Изпит по история в СУ „Св. Климент Охридски“. На пръв поглед всичко е, както си е било винаги. Само че критерий стана количеството, а не качеството на образованието. Директори, учители, ректори и университетски преподаватели се превърнаха в най-обикновен

Хибридната война срещу България

19881 | 24 юни 2015 | 13:21

Правехме ли едни от най-качествените оръжия и боеприпас? Ами да. Но се намесиха американски „съветници...


Понятието „хибридна война“ стана модерно в България по време на тъжното (ако не и направо злощастно) министерстване на отбраната на един Шаламанов. А иначе в научната терминология то присъства още от годините на „третата световна война“ - студената. Защото май вече сме в четвърта.


Без да влизам в „дълбоката история“, най-ярките изяви на „първата хибридна“ тогава бяха КОКОМ (забрана на тогавашните страни от съветския блок да се добират - или допират - до технологичните постижения на Запада), ИСО (Инициативата за стратегическа отбрана, известна като „Звездни войни“) и т.н. И най-важната - САЩ, за да убедят съюзниците си от Персийския залив рязко да свалят цените на петрола, за да „прецакат“ един от основните му износители - бившия СССР. Това беше замисълът (между другото - успешно реализиран) на прословутата Директива №166 от 1983 г. на президента Рейгън. И СССР не издържа икономически и се разпадна.


Една от преките жертви на „хибридната война“ обаче стана и България.
Гобрачов просто


„ни спря кранчето“


чрез което правехме бартера „евтин петрол и други суровини“ срещу съмнителни по качество стоки. И ние, макар и без особено дисидентско движение (изключвам „тапетните митингови подвизи“ на настоящия ни държавен глава), също се наредихме сред страните, заставени от отвъдокеанските „хибридни теоретици“ да направят своите си „демократични революции“.


Що се отнася до политическата част, изцяло заставам зад идеите им. Удоволствие е да се самоопределяш като ляв, десен или центрист и да подкрепяш партията, на която симпатизираш. Не по-малко удоволствие е да не четеш преса, която е като сиамски близнаци, а такава, която ти дава и възможността за т.нар. алтернативна информация. Удоволствие е и да имаш правото да избираш или да не избираш управниците си, без за това милицията да те гони. И т.н.


В икономическата сфера обаче след 1990 г. България беше жертва на такава „хибридна война“ от страна на Запада, че не се колебая да я определя направо като „хибриден геноцид“. Произвеждахме ли не „пластмасови“, а истински домати и чушки, грозде и дини, за които в Германия се виеха опашки? Да, ама през 1991 г. Световната банка разпореди създаването на ликвидационните съвети в селското стопанство. Нейното „хибридно“ указание беше „да ликвидират имуществото (на бившите ТКЗС), използвайки нереалистично сложни формули... Членовете на ликвидационните съвети да получат положителни стимули, за да приключат задачата си в най-кратък възможен срок... например чрез плащане на комисиони при ликвидацията на дадено имущество“. („Правителствен бюлетин” №1, септември 1992 г.)


Ами получиха. В резултат сега
дъвчем пластмаса


И си купуваме гръцки и испански дини на резенчета, щото вече са по-скъпи и от бананите. А те пък са евтини, защото ни превърнаха в „бананова република“...


Правехме ли едни от най-качествените оръжия и боеприпаси в света? Ами щом и американците дойдоха в Анево, дето нещо им се случи (или не им се получи), значи, да. Аз лично съпровождах един ЮС генерал, когато през 1991 г. разглеждаше нашите „стършели“. За да не ме лишат и мен, подобно на карловския командир, от „достъп“ (и без това ме лишиха от такъв до Университета, та ще ми дойде в повече), само ще прераз­кажа ЮС генералската реакция, когато му беше обяснено, че ако Ирак имаше „стършели“, „технологичната война“ на САЩ просто нямаше да се състои. И той стана направо като швейцарски часовник - „тъц, тъц, тъц“.


Да, ама малко след това някой от американските му „съветници“ - все тая дали Косьо или Алекс, даде на тогавашния български „Фил Кенеди“ в краткотрайното му битие на министър-председател „хибридната идея“ да посети Голанските възвишения. И от милиард и 400 милиона долара печалба от износ на оръжие и боеприпаси (и седмо място в света) се сринахме до едва кретаща военна промишленост...


