Мерки

МВР слага камери на границата край Брегово

5419 | 13 септ. 2015 | 11:36

От 2000 и 10 000 евро плащат имигрантите на каналджиите, за да ги преведат до Европа


Предвижда се изграждане на автоматизирана система за наблюдение на високо рискови участъци от границата в зоната на Гранично-полицейско управление Брегово като мярка срещу миграционния натиск на изход по българо-сръбската граница. Новата система ще се направи със средства по Фонд „Вътрешна сигурност“.
Това посочва вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в писмен отговор на депутатски въпрос, предаде БГНЕС.
„По отношение на опитите за незаконно преминаване на българо-македонската граница се наблюдава сравнително слаба активност и към момента не се предприемат допълнителни мерки”, уточнява вицепремиерът.


Отговорът на министъра съдържа подробна оперативна информация, която досега не е била официално оповестявана, включително и анализ на организаторите и участниците в нелегалния трафик на чужденци от Турция към Европа и схемите за финансиране.
За първите осем месеца на 2015 г. на територията на България са регистрирани едва 53 престъпления свързани с трафик на хора, от които 17 са разкрити, посочва Бъчварова. През същия период на 2014 г. са регистрирани 19 престъпления, от които едва пет са разкрити. От отговора на министъра става ясно, че според сега действащите разпоредби на Наказателния кодекс голяма част от престъпленията свързани с трафик на хора са трудно доказуеми.

Следващата седмица в Народното събрание ще се обсъждат промени в НК, които предвиждат засилване правомощията на правоохранителните органи.

 

„Каналджийските мрежи в България са тясно свързани с изградените международни канали, осъществяващи превеждането на незаконни мигранти от страните на произход през България за Западна Европа”, сочи анализът на МВР.
Организаторът на каналите канали обикновено е базиран в съседна страна с голям капацитет бежанци (Турция). Лидерите на каналджийските мрежи у нас се явяват вторични по дейност. Те знаят езика на организатора и се занимават с посрещането на мигрантите в България в граничните райони на зелена граница или укрити в автомобили. Тяхна задача е извозването им във вътрешността на страната, настаняването им в квартири до последващото им незаконно извеждане в посока обикновено Сърбия или Румъния.


Според анализа на МВР каналджиите-водачи през българо-турската граница до средата на 2014 г. са били предимно турски граждани. Сега с този бизнес се занимават афганистански, иракски и сирийски граждани, бежанци, които са обучени като водачи.
Посрещачите са обикновено българи, живеещи в граничните райони и познаващи добре местността. Те ползват различни превозни средства от животинска тяга, през земеделска техника, до джипове, които са с фалшиви номера.


Извозвачите поемат незаконните мигранти от посрещачите, пренатоварват ги в други автомобили и ги извозват до основните преразпределителни центрове в София и София област, Пловдив, Елхово. Извозвачите не осъществяват престъпление по НК, което пречи за доказване на престъпна дейност на организираната престъпна група. След като мигрантите са настанени във временни бази - апартаменти и къщи под наем, хотели, се подготвя тяхното незаконно извеждане от страната. Този процес обикновено се контролира от организатора в Турция, но се организира и осъществява от смесени престъпни групи от български и чужди граждани у нас. Малка част от каналджиите “работят” самостоятелно, като сами намират мигранти и им предлагат услугите си”.


От отговора на Румяна Бъчварова става ясно, че българските служби са напълно наясно и със схемите за плащания при трафика на нелегални мигранти.
За превеждането по маршрутите от страната на произход до крайната дестинация в ЕС, мигрантите заплащат между 2000 и 10 000 евро. Цената зависи от начина на превеждане и отдалечеността на държавата, до която искат да достигнат. Част от парите се дават предварително в Турция, а останалата се поверява на доверен човек. Той плаща на организаторите, след като получи информация от мигранта за преминаване на всеки етап от пътуването. При преминаването на границата, чужденците не носят големи суми в себе си. Парите се дават на ръка, не се използват банкови преводи. След превеждането по целия маршрут и получаване на цялата сума, парите се разпределят от организатора между останалите участници в канала.

Службите са предприели засилен контрол върху всички чужденци в България, като особено внимание се обръща на тези, които са от “рискови държави”. Актуализирани са списъците на продължително и постоянно пребиваващи лица - чужди граждани. За да се установят незаконно пребиваващи у нас чужденци по план се провеждат полицейски операции и се проверяват хотели и търговски обекти. Полицията следи и за организацията на регистрация на гости в хотели, прави адресни проверки на чужди граждани с разрешен статут на пребиваване и на чужденци, влезли законно в България с визи и разрешения. Обърнато е особено внимание на чуждите граждани от “рискови държави”, основания за пребиваване, адресни регистрации, осъществяване на трудова или търговска дейност.

 


От категорията

Кола, натъпкана с 10 мигранти, катастрофира след гонка в София

Кола, натъпкана с 10 мигранти, катастрофира след гонка в София-Otkriha-80-migranti-v-kamion-kray-Sofiya_1693724040.jpg

Инцидентът е станал тази нощ на бул "Възкресение"

1 окт. 2023 | 10:10

Зловещо убийство в Пазарджик, издирват извършителя

Зловещо убийство в Пазарджик, издирват извършителя-Snimka--iStock_1664039729.jpg

Една от версиите е, че скандалът е станал заради момиче. По време на ...

30 септ. 2023 | 12:02

Приятелка на брутално убитата Евгения: Изглеждаха като съвсем нормално семейство

Приятелка на брутално убитата Евгения: Изглеждаха като съвсем нормално семейство-Priyatelka-na-brutalno-ubitata-Evgeniya--Izglezhdaha-kato-savsem-normalno-semeystvo_1695974519.jpg

Според нея нито самата Евгения, нито близките ѝ очаквали Орлин да посегне на ...

