Нина Стоянова: В закона за въвеждане на еврото ще бъдат заложени мерки срещу ръста на цените

Смяната на единната валута с лева ще е безплатна

Нина Стоянова, БНБ: В закона за еврото ще бъдат заложени мерки срещу ръста на цените

11463 | 7 дек. 2022 | 14:50

Предвижда се и защита от възможни злоупотреби и нелоялни търговски практики, както и ефективни инструменти за наблюдение и контрол, заяви подуправител на БНБ


Разговаряме с подуправителя на БНБ Нина Стоянова за предстоящите промени, които са направени и предстои да бъдат реализирани по повод въвеждането на еврото.

 

"Предстоят промени и по отношение на плащанията в публичния сектор, които също следва да мигрират към SEPA стандартите. Това е заложено и като дейност в Националния план за въвеждане на еврото в България", заяви подуправителят на БНБ Нина Стоянова пред Епицентър.бг.

 

Акценти от интервюто:

 

- Предстоят промени по отношение на плащанията в публичния сектор, които следва да мигрират към SEPA стандартите. 

 

- В реална среда е в действие механизъм  за изпълнение на незабавни плащания в левове, при който трансакциите се извършват в рамките на 10 секунди, 365 дни в годината, 24 часа в денонощието

 

- Превалутирането на сумите по сметки от левове в евро ще стане автоматично и безплатно в деня на въвеждане на еврото в България.

 

- В еврозакона ще бъде заложен принцип за защита на потребителите

 

- Очаква се въвеждането на еврото да доведе до по-ниски трансакционни разходи за бизнеса и гражданите

 

 

Ето и самото интервю: 

 

- Госпожо Стоянова, как ще се променят платежните системи при приемането на еврото?

- След въвеждането на еврото в България всички платежни операции в страната, които до тогава са се изпълнявали в левове, ще започнат да се изпълняват в евро. Съгласно Националния план за въвеждане на еврото в Република България, приет през май 2022 г., операторите на платежни системи (вкл. БНБ) и доставчиците на платежни услуги в страната са ангажирани с подготовката и реализацията на необходимите промени в платежната инфраструктура у нас. По отношение на плащанията, може би най-осезаемата промяна ще бъде спирането на системата за брутен сетълмент в реално време в лева (RINGS), тъй като тя обработва само левови плащания. Всички тези плащания, които дотогава са били обработвани от RINGS, ще преминат към обработка и сетълмент в системата за брутен сетълмент на еврозоната TARGET2, което ще наложи и някои нормативни промени у нас.

 

- Какви промени бяха направени?


- Процесите по миграция към еврови плащания всъщност са започнали отдавна и много от промените са вече извършени или са в процес на изпълнение. Още от 2010 г. БНБ оперира национален системен компонент в TARGET2. Това позволява банкова общност в страната да извършва преводи в евро в страната и презгранично чрез TARGET2 и сега. Тази инфраструктура се допълва и от платежната система за клиентски плащания в евро BISERA7-EUR, оперирана от „БОРИКА“ АД, която чрез свързаността, изградена с други системи в Европа, дава възможност за размяна на еврови преводи с клиенти на банки от другите европейски държави.


- Какви проекти бяха реализирани в тази посока?


- В допълнение, в началото на тази година бе реализиран проект за миграция на клиентските кредитни преводи в левове към стандартите на Единната зона за плащания в евро (SEPA). Така на практика клиентските кредитни преводи в левове вече отговарят на техническите и бизнес изисквания на стандартите за кредитните преводи в еврозоната и се изпълняват за по-малко от час. Друг важен проект, който вече работи в реална среда, е за изпълнение на незабавни плащания в левове, при който трансакциите се извършват в рамките на 10 секунди, 365 дни в годината, 24 часа в денонощието. Развитието на незабавните плащания в левове също е много важно за интеграцията на националните плащания към стандартите за извършване на незабавни плащания в еврозоната. Тези проекти се реализират от „БОРИКА“ АД, с участието на българската банкова общност и със съдействието на БНБ. Всички тези промени доведоха до сериозно намаление на времето за изпълнение на клиентските кредитни преводи в страната, без това, само по себе си, да е довело до повишаване на таксите за платежни операции за крайните потребители.


