ИПИ: След изборите очакване за по-високи данъци на местно ниво, повече проекти и работа

Нов модел за финансиране на регионални инвестиции

ИПИ: След изборите очакване за по-високи данъци на местно ниво, повече проекти и работа

7064 | 4 ноем. 2023 | 18:55

Според ИПИ независимо от това дали ще има разпад в управлението, изборите дават нова енергия на местната власт, която ще си е там през следващите четири години.


След втория тур на изборите фокусът върху местната власт бързо ще изчезне и всички ще се втурнат да говорят за бъдещето на правителството.

 

Това прогнозира Институтът за пазарна икономика.

 

Посочва се, че бюджетът е бомба със закъснител - в политически и фискален смисъл, където, ако "сглобката" не се е разклатила достатъчно от скандала с машинния вот, спорът за държавните финанси може да осуети плановете за ротация и политическа стабилност. Разговорът за конституцията също щял да убие всякаква мисъл за местната власт.

 

Според ИПИ обаче независимо от това дали ще има разпад в управлението, изборите дават нова енергия на местната власт, която ще си е там през следващите четири години.

 

Затова е важно да бъдат очертани някои посоки на развитие, които изглеждат вероятни.

 

Очакване за по-високи данъци на местно ниво

 

Очакванията са, че някои местни данъци и такси ще се увеличат в следващите години. Причината е, че са много ниски и това няма как да е вечно и защото структурата на държавните финанси е сбъркана - тя изсмуква собствените приходи на общините, прави ги зависими от трансфери и подаръци от централната власт и води до хронична липса на ресурс дори в годините на изобилие за държавната хазна. Освен това очакването винаги е за някакво повишение на общинските налози в началото на новия мандат на местната власт.

 

ИПИ обаче уточнява, че вдигането на местните данъци и такси по-скоро няма да е дело на новите общински съвети.

Най-големият приход за общините обикновено идва от данъка върху сделките с имущество - там обаче масово общините са на максимума по закон и вече няма пространство за покачване на размера на данъка. Фокусът по-скоро би попаднал върху облагането на имотите, но не върху ставката, а върху данъчната оценка.

 

Отбелязва се, че административният модел на данъчни оценки не е променян смислено от над десетилетие и в него няма динамични компоненти свързани с пазарната стойност на имотите. Това означава, че и самата данъчна оценка е пропуснала развитието на имотния пазар в последното десетилетие. Според ИПИ е повече от вероятно парламентът да се заеме с данъчните оценки на имотите, като или ще промени т. нар. коефициент за местоположение, или ще тръгне към някаква форма на квази пазарна оценка за целите на облагането. И в двата случая очакването е за чувствително повишение на данъка върху имотите, провокирано от промени в закона.

 

Нов модел за финансиране на регионални инвестиции

 

Според ИПИ политическата нестабилност и липсата на един силен играч, който да държи политическата власт, би трябвало да доведе до различен модел за финансиране на големи инвестиционни проекти с регионално и общинско значение.

Ако липсата на силна власт, концентрирана само в една партия, доведе до ясни правила за финансиране на регионални и общински проекти и форма на капиталова програма, която не е скрита в централния бюджет, а е публична и гласувана в парламента, това може да е едно от най-смислените постижения на "сглобката", считат от Института.

 

По-малко стратегии, повече проекти и работа

 

Посочва се, че през последните три години общините в България са хвърлили огромна енергия в стратегическо планиране - т. нар. планове за интегрирано развитие за периода 2021-2027 г., свързано основно с усвояването на европейските средства по новите оперативни програми.

 

Новата местна власт обаче няма да има задачата тепърва да пише стратегии, а ще трябва бързо да се ориентира в реализирането на заложените и в някои случаи - вече започналите - големи проекти, както и в новите възможности за финансиране - най-вече Националния план за възстановяване и устойчивост. Възможности за финансиране на трансформация на местно ниво в момента има според ИПИ и ясно ще се види разликата между работещите местни власти и тези, за които основната задача е била спечелването на изборите.

 

Силна роля на общинските звена за инвестиции

 

Отбелязва се, че през последните 4-5 години се наблюдава постоянен тренд на оформяне на екипи за привличане на инвестиции във водещите общини в страната. Моделите са различни - понякога е отделна общинска агенция, понякога - силна дирекция в общината, а понякога е активен заместник-кмет, който отговаря за бизнес развитието. Тези екипи започват все по-често да се появяват на регионалната карта и дори да търсят възможности за сътрудничество помежду си.

 

Институтът счита за напълно постижимо в следващите четири години оформянето на визията и маркетирането на инвестиционните дестинации в страната, както и планирането за развитието на индустриални терени, оформянето на висок клас бизнес пространства и партньорства с образователни институции да се случва в по-голяма степен между тези екипи, а не предимно в кабинетите на централната власт. Тук важна ще е и ролята на големите икономически центрове извън София, които могат да бъдат много по-смели в ролята си за промяна на регионалната карта.

 

Отпушване на разговора за финансовата децентрализация

 

Общият знаменател на всички тези теми е промяната в структурата на публичните финанси и засилването на ролята на общината. Въпреки наличния потенциал на местно ниво, в т.ч. различни възможности за финансиране на големи инвестиционни проекти, без финансова самостоятелност на общините и обвързване на местния бюджет с местната икономика кметът никога няма да има ясен хоризонт пред себе си, категорични са от Института.

 

Според ИПИ пренареждането на местната власт в страната е най-добрият повод за отпушване на разговора за финансовата децентрализация, включително за споделяне на приходите от някои преки данъци. Каквито и фондове за инвестиции на местно ниво да се правят от централната власт, те не могат да заметат несправедливостта от изсмукването на ресурс от регионите.

