Министър Христов трябва да предложи да започват преговори "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" и "Уестингхаус"

Министър Христов трябва да предложи да започват преговори "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" и "Уестингхаус"

Депутатите решиха: Кабинетът да представи нова енергийна стратегия за четири нови ядрени реактора

7064 | 12 ян. 2023 | 02:49

Служебното правителство ще трябва да проведе разговори с американското правителство за подписване на ново споразумение за сътрудничество в областта на ядрената енергетика, независимо че вече има такова от 2019 г.,


Служебното правителство ще представи нова енергийна стратегия на България, която ще предвижда четири нови ядрени мощности – две на площадката на |АЕЦ "Козлодуй" и две в съществуващата АЕЦ "Козлодуй" , като едната ще е на лицензираната вече площадка за VІІ блок и парламентът ще задължи кабинета да е по технологията АР-1000 на американската компания "Уестингхаус" (Westinghouse|).

 

МС трябва вземе и решение за обявяване на енергийния обект - ядрена централа за "обект с национално значение" по смисъла на Закона за устройство на територията и за "национален обект" по смисъла на Закона за държавната собственост. 

 

Това стана ясно на заседанието на парламентарната енергийна комисия в сряда, което продължи до късно вечерта.

По този повод на заседанието на комисията служебният министър на енергетиката Росен Христов каза, че България има нужда да изгради четири нови ядрени реактора - два в АЕЦ "Белене" и два на площадката в АЕЦ "Козлодуй" (7-ми и 8-ми блок).

 

Това предложение ще бъде официално представено през следващата седмица, когато Министерството на енергетиката ще обяви идеите си са развитието за развитието на българската енергетика, при представянето на новата Енергийна стратегия.

 

Според Христов страната ни трябва да се стреми към това да разполага с 4 000 мегавата ядрени мощности, а за целта трябва да се преговаря с всички водещи компании като "Уестингхаус", "Фраматом" и Е Де Еф (EDF), а не само с правителството на САЩ. 

 

На заседанието бяха разгледани два проекта на решение на тема нови ядрени технологии като бе прието това на ГЕРБ за нови VІІ и VІІІ блок на АЕЦ "Козлодуй", а това на основния им политически опонент "Продължаваме промяната" правителството да проведе преговори за внедряване на малки модулни реактори или други технологии на компании, срещу които няма западни санкции, не мина.

 

Така кабинетът ще трябва да проведе разговори с американското правителство за подписване на ново споразумение за сътрудничество в областта на ядрената енергетика, независимо че вече има такова от 2019 г., а енергийният министър Росен Христов да предложи направо да се започват преговори между дъщерното на ядрената централа дружество "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" и "Уестингхаус", за да се изготви анализ за цената на изграждането на АР-1000 у нас, цената на произвеждания ток и пътна карта за построяването.

 

Депутатът от "Продължаваме промяната " (ПП) Радослав Рибарски също предложи разговори за новите мощности в АЕЦ "Козлодуй" да се водят и с други компании, а не само с "Уестингхаус" и да се направят анализи на разходите и икономическа обосновка на различните предложения и тогава да се вземе решение, а не както ГЕРБ настояват такова да има до края на март 2023 г.

 

След като бившият депутат на ГЕРБ Валентин Николов, който бе и шеф на ядрената централа, каза, че оекооценката на площадката на за бъдещ VІІ блок изтича догодина, в пришпорването на решението се включи и народният представител на БСП и бивш министър на енергетиката Драгомир Стойнев, по чието време реално започна проектът за АР-1000 като VІІ блок на ядрената ни централа.

 

Той също призова да се вземе по-бързо решението, защото съседна Турция строи ядрени мощности и битката е за регионалния пазар на електроенергия. Стойнев предложи да се стъпи на стария договор с "Уестингхаус" за VІІ блок с АР-1000, който бе замразен по времето на последното правителство на Бойко Борисов.

