Проф. Любомир Стойков: Ангела Меркел - стил и личен живот

"Мути" често е критикувана за визията си - за неподходящите прически в началото на кариерата, за еднотипните и скучновати сака

Проф. Любомир Стойков: Ангела Меркел - некоронованата кралица на Европа. Тайната на успеха

16147 | 6 окт. 2021 | 14:46

Заради нея тръгва поговорката, според която в Германия политиката е женска работа. Самата Ангела Меркел има своите политически идоли – в исторически план – Екатерина Велика, а в съвременен - Роналд Рейгън

Проф. Любомир Стойков: Ангела Меркел - стил и личен живот-1633504851.pngАнгела Меркел - стил и личен живот-1633519440.jpgАнгела Меркел - стил и личен живот-1633519433.jpg

Епицентър.бг има удоволствието да открие нова рубрика в своята интернет платформа - „Политиката като развлечение“ („Политейнмънт“).

Нейн автор ще бъде безспорният експерт по имидж и стил проф. д.н. Любомир Стойков.

Ще публикуваме текстове и видеа на прочутия културолог, университетски преподавател , чиито оценки за поведението на политиците се отличават с точност, прецизност и финес.

Авторът ще анализира най-атрактивните страни на публичния образ и политическата комуникация на световни и български лидери с техните грешки, гафове и недомислици.

На фокус ще бъде поставен тайният им и двойнствен живот, редом със скандалите и сензационните разкрития за тяхната истинска същност.

Под лупа ще бъдат разглеждани непознати факти от всекидневния им и личен живот.

Поредицата е вдъхновена от ТВ рубриката „Шоуто на политиците“ с основен гост проф. Стойков в популярното токшоу „100% будни“, излъчвано по Българската национална телевизия.

 

Първият политик, който влиза във фокуса на преценката на проф. Стойков, е канцлерът Ангела Меркел  - една жена, белязала цяла епоха в съвременния свят със своето ярко присъствие на политическата сцена.

 

АНГЕЛА МЕРКЕЛ - СТИЛ И НАЧИН НА ЖИВОТ 

 

Проф. д.н. Любомир Стойков

 

Ангела Меркел слезе от политическия престол след като 16 години като канцлер успешно управлява Германия. Тя е втората жена след Маргарет Тачър, която бе начело на една от най-големите европейски държави. Дали и тя е „желязна лейди“ като британския премиер-министър? Или по-скоро „железен канцлер“? Нейната политика е фина, мека (в смисъл човечна и благородна), но прокарвана и отстояване с твърда ръка.

 

Наричана на галено „Мути“ (мамче, маме), тя на дело показа обичта и грижовността си към германския народ. Мащабните действия и решимостта да следва неотклонно своята политическа линия (а тя е от огромна полза за Германия и за Европейския съюз) я издигат до ранг на световен лидер без аналог. Наричат я некоронованата кралица на Европа и заради нея тръгва немската поговорка, според която в Германия политиката е женска работа. Самата Ангела Меркел има своите политически идоли – в исторически план – Екатерина Велика, а в съвременен аспект - Роналд Рейгън. Това, което не е известно за широката публика е, че тя и родителите й са от полски произход, че е знае перфектно руски език и, че е работила като барманка.


Мнозина се питат коя бе нейната формула за успех сред избирателите, кой бе ключът й за печелене на симпатии и невиждано одобрение – в Германия, в Европа и в целия свят? Това, с което бившият германски канцлер Ангела Меркел като политик привлича и буди привързаността на избирателите може да се сведе до нейната всеотдайност към народа, обществото и държавата. В политическата си комуникация и в политическото си поведение тя е естествена, но отговорна; спокойна, но решителна; емоционална, но мъдра. Досегашният германски канцлер притежава ясно разпознаваем стил, който се харесва на гласоподавателите. Тя винаги държи да бъде себе си. Дори и с това, че в нейни политически кампании, звучат изпълнения на групи като „Ролинг Стоунс“, в т.ч. и нейната любима още от тийнеджърските години песен „Анджи“.


Меркел не беше привърженичка на заучените техники и тактики за печелене на публични овации или пък хитри предимства в преговорите. Получавала е упреци за прекаленото „бавене на топката“ при вземането на политически решения. В речник на немския език дори беше посочен глагол „merkeln“, означаващ нерешителност и бездействие. Наистина „меркелувам“ може да се тълкува и като проява на пасивност и известна мудност при вземането на решения. Но това не е непременно недостатък.

