Министър Христов трябва да предложи да започват преговори "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" и "Уестингхаус"

Министър Христов трябва да предложи да започват преговори "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" и "Уестингхаус"

Депутатите решиха: Кабинетът да представи нова енергийна стратегия за четири нови ядрени реактора

4508 | 12 ян. 2023 | 02:49

Служебното правителство ще трябва да проведе разговори с американското правителство за подписване на ново споразумение за сътрудничество в областта на ядрената енергетика, независимо че вече има такова от 2019 г.,


Служебното правителство ще представи нова енергийна стратегия на България, която ще предвижда четири нови ядрени мощности – две на площадката на |АЕЦ "Козлодуй" и две в съществуващата АЕЦ "Козлодуй" , като едната ще е на лицензираната вече площадка за VІІ блок и парламентът ще задължи кабинета да е по технологията АР-1000 на американската компания "Уестингхаус" (Westinghouse|).

 

МС трябва вземе и решение за обявяване на енергийния обект - ядрена централа за "обект с национално значение" по смисъла на Закона за устройство на територията и за "национален обект" по смисъла на Закона за държавната собственост. 

 

Това стана ясно на заседанието на парламентарната енергийна комисия в сряда, което продължи до късно вечерта.

По този повод на заседанието на комисията служебният министър на енергетиката Росен Христов каза, че България има нужда да изгради четири нови ядрени реактора - два в АЕЦ "Белене" и два на площадката в АЕЦ "Козлодуй" (7-ми и 8-ми блок).

 

Това предложение ще бъде официално представено през следващата седмица, когато Министерството на енергетиката ще обяви идеите си са развитието за развитието на българската енергетика, при представянето на новата Енергийна стратегия.

 

Според Христов страната ни трябва да се стреми към това да разполага с 4 000 мегавата ядрени мощности, а за целта трябва да се преговаря с всички водещи компании като "Уестингхаус", "Фраматом" и Е Де Еф (EDF), а не само с правителството на САЩ. 

 

На заседанието бяха разгледани два проекта на решение на тема нови ядрени технологии като бе прието това на ГЕРБ за нови VІІ и VІІІ блок на АЕЦ "Козлодуй", а това на основния им политически опонент "Продължаваме промяната" правителството да проведе преговори за внедряване на малки модулни реактори или други технологии на компании, срещу които няма западни санкции, не мина.

 

Така кабинетът ще трябва да проведе разговори с американското правителство за подписване на ново споразумение за сътрудничество в областта на ядрената енергетика, независимо че вече има такова от 2019 г., а енергийният министър Росен Христов да предложи направо да се започват преговори между дъщерното на ядрената централа дружество "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" и "Уестингхаус", за да се изготви анализ за цената на изграждането на АР-1000 у нас, цената на произвеждания ток и пътна карта за построяването.

 

Депутатът от "Продължаваме промяната " (ПП) Радослав Рибарски също предложи разговори за новите мощности в АЕЦ "Козлодуй" да се водят и с други компании, а не само с "Уестингхаус" и да се направят анализи на разходите и икономическа обосновка на различните предложения и тогава да се вземе решение, а не както ГЕРБ настояват такова да има до края на март 2023 г.

 

След като бившият депутат на ГЕРБ Валентин Николов, който бе и шеф на ядрената централа, каза, че оекооценката на площадката на за бъдещ VІІ блок изтича догодина, в пришпорването на решението се включи и народният представител на БСП и бивш министър на енергетиката Драгомир Стойнев, по чието време реално започна проектът за АР-1000 като VІІ блок на ядрената ни централа.

 

Той също призова да се вземе по-бързо решението, защото съседна Турция строи ядрени мощности и битката е за регионалния пазар на електроенергия. Стойнев предложи да се стъпи на стария договор с "Уестингхаус" за VІІ блок с АР-1000, който бе замразен по времето на последното правителство на Бойко Борисов.

