Лена Бориславова гръмнала скандала с имотните измами на Асен Василев и Даниел Лорер

Прокуратурата проверява сделката, премиерът каза всеки да си носи отговорност

Война в ПП! Лена Бориславова гръмнала скандала с имотните измами на Асен Василев и Даниел Лорер?

47438 | 20 ян. 2024 | 09:44

Този скандал, който тепърва ще се разраства, е част от вътрешно-партийната бойна, която се разгаря с приближаването на евроизборите.


Влиятелната в средите на ПП Лена Бориславова гръмнала имотния скандал, който уличава Асен Василев и Даниел Лорер в срамни сделки и схеми за лично облагодетелстване, научи Епицентър. Бг от източници в "Продължаваме промяната".

Този скандал, който тепърва ще се разраства, е част от вътрешно-партийната война, която се разгаря с приближаването на евроизборите.

 

Отдавна се знае, че ПП е разделена на няколко лагера, най-изявяните от които са Петков-Бориславова срещу Василев-Лорер.

 

Даниел Лорер, който не успя да стане еврокомисар, искал на всяка цена да се види като член на Европарламента и да води листата, за да е сигурно мястото му в Брюксел. От ПП обаче заявиха, че водачеството е запазено за Никола Минчев, който бе оттеглен от “джентълменската договорка” след ротацията да стане председател на парламента, заради щенията на ген. Атанас Атанасов от ДСБ за този пост.

 

В свои постове във Фейсбук Лена Бориславова многократно е изразявала критики, негативизъм и подигравки към Лорер и Василев. Самата тя пък бе принудена през април м.г. да напусне Народното събрание след шумен скандал, който й спретнали Даниел Лорер и Асен Василев. Тогава й били припомнени скандални факти, свързани с правителството “Петков”, в което Бориславова бе началник кабинет на Кирил Петков, но се изживяваше като премиер в сянка. Двамата твърдели, че "парапетгейт" смъкнал с 4-5% одобрението към ПП.

По-късно като отмъщение Лена Бориславова попречила на съпругата на Лорер - Виолета, да стане наш представител в Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

 

"В ПП ври и кипи, ударът срещу Василев и Лорер е от вътрешен човек, който разполага с цялата информация за хората в Промяната. Не случайно идва преди ротацията, за да засегне от една страна Асен Василев, който трябва да остане като финансов министър, а имотната измама може да му попречи, и от друга - Лорер, който иска да избяга от българската политика и да намери престижен пост навън", обясни нашият източник ситуацията на върха в ПП. 

 

"Говори се, че скандалът с Асен Василев и Даниел Лорер е предизвикан от вътрешен човек и това е Лена Бориславова", попита тази сутрин водещият Георги Любенов от БНТ. Гостът му Георги Харизанов потвърди това, като заяви, че в момента сме свидетели на двоен аршин на обществото и медиите към този скандал. Според него, когато си дошъл на крилете на “Промяната”, когато си казал, че си новият морал в политиката, че ще бориш корупцията, ще въведеш прозрачност и ще управляваш по правилата, след изнесените факти тези хора нямат място в политиката. Харизанов обаче е убеден, скандалът няма да се отрази на политическото бъдеще на Асен Василев след ротацията, защото партията му ПП ще застане зад него, а те са легитимен партньор в управлението.

 

Вчера парламентарната опозиция попита премиера Николай Денков за публикациите, свързани с финансовия министър Асен Василев, в които се твърди, че бивша фирма на Асен Василев е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 милиона лв., но е успяла да спаси имуществото си с изгодна сделка.

Купувач е фирмата на Станислава Арнаудова - посредник, прибиращ 7% от всяка винетка. Въпреки заявките този процент да се промени, до момента промяна няма и комисионните си вървят, пише разследващият сайт Bird. 

До момента Асен Василев не е коментирал публикацията, а премиерът Николай Денков реагира, като пренасочи въпросите към финансовия министър.

Пръв за твърденията за разследването "Кралицата на винетките" попита лидерът на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. 

 

Денков му отвърна, че ако има нарушение, то трябва да се подаде сигнал и "ще се намери начин да разследват".

"Дали е морално, мога да съдя само за това, ако бъдат поставени съответните въпроси и отговори от финансовия министър. Не можем да знаем какво точно се е случило. Това е бивша фирма на Асен Василев", отговори премиерът. 

По-късно и независимият депутат Радостин Василев попита премиера какви действия ще предприеме относно информацията на разследващия сайт. Според Радостин Василев става дума за корупционна схема за пране на пари от страна на финансовия министър. 

 

Николай Денков този път не призова Радостин Василев сам да пусне сигнал, а отговори, че ще се направят нужните проверки.

 

"Дали институциите ще дадат отговор или не, но е редно, когато има такава информация, е редно да се проверява. Редно е да се попита финансовият министър - нито съм му баща, нито съм му майка, докато няма ясни причини, да се каже, че този човек е нарушил закона", каза Николай Денков. 

