Асен Василев и българската делегация в МЕТА, собственик на Фейсбук. какъв ли български проблем са поставили там?

Василев се видял с шефове на Lockheed Martin, а за нашите F-16 дали ги пита?

Какво направи за България Асен Василев в САЩ?

51249 | 12 февр. 2024 | 15:05

Финансовият министър или работи за собствения си „излаз навън“, или докладва на килимчето по теми, приоритетни за Америка

Асен Василев и българската делегация в МЕТА, собственик на Фейсбук. какъв ли български проблем са поставили там?-Asen-Vasilev-i-balgarskata-delegatsiya-v-META--sobstvenik-na-Feysbuk--kakav-li-balgarski-problem-sa-postavili-tam-_1707742889.jpgБългарските министри Асен Василев, Румен Радев и посланик Георги Панайотов на диванчето при секретаря по енергетика на САЩ Дженифър Гранхолм-Balgarskite-ministri-_1707739242.jpgАсен Василев в МЕТА. Явно, много се забавлява-Asen-Vasilev-v-META--Yavno--mnogo-se-zabavlyava_1707739181.jpg

Какво направи за България в САЩ финансовият министър Асен Василев? Вече седмица е отвън океана.

Миналият понеделник Министерството на финансите съобщи, че министърът заминава на работно посещение в САЩ и в рамките на визитата си ще има срещи в Департамента по енергетика, Световната банка, Белия дом, Конгреса и Сената на САЩ. В сайта на финансовото ведомство пише, че заедно с него са министрите на енергетиката и на икономиката Румен Радев и Богдан Богданов. Представители на българския бизнес с тях обаче няма.

От прессъобщението на МФ медиите научиха, че Василев ще участва в кръгла маса с американския бизнес, кръгла маса с Фондация „Херитидж“, както и в отбелязването на 40-годишнината на Американската търговска камара. Че ще проведе срещи с американски еврейски организации, с ръководители на водещи американски компании, сред които „Тесла“, „Мета-Фейсбук“, „СпайсЕкс“, „ФедЕкс“, „Ханиуел“, „Нортроп Грумман“, „Локхийд Мартин“, „Ексон Мобил“ и „Дженерал Дайнамикс“. И той ги провежда, а подчинените му качват в сайта на ведомството снимки от събитията.

Но какво реално е постигнато не става дума. Никъде не пише за подписани споразумения, договори, даже някой скромен анекс.

Основната цел на финансовото министерство, което ръководи Василев, е България да се присъедини към еврозоната на 1 януари 2025 г. Това бе и една от целите, оправдали възникването на политическата сглобка на върха на държавата ни. Но САЩ не е страна от еврозоната, а от официалните съобщения не става ясно финансовият ни министър срещал ли се е с представители на американските финансови кръгове, които евентуално биха могли да лобират пред европейските си колеги в наша полза.
Макар че е трудно да си представим как, след като основният критерий, който продължава да ни спъва е инфлацията.

Всъщност, има начин! Ако САЩ, които са едни от най-големите производители на втечнен природен газ в света, ни подарят заедно с транспорта поне 3 млрд. куб. м (толкова приблизително е годишното потребление на България на природен газ) от синьото си гориво. Такова мощно вливане в нашата икономика няма как да не й се отрази и да доведе до понижение на инфлацията. Василев разговаря във Вашингтон и със секретаря по енергетика на Съединените щати Дженифър Гранхолм, и със заместник помощник-държавния секретар по енергийните въпроси Джефри Паят. В разговора е станало дума за диверсификация на енергийните източници, за проекта Север-Юг, който има за цел да създаде оптимална свързаност на енергийните, дигиталните и транспортните системи на Румъния, България и Гърция.
Но газ, явно, няма да ни даряват. А връзките Север – Юг са важни за достигането на природен газ до Южна и Източна Европа от Средиземно море. Разбирай, за да се елиминира Турция с нейния микс, включващ твърде много руски газ.

Василев явно е допаднал на събеседниците си, защото са ни се зарадвали, че „дърпаме целия регион на запад“, откъсвайки го от руската енергийна зависимост.
Много прилича, че разговорите са протекли като оперативка на килимчето при началника – шефът (САЩ) дава нареждания (в посока намаляване на руското влияние в енергетиката), нашите си записват чинно. Миналата седмица енергийният експерт проф. Георги Касчиев каза в няколко медийни участия, че двата бъдещи реактора в АЕЦ „Козлодуй“ по технологията AP1000 на „Уестингхаус“ ще струват 35 млрд. долара. А точно за тази технология са разговаряли в САЩ българските представители. Как такива разходи ще доведат до намаляване на инфлацията? „Уестингхаус“ трябва да замени постепенно и руското ядрено гориво, което използваме в момента. Да не би да са поискали от нас да платим нещо напред – я реакторите, я горивото, както стана със самолетите F-16, които първо платихме и ще има да чакаме? Въобще, нищо конкретно по теми, които интересуват българите, от тази визита няма. Може пък за нас двата реактора за "Козлодуй" да не струват толкова. Но за тях ставало ли е дума изобщо?