А след „разбойническо-ментърджийската“ приватизация на промишлеността при Костов, също „хибридно постановена“ от „потенциални западни инвеститори“, сега чуждоземните ЕРП се опитват да се справят и с останките Ӝ. Един Виктор Орбан в Унгария, който се оказа повече патриот, отколкото „десен“, просто ги натири.


У нас обаче управниците ни не спират да им угодничат, вероятно не безвъзмездно. Хайде на нас, битовите потребители, майната ни. Макар и да не изключвам скоро пак да дойде призракът на февруари 2013 година. Толкова ли обаче „хибридните“ ни управленци не се досещат, че ако вследствие на системното „хибридно“ убийство на последните оцелели парчета от националното индустриално производство то вземе, че умре, с него умират и хиляди работни места? А следователно „умират“ икономически и хиляди хранещи семействата си заети?


Тук обаче идва и другият „хибриден трик“. Известно е, че сред големите търговски вериги вече няма нито една „незападна“ - убиха опитите за наши. Известно е също така, че сега задушават с картелни договорености и малките квартални бакалии, които - нахалство! - си позволяваха да дават и на вересия. А тъй като все пак без храна не се оцелява, българите и от тази гледна точка


станахме зависими


тоест жертви на западняшката „хибридна война“. В Париж например съм си купувал на оферта свински бут по 0,98 цента (лев и деветдесет) килото. В момента в магазин на същата верига в София „суперофертата“ е „само“ за 6,69 лева, т.е. „само“ близо три пъти по-скъпо. Ама, ако щеш. Иначе ще си останеш „само“ на хлебец...


Стига обаче с „икономическия сектор“. Западът използва спрямо нас и един друг елемент от „хибридната война“ - в образованието. А тя е по-страшна и от бактериологичната. Нямам нищо против „западняшката“ идея за частно образование - от предучилищно до вис­ше. При управлението на НДСВ обаче формулата „парите следват ученика“ (или студента) се изроди в „парите го преследват“. В смисъл, че критерий стана количеството, а не качеството на образованието. Директори, учители, ректори и университетски преподаватели се превърнаха в най-обикновени „ловци на глави“, ако използвам американското понятие - колкото повече бройки напъхат в школото си, толкова повече пари ще получат.


В резултат циганета, които дори не знаят къде е училището им, се оказаха съвсем „редовни“ негови посетители, макар да са на „вие“ дори и с „азбукито“. В университетите пък, където някога за едно място на „редовен“ се бореха стотици кандидат-студенти, вече приемат и „според матурите“, а от тази година - и само „по документи“...


Закономерно пак „по документи“ започнаха да се пръкват и хилядите нови „професори“ и „доценти“, иначе определяни от научната колегия като „игнатовчета“. Всъщност и тук първоначално замисълът беше по сценариите на „хибридните войни“ - държавните университети имат хабилитирани кадри, но са комунистически, частните са некомунистически (сиреч, проамерикански), но нямат кадри. Следователно - да си направим колкото може по-лесно


„частни“ професори
и доценти!


Само че и държавните университети възприеха подхода на частните. И едно от последните доказателства е тази дама от Свищов, дето за 10 г. „израсна научно“ от студент до професор. И сега на глава от населението България е първа по частни университети и „хибридни“ хабилитирани „игнатовчета“. И последна по брой на грамотни студенти. Което май беше и целта на „образователната хибридна война“ срещу нея...


Хич пък не ми се мисли, ако сега ГЕРБ приложи и за частните училища принципа „парите следват“ децата. Най-вероятно няма да остане и кьораво държавно или общинско школо.


Ще прескоча темата за „хибридизацията“ на здравеопазването, макар че, да не му е уроки, сегашният му министър много яко работи за приватизацията и на държавните болници. Но няма да се учудя, ако и тук реализираме „американската мечта“ - държавни да бъдат само военните и полицейските медицински заведения, а всички „цивилни“ да се окажат под „частния нож“. Нищо че аз здравните осигуровки съм си плащал само към държавата...