 

Нека да не забравяме самата природа на Ангела Меркел и особеностите на нейния характер, който в много голяма степен може да бъде характеризиран като аналитичен и разсъдъчен. Не случайно тя е защитила докторска дисертация по ядрена физика. Биографите й обръщат внимание на думите на неин научен ръководител, според който тя е човек, който оставя впечатление, че „винаги има нещо наум и, че работи усърдно за някаква важна цел“. Не бива да се подценява и това, че тя е жена със собствено мислене, неподатливо на чужди внушения и, че винаги е имала свои възгледи, които е отстоявала с аргументи. Анализаторите й, сред които и Матю Квортръп, подчертават, че тя владее изкуството за водене на преговори, като основен неин похват е изчакването – „до последната минута“, преди да се сключи споразумението, договора или просто да се разпореди какво да се прави.


Нейният стил на обличане не беше от най-добрите и с основание беше често критикуван: за неподходящите прически в началото на кариерата й, за еднотипните и скучновати сака, за странните торбести панталони, за неуместните къси чорапки и т.н. Така, тя беше банална, стандартна, понякога на границата на безвкусицата, но беше Тя. 

 

Шефката на американския „Вог“ Ана Уинтур в свой коментар за Ангела Меркел се задоволи да каже, че тя има разпознаваем стил, но че това, което е несъмнено предимство на канцлера е, че Меркел е непринудена и не се преструва. Не може да отречем, обаче, че „Мути“ полагаше усилия да изглежда добре, особено по отношение на своята прическа – добре познатото каре или ако използваме думата „поб“ – неологизъм, получен от “political“ и „bob“ (къса, филирана прическа, характерна и за други политици като Хилари Клинтън, Тереза Мей и др.), както и на аксесоарите.


Прибързаната оценка на политическия й имидж и маниер на политическа комуникация може да предоминира в посока на сериозност, предпазливост, еднообразност. Но нима голяма част от хората не гледат на своите политически лидери тъкмо откъм сериозната им страна. Сериозна означава ли непременно скучна и банална?

 

Обстоятелството, че Меркел не е много суетна и, че винаги е готова да постави външния си вид на второ място - за сметка на правилните политически решения, я привилегирова като истински водач и лидер от световен мащаб. Нейното възпитание е строго, класическо и последователно. Тя, подобно на Тереза Мей, е дете на свещеник. Както отбелязва Матю Квортръп в книгата си „Ангела Меркел: непреклонната“, навремето баща й е симпатизирал на социализма и е харесвал идеята за новата идеология, наречена „социализъм с човешко лице“.

 

Самата Меркел е израснала в ГДР и има прекрасни спомени от своето детство и младост, като е минала през неизбежните етапи на пионерска и комсомолска активност. Това, което най-много я отблъсквало от времената на соца е била „несвободната система на Изтока“, което е будело и нейната ненавист. Години по-късно, когато Ангела Меркел получава много упреци за отправените щедри покани към емигрантите (през 2015 година Германия приема на своя територия един милион бежанци), един пастор, който е и приятел на баща й, я оправдава за нейната лекомислена политика на широко отворените врати за бежанците. Тогава той обясни нейното поведение с религиозните ценности и разбирания, заложени в съзнанието й още от младежките години и семейната й среда.


Успешният имидж и ефективната й политическа комуникация се дължат и на толерантността й към масовите реакции, в т.ч. и отрицателни към нейната персона и към нейната политика. Във връзка със слизането на Меркел от политическата сцена се появиха символни и ритуални произведения и стоки на германския пазар.

 

Сред тях се открои и производството и продажбата на марципан с образа на бившия федерален канцлер. Лакомствата са направени от бадемова паста и всяко от тях е с трайност от 2 години. Самият сладкар с чувство за хумор рекламира стоката си, като казва, че тя е предназначена както за противници на доскорошния федерален канцлер, така и за привърженици. Меркел вероятно посреща този акт (той е донякъде и политически кич) със снизхождение.

 

Но има нещо по-важно: тя е убедена, че след като си станал държавник, трябва да имаш търпимост към негативизма и да свикваш с публичните форми на нехаресване, несъгласие, неодобрение, осмиване и – както се казва на всекидневен език – „гъбаркане“. Като си се хванал на хорото, ще го играеш до край.


