Гранитогресът се оказал изключително здрав и имал изненадващо естетичен външен вид

В наши дни в търговската мрежа можем да открием изключително голямо разнообразие

Каменният облик на гранитогреса - как се постига и реален ли е

575 | 1 апр. 2022 | 17:56

Историята на този изключителен продукт, без който вече не можем да си представим нито един съвременен дом, започва през 80-те години на 20-ти век


Едва ли някой би се изненадал, че историята на един толкова стилен и качествен материал, какъвто е гранитогресът, започва не от къде да е, а именно от Италия - една страна, която от вече векове наред е известна с дизайнерските си решения и с несравнимото усещане за стил и красота във всичко, което създава.

 

Всичко започва през 80-те години

 

Историята на този изключителен продукт, без който вече не можем да си представим нито един съвременен дом, започва през 80-те години на 20-ти век, когато инженери са смесили каолинова глина с други минерали.

 

Те останали силно впечатлени от резултата, тъй като полученият неизвестен до тогава тип подова настилка се оказал изключително здрав и имал изненадващо естетичен външен вид.

 

С облик на камък

 

В наши дни в търговската мрежа можем да открием изключително голямо разнообразие от различни видове гранитогрес, които се произвежда в много други страни, а не само в Италия.

 

В производството на плочките се използват все по-иновативни технологии, които позволяват умело преплитане на различни багрила, които да придадат неповторим облик на настилката.

 

И докато за цветовете едва ли някой се замисля особено много, голяма част от хората се чудят как се постига каменният ефект в много от моделите, които се предлагат в търговската мрежа.

 

Всъщност, истината е, че това не е само ефект. В наши дни много производители на гранитогрес добавят в него цели парчета обработен камък или мрамор за да му придадат желания облик на истинска рязана каменна плоча.

 

Това изглежда очевидно още на пръв поглед и много се цени от хората, които искат да обзаведат домовете си с вкус. Каменното усещане определено е много шик, а това се вижда дори и без много вглеждане.

 

Гранитогрес - с или без гланц

 

Независимо от това дали гранитогресът съдържа камъчета или не, може да се създаде плочка с гланц или без гланц. Това също се постига лесно, като основният метод, който се използва е полиране.

 

В това отношение, хората имат разнопосочни мнения. Докато едни са почитатели на полирания тип, други предпочитат гранитогрес с матирана повърхност, който бива смятан за по-естествен (вижте предложенията на Praktis.bg). 

 


ОЗК

От категорията

МВФ понижи прогнозите си за ръста на американската икономика

Кристалина Георгиева заяви, че възможността за избягване на рецесия в САЩ се смалява-1635917299.png

Кристалина Георгиева заяви, че възможността за избягване на рецесия в САЩ се ...

25 юни 2022 | 10:07

МВФ предвижда средна инфлация от 12,2% у нас за 2022-ра

МВФ предвижда средна инфлация от 12,2% у нас за 2022-ра-1650377214.jpg

В становището на фонда е записано, че редуцираната ДДС добавка трябва да бъде ...

25 юни 2022 | 08:24

Германия се приближава към ограничения в потреблението на природен газ

Германия се оплака от намалените доставки на руски природен газ-1654149646.jpg

"Стратегията на Путин е да провокира несигурност, да увеличава цените на ...

23 юни 2022 | 20:21

Кремъл смята за странни оплакванията от Германия за газовите доставки

Дмитрий Песков-1648837035.jpg

Берлин е бил информиран за "циклите на обслужване" на газопровода ...

23 юни 2022 | 20:30