Да спомена и още един важен аспект на „хибридната война“ срещу България - тази на умишлено изгражданото противопоставяне „българи срещу малцинствата“. Виждате ли какво става и днес в Америка - 368 убити цветнокожи от бели полицаи само за първите четири месеца на 2015 година? И нестихващи расови вълнения.


На моите студенти непрестанно обяснявам, че и досега основният проблем на американското общество е расовият. Но ако в САЩ, особено след Кенеди, полагат неистови усилия да го разрешат, стратезите на „хибридната война“ са осъзнали, че за „другия свят“ той е и прекрасен вариант на стратегията „разделяй и владей“.


Няма да ви разхождам из Близкия изток, нито дори в немного отдалечените Косово и Македония. У нас обаче тази стратегия се налага последователно и съзнателно вече четвърт век. Тактиката й е ужасно проста. Първо, чрез неправителствени организации


се влагат едни пари


(твърдят, че вече са надхвърлили 150 млн. долара), за да се поставят под контрол „циганските барони“. После чрез тях се установява контрол и върху циганските гета, умишлено толерирани от продажните ни държавници и т.н.


Няколко пъти видяхме около гласуване, че са създадени дисциплинирани ромски „изборни армии“. Конфликти като тези в Гърмен и „Орландовци“ обаче подсказват, че те не са само „изборни“.


Цялото това „разделяй и владей“ ми припомня тезите на Хънтингтън, популярен американски политолог (и щедро субсидиран от „федералните служби“). По вдъхновен от него сценарий трябваше да се начертае разделителна линия в Европа между католицизма и православието. Така беше договорено в Малта (а сега между другото го наблюдаваме в Украйна).


Но западноевропейските търговци се полакомиха и за пазарите на Източна Европа, поради което и я приеха в ЕС. И тогава САЩ опитаха (и не спират да го правят) на Балканите нова „демаркационна линия“ - между православието и исляма. Особено в държави, в които разчитат и на „хибридни слуги“ като министри на външните работи, на правосъдието или пък на отбраната...


Ама то историята ни казва, че няма българска крепост, превзета отвън. Сите са падали след предателство отвътре...


От категорията

Бил Гейтс: AI ще ни докара 3-дневна работна седмица

Бил Гейтс: AI ще ни докара 3-дневна работна седмица-1620107434.jpg

Той не е първият технологичен лидер и милиардер, който прогнозира, че ...

28 ноем. 2023 | 11:07

Взрив от гняв срещу културолога Слава Янакиева: Позор! Да бъде уволнена дисциплинарно от СУ!

Слава Янакиева-Slava-Yanakieva_1701102171.png

В посочената публикация отпреди около 2 години Слава Янакиева, която е ...

27 ноем. 2023 | 18:15

Сръбската Ванга: Четири държави в Европа изчезват! Русия, Китай и Индия ще станат център на света

Сръбската Ванга: Четири държави в Европа изчезват! Русия, Китай и Индия ще станат център на света-Srabskata-Vanga--Chetiri-darzhavi-v-Evropa-izchezvat--Rusiya--Kitay-i-Indiya-shte-stanat-tsentar-na-sveta_1701182010.jpg

Разпад прогнозирала тя и на Испания и Италия. Франция пък щяла да бъде ...

28 ноем. 2023 | 16:31

The American Conservative: Необходими са спешни дискретни преговори с Русия за край на войната

Унищожена украинска бронирана техника на фронта-Unishtozhena-boyna-tehnika-na-ukrainskite-sili_1689513438.jpg

Тръмп е прав - прекратяването на конфликта е въпрос на един ден и зависи ...

28 ноем. 2023 | 15:15

Най-важното

По-голяма безхаберност и безпомощност в София не съм виждала последните години, заяви тя

Илияна Йотова: Асен Василев беше разкрит - в многото цифри е прикрил продажбата на държавна земя

Йотова: В управлението и в подкрепящите партии има тежки съмнения как са правени сметките в държават-Iliyana-Yotova-Snimka--BTA_1700128071.jpg

Финансовият министър беше разкрит, каза вицепремиера. Според нея Асен Василев ...

