Изпит по история в СУ „Св. Климент Охридски“. На пръв поглед всичко е, както си е било винаги. Само че критерий стана количеството, а не качеството на образованието. Директори, учители, ректори и университетски преподаватели се превърнаха в най-обикновен

Хибридната война срещу България

19302 | 24 юни 2015 | 13:21

Правехме ли едни от най-качествените оръжия и боеприпас? Ами да. Но се намесиха американски „съветници...


Понятието „хибридна война“ стана модерно в България по време на тъжното (ако не и направо злощастно) министерстване на отбраната на един Шаламанов. А иначе в научната терминология то присъства още от годините на „третата световна война“ - студената. Защото май вече сме в четвърта.


Без да влизам в „дълбоката история“, най-ярките изяви на „първата хибридна“ тогава бяха КОКОМ (забрана на тогавашните страни от съветския блок да се добират - или допират - до технологичните постижения на Запада), ИСО (Инициативата за стратегическа отбрана, известна като „Звездни войни“) и т.н. И най-важната - САЩ, за да убедят съюзниците си от Персийския залив рязко да свалят цените на петрола, за да „прецакат“ един от основните му износители - бившия СССР. Това беше замисълът (между другото - успешно реализиран) на прословутата Директива №166 от 1983 г. на президента Рейгън. И СССР не издържа икономически и се разпадна.


Една от преките жертви на „хибридната война“ обаче стана и България.
Гобрачов просто


„ни спря кранчето“


чрез което правехме бартера „евтин петрол и други суровини“ срещу съмнителни по качество стоки. И ние, макар и без особено дисидентско движение (изключвам „тапетните митингови подвизи“ на настоящия ни държавен глава), също се наредихме сред страните, заставени от отвъдокеанските „хибридни теоретици“ да направят своите си „демократични революции“.


Що се отнася до политическата част, изцяло заставам зад идеите им. Удоволствие е да се самоопределяш като ляв, десен или центрист и да подкрепяш партията, на която симпатизираш. Не по-малко удоволствие е да не четеш преса, която е като сиамски близнаци, а такава, която ти дава и възможността за т.нар. алтернативна информация. Удоволствие е и да имаш правото да избираш или да не избираш управниците си, без за това милицията да те гони. И т.н.


В икономическата сфера обаче след 1990 г. България беше жертва на такава „хибридна война“ от страна на Запада, че не се колебая да я определя направо като „хибриден геноцид“. Произвеждахме ли не „пластмасови“, а истински домати и чушки, грозде и дини, за които в Германия се виеха опашки? Да, ама през 1991 г. Световната банка разпореди създаването на ликвидационните съвети в селското стопанство. Нейното „хибридно“ указание беше „да ликвидират имуществото (на бившите ТКЗС), използвайки нереалистично сложни формули... Членовете на ликвидационните съвети да получат положителни стимули, за да приключат задачата си в най-кратък възможен срок... например чрез плащане на комисиони при ликвидацията на дадено имущество“. („Правителствен бюлетин” №1, септември 1992 г.)


Ами получиха. В резултат сега
дъвчем пластмаса


И си купуваме гръцки и испански дини на резенчета, щото вече са по-скъпи и от бананите. А те пък са евтини, защото ни превърнаха в „бананова република“...


Правехме ли едни от най-качествените оръжия и боеприпаси в света? Ами щом и американците дойдоха в Анево, дето нещо им се случи (или не им се получи), значи, да. Аз лично съпровождах един ЮС генерал, когато през 1991 г. разглеждаше нашите „стършели“. За да не ме лишат и мен, подобно на карловския командир, от „достъп“ (и без това ме лишиха от такъв до Университета, та ще ми дойде в повече), само ще прераз­кажа ЮС генералската реакция, когато му беше обяснено, че ако Ирак имаше „стършели“, „технологичната война“ на САЩ просто нямаше да се състои. И той стана направо като швейцарски часовник - „тъц, тъц, тъц“.


Да, ама малко след това някой от американските му „съветници“ - все тая дали Косьо или Алекс, даде на тогавашния български „Фил Кенеди“ в краткотрайното му битие на министър-председател „хибридната идея“ да посети Голанските възвишения. И от милиард и 400 милиона долара печалба от износ на оръжие и боеприпаси (и седмо място в света) се сринахме до едва кретаща военна промишленост...


А след „разбойническо-ментърджийската“ приватизация на промишлеността при Костов, също „хибридно постановена“ от „потенциални западни инвеститори“, сега чуждоземните ЕРП се опитват да се справят и с останките Ӝ. Един Виктор Орбан в Унгария, който се оказа повече патриот, отколкото „десен“, просто ги натири.


У нас обаче управниците ни не спират да им угодничат, вероятно не безвъзмездно. Хайде на нас, битовите потребители, майната ни. Макар и да не изключвам скоро пак да дойде призракът на февруари 2013 година. Толкова ли обаче „хибридните“ ни управленци не се досещат, че ако вследствие на системното „хибридно“ убийство на последните оцелели парчета от националното индустриално производство то вземе, че умре, с него умират и хиляди работни места? А следователно „умират“ икономически и хиляди хранещи семействата си заети?


