките на Трифонов за отстраняване на главния прокурор, са приказки като тези на Бойко Рашков.

 

- Споменахме вътрешния министър. Как си обяснявате атаката на г-н Рашков към Обвинител номер 1 и натиска му към правосъдния министър проф. Янаки Стоилов да внесе във ВСС документи срещу Гешев?

- Янаки Стоилов е политик с име - няма да пресиля, ако кажа, че е един от най-добрите политици на левицата в тези 30 години. Работил съм с него във ВНС и в 36-тото НС. Неслучайно беше любимец на Александър Лилов. Янаки има собствено "аз" и то се видя, когато заедно с покойния Стефан Данаилов при избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, в ПГ на БСП взимат обратното мнение и правят правилната прогноза, че хората ще излязат на улицата. Янаки е неопетнен, честен и много добър юрист. Очевидно Рашков иска да го злепостави, да го постави в неудобното положение пред Радев, че отказва да изпълни политически поръчки да атакува главния прокурор и да го измести като, според мен, неоспоримия кандидат на президента за конституционен съдия при ротацията наесен.

 

- Трифонов казва още нещо любопитно – че има само две изисквания към бъдещия премиер - да е учил и да знае езици. Това ли са критериите за един министър-председател?

- Бойко Борисов не е учил в Харвард, нито знае езици. Това не му попречи да управлява България 3605 дни и да бъде наречен със суперлативи от политици като Меркел, Макрон, Ердоган, Ципрас, Вучич и кой ли не. Обратното – Симеон Сакскобургготски, който е цар на българите, дедите му са управлявали Европа, знае най-много езици (едва ли ще се намери някой у нас с повече езици от него), изкара като премиер само 4 години. Критериите за министър-председател на България са: да е добър политик, добър управленец, да има доверието на българския народ, защото Министерски съвет е органът, който защитава вътрешната и външната политика на България. Разбира се, няма лошо да е образован и да знае езици, но това не е водещото, тъй като и г-н Орешарски знаеше езици и беше много добър икономист, пък изкара само 1 година. Всичко е до това да има стабилно парламентарно мнозинство, иначе и факири да сложим, не могат да управляват добре тази клета страна.

В следващия парламент обаче няма да има мнозинство, да не говорим, че е напълно възможно изборите да са нищожни, защото КС взе едно безумно решение, казвайки, че при гласуването и с бюлетина, и с машина няма разлика. Въпросът тогава е, защо трябваше да пръснем милиони, да поставим под съмнение изборите, да злепоставяме България като въвеждаме нещо, което е отречено в Европа и да поставяме под съмнение приложението на основното конституционно начало - чл. 10 от Конституцията, а именно тайната на вота.

 

- И накрая. Не е ли странно, че вестник като „Льо Монд” се занимава с лидера на „Има такъв народ” у нас?

- Странно е, че не се занимава с френските генерали, според които вече ножът е опрял до кокала и армията трябва да се намеси във Франция, тъй като цели райони в Париж и в други градове са недостъпни за полицията. От друга страна, изданието е либерален вестник и ако го проследим, ще видим, че в деня преди последните избори, излезе с една доста иронична статия, да не кажа обидна, за българския премиер Борисов. Няма и нищо случайно, че са поканили Весела Чернева да каже кой е Слави Трифонов. Чернева е соросоид. В момента се води война на неолибералите срещу християнските парламенти, тоест парламенти, в които има християнски мнозинства. Това е съвсем очевидно. Весела Чернева многократно е атакувала и то абсолютно неадекватно г-н Орбан. Явно тази статия идва от българския неолибераклен кръжец. Спомням си, че когато излезе статията срещу Борисов точно преди изборите у нас, едно "партизанче" от ДСБ, партията, която уби СДС, го коментираше надлъж и нашир.

 

Можем да кажем, че Слави влезе в отбора на партизаните на Сорос – това са партията на ДСБ на Иван Костов, който награди 1997 г. Сорос с Орден Стара планина, както и НПО-тата на Сорос, които са идентифицирани в България най-вече с партията на Христо Иванов. Българските граждани трябва да знаят, че изберат ли Слави и „Да, България”, ще се изправим пред ситуация, в която ще клекнем на джендър идеологията, на третия пол, на Истанбулската конвенция, ще приемем Пакта на ООН за мигранти, ще станем джендър държава, в която християнските ценности няма да имат никакво значение. И, разбира се, ще свалим гащи пред Македония. Така, че интервюто, което излезе в „Монд” е за добро - за да се разбере кой всъщност дърпа конците на Слави Трифонов и колко му е точно акълът в политически аспект.

 

 


От категорията

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!-Prof--Stoyan-Denchev--Mariya-Gabriel---kandidat-premier--Dobro-popadenie-_1683642192.jpg

Важното е, някой от управляващата сглобка да не припознае тази глупост и вкупом ...

10 дек. 2023 | 19:26

Кеворк Кеворкян: Приковани на кръста

Кеворк Кеворкян-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Денков дори не се сети да извади срещу виелиците бронетранспортьорите, които ...