28 ноем. 2023 | 17:47

Любомир Дацов, председател на Фискалния съвет, посочи, че споделя критиките и препоръките на БНБ (На живо)

Бюджетът мина в комисията! БНБ с критики: Липсва буфер, създава дисбаланси, дефицитът е голям

Управителят на БНБ Димитър Радев препоръча 10-процентен буфер в бюджета. Снимка БНТ-Upravitelyat-na-BNB-Dimitar-Radev-preporacha-10-protsenten-bufer-v-byudzheta_1701170056.png

С този бюджет искаме България да се придвижи напред по доходи. Не трябва да ...

28 ноем. 2023 | 12:19

Според нея Василев е допуснал "груби грешки по отношение на вноската от транзит на газ с руски произход"

Плугчиева уличи Асен Василев в лъжа: Намерението му да продава земя е престъпление към държавата!

Плугчиева уличи Асен Василев в лъжа: Намерението му за продажба на земя е престъпление към държавата-1489390488.jpg

Идеята на Асен Василев да продава държавна земя е абсолютно недопустима и ...

28 ноем. 2023 | 13:27

Когато в списъка има човек, който е включен в санкционните списъци на ЕС, той няма право да пътува

Габриел: Не всички членове на делегацията на Лавров са получили разрешение да прелетят над България

Мария Габриел ще участва в срещата на министрите на външните работи на страните членки на НАТО-Mariya-Gabriel-Snimka--BTA_1698395453.jpg

Габриел ще участва в срещата на министрите на външните работи на страните ...

28 ноем. 2023 | 13:57

Хюсменова беше гост на кръгла маса, организирана от екипа на детската градина на тема „Заедно за децата ни!“

Филиз Хюсменова стана посланик на дарителска кампания

Филиз Хюсменова  стана посланик на дарителска кампания-Filiz-Fyusmentsva-stana-poslanik-na-daritelska-kampaniya_1701182766.jpg

Филиз Хюсменова подчерта, че подкрепя всяка образователна институция, която ...

28 ноем. 2023 | 16:44

Най-възрастният общинар е Грети Стефанова от ПП - ДБ

Нинова с идея как да се реши кризата в СОС: Да се избере най-възрастният общинар за председател

Корнелия Нинова: БСП се събира с 16 партии, за да прави политики-Korneliya-Ninova--BSP-se-sabira-s-16-partii--za-da-pravi-politiki_1701185688.jpg

Ние сме против знамето, което развява в последните години ПЕС - за трети пол, ...

28 ноем. 2023 | 17:33

Констатациите, направени от „Вътрешен одит“ към МЗ трябва да се потвърдят от външен одит, каза той

Костадин Ангелов: Готвят политическа чистка в "Пирогов"

Костадин Ангелов: Готвят политическа чистка в "Пирогов"-Prof--Kostadin-Angelov-pozdravi-meditsite-za-Denya-na-balgarskiya-lekar_1697696773.png

По-рано днес министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза, че има ...

28 ноем. 2023 | 17:03

Към месец ноември 2023г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000лв.

Шефът на "Пирогов" уличи в лъжа министър Хинков: Нямаме нито лев задължения, болницата е на печалба

Шефът на "Пирогов" уличи в лъжа министър Хинков: Нямаме нито лев задължения, болницата е на печалба-Shefat-na--Pirogov--d-r-Valentin-Dimitrov--Postradaloto-rumanche-ot-Bansko-e-s-frakturi-na-preshlen--tri-rebra-i-kolyanoto_1677221753.jpg

Във връзка с негативната кампания която се води срещу болница „Пирогов“ и лично ...

28 ноем. 2023 | 19:17

Лечебното заведение е в лошо финансово състояние, посочи проф. Хинков

Здравният министър: Констатирани са финансови нарушения в „Пирогов", очаквам прокурорски проверки

Здравният министър: Констатирани са финансови нарушения в „Пирогов"-Prof--Hristo-Hinkov-Snimka--MZ_1693925166.jpg

Докладът е представен на премиера акад. Николай Денков и на проф. Костадин ...

28 ноем. 2023 | 12:32