Асен Василев и българската делегация в МЕТА, собственик на Фейсбук. какъв ли български проблем са поставили там?

Василев се видял с шефове на Lockheed Martin, а за нашите F-16 дали ги пита?

Какво направи за България Асен Василев в САЩ?

52560 | 12 февр. 2024 | 15:05

Финансовият министър или работи за собствения си „излаз навън“, или докладва на килимчето по теми, приоритетни за Америка

Асен Василев и българската делегация в МЕТА, собственик на Фейсбук. какъв ли български проблем са поставили там?-Asen-Vasilev-i-balgarskata-delegatsiya-v-META--sobstvenik-na-Feysbuk--kakav-li-balgarski-problem-sa-postavili-tam-_1707742889.jpgБългарските министри Асен Василев, Румен Радев и посланик Георги Панайотов на диванчето при секретаря по енергетика на САЩ Дженифър Гранхолм-Balgarskite-ministri-_1707739242.jpgАсен Василев в МЕТА. Явно, много се забавлява-Asen-Vasilev-v-META--Yavno--mnogo-se-zabavlyava_1707739181.jpg

Какво направи за България в САЩ финансовият министър Асен Василев? Вече седмица е отвън океана.

Миналият понеделник Министерството на финансите съобщи, че министърът заминава на работно посещение в САЩ и в рамките на визитата си ще има срещи в Департамента по енергетика, Световната банка, Белия дом, Конгреса и Сената на САЩ. В сайта на финансовото ведомство пише, че заедно с него са министрите на енергетиката и на икономиката Румен Радев и Богдан Богданов. Представители на българския бизнес с тях обаче няма.

От прессъобщението на МФ медиите научиха, че Василев ще участва в кръгла маса с американския бизнес, кръгла маса с Фондация „Херитидж“, както и в отбелязването на 40-годишнината на Американската търговска камара. Че ще проведе срещи с американски еврейски организации, с ръководители на водещи американски компании, сред които „Тесла“, „Мета-Фейсбук“, „СпайсЕкс“, „ФедЕкс“, „Ханиуел“, „Нортроп Грумман“, „Локхийд Мартин“, „Ексон Мобил“ и „Дженерал Дайнамикс“. И той ги провежда, а подчинените му качват в сайта на ведомството снимки от събитията.

Но какво реално е постигнато не става дума. Никъде не пише за подписани споразумения, договори, даже някой скромен анекс.

Основната цел на финансовото министерство, което ръководи Василев, е България да се присъедини към еврозоната на 1 януари 2025 г. Това бе и една от целите, оправдали възникването на политическата сглобка на върха на държавата ни. Но САЩ не е страна от еврозоната, а от официалните съобщения не става ясно финансовият ни министър срещал ли се е с представители на американските финансови кръгове, които евентуално биха могли да лобират пред европейските си колеги в наша полза.
Макар че е трудно да си представим как, след като основният критерий, който продължава да ни спъва е инфлацията.

Всъщност, има начин! Ако САЩ, които са едни от най-големите производители на втечнен природен газ в света, ни подарят заедно с транспорта поне 3 млрд. куб. м (толкова приблизително е годишното потребление на България на природен газ) от синьото си гориво. Такова мощно вливане в нашата икономика няма как да не й се отрази и да доведе до понижение на инфлацията. Василев разговаря във Вашингтон и със секретаря по енергетика на Съединените щати Дженифър Гранхолм, и със заместник помощник-държавния секретар по енергийните въпроси Джефри Паят. В разговора е станало дума за диверсификация на енергийните източници, за проекта Север-Юг, който има за цел да създаде оптимална свързаност на енергийните, дигиталните и транспортните системи на Румъния, България и Гърция.
Но газ, явно, няма да ни даряват. А връзките Север – Юг са важни за достигането на природен газ до Южна и Източна Европа от Средиземно море. Разбирай, за да се елиминира Турция с нейния микс, включващ твърде много руски газ.

