Нина Стоянова: В закона за въвеждане на еврото ще бъдат заложени мерки срещу ръста на цените

Смяната на единната валута с лева ще е безплатна

Нина Стоянова, БНБ: В закона за еврото ще бъдат заложени мерки срещу ръста на цените

16037 | 7 дек. 2022 | 14:50

Предвижда се и защита от възможни злоупотреби и нелоялни търговски практики, както и ефективни инструменти за наблюдение и контрол, заяви подуправител на БНБ


Разговаряме с подуправителя на БНБ Нина Стоянова за предстоящите промени, които са направени и предстои да бъдат реализирани по повод въвеждането на еврото.

 

"Предстоят промени и по отношение на плащанията в публичния сектор, които също следва да мигрират към SEPA стандартите. Това е заложено и като дейност в Националния план за въвеждане на еврото в България", заяви подуправителят на БНБ Нина Стоянова пред Епицентър.бг.

 

Акценти от интервюто:

 

- Предстоят промени по отношение на плащанията в публичния сектор, които следва да мигрират към SEPA стандартите. 

 

- В реална среда е в действие механизъм  за изпълнение на незабавни плащания в левове, при който трансакциите се извършват в рамките на 10 секунди, 365 дни в годината, 24 часа в денонощието

 

- Превалутирането на сумите по сметки от левове в евро ще стане автоматично и безплатно в деня на въвеждане на еврото в България.

 

- В еврозакона ще бъде заложен принцип за защита на потребителите

 

- Очаква се въвеждането на еврото да доведе до по-ниски трансакционни разходи за бизнеса и гражданите

 

 

Ето и самото интервю: 

 

- Госпожо Стоянова, как ще се променят платежните системи при приемането на еврото?

- След въвеждането на еврото в България всички платежни операции в страната, които до тогава са се изпълнявали в левове, ще започнат да се изпълняват в евро. Съгласно Националния план за въвеждане на еврото в Република България, приет през май 2022 г., операторите на платежни системи (вкл. БНБ) и доставчиците на платежни услуги в страната са ангажирани с подготовката и реализацията на необходимите промени в платежната инфраструктура у нас. По отношение на плащанията, може би най-осезаемата промяна ще бъде спирането на системата за брутен сетълмент в реално време в лева (RINGS), тъй като тя обработва само левови плащания. Всички тези плащания, които дотогава са били обработвани от RINGS, ще преминат към обработка и сетълмент в системата за брутен сетълмент на еврозоната TARGET2, което ще наложи и някои нормативни промени у нас.

 

- Какви промени бяха направени?


- Процесите по миграция към еврови плащания всъщност са започнали отдавна и много от промените са вече извършени или са в процес на изпълнение. Още от 2010 г. БНБ оперира национален системен компонент в TARGET2. Това позволява банкова общност в страната да извършва преводи в евро в страната и презгранично чрез TARGET2 и сега. Тази инфраструктура се допълва и от платежната система за клиентски плащания в евро BISERA7-EUR, оперирана от „БОРИКА“ АД, която чрез свързаността, изградена с други системи в Европа, дава възможност за размяна на еврови преводи с клиенти на банки от другите европейски държави.


- Какви проекти бяха реализирани в тази посока?


- В допълнение, в началото на тази година бе реализиран проект за миграция на клиентските кредитни преводи в левове към стандартите на Единната зона за плащания в евро (SEPA). Така на практика клиентските кредитни преводи в левове вече отговарят на техническите и бизнес изисквания на стандартите за кредитните преводи в еврозоната и се изпълняват за по-малко от час. Друг важен проект, който вече работи в реална среда, е за изпълнение на незабавни плащания в левове, при който трансакциите се извършват в рамките на 10 секунди, 365 дни в годината, 24 часа в денонощието. Развитието на незабавните плащания в левове също е много важно за интеграцията на националните плащания към стандартите за извършване на незабавни плащания в еврозоната. Тези проекти се реализират от „БОРИКА“ АД, с участието на българската банкова общност и със съдействието на БНБ. Всички тези промени доведоха до сериозно намаление на времето за изпълнение на клиентските кредитни преводи в страната, без това, само по себе си, да е довело до повишаване на таксите за платежни операции за крайните потребители.