Тук обаче идва и другият „хибриден трик“. Известно е, че сред големите търговски вериги вече няма нито една „незападна“ - убиха опитите за наши. Известно е също така, че сега задушават с картелни договорености и малките квартални бакалии, които - нахалство! - си позволяваха да дават и на вересия. А тъй като все пак без храна не се оцелява, българите и от тази гледна точка


станахме зависими


тоест жертви на западняшката „хибридна война“. В Париж например съм си купувал на оферта свински бут по 0,98 цента (лев и деветдесет) килото. В момента в магазин на същата верига в София „суперофертата“ е „само“ за 6,69 лева, т.е. „само“ близо три пъти по-скъпо. Ама, ако щеш. Иначе ще си останеш „само“ на хлебец...


Стига обаче с „икономическия сектор“. Западът използва спрямо нас и един друг елемент от „хибридната война“ - в образованието. А тя е по-страшна и от бактериологичната. Нямам нищо против „западняшката“ идея за частно образование - от предучилищно до вис­ше. При управлението на НДСВ обаче формулата „парите следват ученика“ (или студента) се изроди в „парите го преследват“. В смисъл, че критерий стана количеството, а не качеството на образованието. Директори, учители, ректори и университетски преподаватели се превърнаха в най-обикновени „ловци на глави“, ако използвам американското понятие - колкото повече бройки напъхат в школото си, толкова повече пари ще получат.


В резултат циганета, които дори не знаят къде е училището им, се оказаха съвсем „редовни“ негови посетители, макар да са на „вие“ дори и с „азбукито“. В университетите пък, където някога за едно място на „редовен“ се бореха стотици кандидат-студенти, вече приемат и „според матурите“, а от тази година - и само „по документи“...


Закономерно пак „по документи“ започнаха да се пръкват и хилядите нови „професори“ и „доценти“, иначе определяни от научната колегия като „игнатовчета“. Всъщност и тук първоначално замисълът беше по сценариите на „хибридните войни“ - държавните университети имат хабилитирани кадри, но са комунистически, частните са некомунистически (сиреч, проамерикански), но нямат кадри. Следователно - да си направим колкото може по-лесно


„частни“ професори
и доценти!


Само че и държавните университети възприеха подхода на частните. И едно от последните доказателства е тази дама от Свищов, дето за 10 г. „израсна научно“ от студент до професор. И сега на глава от населението България е първа по частни университети и „хибридни“ хабилитирани „игнатовчета“. И последна по брой на грамотни студенти. Което май беше и целта на „образователната хибридна война“ срещу нея...


Хич пък не ми се мисли, ако сега ГЕРБ приложи и за частните училища принципа „парите следват“ децата. Най-вероятно няма да остане и кьораво държавно или общинско школо.


Ще прескоча темата за „хибридизацията“ на здравеопазването, макар че, да не му е уроки, сегашният му министър много яко работи за приватизацията и на държавните болници. Но няма да се учудя, ако и тук реализираме „американската мечта“ - държавни да бъдат само военните и полицейските медицински заведения, а всички „цивилни“ да се окажат под „частния нож“. Нищо че аз здравните осигуровки съм си плащал само към държавата...


Да спомена и още един важен аспект на „хибридната война“ срещу България - тази на умишлено изгражданото противопоставяне „българи срещу малцинствата“. Виждате ли какво става и днес в Америка - 368 убити цветнокожи от бели полицаи само за първите четири месеца на 2015 година? И нестихващи расови вълнения.


На моите студенти непрестанно обяснявам, че и досега основният проблем на американското общество е расовият. Но ако в САЩ, особено след Кенеди, полагат неистови усилия да го разрешат, стратезите на „хибридната война“ са осъзнали, че за „другия свят“ той е и прекрасен вариант на стратегията „разделяй и владей“.


Няма да ви разхождам из Близкия изток, нито дори в немного отдалечените Косово и Македония. У нас обаче тази стратегия се налага последователно и съзнателно вече четвърт век. Тактиката й е ужасно проста. Първо, чрез неправителствени организации


се влагат едни пари


(твърдят, че вече са надхвърлили 150 млн. долара), за да се поставят под контрол „циганските барони“. После чрез тях се установява контрол и върху циганските гета, умишлено толерирани от продажните ни държавници и т.н.


Няколко пъти видяхме около гласуване, че са създадени дисциплинирани ромски „изборни армии“. Конфликти като тези в Гърмен и „Орландовци“ обаче подсказват, че те не са само „изборни“.


Цялото това „разделяй и владей“ ми припомня тезите на Хънтингтън, популярен американски политолог (и щедро субсидиран от „федералните служби“). По вдъхновен от него сценарий трябваше да се начертае разделителна линия в Европа между католицизма и православието. Така беше договорено в Малта (а сега между другото го наблюдаваме в Украйна).


