Има надежда да избегнем рецесията в България, заяви Милен Велчев.

Диференцираните ставки по ДДС не доведоха до по-ниски цени

Милен Велчев: Кабинетът Петков направи грешка, че не емитира по-рано дълг

7222 | 21 септ. 2022 | 15:09

Все още имам надежда, че ще избегнем рецесия. Не е изключено при по-дълбоко сътресение да има рецесия у нас, в зависимост от това, което се случва в Европа, смята бившият финансов министър


Разговаряме с бившия финансов министър Милен Велчев за перспективите пред българската и европейските икономики. „Европейската икономика ще продължи досегашната си траектория, която не твърде позитивна и очаквам в скоро време да изпадне в рецесия“, заявява Милен Велчев пред „Епицентър.бг“.

Ето акценти от интервюто:


- Въпросът за актуализация на бюджета може да бъде поставен, но смятам, че той е излишен.


- В днешно време българският дълг струва толкова, колкото е платило Министерство на финансите. Емисията е успешна, защото е била презаписана двойно и показва, че сред инвеститорите е създаден определен ентусиазъм да купуват български дълг.


- Ако не бъдат направени капиталовите разходи, може и да няма толкова голям бюджетен дефицит. За догодина също – ако продължим с тези разходни политики, дефицитът е гарантиран и то в по-голяма степен от тази година.

Ето и самото интервю:


- Господин Велчев, обявяване на частична мобилизация от страна на руския президент ще се отрази ли на европейските и световните пазари?


- Очаквам обявяването на частична мобилизация от страна на руския президент да повлияе на пазарите, но не в много силна степен, защото такова действие се очакваше до голяма степен. Но не очаквам това да има силно влияние върху икономическото развитие на Европа, тъй като

Европа в голяма степен е изолирана от случващото се в Русия и Украйна.

 

Европейската икономика ще продължи досегашната си траектория, която не твърде позитивна и очаквам в скоро време да изпадне в рецесия.


- А българската икономика?


- Що се отнася до българската икономика, поради нашата обвързаност с европейската икономика, ние също ще претърпим щети, но все още имам надежда, че ще избегнем рецесия, тъй като досегашните параметри ми сочат малко по-стабилен растеж от този в Европейския съюз. Не е изключено при по-дълбоко сътресение да има рецесия у нас, в зависимост от това, което се случва в Европа.


- Необходима ли е според Вас актуализация на настоящия бюджет или да се ограничат просто разходите?


- Ограничаването на разходите не налага актуализация на бюджета от страна на Народното събрание. Да започнем с това - Народното събрание в момента няма, и когато след няколко седмици такова бъде сформирано, разбира се, въпросът за актуализация може да бъде поставен но смятам, че той е излишен. Актуализация на бюджета обикновено се налага поради силни инфлационни процеси.

 

Тогава приходите са по-високи от планираните, а също така инфлацията налага извънредни разходи. В последната актуализация приходите бяха планирани доста напрегнато. Аз вярвам, че те ще бъдат изпълнени, но не и значително преизпълнени. Така че правителството, дали служебното или следващото редовно правителство, ще бъде ще бъде изправено пред задачата да преструктурира разходите, в случай че се налагат разходи, освен тези, определени в последния бюджет.


- Служебният финансов министър Росица Велкова предупреди, че за следващата година се очертава дефицит от 11 милиарда лева. При това положение за има ли възможност да бъде увеличена минималната заплата, да се увеличат разходите за образование, здравеопазване...?


- Не зная за кого е новина, че догодина ни очаква дефицит. Може би е новина за тези, които не следят внимателно случващото се в бюджетната сфера, а именно прекомерното увеличение на социалните разходи. Тук включвам и пенсиите и всички други помощи на калпак, които бяха приети от последното правителство.


- Предходното правителство обяви, че оставя излишък в бюджета, а сега се оказва, че ситуацията в публичните финанси не е добра.


- Те обявиха, че има временен излишък в бюджета към средата на година. В края на годината ще има бюджетен дефицит. Той е планиран в бюджета и няма връзка с излишъка, който остави предходното правителство. Излишъкът се дължи преди всичко на задържане на капиталовите разходи, които са планирани в бюджета. Ако те бъдат извършени, отиваме на дефицит в бюджета. Ако не бъдат направени капиталовите разходи, може и да няма толкова голям дефицит. За догодина също – ако продължим с тези разходни политики, дефицитът е гарантиран и то в по-голяма степен от тази година.