Предстоят промени и по отношение на плащанията в публичния сектор, които също следва да мигрират към SEPA стандартите. Това е заложено и като дейност в Националния план за въвеждане на еврото в България. По тази дейност се работи в момента съвместно от Министерството на финансите, БНБ, „БОРИКА“ АД и банките в страната.
Всички тези промени, които са вече завършени или са в процес на изпълнение, са предпоставка за една по-лесна техническа миграция към плащания в евро при промяна на валутата на страната.


Смяната на лева с евро ще ни струва ли нещо на нас клиентите след приемането на еврото?


- Съгласно Националния план за въвеждане на еврото и проекта на закон за въвеждане на еврото в България (т. нар. еврозакон), превалутирането на сумите по сметки от левове в евро ще стане автоматично и безплатно в деня на въвеждане на еврото в България. В допълнение е предвидено физическата обмяна на левови банкноти и монети за евро да става без такса за услугата за обмяна на пари в брой при банките и „Български пощи“ ЕАД през първите шест месеца от въвеждане на еврото, а обмяната им при БНБ ще бъде безплатна безсрочно. В еврозакона ще бъде заложен принцип за защита на потребителите, с който се гарантира, че превалутирането на цени и други стойности от лев в евро няма да постави потребителите в по-неблагоприятно финансово положение, отколкото биха били ако еврото не е въведено. Предвижда се и защита от възможни злоупотреби и нелоялни търговски практики, както и ефективни инструменти за наблюдение и контрол, с цел понижаване на риска от увеличаване на цени в резултат от въвеждането на еврото.


Как ще се променят таксите на банките след като страната се присъедини към Еврозоната?


- Както вече посочих, превалутирането на вземанията и задълженията в евро и преминаването към изпълнение на плащания в евро не се очаква да доведе до заплащане на допълнителни такси от клиентите след присъединяването към еврозоната. Процесът на подготовка на необходимите промени и адаптации в системите и процесите, във връзка с въвеждането на еврото, вече е започнал съобразно Националния план за въвеждане на еврото и дава своите положителни резултати. В допълнение, интеграцията към платежните инфраструктури и стандарти на еврозоната ще доведе до по-ефективно и бързо изпълнение на плащанията вътре в страната и към другите европейски страни, което от своя страна следва да оптимизира и разходите за тези услуги.
В този смисъл, въвеждането на еврото като платежно средство в България би имало безспорни предимства във финансовата сфера. Очаква се то да доведе до по-ниски трансакционни разходи за бизнеса и гражданите, както и до по-пълна и всеобхватна интеграция на националните платежни системи с европейските такива.

 

Визитка:
От 29 юли 2015 г. Нина Стоянова е подуправител на БНБ, ръководител на управление „Банково“ и член на Управителния съвет на БНБ. В периода 2007-2015 Нина Стоянова е главен юрист, директор на дирекция „Правна“ на БНБ. Член на Правния комитет към Европейската система на централната банки. От 1994 година заема различни длъжности в БНБ. Преди това е работила в Софийски градски съд.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър! 

 

 


От категорията

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Петър Волгин и неговият "Живот в радиото" - перманентна битка срещу статуквото

Петър Волгин и неговият "Живот в радиото" - перманентна битка срещу статуквото-Petar-Volgin-i-negoviyat--Zhivot-v-radioto----permanentna-bitka-sreshtu-statukvoto_1679575554.jpg

Седмица след решението на ВАС бяха уволнени и последните знакови лица на ...

23 март 2023 | 14:17

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна-Washington-Post--Bavnite-dostavki-na-zapadni-orazhiya-zadarzhat-Ukrayna_1679601031.jpg

"Очевидно времето е на страната на Русия, което означава, че тя разполага ...