Ангела Меркел принадлежи определено към онази категория политици, които са пределно наясно с професионалните си приоритети и са в състояние да потиснат самолюбието и егоцентризма си в името на големите цели и отговорните задачи пред нацията и пред обществото. Според „Ди Цайт“, Меркел вярва, че всеки политик трябва да е в състояние да приема негативните коментари. По този начин тя ясно дефинира своето отношение към казуса с начина й на обличане.

 

"Можете да изпълнявате тази професия – казва тя, само когато не се засягате от нещата толкова бързо. Трябва да се концентрирате върху конкретните задачи".


Мнозина се питат какво ще прави „Мути“ след като се оттегли от политиката. Едва ли тя ще отвори сладкарски магазин и ще продава кейкове със сливи (един от нейните кулинарни върхове), въпреки че в това не би имало нищо лошо. Самата Меркел казва, че не е мислила по този въпрос и, че първото нещо, което ще направи след като каже сбогом на политиката ще бъде да се наспи порядъчно.

 

Предполага се, че ще се отдаде още повече на една от най-големите си страсти – четенето на книги. Тя е върла почитателка на руската класическа литература и може да чете в оригинал Толстой и Достоевски. Меркел и нейният съпруг обичат много разходките в планината и сега ще имат още повече време да се отдадат на любимите си екскурзии. Това обаче са само предположения. От полза за политиката е Ангела Меркел да продължи да споделя своя безценен опит най-малкото като международен посредник, стратегически консултант или пък лектор в политологическите катедри на най-престижните световни университети. Не трябва да се изключва и възможността тя отново да бъде на топ водеща позиция в управленска структура – в Германия или в световните неправителствени организации.

 

Видео: ">

 


От категорията

Кралски биограф твърди: Даяна виждаше принц Хари като по-подходящ владетел от по-големия му брат

Кралски биограф твърди: Даяна виждаше принц Хари като по-подходящ владетел от по-големия му брат-Kralski-biograf-tvardi--Dayana-vizhdashe-prints-Hari-kato-po-podhodyasht-vladetel-ot-po-golemiya-mu-brat_1720973811.jpg

„Хората биха били изумени от обикновения живот, който живеем с Уилям. Аз ...

14 юли 2024 | 19:15

Десислава Радева се пошегува с възрастта си навръх 55-я си рожден ден

Десислава Радева се пошегува с възрастта си навръх 55-я си рожден ден-1654452085.jpg

Тя препубликува и свой пост от 9 юли 2011 г. с откъс от стихотворение на Соня ...

9 юли 2024 | 15:57

Музикалната експлозия RAGADA DUGADA на Бялата сцена

Музикалната експлозия RAGADA DUGADA  на Бялата сцена-Muzikalnata-eksploziya-RAGADA-DUGADA-na-Byalata-stsena_1721308993.jpg

В самото пространство пред сцената ще могат да се съберат 5000 човека

18 юли 2024 | 16:22

Замъкът в Равадиново търси следващата принцеса за Мис Созопол 224

Замъкът в Равадиново търси следващата принцеса за Мис Созопол 224 -Zamakat-v-Ravadinovo-tarsi-sledvashtata-printsesa-za-Mis-Sozopol-224-_1721306593.jpg

Момичета на възраст между 16 и 24 години и ръст над 168 см, могат да се ...

18 юли 2024 | 15:42

НАЙ-ВАЖНОТО

Хеликоптери и алпинисти участват в гасенето на огъня

Премиерът Димитър Главчев и министър Калин Стоянов на пожара на Беклемето: Ситуацията е много сложна
(Видео)

Два хеликоптера гасят на Беклемето, два - край Воден, заявиха премиерът Димитър Главчев и министър Калин Стоянов
Снимка БНР-Dva-helikoptera-gasyat-na-Beklemeto--dva---kray-Voden--zayaviha-premierat-Dimitar-Glavchev-i-ministar-Kalin-Stoyanov-Snimka-BNR_1721473803.jpg

Огънят се разпростира на територия от 1000 декара и ще се гаси с помощта на ...

