Нина Стоянова: В закона за въвеждане на еврото ще бъдат заложени мерки срещу ръста на цените

Смяната на единната валута с лева ще е безплатна

Нина Стоянова, БНБ: В закона за еврото ще бъдат заложени мерки срещу ръста на цените

16310 | 7 дек. 2022 | 14:50

Предвижда се и защита от възможни злоупотреби и нелоялни търговски практики, както и ефективни инструменти за наблюдение и контрол, заяви подуправител на БНБ


Разговаряме с подуправителя на БНБ Нина Стоянова за предстоящите промени, които са направени и предстои да бъдат реализирани по повод въвеждането на еврото.

 

"Предстоят промени и по отношение на плащанията в публичния сектор, които също следва да мигрират към SEPA стандартите. Това е заложено и като дейност в Националния план за въвеждане на еврото в България", заяви подуправителят на БНБ Нина Стоянова пред Епицентър.бг.

 

Акценти от интервюто:

 

- Предстоят промени по отношение на плащанията в публичния сектор, които следва да мигрират към SEPA стандартите. 

 

- В реална среда е в действие механизъм  за изпълнение на незабавни плащания в левове, при който трансакциите се извършват в рамките на 10 секунди, 365 дни в годината, 24 часа в денонощието

 

- Превалутирането на сумите по сметки от левове в евро ще стане автоматично и безплатно в деня на въвеждане на еврото в България.

 

- В еврозакона ще бъде заложен принцип за защита на потребителите

 

- Очаква се въвеждането на еврото да доведе до по-ниски трансакционни разходи за бизнеса и гражданите

 

 

Ето и самото интервю: 

 

- Госпожо Стоянова, как ще се променят платежните системи при приемането на еврото?

- След въвеждането на еврото в България всички платежни операции в страната, които до тогава са се изпълнявали в левове, ще започнат да се изпълняват в евро. Съгласно Националния план за въвеждане на еврото в Република България, приет през май 2022 г., операторите на платежни системи (вкл. БНБ) и доставчиците на платежни услуги в страната са ангажирани с подготовката и реализацията на необходимите промени в платежната инфраструктура у нас. По отношение на плащанията, може би най-осезаемата промяна ще бъде спирането на системата за брутен сетълмент в реално време в лева (RINGS), тъй като тя обработва само левови плащания. Всички тези плащания, които дотогава са били обработвани от RINGS, ще преминат към обработка и сетълмент в системата за брутен сетълмент на еврозоната TARGET2, което ще наложи и някои нормативни промени у нас.

 

- Какви промени бяха направени?


- Процесите по миграция към еврови плащания всъщност са започнали отдавна и много от промените са вече извършени или са в процес на изпълнение. Още от 2010 г. БНБ оперира национален системен компонент в TARGET2. Това позволява банкова общност в страната да извършва преводи в евро в страната и презгранично чрез TARGET2 и сега. Тази инфраструктура се допълва и от платежната система за клиентски плащания в евро BISERA7-EUR, оперирана от „БОРИКА“ АД, която чрез свързаността, изградена с други системи в Европа, дава възможност за размяна на еврови преводи с клиенти на банки от другите европейски държави.


- Какви проекти бяха реализирани в тази посока?


- В допълнение, в началото на тази година бе реализиран проект за миграция на клиентските кредитни преводи в левове към стандартите на Единната зона за плащания в евро (SEPA). Така на практика клиентските кредитни преводи в левове вече отговарят на техническите и бизнес изисквания на стандартите за кредитните преводи в еврозоната и се изпълняват за по-малко от час. Друг важен проект, който вече работи в реална среда, е за изпълнение на незабавни плащания в левове, при който трансакциите се извършват в рамките на 10 секунди, 365 дни в годината, 24 часа в денонощието. Развитието на незабавните плащания в левове също е много важно за интеграцията на националните плащания към стандартите за извършване на незабавни плащания в еврозоната. Тези проекти се реализират от „БОРИКА“ АД, с участието на българската банкова общност и със съдействието на БНБ. Всички тези промени доведоха до сериозно намаление на времето за изпълнение на клиентските кредитни преводи в страната, без това, само по себе си, да е довело до повишаване на таксите за платежни операции за крайните потребители.