23 март 2023 | 21:48

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може, 10 млрд. лева стърчат в бюджета

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може, 10 млрд. лева стърчат в бюджета-Andrey-Raychev--Balgarinat-zapochva-da-shvashta-Zapada-kato-neobhodimo-zlo--koeto-e-golyama-belya_1677332365.jpg

Политическата класа е много уморена, въпреки че не се издава. С ужас гледа как ...

23 март 2023 | 17:09

Най-важното

За да произведе оръжия за Украйна ЕС ще използва т. нар. Европейски фонд за подпомагане на мира

Повратен момент! Лидерите на ЕС одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна. Радев подписа!

Европейските лидери одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна-Evropeyskite-lideri-odobriha-kupuvaneto-na-1-milion-snaryada-za-Ukrayna_1679603128.png

Съгласно сделката Украйна ще получи както прецизно насочвани ...

23 март 2023 | 21:19

17 държави сключиха споразумение с Европейската агенция за отбрана, България не е сред тях, поясни Радев

Радев: Даваме снаряди на другите, на Украйна - не! Но не можем да контролираме купувача

Радев: Даваме снаряди на другите, но не на Украйна!-Radev--Davame-snaryadi-na-drugite--no-ne-na-Ukrayna-_1679600250.jpg

Радев уточни, че страната ни ще попълва своите запаси и ще помага на другите ...

23 март 2023 | 21:37

Фалираха ни, обещаха ни завод в областта, оказа се лъжа, направиха цените в магазина по 3 и сега си мислят, че ще ни купят

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с лютеница и салам по вратите на къщите си

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с хранителни продукти по вратите на къщите си-Troyantsi-osamnaha-s-predizborni-torbichki-na-PP-s-hranitelni-produkti-po-vratite-na-kashtite-si_1679596827.jpg

Палка шпек салам, един кашкавал, вафли Боровец и една лютеница Дерони!!! Ей с ...

23 март 2023 | 20:31

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки-KZK-obrazuva-tri-proizvodstva-za-tayni-dogovorki-sreshtu-verigite-za-hranitelni-stoki_1679566957.jpg

Проверката е срещу "Била", "Кауфланд", ...

23 март 2023 | 12:05

Идваме да ви предупредим - октомври още 10 милиарда заем ще вземем заради ПП, посочи лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов в Благоевград: Правителство без участието на ГЕРБ не може да стане!
(Видео)

Ако аз бях управлявал в последните 2 години щяха да ме питат защо от всеки литър гориво, зареден от вас, да ви вземат по един лев от джоба, заяви Борисов.-Ako-az-byah-upravlyaval-v-poslednite-2-godini-shtyaha-da-me-pitat-zashto-ot-vseki-litar-gorivo--zareden-ot-vas--da-vi-vzemat-po-edin-lev-ot-dzhoba--zayavi-Borisov-_1679588451.jpg

Как се прави правителство на малцинството, без ГЕРБ да участва в него? Това не ...

23 март 2023 | 17:57

Служебният кабинет да не чака и минута повече, категорична е лидерът на БСП

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа-Ninova--Da-se-spre-vremenno-vnosat-ot-Ukrayna--a-vnesenite-yaytsa-da-ne-stigat-do-targovskata-mrezha_1679580977.jpg

На предизборната среща в Несебър присъстваха още водачът на листата в Бургас - ...

23 март 2023 | 16:13

На изборите българите трябва да избират между Бойко и Кирчо. Прост избор. При кой живяхме по-добре!?

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците и отново заложиха на Бойко!

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците! Разбраха, че заложиха на куц кон!-1611662196.jpg

В Германия ограничиха мажоритарния вот - тежък удар върху Баварската партия ...

23 март 2023 | 14:31

Очакването е на 2 април до избирателните урни да отидат между 2,4 и 2,7 млн. души

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Македонският премиер подчерта, че в Скопие може да се гледа БНТ

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?-Kovachevski--Parlamentat-mozhe-da-vzeme-reshenieto--s-koeto-shte-se-prodalzhi-evropeyskiyat-pat-_1668442462.jpg

Споразумение за оказване на съдействие при разпространението на БНТ Свят и МРТВ ...

23 март 2023 | 18:47