 

 

 


ГЕРБ
Костадинов
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Валерия Велева: Вонята под юргана. Въпросът е да има кеш!

Валерия Велева: Вонята под юргана на Промяната. Въпросът е да има кеш.-1638786584.jpg

Проблемът е, че Киро, Асен и Лена бяха натресени като отрицание на порочните ...

22 май 2024 | 13:11

Шейтанов: Данните за детското здравеопазване у нас са драматични! В 22 общини няма нито една аптека

-1552918447.jpg

Нито един от досегашните парламентарни избори през последните 30 години не ни е ...

22 май 2024 | 11:11

Мирела Костадинова: Книжарницата на Мильо Касабов била място за културни разговори на старозагорци

Мильо Касабов-Milyo-Kasabov_1716457601.jpg

Авторът на поемата „Септември“ има амбицията да преведе неизвестни у нас ...

23 май 2024 | 12:42

Джордж Фридман: Държави като България са в списъка с цели на Русия

Джордж Фридман, основател и председател на "Geopolitical futures“ и на агенция "Стратфор"-Dzhordzh-Fridman--osnovatel-i-predsedatel-na--Geopolitical-futures--i-na-agentsiya--Stratfor-_1716457240.jpg

"Всичко се свежда до Балканите и до това дали предпочитат присъствието на ...

23 май 2024 | 12:39

Най-важното

Така работим ние - ЗАЕДНО С ХОРАТА, в името на една по-добра България и Европа!, заявиха те

Делян Пеевски и Йордан Цонев осигуриха 800 000 лв за джамията Ибрахим паша в Разград

Делян Пеевски и Йордан Цонев осигуриха 800 000 лв за джамията Ибрахим паша в Разград-Delyan-Peevski-i-Yordan-Tsonev-osiguriha-800-000-lv-za-dzhamiyata-Ibrahim-pasha-v-Razgrad_1716457031.jpg

Подкрепата за вероизповеданията и религиозните храмове - паметници на културата ...

23 май 2024 | 12:22

С разделителни линии и без спазване на правилата на демокрацията няма как да успеем

Рая Назарян: Нужни са ярки политически фигури с ясна програма за пълен управленски мандат

Рая Назарян: Нужни са ярки политически фигури с ясна програма за пълен управленски мандат-Raya-Nazaryan--Nuzhni-sa-yarki-politicheski-figuri-s-yasna-programa-za-palen-upravlenski-mandat_1716454981.jpg

„От всички партии има експерти, с които имаме общи инициативи, общи решения, ...

23 май 2024 | 11:55

Нека вашите млади хора да бъдат по-силно вкоренени в България, казал Светият отец

Румен Радев: Папата пожела повече деца на България (Видео)

Румен Радев: Папата пожела повече деца на България (Видео)-Rumen-Radev--Papata-pozhela-poveche-detsa-na-Balgariya--Video-_1716457534.jpg

С папа Франциск обсъдихме, че най-голямото предизвикателство в момента е да се ...

23 май 2024 | 12:43

Ще бъде изложен за сбогуване в енорийската църква "Свети Августин"

След 76 години: Ковчегът на Фердинанд поема към България в понеделник

Цар Фердинанд -1537534543.jpg

След смъртта му Фердинанд е поставен в т. нар. пътуващ ковчег, защото ...

23 май 2024 | 08:39

Димитър Главчев даде на ДАНС спирането на последния лифт

Извънредно заседание на Столичния съвет! На фокус - лифтовете и движението по "Патриарха"

Извънредно заседание на Столичния съвет! На фокус - лифтовете и движението по "Патриарха"-Snimka--BTA_1711647308.jpg

Проблемът с модернизирането на съоръженията на територията на Природен парк ...

23 май 2024 | 08:29

И.ф. главен прокурор е на работна визита в САЩ по покана на Департамента по правосъдие

Шефът на ФБР награди Сарафов за принос в борбата срещу трансграничната организирана престъпност

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов-Glaven-prokuror-Sarafov-izprati-do-ministara-na-pravosadieto-stanovishte-ot-imeto-na-Prokuraturata_1713514827.png

Постигната е договореност в офиса на ФБР в София да бъде изпратено аташе, чийто ...

23 май 2024 | 09:05

Устройството очевидно е вътре в стаята в старата ни партийна централа, която вече не ползваме

Андрей Цеков от ПП-ДБ потвърди за скандалните записи: Правени са в старата ни партийна централа

Андрей Цеков от ПП-ДБ потвърди за скандалните записи: Правени са в старата ни партийна централа-Tsekov--Sredstvata-za-sanirane-nyama-da-stignat-za-vsichki-kandidatstvashti_1705224303.jpg

Една политическа кампания се случва чрез пари от субсидии и от дарения. Аз ...

23 май 2024 | 09:49

Христо Иванов довърши картината с думите, че Пеевски никога няма да се освободи от санкциите

Как се влиза в "Магнитски" по български - чрез доноси. Кирил Петков и Христо Иванов ги уреждат

Как се влиза в "Магнитски" по български - чрез доноси. Кирил Петков и Христо Иванов ги уреждат-Kak-se-vliza-v--Magnitski--po-balgarski---chrez-donosi--Kiril-Petkov-i-Hristo-Ivanov-gi-urezhdat_1716448537.jpg

Неудобните за ПП и ДБ и олигархичният им създател и покровител Иво Прокопиев ...

23 май 2024 | 10:14

Скандалът КЕШ, който застигна “Продължаваме промяната”, не трябва да ни изненадва

Валерия Велева: Вонята под юргана. Въпросът е да има кеш!

Валерия Велева: Вонята под юргана на Промяната. Въпросът е да има кеш.-1638786584.jpg

Проблемът е, че Киро, Асен и Лена бяха натресени като отрицание на порочните ...

22 май 2024 | 13:11