Но западноевропейските търговци се полакомиха и за пазарите на Източна Европа, поради което и я приеха в ЕС. И тогава САЩ опитаха (и не спират да го правят) на Балканите нова „демаркационна линия“ - между православието и исляма. Особено в държави, в които разчитат и на „хибридни слуги“ като министри на външните работи, на правосъдието или пък на отбраната...


Ама то историята ни казва, че няма българска крепост, превзета отвън. Сите са падали след предателство отвътре...


От категорията

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Петър Волгин и неговият "Живот в радиото" - перманентна битка срещу статуквото

Петър Волгин и неговият "Живот в радиото" - перманентна битка срещу статуквото-Petar-Volgin-i-negoviyat--Zhivot-v-radioto----permanentna-bitka-sreshtu-statukvoto_1679575554.jpg

Седмица след решението на ВАС бяха уволнени и последните знакови лица на ...

23 март 2023 | 14:17

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна-Washington-Post--Bavnite-dostavki-na-zapadni-orazhiya-zadarzhat-Ukrayna_1679601031.jpg

"Очевидно времето е на страната на Русия, което означава, че тя разполага ...

23 март 2023 | 21:48

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може, 10 млрд. лева стърчат в бюджета

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може, 10 млрд. лева стърчат в бюджета-Andrey-Raychev--Balgarinat-zapochva-da-shvashta-Zapada-kato-neobhodimo-zlo--koeto-e-golyama-belya_1677332365.jpg

Политическата класа е много уморена, въпреки че не се издава. С ужас гледа как ...

23 март 2023 | 17:09

Най-важното

За да произведе оръжия за Украйна ЕС ще използва т. нар. Европейски фонд за подпомагане на мира

Повратен момент: Европейските лидери одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна

Европейските лидери одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна-Evropeyskite-lideri-odobriha-kupuvaneto-na-1-milion-snaryada-za-Ukrayna_1679599247.jpg

Съгласно сделката Украйна ще получи както прецизно насочвани ...

23 март 2023 | 21:19

България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна заедно с други 9 държави, подчерта Радев

Радев: Поставяме условие - снаряди, произведени у нас за други страни, да не отиват в Украйна!
(Видео)

Радев: България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, не за Украйна-1621945130.png

Нещо повече - България ще поставя условия, произведени на нейна територия ...

23 март 2023 | 13:17

Фалираха ни, обещаха ни завод в областта, оказа се лъжа, направиха цените в магазина по 3 и сега си мислят, че ще ни купят

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с лютеница и салам по вратите на къщите си

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с хранителни продукти по вратите на къщите си-Troyantsi-osamnaha-s-predizborni-torbichki-na-PP-s-hranitelni-produkti-po-vratite-na-kashtite-si_1679596827.jpg

Палка шпек салам, един кашкавал, вафли Боровец и една лютеница Дерони!!! Ей с ...

23 март 2023 | 20:31

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки-KZK-obrazuva-tri-proizvodstva-za-tayni-dogovorki-sreshtu-verigite-za-hranitelni-stoki_1679566957.jpg

Проверката е срещу "Била", "Кауфланд", ...

23 март 2023 | 12:05

Идваме да ви предупредим - октомври още 10 милиарда заем ще вземем заради ПП, посочи лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов в Благоевград: Правителство без участието на ГЕРБ не може да стане!
(Видео)

Ако аз бях управлявал в последните 2 години щяха да ме питат защо от всеки литър гориво, зареден от вас, да ви вземат по един лев от джоба, заяви Борисов.-Ako-az-byah-upravlyaval-v-poslednite-2-godini-shtyaha-da-me-pitat-zashto-ot-vseki-litar-gorivo--zareden-ot-vas--da-vi-vzemat-po-edin-lev-ot-dzhoba--zayavi-Borisov-_1679588451.jpg

Как се прави правителство на малцинството, без ГЕРБ да участва в него? Това не ...

23 март 2023 | 17:57

Служебният кабинет да не чака и минута повече, категорична е лидерът на БСП

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа-Ninova--Da-se-spre-vremenno-vnosat-ot-Ukrayna--a-vnesenite-yaytsa-da-ne-stigat-do-targovskata-mrezha_1679580977.jpg

На предизборната среща в Несебър присъстваха още водачът на листата в Бургас - ...

23 март 2023 | 16:13

На изборите българите трябва да избират между Бойко и Кирчо. Прост избор. При кой живяхме по-добре!?

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците и отново заложиха на Бойко!

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците! Разбраха, че заложиха на куц кон!-1611662196.jpg

В Германия ограничиха мажоритарния вот - тежък удар върху Баварската партия ...

23 март 2023 | 14:31

Очакването е на 2 април до избирателните урни да отидат между 2,4 и 2,7 млн. души

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Македонският премиер подчерта, че в Скопие може да се гледа БНТ

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?-Kovachevski--Parlamentat-mozhe-da-vzeme-reshenieto--s-koeto-shte-se-prodalzhi-evropeyskiyat-pat-_1668442462.jpg

Споразумение за оказване на съдействие при разпространението на БНТ Свят и МРТВ ...

23 март 2023 | 18:47