Предстоят промени и по отношение на плащанията в публичния сектор, които също следва да мигрират към SEPA стандартите. Това е заложено и като дейност в Националния план за въвеждане на еврото в България. По тази дейност се работи в момента съвместно от Министерството на финансите, БНБ, „БОРИКА“ АД и банките в страната.
Всички тези промени, които са вече завършени или са в процес на изпълнение, са предпоставка за една по-лесна техническа миграция към плащания в евро при промяна на валутата на страната.


Смяната на лева с евро ще ни струва ли нещо на нас клиентите след приемането на еврото?


- Съгласно Националния план за въвеждане на еврото и проекта на закон за въвеждане на еврото в България (т. нар. еврозакон), превалутирането на сумите по сметки от левове в евро ще стане автоматично и безплатно в деня на въвеждане на еврото в България. В допълнение е предвидено физическата обмяна на левови банкноти и монети за евро да става без такса за услугата за обмяна на пари в брой при банките и „Български пощи“ ЕАД през първите шест месеца от въвеждане на еврото, а обмяната им при БНБ ще бъде безплатна безсрочно. В еврозакона ще бъде заложен принцип за защита на потребителите, с който се гарантира, че превалутирането на цени и други стойности от лев в евро няма да постави потребителите в по-неблагоприятно финансово положение, отколкото биха били ако еврото не е въведено. Предвижда се и защита от възможни злоупотреби и нелоялни търговски практики, както и ефективни инструменти за наблюдение и контрол, с цел понижаване на риска от увеличаване на цени в резултат от въвеждането на еврото.


Как ще се променят таксите на банките след като страната се присъедини към Еврозоната?


- Както вече посочих, превалутирането на вземанията и задълженията в евро и преминаването към изпълнение на плащания в евро не се очаква да доведе до заплащане на допълнителни такси от клиентите след присъединяването към еврозоната. Процесът на подготовка на необходимите промени и адаптации в системите и процесите, във връзка с въвеждането на еврото, вече е започнал съобразно Националния план за въвеждане на еврото и дава своите положителни резултати. В допълнение, интеграцията към платежните инфраструктури и стандарти на еврозоната ще доведе до по-ефективно и бързо изпълнение на плащанията вътре в страната и към другите европейски страни, което от своя страна следва да оптимизира и разходите за тези услуги.
В този смисъл, въвеждането на еврото като платежно средство в България би имало безспорни предимства във финансовата сфера. Очаква се то да доведе до по-ниски трансакционни разходи за бизнеса и гражданите, както и до по-пълна и всеобхватна интеграция на националните платежни системи с европейските такива.

 

Визитка:
От 29 юли 2015 г. Нина Стоянова е подуправител на БНБ, ръководител на управление „Банково“ и член на Управителния съвет на БНБ. В периода 2007-2015 Нина Стоянова е главен юрист, директор на дирекция „Правна“ на БНБ. Член на Правния комитет към Европейската система на централната банки. От 1994 година заема различни длъжности в БНБ. Преди това е работила в Софийски градски съд.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър! 

 

 


Еврохолд

От категорията

Георги Марков: Урсула няма да стане шеф на ЕК

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Моравецки и Орбан се срещнаха с победителя в Словения Янез Янша, който ще влезе ...

18 юни 2024 | 10:01

В момента всичко зависи от ИТН

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство-Prof--Dimitar-Vatsov--GERB-i-DPS-sa-v-mengeme--koeto-gi-zadalzhava-da-napravyat-pravitelstvo_1718716295.jpg

Те имат най-висока електорална легитимност, защото имат най-висок процент от ...