 

В крайна сметка бе прието кабинетът за вземе решение за VІІ блок по американска технология в следващите два месеца и половина , както и да започне действия за VІІІ блок. Шефът на дружеството "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" Любен Маринов посочи, че обикновено реакторите вървят по двойки и че определената за VІІ блок площадка всъщност може да поеме две мощности, но трябват промени в досегашните ѝ разрешителни.

 

Росен Христов в рамките на дискусията посочи, че подготвената енергийна стратегия предвижда четири нови мощности, които да се изграждат и да са готови до извеждането от експлоатация на работещите в момента реактори. Планът на служебното правителство е двете мощности да са на АЕЦ "Белене", но не посочи какви ще са технологиите.

 

Площадката там е лицензирана за руски ВВЕР, които от години са изработени и се съхраняват там, но проектът е спрян, а заради войната на Русия в Украйна на практика нереализуем. Ако ще се инсталират друг тип реактори, трябват нови процедури по одобрение и лизензиране, както и екооценки. Намеренията на правителството на Гълъб Донев били да се водят разговори за новите ядрени мощности не само с "Уестингхаус", но и с френските "Фраматом" и "Е Де Еф", както и с чешката "Шкода".

 

Чешката компания притежава някои лицензи на руската "Русотам" за ядрено оборудване за ВВЕР и вероятно се разчита на нея за евентуално използване на наличното за "Белене" оборудване, но министърът не даде подробносит по намеренията за новите ядрени мощности и по-специално за тези на площадката за АЕЦ "Белене.

 

Решението на комисия ще бъде разгледано в пленарна зала в четвъртък и ако бъде одобрено, кабинетът ще трябва да се задейства по-него. 

 

 

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър! 

 


Еврохолд

От категорията

Главчев: Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България

 Главчев: Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България--Glavchev--Nyama-neposredstvena-zaplaha-za-natsionalnata-sigurnost-na-Balgariya_1713073622.jpg

Премиерът тази сутрин свика работно съвещание с участието на министрите на ...

14 апр. 2024 | 08:46

МВнР: България е силно обезпокоена от неприемливата иранска атака срещу Израел

МВнР: България е силно обезпокоена от неприемливата иранска атака срещу Израел-1456064400.jpg

Траен и устойчив мир в Близкия изток може да бъде постигнат само при пълно ...

14 апр. 2024 | 08:18

Костадин Костадинов: България тайно преговаря с Украйна за доставка на танкове и ракетни комплекси

Костадин Костадинов: България тайно преговаря с Украйна за доставка на танкове и ракетни комплекси-Kostadin-Kostadinov-za-izyavlenieto-na-Kovachevski--Podobni-izkazvaniya-sa-otkrovena-provokatsiya--Snimka-BTA_1684408151.jpg

Още тази седмица ще поставим въпроса за това национално предателство в ...

14 апр. 2024 | 22:44

Надежда Нейнски: Има шанс да не се стигне до ескалация на напрежението в Близкия изток

Надежда Нейнски: Има шанс да не се стигне до ескалация на напрежението в Близкия изток-Nadezhda-Neynski--Pravitelstvoto-tryabva-da-ima-edinna-vatreshna-i-vanshna-politika_1708788883.png

По думите на дипломата от военна гледна точка среднощната атака е неуспех за ...

14 апр. 2024 | 20:48

Най-важното

Политиката се диктува от хора, които си мислят, че всичко им е позволено, каза президентът от 2002 до 2012 г.

Георги Първанов за ставащото в МВР и митниците: България такова чудо не помни

Георги Първанов за ставащото в МВР и митниците: България такова чудо не помни-Georgi-Parvanov-za-stavashtoto-v-MVR-i-mitnitsite--Balgariya-takova-chudo-ne-pomni_1713104149.jpg

Аз бягам от думата "сглобка", която те си измислиха, защото дразни ...

14 апр. 2024 | 17:14

Възможно е да има покриване на корпоративен и купен вот, прогнозира лидерът на БСП

Нинова: ПП-ДБ опропастиха съдебната реформа, Борисов ще им свали скалпа и ще си го закачии на колана

Корнелия Нинова: Не вярваме, че МВР може да проведе честни избори-Korneliya-Ninova--Ne-vyarvame--che-MVR-mozhe-da-provede-chestni-izbori_1713108746.jpg

Не съм чувала никога за Паскал, не съм имала досег с тези ресори, посочи тя и ...