20 юли 2024 | 11:21

!Къде е превенцията срещу човешката глупост?И 300 кугари да извадим, малко ще са, каза Борисов за пожарите

Борисов: За нас тези избори трябва да са последни, защото ще дойде по-лошо!
(Видео)

Ние не сме самохвалци, ние не сме самонадеяни, ние сме ГЕРБ - тези, които вършат работа, заяви Бойко Борисов-Nie-ne-sme-samohvaltsi--nie-ne-sme-samonadeyani--nie-sme-GERB---tezi--koito-varshat-rabota--zayavi-Boyko-Borisov_1721461143.jpg

Борисов се обърна към политиците с призив: Не минавайте червените линии! А на ...

20 юли 2024 | 09:40

Инцидентът се разигра пред кметството

Жителите на село Воден изгониха Петков и Денков: Изчезвайте екскурзианти такива!

Кирил Петков пред кметството на с. Воден-Kiril-Petkov-pred-kmetstvoto-na-s--Voden_1721476846.jpg

Съпредседателят на ПП-ДБ и депутатът от групата облетяха засегнатите райони с ...

20 юли 2024 | 14:58

Монтираха къщите, дарени от Пеевски за възрастните от Воден, загубили всичко в огнените пламъци

Монтираха къщите, дарени от Пеевски за възрастните от Воден, загубили всичко в огнените пламъци-Montiraha-kashtite--dareni-ot-Peevski-za-vazrastnite-ot-Voden--zagubili-vsichko-v-ognenite-plamatsi_1721476781.jpg

„Ние сме тук при реалните хора и техните проблеми. ДПС и Делян Пеевски винаги ...

20 юли 2024 | 14:54

Президентът е в засегнатите от огъня райони

Радев в Болярово за пожарите: В момента е време за действия, а не за анализи и доклади
(Видео)

Радев в Болярово: На дневен ред е справянето с природните бедствия, с политическите - после-Radev-v-Bolyarovo--Na-dneven-red-e-spravyaneto-s-prirodnite-bedstviya--s-politicheskite---posle_1721456956.jpg

Държавният глава алармира, че армията се "обезлюдява с аварийни ...

20 юли 2024 | 09:28

Хеликоптерите от Чехия са на мястото и вече гасят

Премиерът Главчев: Алпинисти ще се включат в гасенето на пожара в Беклемето
(Видео)

Премиерът Главчев: Алпинисти ще се включат в гасенето на пожара в Беклемето-Premierat-Glavchev--Alpinisti-shte-se-vklyuchat-v-gaseneto-na-pozhara-v-Beklemeto_1721479633.jpg

Пред социалните служби няма заявени потребности от настаняване на хора

20 юли 2024 | 15:45

Младежите препотвърдиха безусловната си подкрепа за автентичното ДПС начело с лидера д-р Доган

Младежите на ДПС: Ние сме двигателят на енергия в ДПС, за нас ДПС е д-р Ахмед Доган

Младежите на ДПС: Ние сме двигателят на енергия в ДПС, за нас ДПС е д-р Ахмед Доган-Mladezhite-na-DPS--Nie-sme-dvigatelyat-na-energiya-v-DPS--za-nas-DPS-e-d-r-Ahmed-Dogan_1721480685.jpg

Младежите призоваха своите колеги от цялата страна да спрат да си затварят ...

20 юли 2024 | 16:03

Архивът на ДПС, за който Чакъров обави, че липсва, бил изнесен от Касим Дал при скарването му с Доган

Скандалът в ДПС! Чакъров – със суперлуксозен кабинет в централата, Доган – с уникална баня

Нациолна конференция на ДПС - избърът на новото ръководство-Natsiolna-konferentsiya-na-DPS---izbarat-na-novoto-rakovodstvo_1721469031.jpg

Решението да започнат обновителни строителни дейности в сградата на ...

20 юли 2024 | 12:19

България затъва в политическа криза и нови избори изглеждат неизбежни наесен

Radio France за ситуацията у нас: Борисов - незаобиколим, ПП-ДБ летят надолу, Радев дебне в засада

Radio France за ситуацията у нас: Борисов - незаобиколим, ПП-ДБ летят надолу, Радев дебне в засада-Radio-France-za-situatsiyata-u-nas--Borisov---nezaobikolim--PP-DB-letyat-nadolu--Radev-debne-v-zasada_1721476274.jpg

Изборите през юни бяха белязани от ръст на силите, благосклонни към Кремъл - ...

20 юли 2024 | 14:21