9 дек. 2023 | 16:24

Валерия Велева: Безпросветност, Безродност и Безсъщност

Коледно настроение на площад "Св. Александър Невски"-Koledno-nastroenie-na-ploshtad--Sv--Aleksandar-Nevski-_1702135368.jpg

Впрочем цяла София е потънала в угнетяваща сивота - мръсни улици, няма светеща ...

9 дек. 2023 | 17:21

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове
(Видео)

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове-Udi-Alan-pred-balgarska-mediya--Zhivotat-e-izpalnen-sas-sluchayni-shansove_1702222368.png

Смелият гений на седмото изкуство Уди Алън представи във Венеция 50-ия си филм ...

10 дек. 2023 | 17:30

Най-важното

Ще спазваме европейските правила. Да има допълнителни правила за България и Румъния е неприемливо, каза той

Николай Денков: Никога не сме обсъждали мигранти срещу Шенген, това e неприемливо!
(Видео)

Николай Денков: Никога не сме обсъждали мигранти срещу Шенген-Nikolay-Denkov--Nikoga-ne-sme-obsazhdali-migranti-sreshtu-Shengen_1702226131.jpg

По отношение на продажбата на "Лукойл" Денков заяви, че е възможно да ...

10 дек. 2023 | 18:35

С промените в Конституцията този срамен епизод приключва, заяви председател на ПГ на ДПС

Пеевски остро: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, да прочете отново правомощията си

Пеевски: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, добре е отново да прочете правомощията си-Peevski--Radev-se-opitva-da-obarka-posokata-na-darzhavata--dobre-e-otnovo-da-prochete-pravomoshtiyata-si_1702217068.jpg

Нещата, всъщност, са прости - на Президента не му харесва, че България повече ...

10 дек. 2023 | 15:16

Той каза, че няма как да участва със свои предложения

Радев: Не е нормално парламент с рекордно ниско представителство да посяга на Конституцията
(Видео)

Радев: Не е нормално НС с критично ниско гражданско представителство да посяга на Конституцията-Radev--Ne-e-normalno-NS-s-kritichno-nisko-grazhdansko-predstavitelstvo-da-posyaga-na-Konstitutsiyata_1702205070.jpg

Относно възможността за налагане на вето на Бюджет 2024, Радев заяви, че има ...

10 дек. 2023 | 12:24

Президентът не работи за българския национален интерес, смята той

Василев отговори на Радев: В Конституцията не е записано колко трябва да е доверието в депутатите

Василев отговори на Радев: В Конституцията е записано е колко трябва да е доверието в депутатите-Vasilev-otgovori-na-Radev--V-Konstitutsiyata-e-zapisano-e-kolko-tryabva-da-e-doverieto-v-deputatite_1702228042.png

По думите му изказването му срещу министъра на здравеопазването дойде след ...

10 дек. 2023 | 19:05

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото под условие

Виена ни пуска в Шенген по въздуха, ако приемаме сирийци и афганистанци. Радев: Това е неприемливо!

Виена ни пуска в Шенген по въздуха срещу приемане на търсещи убежище сирийци и афганистанци-Viena-ni-puska-v-Shengen-po-vazduha-sreshtu-priemane-na-tarseshti-ubezhishte-siriytsi-i-afganistantsi_1702207535.jpg

В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на ...

10 дек. 2023 | 13:21

Д-р Димитров отрече да има декапитализация на дружеството

Шефът на "Пирогов": Финансовата загуба на болницата не е по мое време
(Видео)

Шефът на "Пирогов": Финансовата загуба на болницата не е по мое време-Shefat-na--Pirogov--Finansovata-zaguba-na-bolnitsata-ne-e-po-moe-vreme_1702224377.jpg

Аз работя в "Пирогов" при 5 правителства. С всяко едно правителство ...

10 дек. 2023 | 18:05

Сглобката скърца на оперативно ниво, но големите цели ни държат заедно

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни-Dnes-SDS-stava-na-34-godini--Tolkova--na-kolkoto-e-demokratsiyata-u-nas--kazva-Rumen-Hristov_1701936764.jpg

Ако всяка година трябва да плащаме по дълга 2,5 милиарда евро или 5 милиарда ...

10 дек. 2023 | 16:48

Съдбата като комбинация от случайност, чист късмет и безспирен извор на мечти през погледа на легендарния режисьор

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове
(Видео)

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове-Udi-Alan-pred-balgarska-mediya--Zhivotat-e-izpalnen-sas-sluchayni-shansove_1702222368.png

Смелият гений на седмото изкуство Уди Алън представи във Венеция 50-ия си филм ...

10 дек. 2023 | 17:30

Та ние не сме аборигени, за да получаваме такова унизително подаяние.

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!-Prof--Stoyan-Denchev--Mariya-Gabriel---kandidat-premier--Dobro-popadenie-_1683642192.jpg

Важното е, някой от управляващата сглобка да не припознае тази глупост и вкупом ...

10 дек. 2023 | 19:26