Радостин Василев отговори, че сезира прокуратурата за тази информация директно от парламентарната трибуна.

По-късно депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев съобщи, че коалицията е внесла предложение за промяна на комисионната, която получават фирмите, продаващи винетки - от 7% на 3%.

 

Заради схемите на Асен Василев България вече влиза с негативна окраска в международния обмен.

 

Американският гражданин Себастиян Бретшнайдер твърди в иск до съда, че е бил измамен от партньорите си в бившата фирма на финансовия министър Асен Василев.

 

Това се разбира от определение на Софийския градски съд, вписано по делото на "СТВ Консълтинг", съобщава "Сега" в публикация по темата. Заради твърденията за измама американецът претендира за 5 млн. лв.

В подадена от адвоката на американския гражданин молба до съда в производството по несъстоятелност на "СТВ Консълтинг" пише, че между Бретшнайдер и трето лице, което не се споменава поименно, е имало договор за предоставяне на заем в значителни размери. Компанията се е задължила да отговаря безусловно за всички суми, дадени по договора за заем, включително като учреди ипотека върху имоти за вземания на кредитора. Договорено е на кредитора да се изплатят и всички суми при евентуална продажба на актива, които са останали налични след погасяване на задължения на "СТВ Консълтинг", произтичащи от банкови сделки.

 

Това обаче не се е случило като Бретшнайдер твърди, че предвидените обезпечения не са ипотекирани в негова полза, а са продадени. Остатъкът не му е изплатен и длъжникът няма намерение да се издължава. Междувременно "СТВ Консълтинг" подава молба за откриване на производство по несъстоятелност, а Себастиян Бретшнайдер е подал на свой ред сходна молба за съвместно разглеждане от съда, пише още "Сега".


На 16 януари бе съобщено, че Софийската градска прокуратура проверява сигнал от гражданско сдружение БОЕЦ срещу министъра на финансите Асен Василев, депутата от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер. Наблюдаващия прокурор е бил на мнение, че на база известните данни не може да се стигне до извода има ли извършени финансови престъпления и затова е възложена проверка на Комисията за противодействие на корупцията (КПК).

 

Новото звено, което разследва лица, заемащи публични държавни длъжности, което беше създадено през септември 2023 г., след като КПКОНПИ беше разделена на две, има три месеца да извърши проверката.

 

За продажбата на имота съобщи разследаване на сайта "BIRD.bg", публикувано на 10 януари, в което се посочва, че дружество, принадлежало в миналото на съпредседателя на "Продължаваме промяната" и настоящ финансов министър Асен Василев, е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 млн. лв. Три месеца преди това то продава имотите си за над 3 млн. лв. и така американецът остава ощетен.

 

Съдът е назначил синдик като е постановил и Бретшнайдер да внесе гаранция от 35 000 лв., както и да поеме месечните разходи за заплащане на работата на синдика.

 

Най-вероятно обект на спора е продажбата на сградата на ул. "Чаталджа" 3, която в началото е изцяло собственост на "СТВ Консълтинг" и заложена за два последователни банкови заема, пише "Сега". Впоследствие един от етажите е продаден на депутата от ПП Даниел Лорер.

 

През септември 2023 г. фирмата продава своята част от имота за 3 млн. лв., а Лорер - за 1.8 млн. лв. Купувач и в двата случая е Станислава Арнаудова - като физическо лица и през своя фирма.

 

 


ГЕРБ
Илия Лазаров СДС
ГЕРБ СДС
Еврохолд

От категорията

Борисов: ПП и ДБ ми дължат една ротация. Да ни подкрепят за наше правителство с наш премиер
(Видео)

Бойко Борисов-Boyko-Borisov_1716577926.jpg

Гледам, мъчат се ПП, ама кой ги е записал. Те си казват, че това е запис, ...

24 май 2024 | 18:34

Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът - домакин на Парламентарната асамблея

Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът - домакин на Парламентарната асамблея-Stoltenberg--Edna-ot-osnovnite-zadachi-na-NATO-e-da-predotvrati-eskalatsiya-na-konflikta-s-Rusiya_1701161676.jpg

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 ...

24 май 2024 | 18:37

Наследник на Талев: Родната къща на писателя е съборена с чук от македонисти

Димитър Панчев, родственик на писателя Димитър Талев-Naslednik-na-Talev--Rodnata-kashta-na-pisatelya-e-saborena-s-chuk-ot-makedonisti_1716577728.jpg

Виновни са родните управници и най-вече Манол Пейков!, каза Димитър Панчев, ...

24 май 2024 | 22:07

Президентът ще подкрепи българските гимнастички на Европейското първенство в Будапеща в неделя

Президентът ще подкрепи българските гимнастички на Европейското първенство в Будапеща в неделя-Prezidentat-Radev--Ne-e-normalno-glavniya-prokuror-da-zvani-na-polititsi_1684396934.jpg

Румен Радев ще бъде на официално посещение в Унгария по покана на президента ...