- Изгодно ли емитира дълг българската държава през последните 10 дни и не бяха ли твърде високи лихвите, при които беше пласиран?


- Когато отидете на пазара да си купите някакви продукти, вие плащате това, което това струват. В днешно време българският дълг струва толкова, колкото е платило Министерство на финансите. Емисията е успешна, защото е била презаписана двойно и показва, че сред инвеститорите е създаден определен ентусиазъм да купуват български дълг. Каква е цената, това е функция на пазара. Цената, имам предвид лихвения процент. Това, което можеше да бъде направено и вече е късно и не е вина на служебното правителство, защото управлява около месец.....


- А чия е вината?


- Това, което можеше да бъде направено, е този дълг да бъде изтеглен преди месеци. През пролетта или през зимата или в началото на лятото.


- Имате предвид дългът да бъде емитиран от предходното правителство?


- Да, да. От предходното правителство, което си заложи този дълг в бюджета, получи одобрение и имаше достатъчно време да емитира съответните инструменти.


- Ефективна и правилна мярка ли беше въвеждането на диференцирани ставки по ДДС? Дадоха ли резултат?


- Резултат вероятно са дали, но не такъв, какъвто се очакваше. Ако някой е очаквал цените да паднат, всички виждаме, че този резултат не е постигнат. Ако някой от политиците е очаквал да му ръкопляскат и благодарят, не чувам хор на благодарности. Резултат, който може да констатираме е, че приходите от ДДС в бюджета намаляват и че се засилват исканията за нови и нови намаления на ДДС-ставката.


- Според Вас, ДДС не трябва да се намалява, нито цялостно, нито диференцирано, така ли да Ви разбирам?


- Естествено не трябва, защото виждаме резултата в предупреждението на служебния финансов министър за свръхдефицит догодина.


- Каква е Вашата позиция за въведената отстъпка от 25 стотинки за най-масовите горива? Ефективна ли беше от потребителска гледна точка?


- Не, категорично. Още когато беше обмислена мярката и аз и много икономисти предупредихме, че тя няма да даде резултат. Увеличиха се разходите на държавата за компенсиране с 25 стотинки на литър по най-неправилния начин, предоставяне на тази отстъпка на калпак, на всички, които имат или нямат нужда от компенсации. Всъщност колкото повече гориво потребява нечий автомобил, толкова повече компенсации ще получи неговият собственик.


- Това се случва при по-платежоспособните клиенти....


- Да, разбира се.


От категорията

Иван Стамболов-Сула: Костов каза на десните: "Васил Терзиев не е вашият човек!" Ами сега?...

Иван Стамболов-Сула: Костов каза на десните: "Васил Терзиев не е вашият човек!" Ами сега?...-1620807193.jpg

Днес побелелият Васко отново се бори за идеалите си, а комунизмът - онзи, дето ...

30 септ. 2023 | 10:40

Боян Чуков: Прекалено много косвени признаци показват, че държавността ни е в предсмъртна агония

Боян Чуков Снимка: БНР Бургас-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

"Службите се превърнаха в инструменти за забавление на управляващите, ...

28 септ. 2023 | 22:05

Росен Йорданов: Терзиев и Хекимян са огледални кандидатури

Росен Йорданов: Терзиев и Хекимян са огледални кандидатури-1613124507.jpg

По думите му Ваня Григорова показва емоционално поведение. "Тя се е ...

30 септ. 2023 | 19:09

Софиянски: Вили Лилков ще отиде на балотаж, трудно е да се каже срещу кого

Софиянски: Вили Лилков ще отиде на балотаж, трудно е да се каже срещу кого-1642923282.png

Не е въпросът да спечелиш изборите, а след това как работиш, обясни бившият ...

30 септ. 2023 | 17:04

Най-важното

„За да направим каквото и да е, трябва да говорим”, категоричен е Румен Радев

Разделени от мантинелите: Енергийният министър говори пред протестиращите. Викат му„Оставка“
(Видео)

Разделени от мантинелите: Енергийният министър говори пред протестиращите-Razdeleni-ot-mantinelite--Energiyniyat-ministar-govori-pred-protestirashtite_1696088011.png

Недоволните обясниха, че гражданското неподчинение няма да спре. И започнаха да ...