29 септ. 2023 | 11:00

Нелегални мигранти бяха открити в кола с българска регистрация в Одрин

Нелегални мигранти бяха открити в кола с българска регистрация в Одрин-Nelegalni-migranti-byaha-otkriti-v-kola-s-balgarska-registratsiya-v-Odrin_1695990253.jpg

Междувременно още четирима нелегални мигранти са били задържани в град Кешан

29 септ. 2023 | 15:22

Най-важното

И след чутото от премиера, енергетици и миньори остават на блокадата.

Протестиращите втвърдиха тона, заговориха за ефективна стачка, и Хаинбоаз е затворен

Протестиращите втвърдиха тона, заговориха за ефективна стачка-Protestirashtite-vtvardiha-tona--zagovoriha-za-efektivta-stachka_1696187037.jpg

"Абсолютно всичко, което каза г-н Денков, ние категорично не сме съгласни. ...

1 окт. 2023 | 22:02

Това, което е било, няма как да продължи, подчертава министърът на фнансите

Асен Василев към миньорите: Професията ви е със затихващи функции

Асен Василев към миньорите: Професията ви е със затихващи функции-Asen-Vasilev-kam-minyorite--Profesiyata-vi-e-sas-zatihvashti-funktsii_1696177300.jpg

Проблемът е в това, че има една група политици, които подстрекават, смята ...

1 окт. 2023 | 19:19

Така няма да решим проблемите, обяви премиерът, след като синдикатите не се явиха в МС (ВИДЕО)

Денков към протестиращите: Няма да изтеглим плановете, те не предвиждат затваряне на мини и централи
(Видео)

Николай Денков: За да има съгласие, трябва да има разговор - не с мегафони, а на масата
Снимка Ладислав Цветков, БТВ-Nikolay-Denkov--Za-da-ima-saglasie--tryabva-da-ima-razgovor---ne-s-megafoni--a-na-masata-Snimka-Ladislav-Tsvetkov--BTV_1696170030.jpg

Ще водим преговори по всички точки. България не е поела ангажимент да закрие ...

1 окт. 2023 | 17:17

По време на многбройните си контакти Ердоган нарича Борисов "моят приятел и брат Бойко".

Борисов на ВИП сватба в Истанбул - специален гост на Ердоган

Борисов специален гост на Ердоган -Borisov-spetsialen-gost-na-Erdogan-_1696150444.jpg

Президентът на Турция ожени втория си племенник, а на сватбеното тържество сред ...

1 окт. 2023 | 11:48

През 2003 г. влезе в действие директивата, която въведе пазара на въглеродните емисии, припомня Юлиан Попов

Екоминистърът: Политически партии се възползват и разпалват протеста

През 2003 г. влезе в действие директивата, която въведе пазара на въглеродните емисии, припомня Юлиан Попов-Prez-2003-g--vleze-v-deystvie-direktivata--koyato-vavede-pazara-na-vaglerodnite-emisii--pripomnya-Yulian-Popov_1696184197.jpg

Заради цената на въглеродните емисии, въглищната електроенергия е много скъпа, ...

1 окт. 2023 | 21:15

60,41 лева/MWh без акциз и ДДС е предложената цена

Окончателно: „Булгаргаз” предложи 4,6% по-евтин газ за октомври

Окончателно: „Булгаргаз” предложи 4,6% по-евтин газ за октомври-1641111182.jpg

Цената се дължи на успешно проведения от дружеството търг за доставка на ...

1 окт. 2023 | 14:42

Кандидат-кметът на ГЕРБ - СДС за столицата пусна и забавно клипче "Книга срещу усмивка" (ВИДЕО)

Антон Хекимян: Ще върнем духа на стара София, ще обновим бул. “Мария Луиза”
(Видео)

Антон Хекимян: Ще върнем духа на стара София, ще обновим бул. “Мария Луиза”-NOVA-tv-krade-nay-populyarnooto-litse-na-BTV---Anton-Hekimyan_1695457226.jpg

Булевард "Мария Луиза" определено се нуждае от обновяване. Отгоре ще ...

1 окт. 2023 | 17:44

Богатите си купуват закони и благоволение, а бедният човек никой не го чува, подчертава кандидат-кметът за София от БСП

Ваня Григорова: Трябва да се спрат концесиите в София и да се върнат в обществени ръце

Ваня Григорова: Трябва да се спрат концесиите в София и да се върнат в обществени ръце-Vanya-Grigorova--Tryabva-da-se-sprat-kontsesiite-v-Sofiya-i-da-se-varnat-v-obshtestveni-ratse_1696180041.jpg

Подкрепям блокадата на миньорите. Опитахме всякакъв начин на диалог, винаги ни ...

1 окт. 2023 | 20:03

Той става част от екипа на Мехмед Вакльов от ДПС

Безпрецедентно обединение в Якоруда: Независимият кандидат Марио Асьов се отказа от надпреварата

Безпрецедентно обединение в Якоруда: Независимият кандидат Марио Асьов се отказа от надпреварата, става част от екипа на Мехмед Вакльов от ДПС-Bezpretsedentno-obedinenie-v-Yakoruda--Nezavisimiyat-kandidat-Mario-Asyov-se-otkaza-ot-nadprevarata--stava-chast-ot-ekipa-na-Mehmed-Vaklyov-ot-DPS_1696173764.jpg

Това се случи днес, когато ДПС откри предизборната си кампания, на която ...

1 окт. 2023 | 18:20