 

В крайна сметка бе прието кабинетът за вземе решение за VІІ блок по американска технология в следващите два месеца и половина , както и да започне действия за VІІІ блок. Шефът на дружеството "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" Любен Маринов посочи, че обикновено реакторите вървят по двойки и че определената за VІІ блок площадка всъщност може да поеме две мощности, но трябват промени в досегашните ѝ разрешителни.

 

Росен Христов в рамките на дискусията посочи, че подготвената енергийна стратегия предвижда четири нови мощности, които да се изграждат и да са готови до извеждането от експлоатация на работещите в момента реактори. Планът на служебното правителство е двете мощности да са на АЕЦ "Белене", но не посочи какви ще са технологиите.

 

Площадката там е лицензирана за руски ВВЕР, които от години са изработени и се съхраняват там, но проектът е спрян, а заради войната на Русия в Украйна на практика нереализуем. Ако ще се инсталират друг тип реактори, трябват нови процедури по одобрение и лизензиране, както и екооценки. Намеренията на правителството на Гълъб Донев били да се водят разговори за новите ядрени мощности не само с "Уестингхаус", но и с френските "Фраматом" и "Е Де Еф", както и с чешката "Шкода".

 

Чешката компания притежава някои лицензи на руската "Русотам" за ядрено оборудване за ВВЕР и вероятно се разчита на нея за евентуално използване на наличното за "Белене" оборудване, но министърът не даде подробносит по намеренията за новите ядрени мощности и по-специално за тези на площадката за АЕЦ "Белене.

 

Решението на комисия ще бъде разгледано в пленарна зала в четвъртък и ако бъде одобрено, кабинетът ще трябва да се задейства по-него. 

 

 

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър! 

 


От категорията

Премиерът Донев: Въвежда се ежедневен контрол на цените на стоките от произодителя до щанда
(Видео)

Премиерът Донев: Въвежда се ежедневен контрол на цените на стоките от произодителя до щанда-Premierat-Donev--Vavezhda-se-ezhedneven-kontrol-na-tsenite-na-stokite-ot-proizoditelya-do-shtanda_1675771604.jpg

Ще бъдем безкомпромисни в контрола. Обмисляме да направим сайт и в него да има ...

7 февр. 2023 | 14:00

Радев обсъди с Шарл Мишел необходимостта от реформи в политиката по миграция

Снимка: Прессекретариат на президента-Snimka--Pressekretariat-na-prezidenta_1675771543.jpg

Заявените амбиции на РСМ за присъединяване към ЕС на фона на ескалиращата ...

7 февр. 2023 | 14:05

Проф. Петър Павлов: Сградите в София са проектирани да издържат на земетресение с магнитуд до 7.3

Проф. Петър Павлов Снимка: Евронюз България-Prof--Petar-Pavlov-Snimka--Evronyuz-Balgariya_1675780352.png

"България има изградена система за контрол над проектирането, ...

7 февр. 2023 | 16:32

Демерджиев: България има ясно разписан план за действие при земетресения

Демерджиев: България има ясно разписан план за действие при земетресения-Demerdzhiev--Obidni-sa-vnusheniyata-ot-Niderlandiya--che-granitsata-ni-se-minava-sreshtu-50-evro_1670053950.jpg

Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е добре подготвена, ...

7 февр. 2023 | 15:47

Най-важното

Друго дете на 15 месеца бе извадено от руините 31 часа след бедствието в Турция

Чудо! Спасиха 2-месечно бебе изпод развалините 29 часа след фаталните трусове (ВИДЕО, СНИМКИ)

Двумесечно бебе бе спасено от руините в окръг Хатай в Турция Кадър: Туитър-Dvumesechno-bebe-be-spaseno-ot-ruinite-v-okrag-Hatay-v-Turtsiya-Kadar--Tuitar_1675773722.jpg

Над 2100 миньори от държавните турски предприятия са мобилизирани да спасяват ...