30 септ. 2023 | 18:33

Денят на отворените врати на МВнР бе посетен от над 600 гости

Габриел: Няма по-голямо удовлетворение от това да си допринесъл за защита на националния интерес

Денят на отворените врати на МВнР бе посетен от над 600 гости-Denyat-na-otvorenite-vrati-na-MVnR-be-poseten-ot-nad-600-gosti_1696091452.jpg

Всички знаем, че имаме светли моменти в историята, в които в най-тежки ситуации ...

30 септ. 2023 | 19:29

В противен случай страната ни ще изгуби 3,5 млрд. лева, подчерта тези дни премиерът Николай Денков

Въпреки протестите! Пращаме в Брюксел трите плана за преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник

Въпреки протестите! Пращаме в Брюксел трите плана за преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник-Nikolay-Denkov-Snimka--Pravitelstvena-informatsionna-sluzhba_1695988109.jpg

Крайният срок за предаването им на Европейската комисия изтича, като ...

30 септ. 2023 | 09:35

Забраната обхваща леки автомобили и други превозни средства за превоз на до 10 души

Пеевски: Правителството незабавно да приложи европейската забрана за влизане на руски автомобили

Пеевски: Правителството незабавно да приложи европейската забрана за влизане на руски автомобили-Peevski--Pravitelstvoto-nezabavno-da-prilozhi-evropeyskata-zabrana-za-vlizane-na-ruski-avtomobili_1696061751.jpg

Министрите на вътрешните работи и финансите да разпоредят на гранична полиция и ...

30 септ. 2023 | 11:15

Президентът е в Маджарово за Националното поклонение „Ден на тракийската памет“

Радев: Компромиси с нашата сигурност не трябва да допускаме

Радев: Компромиси с нашата сигурност не трябва да допускаме. Снимка БТА-Radev--Kompromisi-s-nashata-sigurnost-ne-tryabva-da-dopuskame_1696066957.jpg

Политиците в България трябва да работят за съхраняване и развитие на ...

30 септ. 2023 | 12:42

По думите му дефектните ракети са неизползваеми

Тагарев: България е получила отказ за ремонт на ракетите за С-300 още преди войната в Украйна

Тагарев: България е получила отказ за ремонт на ракетите за С-300 още преди войната в Украйна-Tagarev-razkri--Do-Sofiya-shte-se-sazdade-mnogonatsionalen-divizionen-shtab-na-suhopatni-voyski-na-NATO-_1694678322.png

Военният министър изрази надежда, че в последната седмица преди ваканцията ...

30 септ. 2023 | 12:55

Това ще спре стигматизирането на българските граждани, посочи евродепутатът от "Обнови Европа"/ДПС и лидер на европейските либерали

Илхан Кючюк: Влизането в Шенген е държавна цел

Илхан Кючюк: Влизането в Шенген е държавна цел. Кадър БНТ-Ilhan-Kyuchyuk--Vlizaneto-v-Shengen-e-darzhavna-tsel_1696017327.png

Къде иска да бъде България до голяма степен зависи от самата България. Дали ...

29 септ. 2023 | 22:54

Фарма-олигарсите плащат големи суми, за да се случват задачите на Сербезова и целите им

Илко Семерджиев: Хинков се събуди, да се освободи от прокситата на Асена Сербезова!

Илко Семерджиев: Хинков се събуди, да се освободи от прокситата на Асена Сербезова!-1513068511.jpg

Ще добавя извън тези проверими факти и една неформална група, чийто състав ...

30 септ. 2023 | 10:21

Няма обаче как да избяга от изводите в разследването на ДАНС

Проф. Ангелов: Словесната плява и лъжи на Асена Сербезова подсказват опит за бягство от правосъдието

Проф. Ангелов: Словесната плява и лъжи на Асена Сербезова подсказват опит за бягство от правосъдието-Parlamentarnata-komisiya-po-zdraveopazvane-shte-izslusha-kandidata-za-upravitel-na-NZOK-na-izvanredno-zasedanie-v-ponedelnik--saobshti-predsedatelyat-na-komisiyata-i-deputat-ot-GERB-SDS-prof--Kostadin-Angelov--Snimka-BTA_1689673951.jpg

Ще разберете как работи фармамафията и октоподът от висши публични ...

30 септ. 2023 | 18:42