ИПИ: След изборите очакване за по-високи данъци на местно ниво, повече проекти и работа

Нов модел за финансиране на регионални инвестиции

ИПИ: След изборите очакване за по-високи данъци на местно ниво, повече проекти и работа

5161 | 4 ноем. 2023 | 18:55

Според ИПИ независимо от това дали ще има разпад в управлението, изборите дават нова енергия на местната власт, която ще си е там през следващите четири години.


След втория тур на изборите фокусът върху местната власт бързо ще изчезне и всички ще се втурнат да говорят за бъдещето на правителството.

 

Това прогнозира Институтът за пазарна икономика.

 

Посочва се, че бюджетът е бомба със закъснител - в политически и фискален смисъл, където, ако "сглобката" не се е разклатила достатъчно от скандала с машинния вот, спорът за държавните финанси може да осуети плановете за ротация и политическа стабилност. Разговорът за конституцията също щял да убие всякаква мисъл за местната власт.

 

Според ИПИ обаче независимо от това дали ще има разпад в управлението, изборите дават нова енергия на местната власт, която ще си е там през следващите четири години.

 

Затова е важно да бъдат очертани някои посоки на развитие, които изглеждат вероятни.

 

Очакване за по-високи данъци на местно ниво

 

Очакванията са, че някои местни данъци и такси ще се увеличат в следващите години. Причината е, че са много ниски и това няма как да е вечно и защото структурата на държавните финанси е сбъркана - тя изсмуква собствените приходи на общините, прави ги зависими от трансфери и подаръци от централната власт и води до хронична липса на ресурс дори в годините на изобилие за държавната хазна. Освен това очакването винаги е за някакво повишение на общинските налози в началото на новия мандат на местната власт.

 

ИПИ обаче уточнява, че вдигането на местните данъци и такси по-скоро няма да е дело на новите общински съвети.

Най-големият приход за общините обикновено идва от данъка върху сделките с имущество - там обаче масово общините са на максимума по закон и вече няма пространство за покачване на размера на данъка. Фокусът по-скоро би попаднал върху облагането на имотите, но не върху ставката, а върху данъчната оценка.

 

Отбелязва се, че административният модел на данъчни оценки не е променян смислено от над десетилетие и в него няма динамични компоненти свързани с пазарната стойност на имотите. Това означава, че и самата данъчна оценка е пропуснала развитието на имотния пазар в последното десетилетие. Според ИПИ е повече от вероятно парламентът да се заеме с данъчните оценки на имотите, като или ще промени т. нар. коефициент за местоположение, или ще тръгне към някаква форма на квази пазарна оценка за целите на облагането. И в двата случая очакването е за чувствително повишение на данъка върху имотите, провокирано от промени в закона.

 

Нов модел за финансиране на регионални инвестиции

 

Според ИПИ политическата нестабилност и липсата на един силен играч, който да държи политическата власт, би трябвало да доведе до различен модел за финансиране на големи инвестиционни проекти с регионално и общинско значение.

Ако липсата на силна власт, концентрирана само в една партия, доведе до ясни правила за финансиране на регионални и общински проекти и форма на капиталова програма, която не е скрита в централния бюджет, а е публична и гласувана в парламента, това може да е едно от най-смислените постижения на "сглобката", считат от Института.

 

По-малко стратегии, повече проекти и работа

 

Посочва се, че през последните три години общините в България са хвърлили огромна енергия в стратегическо планиране - т. нар. планове за интегрирано развитие за периода 2021-2027 г., свързано основно с усвояването на европейските средства по новите оперативни програми.

 

Новата местна власт обаче няма да има задачата тепърва да пише стратегии, а ще трябва бързо да се ориентира в реализирането на заложените и в някои случаи - вече започналите - големи проекти, както и в новите възможности за финансиране - най-вече Националния план за възстановяване и устойчивост. Възможности за финансиране на трансформация на местно ниво в момента има според ИПИ и ясно ще се види разликата между работещите местни власти и тези, за които основната задача е била спечелването на изборите.

 

Силна роля на общинските звена за инвестиции

 

Отбелязва се, че през последните 4-5 години се наблюдава постоянен тренд на оформяне на екипи за привличане на инвестиции във водещите общини в страната. Моделите са различни - понякога е отделна общинска агенция, понякога - силна дирекция в общината, а понякога е активен заместник-кмет, който отговаря за бизнес развитието. Тези екипи започват все по-често да се появяват на регионалната карта и дори да търсят възможности за сътрудничество помежду си.

 

Институтът счита за напълно постижимо в следващите четири години оформянето на визията и маркетирането на инвестиционните дестинации в страната, както и планирането за развитието на индустриални терени, оформянето на висок клас бизнес пространства и партньорства с образователни институции да се случва в по-голяма степен между тези екипи, а не предимно в кабинетите на централната власт. Тук важна ще е и ролята на големите икономически центрове извън София, които могат да бъдат много по-смели в ролята си за промяна на регионалната карта.

 

Отпушване на разговора за финансовата децентрализация

 

Общият знаменател на всички тези теми е промяната в структурата на публичните финанси и засилването на ролята на общината. Въпреки наличния потенциал на местно ниво, в т.ч. различни възможности за финансиране на големи инвестиционни проекти, без финансова самостоятелност на общините и обвързване на местния бюджет с местната икономика кметът никога няма да има ясен хоризонт пред себе си, категорични са от Института.

 

Според ИПИ пренареждането на местната власт в страната е най-добрият повод за отпушване на разговора за финансовата децентрализация, включително за споделяне на приходите от някои преки данъци. Каквито и фондове за инвестиции на местно ниво да се правят от централната власт, те не могат да заметат несправедливостта от изсмукването на ресурс от регионите.

 

 

 


От категорията

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Евроатлантическата преса обърна палачинката преди пълното поражение на НАТО да бъде видяно от всички

Италианският журналист Марко Травальо иронизира пресата в Италия-Italianskiyat-zhurnalist-Marko-Travalyo-ironizira-presata-v-Italiya_1701540249.png

След Нетребко има риск да реабилитират и Достоевски, който май също беше ...

2 дек. 2023 | 20:03

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция-Snimka--Anadolskata-agentsiya_1695807487.jpg

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ е публикуван обзор ...

2 дек. 2023 | 19:28

Най-важното

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Оставих работещ завод за отпадъци, каза тя, притеснена от "спекулации по темата"

Фандъкова: Терзиев трябва да влезе в ролята си на лидер и да осигури мнозинство, с което да работи

Фандъкова: Терзиев трябва да влезе в ролята си на лидер и да осигури мнозинство, с което да работи-Fandakova--Terziev-tryabva-da-vleze-v-rolyata-si-na-lider-i-da-osiguri-mnozinstvo--s-koeto-da-raboti_1701529442.jpg

Трябваше по-добра координация между различните служби за справяне със снега, ...

2 дек. 2023 | 17:01

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Президентът Радев да свика КСНС за конституционните промени и да покаже своя проект, заяви лидерът на БСП

Нинова пред кметове и общински съветници: Сглобката държи като заложник цял един народ

Нинова пред кметове и общински съветници: Сглобката държи като заложник цял един народ-Ninova-pred-kmetove-i-obshtinski-savetnitsi--Sglobkata-darzhi-kato-zalozhnik-tsyal-edin-narod_1701531865.jpg

Когато едно управление си отива, изважда опорката, че няма алтернатива. Да ...

2 дек. 2023 | 14:49

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите ще продължат с него или без него

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25