7 февр. 2023 | 14:37

Установихме разлики в цените от 20 - 30% и повече, подчерта министър-председателят (ВИДЕО)

Премиерът Донев: Въвежда се ежедневен контрол на цените на стоките от произодителя до щанда
(Видео)

Премиерът Донев: Въвежда се ежедневен контрол на цените на стоките от произодителя до щанда-Premierat-Donev--Vavezhda-se-ezhedneven-kontrol-na-tsenite-na-stokite-ot-proizoditelya-do-shtanda_1675771604.jpg

Ще бъдем безкомпромисни в контрола. Обмисляме да направим сайт и в него да има ...

7 февр. 2023 | 14:00

Президентът проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет

Радев обсъди с Шарл Мишел необходимостта от реформи в политиката по миграция

Снимка: Прессекретариат на президента-Snimka--Pressekretariat-na-prezidenta_1675771543.jpg

Заявените амбиции на РСМ за присъединяване към ЕС на фона на ескалиращата ...

7 февр. 2023 | 14:05

Вече са дерегистрирани 211 туроператори и агенти заради нередовна дейност

Министърът на туризма: КЗП, МВР и НАП започват проверки за нелегални екскурзии

Илин Димитров трябвало да бъде на изложение в Истанбул, но то било отложено-Ilin-Dimitrov-tryabvalo-da-bade-na-izlozhenie-v-Istanbul--no-to-bilo-otlozheno_1675754237.jpg

Министърът на туризма Илин Димитров обяви за приоритет изработването на ...

7 февр. 2023 | 09:14

Времето изтича за спасяването на стотици, които все още са под развалините, Загиналите в Турция и Сирия вече са над 5 000

Адът на земетресението: Опустошени сме. Боже мой... Спасете ни! И няма никой

Адът на земетресението: Опустошени сме. Боже мой... Спасете ни!  И няма никой

Снимка: EPA/ERDEM SAHIN-Adat-na-zemetresenieto--Opustosheni-sme--Bozhe-moy--Spasete-ni--I-nyama-nikoy_1675768177.jpg

Но и започват да се чуват болезнено известните въпроси от голямата трагедия от ...

7 февр. 2023 | 12:16

От страна на РСМ беше ни ударен звучен шамар. От наша страна, освен заучени фрази – нищо!

Божинов: Берем плодовете на предателството на национална памет, завършено при „харвардския" кабинет

Войн Божинов: Малката държава Северна Македония се подигра с българското общество-1641470359.jpg

В югозападната ни съседка са напипали великолепно пулса на брюкселската ...

7 февр. 2023 | 11:26

Оставете скопяните – всъщност, нашите политически бездарници предадоха България

Кеворк Кеворкян: Особености на българския слугинаж

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Радев мълчи красиво – можеше поне да похвали протежето си ПростоКирчо за ...

7 февр. 2023 | 10:55

Не знам на какво се основаваше оптимизмът на нашите хора за общо отбелязване на годишнината от рождението на Гоце

Коста Стефанов: Бедни ми, бедни министър Демерджиев, защо не остана в София да правиш реформи в МВР

Министър Демерджиев полага венци на гроба на Гоце Делчев заедно със здравния министър-Ministar-Demerdzhiev-polaga-ventsi-na-groba-na-Gotse-Delchev-zaedno-sas-zdravniya-ministar_1675759509.jpg

Беше достатъчно болно и унизително да гледам изолирания ни вътрешен министър в ...

7 февр. 2023 | 10:42

Каква ли радост би изпитало подобно нещо от това, че жена му е загинала с децата. Или децата са загинали с жена му

Христо Стоянов: "Бездарието е фашизъм", господа Максим Генчев и Сашо Морфов!

Христо Стоянов: "Бездарието е фашизъм", господа Максим Генчев и Сашо Морфов!-1585736000.jpg

Но садисти в изкуството май го има само тука. Няма да говоря за художествените ...

7 февр. 2023 | 13:26