„Американският бизнес е добре дошъл в България, ако търси квалифицирани кадри, но, ако ви трябва евтина работна ръка, по-добре си останете у дома“, наперено заявил министър Василев пред представителите на големите американски компании TESLА, Honeywell, Northrop-Grumman, Lockheed Martin, FedEx, C4V. Дано не са се обидили. Не се разбра дали Василев е питал представителите на Lockheed Martin как върви производството на нашите изтребители. А иначе от приказките му едва ли има реална полза, особено като се има предвид, че не е завел представители на българския бизнес, които биха могли да предложат нещо на американските си колеги. Или поне да се поучат от челния им опит, както се казваше едно време.

А това че Василев е поканил администратора на НАСА Бил Нелсън да посети България наесен е добре. Хубаво е, че и вицепрезидентът на „СпейсЕкс“ Тим Хюс е проявил голям интерес към страната ни. „СпейсЕкс“ и НАСА работят заедно по космическата програма, която трябва да върне човечеството на Луната и да го отведе до Марс, пише на страницата на МФ. Някога бяхме космическа сила, имахме двама космонавти, току-виж пак имаме. Но едва ли в обозримо бъдеще.

По-нататък срещите на българската делегация в САЩ продължават в МЕТА. И са посветени на... „руската пропаганда“. „Спрете руската пропаганда и го направете преди европейските избори. Тогава ще видите качествена промяна в отношението и на потребителите на Фейсбук, и на регулаторите в ЕС”, казал Асен Василев на шефовете на компанията, която е собственик на социалните мрежи Фейсбук, Инстаграм, Уотсъп. Темата за руската пропаганда е водеща за американската политика, българският избирател обаче едва ли й обръща такова внимание.
Така че и тук по-скоро сме вършили работа на „началниците“.

А въпросът – какво направи финансовият министър за страната си, остава. Защото за себе си, очевидно е успял да свърши нещо - реализирал е „излаз навън“, показал се е, демонстрирал е евроатлантическа същност и принадлежност. За „Продължаваме промяната“, партията, на която Василев е съпредседател, това е от особена важност, най-вече "излазът".

 

Понякога снимките от една визита говорят повече от думите, които я обясняват. Фотосът от срещата на българските министри Василев и Радев и посланика ни в САЩ Георги Панайотов с американския секретар по енергетиката Дженифър Гранхолм е много интересен - нашите седят на диванче, домакинът - отстрани на фотьойл. Прилича на 15-минутен разговор, сякаш наистина става дума за даване на инструкции. Няма дълга маса с двете делегации от двете страни със знамената им - кадри, каквито сме виждали от действителни двустранни преговори.

 

От снимките на Василев обаче най-впечатляваща е тази с очилата като от видео игра. Със сигурност финансовият ни министър много се е забавлявал, прекарвайки добре времето си, платено от българските граждани.

 

В медиите изтече, че в делегацията е и съветничката на Василев Виолета Лорер, съпруга на депутата от ПП - ДБ Даниел Лорер. Интересно какво е правила в САЩ и кой е платил за това, което е правила? Пак ли всички ние?

 

 


От категорията

Древната професия на Христо Иванов: От "нито глас за Пеевски" до скута на Пеевски (Видео)
(Видео)

Архивите говорят: Къде отиде националното достойнство на Христо Иванов!?-Arhivite-govoryat--Kade-otide-natsionalnoto-dostoynstvo-na-Hristo-Ivanov-_1708615719.png

На видео послание към избирателите Христо Иванов заявява: "Нито глас за ...

22 февр. 2024 | 17:24

Избори 2 в 1? Предстоят тежки препирни, докато в сглобката стигнат до това решение

Тежки препирни в сглобката, докато стигнем до избори 2 в 1-Kiril-Petkov--Hristo-Ivanov--Boyko-Birisov---sglobkata-skartsa-li--skartsa--a-ha-da-se-razpadne--no-ne-se-razpada_1700754463.jpg

Срокът между два парламента би могъл да бъде и по-кратък - например един месец, ...

21 февр. 2024 | 17:34

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина-Volodimir-Zelenski-Snimka--UNIAN_1702480122.jpg

Градовете на изток сега се опасяват, че ще бъдат следващите мишени на Русия, ...

22 февр. 2024 | 17:43

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53