14 апр. 2024 | 18:29

Според лидера на "Възраждане" за това ще отговарят адмирал Евтимов и Христо Гаджев

Костадин Костадинов: България тайно преговаря с Украйна за доставка на танкове и ракетни комплекси

Костадин Костадинов: България тайно преговаря с Украйна за доставка на танкове и ракетни комплекси-Kostadin-Kostadinov-za-izyavlenieto-na-Kovachevski--Podobni-izkazvaniya-sa-otkrovena-provokatsiya--Snimka-BTA_1684408151.jpg

Още тази седмица ще поставим въпроса за това национално предателство в ...

14 апр. 2024 | 22:44

Когато прокурор, свързан с "Осемте джуджета", заплашва главен секретар е голям проблем, посочи той

Кирил Петков се обърка за пудела и Бойко Рашков: Направихме много грешки, съжалявам, нямахме опит…

Кирил Петков: Ще дадем гръб на всеки, който е жертва на бухалката на прокуратурата-Kiril-Petkov--Shte-dadem-grab-na-vseki--koyto-e-zhertva-na-buhalkata-na-prokuraturata_1713108288.jpg

Конфликта в Украйна, в Израел, в Иран и хутите, които атакуват американски ...

14 апр. 2024 | 18:21

Американският президент разговаря с премиера на Израел

Байдън казал на Нетаняху, че САЩ няма да участват в израелска контраофанзива срещу Иран

Байдън казал на Нетаняху, че САЩ няма да участват в израелска контраофанзива срещу Иран-Baydan-kazal-na-Netanyahu--che-SASht-nyama-da-uchastvat-v-izraelska-kontraofanziva-sreshtu-Iran_1713111632.jpg

Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че САЩ ще продължат да помагат на ...

14 апр. 2024 | 19:19

Външните министри на двете страни се обявиха против допълнителна ескалация в Близкия изток

Русия и Иран със съвместна декларация за Близкия изток

Сергей Лавров и Хосеин Амирабдолахиан са говорили по телефона-Sergey-Lavrov-i-Hosein-Amirabdolahian-sa-govorili-po-telefona_1713114445.jpg

В телефонен разговор Сергей Лавров и Хосеин Амирабдолахиан са отбелязали, че ...

14 апр. 2024 | 20:05

На този етап не се налага и свикване на Съвета по сигурността към МС

Главчев: Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България

 Главчев: Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България--Glavchev--Nyama-neposredstvena-zaplaha-za-natsionalnata-sigurnost-na-Balgariya_1713073622.jpg

Премиерът тази сутрин свика работно съвещание с участието на министрите на ...

14 апр. 2024 | 08:46

Иранец, участващ в празненствата заяви, че нападението над Тел Авив било акт на отмъщение

Върховният лидер на Иран:Злонамереният ционистки режим, пълен със злоба и зло,добави още една грешка

Върховният лидер на Иран:Злонамереният ционистки режим, пълен със злоба и зло,добави още една грешка-Varhovniyat-lider-na-Iran-Zlonamereniyat-tsionistki-rezhim--palen-sas-zloba-i-zlo-dobavi-oshte-edna-greshka_1713076602.jpg

В последните часове хиляди иранци излязоха по улиците на Техеран, за да ...

14 апр. 2024 | 09:35

Байдън прекъсна своя уикенд в къщата си на плажа в Делауеър

Байдън: САЩ помогнаха на Израел да порази почти всички ирански дронове и ракети

Байдън прекъсна своя уикенд в къщата си на плажа в Делауеър, за да се срещне с екипа си по националната сигурност в Белия дом-Baydan-prekasna-svoya-uikend-v-kashtata-si-na-plazha-v-Delauear--za-da-se-sreshtne-s-ekipa-si-po-natsionalnata-sigurnost-v-Beliya-dom_1713074438.jpg

"По мое указание... американските военни предислоцираха самолети и ...

14 апр. 2024 | 08:59