Василев явно е допаднал на събеседниците си, защото са ни се зарадвали, че „дърпаме целия регион на запад“, откъсвайки го от руската енергийна зависимост.
Много прилича, че разговорите са протекли като оперативка на килимчето при началника – шефът (САЩ) дава нареждания (в посока намаляване на руското влияние в енергетиката), нашите си записват чинно. Миналата седмица енергийният експерт проф. Георги Касчиев каза в няколко медийни участия, че двата бъдещи реактора в АЕЦ „Козлодуй“ по технологията AP1000 на „Уестингхаус“ ще струват 35 млрд. долара. А точно за тази технология са разговаряли в САЩ българските представители. Как такива разходи ще доведат до намаляване на инфлацията? „Уестингхаус“ трябва да замени постепенно и руското ядрено гориво, което използваме в момента. Да не би да са поискали от нас да платим нещо напред – я реакторите, я горивото, както стана със самолетите F-16, които първо платихме и ще има да чакаме? Въобще, нищо конкретно по теми, които интересуват българите, от тази визита няма. Може пък за нас двата реактора за "Козлодуй" да не струват толкова. Но за тях ставало ли е дума изобщо?

„Американският бизнес е добре дошъл в България, ако търси квалифицирани кадри, но, ако ви трябва евтина работна ръка, по-добре си останете у дома“, наперено заявил министър Василев пред представителите на големите американски компании TESLА, Honeywell, Northrop-Grumman, Lockheed Martin, FedEx, C4V. Дано не са се обидили. Не се разбра дали Василев е питал представителите на Lockheed Martin как върви производството на нашите изтребители. А иначе от приказките му едва ли има реална полза, особено като се има предвид, че не е завел представители на българския бизнес, които биха могли да предложат нещо на американските си колеги. Или поне да се поучат от челния им опит, както се казваше едно време.

А това че Василев е поканил администратора на НАСА Бил Нелсън да посети България наесен е добре. Хубаво е, че и вицепрезидентът на „СпейсЕкс“ Тим Хюс е проявил голям интерес към страната ни. „СпейсЕкс“ и НАСА работят заедно по космическата програма, която трябва да върне човечеството на Луната и да го отведе до Марс, пише на страницата на МФ. Някога бяхме космическа сила, имахме двама космонавти, току-виж пак имаме. Но едва ли в обозримо бъдеще.

По-нататък срещите на българската делегация в САЩ продължават в МЕТА. И са посветени на... „руската пропаганда“. „Спрете руската пропаганда и го направете преди европейските избори. Тогава ще видите качествена промяна в отношението и на потребителите на Фейсбук, и на регулаторите в ЕС”, казал Асен Василев на шефовете на компанията, която е собственик на социалните мрежи Фейсбук, Инстаграм, Уотсъп. Темата за руската пропаганда е водеща за американската политика, българският избирател обаче едва ли й обръща такова внимание.
Така че и тук по-скоро сме вършили работа на „началниците“.

А въпросът – какво направи финансовият министър за страната си, остава. Защото за себе си, очевидно е успял да свърши нещо - реализирал е „излаз навън“, показал се е, демонстрирал е евроатлантическа същност и принадлежност. За „Продължаваме промяната“, партията, на която Василев е съпредседател, това е от особена важност, най-вече "излазът".

 

Понякога снимките от една визита говорят повече от думите, които я обясняват. Фотосът от срещата на българските министри Василев и Радев и посланика ни в САЩ Георги Панайотов с американския секретар по енергетиката Дженифър Гранхолм е много интересен - нашите седят на диванче, домакинът - отстрани на фотьойл. Прилича на 15-минутен разговор, сякаш наистина става дума за даване на инструкции. Няма дълга маса с двете делегации от двете страни със знамената им - кадри, каквито сме виждали от действителни двустранни преговори.

 

От снимките на Василев обаче най-впечатляваща е тази с очилата като от видео игра. Със сигурност финансовият ни министър много се е забавлявал, прекарвайки добре времето си, платено от българските граждани.

 

В медиите изтече, че в делегацията е и съветничката на Василев Виолета Лорер, съпруга на депутата от ПП - ДБ Даниел Лорер. Интересно какво е правила в САЩ и кой е платил за това, което е правила? Пак ли всички ние?

 

 


Еврохолд

От категорията

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Кеворк Кеворкян: Хигиенисти

Кеворк Кеворкян: Хигиенисти-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Как ви се вижда една клада от театрални билети? Впрочем, как ли би изглеждал ...