18 юни 2024 | 16:10

The American Conservative: НАТО трябва да сключи ядрена сделка с Русия

-Putin-gotvi-eskalatsiya-na-voennite-deystviya-v-Ukrayna_1711729244.jpg

Тактическите ядрени оръжия на Русия предоставят на политическото й ръководство ...

18 юни 2024 | 19:01

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

Най-важното

Пътят на Рюте към поста бе проправен от Унгария, която обяви, че няма нищо против той да застане начело на алианса

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО-Premierat-na-Niderlandiya-pravi-mnogo-malko--za-da-ubedi-niderlandskiya-parlament-ili-da-poeme-otgovornost-i-da-zayavi--che-v-interes-na-Evropa-shte-se-saglasi-v-Saveta-Rumaniya-i-Balgariya-da-se-prisaedinyat-kam-Shengen-_1666298011.jpg

Това дава възможност на НАТО да демонстрира солидарност с Украйна на срещата на ...

18 юни 2024 | 20:57

Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно, посочи лидерът на ГЕРБ

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за шеф на парламента,от това зависи дали ще преговаряме за кабинет
(Видео)

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за председател на парламента-Borisov--Shte-predlozhim-Raya-Nazaryan-za-predsedatel-na-parlamenta_1718720553.png

Ако искат да го направим това, ритуално всички - считайки, че отивайки на седми ...

18 юни 2024 | 16:55

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. в град Варна

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.-Koya-e-Raya-Nazyaryan---badeshtiyat-predsedatel-na-50-oto-Narodno-sabranie-_1718722810.png

Част от преговорния екип на партията по несъстоялата се ротация с „Продължаваме ...

18 юни 2024 | 17:59

Твърдо оставаме опозиция, обяви съпредседателят на ПП-ДБ

Кирил Петков: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на Народното събрание

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1718726944.jpg

На въпрос за коментара на избрания за евродепутат Радан Кънев, че коалицията ...

18 юни 2024 | 19:08

По думите му от БСП няма да подкрепят никоя кандидатура на ГЕРБ.

Атанас Зафиров, БСП: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС

Атанас Зафиров, БСП: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС-Zafirov--Ninova-vze-stranni-resheniya-v-poslednite-dni--edno-ot-tyah-e-vklyuchvaneto-na-Kaloyan-Metodiev_1718465236.jpg

На заседанието ръководството на БСП е решило Борислав Гуцанов да бъде ...

18 юни 2024 | 19:56

Решението на изключването на Калоян Методиев от групата обаче не е минало гладко

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим депутат

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим независим-Kaloyan-Metodiev--Edinstvenoto-vazmozhno-pravitelstvo-e-nadpartiyno--s-konkreten-srok-i-prioriteti_1716649664.png

Изпълнихме решенията на Националния съвет за невключването на Калоян Методиев в ...

18 юни 2024 | 20:38

имаме една протоколност и фанфарност, които не носят авторитет на страната ни

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност-Keremedchiev--Svaleniyat-amerikanski-dron-e-intsident--Rusiya-ne-tarsi-pryaka-konfrontatsiya_1678868438.png

Нормално е срещи да закъснеят с няколко минути, каза експертът и даде за пример ...

18 юни 2024 | 21:08

На този етап не сме получили никакви категорични отговори за парламентарна подкрепа

Сачева: ГЕРБ-СДС искат да направят правителство, но подкрепа не е дадена на 100% от ДПС и ИТН
(Видео)

Изявление на ГЕРБ-СДС след разговорите с ИТН в търсене на подкрепа за нов кабинет -Izyavlenie-na-GERB-SDS-sled-razgovorite-s-ITN-v-tarsene-na-podkrepa-za-nov-kabinet-_1718709874.jpg

Все още няма новина, че ГЕРБ, ДПС и ИТН ще правят правителство заедно. ...

18 юни 2024 | 14:21

Най-важното е, че днес най-шумните хора в Кремъл говорят за оръжие, а не за пари

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32