24 май 2024 | 21:44

Най-важното

Парламентарната асамблея на НАТО ще се проведе от 25 до 27 май в София

Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът - домакин на Парламентарната асамблея

Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът - домакин на Парламентарната асамблея-Stoltenberg--Edna-ot-osnovnite-zadachi-na-NATO-e-da-predotvrati-eskalatsiya-na-konflikta-s-Rusiya_1701161676.jpg

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 ...

24 май 2024 | 18:37

Да се стягаме, да имаме добър резултат, за да имаме основа за кабинет, каза лидерът на ГЕРБ

Борисов: ПП и ДБ ми дължат една ротация. Да ни подкрепят за наше правителство с наш премиер
(Видео)

Бойко Борисов-Boyko-Borisov_1716577926.jpg

Гледам, мъчат се ПП, ама кой ги е записал. Те си казват, че това е запис, ...

24 май 2024 | 18:34

Според полицията била паднала от дъжда…

Наследник на Талев: Родната къща на писателя е съборена с чук от македонисти

Димитър Панчев, родственик на писателя Димитър Талев-Naslednik-na-Talev--Rodnata-kashta-na-pisatelya-e-saborena-s-chuk-ot-makedonisti_1716577728.jpg

Виновни са родните управници и най-вече Манол Пейков!, каза Димитър Панчев, ...

24 май 2024 | 22:07

Очаква се на 30 юни у нас да дойдат и предстоятелите на поместните православни църкви

Вселенският патриарх Вартоломей е поканен да присъства на избора на новия български патриарх

Вселенският патриарх Вартоломей е поканен да присъства на избора на новия български патриарх-1435760954.jpg

Ще се опитам да променя програмата, защото смятам тази покана за много голяма и ...

24 май 2024 | 19:44

На 27 май държавният глава ще бъде на работно посещение в Конфедерация Швейцария

Президентът ще подкрепи българските гимнастички на Европейското първенство в Будапеща в неделя

Президентът ще подкрепи българските гимнастички на Европейското първенство в Будапеща в неделя-Prezidentat-Radev--Ne-e-normalno-glavniya-prokuror-da-zvani-na-polititsi_1684396934.jpg

Румен Радев ще бъде на официално посещение в Унгария по покана на президента ...

24 май 2024 | 21:44

Церемонията бе наречена „Театрална суматоха“, посветена e на 95 години от рождението на Йордан Радичков

Мария Стефанова и Константин Николов спечелиха "Аскеер" за главни роли. Вижте останалите отличени

„Аскеер“ за водеща роля взеха Мария Стефанова – за ролята й на Розовата дама в „Оскар и розовата дама“ от Ерик-Еманюел Шмит (реж. Стефан Спасов, „Театър 199“). Снимка БТА--Askeer--za-vodeshta-rolya-vzeha-Mariya-Stefanova---za-rolyata-y-na-Rozovata-dama-v--Oskar-i-rozovata-dama--ot-Erik-Emanyuel-Shmit--rezh--Stefan-Spasov---Teatar-199-_1716580899.jpg

Двама от носителите на „Аскеер“ за 2024 година бяха обявени в края на април от ...

24 май 2024 | 22:52

Решението бе обявено в рамките на заседание от председателя на съда Науаф Салам

Международният съд на ООН задължи Израел да прекрати офанзивата в Рафа

Международният съд на ООН задължи Израел да прекрати офанзивата в Рафа-Mezhdunarodniyat-sad-na-OON-zadalzhi-Izrael-da-prekrati-ofanzivata-v-Rafa_1716587989.jpg

Съгласно решението Израел също така трябва да остави ГКПП "Рафа“ отворен ...

25 май 2024 | 00:56

В Киев са в паника - западните оръжия не променят ситуацията на фронта

Нова опорка на Зе-пропагандата: Западът е видовен за провалената мобилизация в Украйна

Украинската армия не успява да промени ситуацията на фронта въпреки западната помощ-front--nastaplenie--ataka_1716187593.jpg

Зачестяват публикациите в западни медии, че Европа все по-усилено убеждава ...

24 май 2024 | 14:02

Нашите въоръжени сили са пренапрегнати: предстоят им три войни, но са готови само за една

The Hill: Байдън губи Третата световна война от Русия и Китай

Байдън и неговите политици жертват националната сигурност на Америка, за да спечелят изборите през ноември-Baydan-i-negovite-polititsi-zhertvat-natsionalnata-sigurnost-na-Amerika--za-da-spechelyat-izborite-prez-noemvri_1716480605.jpg

Вместо да сплотят страната, за да надделее срещу все по-широката глобална атака ...

23 май 2024 | 19:08