22 юни 2024 | 20:51

Видими зависимости! Дори и председателят на ВКС Галина Захарова не може да ги скрие

Председателят на ВКС Галина Захарова-Predsedatelyat-na-VKS-Galina-Zaharova_1719257446.jpg

В разрез с етичните принципи на магистратите, мнозинството от ВСС дискриминира ...

24 юни 2024 | 22:28

Диана Дамянова: Борисов сам поведе делегацията при Радев - това е знаково!

Диана Дамянова-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Несбъднатият председател на НС и настоящ генерал на ДСБ е силно заинтересован, ...

24 юни 2024 | 20:09

Най-важното

В рамките на Съвета точката бе подкрепена от още четири държави.

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро-Ministar-Tahov-nastoyava-limitat-po--ukrainskata-pomosht--da-bade-mahnat-ili-uvelichen-do-560-000-evro_1719254201.jpg

Министър Тахов обясни, че заради лимитите от подпомагане са изключени ...

24 юни 2024 | 21:35

Ако не беше Борисов, още щеше да мишкуваш в Министерство на образованието

Делян Добрев остро към Денков: Трябва ти Гинко билоба! Борисов те избра за премиер, не те свали!

-Delyan-Dobrev-ostro-kam-Denkov--Vie-ot-PP-ste-sbirshtina-ot-koruptsioneri-i-dokazani-izmamnitsi-_1717583952.jpg

Първият кабинет франкенщайн между ПП, ДБ, БСП и ИТН падна, защото СЛАВИ ...

24 юни 2024 | 21:06

Изборите са решение, но са лошо решение

Борисов след консултациите: Ще предложим правителство на малцинството. Премиерът ще е от ГЕРБ
(Видео)

Борисов след срещата с Радев-Borisov-sled-sreshtata-s-Radev_1719211838.png

"Най-вероятно аз ще взема папката. Аз ще бъда с кандидат-премиера. Казах ...

24 юни 2024 | 09:49

"Изборите са краен вариант и не се решение", каза Йордан Цонев

Цонев пред Радев: Бъдете медиатор, убедете останалите партии да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС
(Видео)

ДПС отиде на консултации при президента Румен Радев (На живо)-DPS-otide-na-konsultatsii-pri-prezidenta-Rumen-Radev--Na-zhivo-_1719216221.png

За ДПС, най-важното е да бъде подкрепен мандатът на победителя - ГЕРБ. ...

24 юни 2024 | 10:53

Имаме първи и втори мандат, и трябва да направим всичко възможно те да се реализират

Денков: Нищо не дължим на Борисов, той дължи на българския народ да състави правителство

Денков: ПП-ДБ ще бъдем в опозиция-Denkov--PP-DB-shte-badem-v-opozitsiya_1719234427.png

Ръководството и на трите партии сме напълно единни. Всякакво желание и опити за ...

24 юни 2024 | 16:04

Избирателната система в Гърция дава допълнителен бонус на партията победител

Борисов отново предлага избирателна система по гръцки образец

Борисов и Мицотакис.
Борисов отново заговори за промяна на избирателната система у нас по гръцки образец.-Borisov-i-Mitsotakis-Borisov-otnovo-zagovori-za-promyana-na-izbiratelnata-sistema-u-nas-po-gratski-obrazets-_1719237960.jpg

Изборите през 2009 г. са по смесена система и тогава ГЕРБ получава своеобразно ...

24 юни 2024 | 16:16

Чалгарите върнаха Борисов в играта! Край на хленча пред ПП! Край на несбъдната любов с ДБ!

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Това е знак, че владее полжението и има да се случват неща

Диана Дамянова: Борисов сам поведе делегацията при Радев - това е знаково!

Диана Дамянова-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Несбъднатият председател на НС и настоящ генерал на ДСБ е силно заинтересован, ...

24 юни 2024 | 20:09

Предпоследният поставя условия и предварително чертае линии как ще се движат мандатите", заяви гневно днес Борисов

ИТН поискали ресурсните министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС

ИТН поискали ресурсни министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС -ITN-poiskali-resursni-ministerstva-i-otlagane-na-evrozonata--za-da-podkrepyat-kabinet-na-GERB-SDS-_1719227167.jpg

Раздразнението на Борисов всъщност идва от "алчността" на ИТН, която ...

24 юни 2024 | 13:13