Предстоят промени и по отношение на плащанията в публичния сектор, които също следва да мигрират към SEPA стандартите. Това е заложено и като дейност в Националния план за въвеждане на еврото в България. По тази дейност се работи в момента съвместно от Министерството на финансите, БНБ, „БОРИКА“ АД и банките в страната.
Всички тези промени, които са вече завършени или са в процес на изпълнение, са предпоставка за една по-лесна техническа миграция към плащания в евро при промяна на валутата на страната.


Смяната на лева с евро ще ни струва ли нещо на нас клиентите след приемането на еврото?


- Съгласно Националния план за въвеждане на еврото и проекта на закон за въвеждане на еврото в България (т. нар. еврозакон), превалутирането на сумите по сметки от левове в евро ще стане автоматично и безплатно в деня на въвеждане на еврото в България. В допълнение е предвидено физическата обмяна на левови банкноти и монети за евро да става без такса за услугата за обмяна на пари в брой при банките и „Български пощи“ ЕАД през първите шест месеца от въвеждане на еврото, а обмяната им при БНБ ще бъде безплатна безсрочно. В еврозакона ще бъде заложен принцип за защита на потребителите, с който се гарантира, че превалутирането на цени и други стойности от лев в евро няма да постави потребителите в по-неблагоприятно финансово положение, отколкото биха били ако еврото не е въведено. Предвижда се и защита от възможни злоупотреби и нелоялни търговски практики, както и ефективни инструменти за наблюдение и контрол, с цел понижаване на риска от увеличаване на цени в резултат от въвеждането на еврото.


Как ще се променят таксите на банките след като страната се присъедини към Еврозоната?


- Както вече посочих, превалутирането на вземанията и задълженията в евро и преминаването към изпълнение на плащания в евро не се очаква да доведе до заплащане на допълнителни такси от клиентите след присъединяването към еврозоната. Процесът на подготовка на необходимите промени и адаптации в системите и процесите, във връзка с въвеждането на еврото, вече е започнал съобразно Националния план за въвеждане на еврото и дава своите положителни резултати. В допълнение, интеграцията към платежните инфраструктури и стандарти на еврозоната ще доведе до по-ефективно и бързо изпълнение на плащанията вътре в страната и към другите европейски страни, което от своя страна следва да оптимизира и разходите за тези услуги.
В този смисъл, въвеждането на еврото като платежно средство в България би имало безспорни предимства във финансовата сфера. Очаква се то да доведе до по-ниски трансакционни разходи за бизнеса и гражданите, както и до по-пълна и всеобхватна интеграция на националните платежни системи с европейските такива.

 

Визитка:
От 29 юли 2015 г. Нина Стоянова е подуправител на БНБ, ръководител на управление „Банково“ и член на Управителния съвет на БНБ. В периода 2007-2015 Нина Стоянова е главен юрист, директор на дирекция „Правна“ на БНБ. Член на Правния комитет към Европейската система на централната банки. От 1994 година заема различни длъжности в БНБ. Преди това е работила в Софийски градски съд.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър! 

 

 


Еврохолд

От категорията

Кеворк Кеворкян: Реклама със Стоичков

Кеворк Кеворкян: Реклама със Стоичков-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Нямало е кой да му каже на моя приятел, че човек - това се отнася и до ...

19 апр. 2024 | 15:07

Вежди Рашидов: Заведох България в най-престижните музеи и сцени по света. И платих цената!

Вежди Рашидов: А колкото до Бог - аз мога да бъда единствено благодарен, че ме пазеше в годините и понякога деликатно ми даваше своите уроци да внимавам. -Vezhdi-Rashidov--A-kolkoto-do-Bog---az-moga-da-bada-edinstveno-blagodaren--che-me-pazeshe-v-godinite-i-ponyakoga-delikatno-mi-davashe-svoite-urotsi-da-vnimavam--_1713445193.jpg

В държава, където всичко е стигнало до дъното, деморализирано от самозабравила ...

18 апр. 2024 | 16:10

Проф. Владимир Чуков: Дроновете са акция на "Мосад", не на израелската армия

Проф. Владимир Чуков: Дроновете са акция на "Мосад", не на израелската армия-Vladimir-Chukov--Sledvashtata-Checheniya-za-Rusiya-shte-bade-Dagestan_1711297529.jpg

Това е по-скоро послание, че Израел защитава територията и интересите си, не ...

19 апр. 2024 | 08:50

Защо проектът за нов Закон за съдебната власт трябва да се изтегли или преработи основно

Лобиският проект за нов Закон за съдебната власт трябва да се изтегли или преработи основно -Lobiskiyat-proekt-za-nov-Zakon-za-sadebnata-vlast-tryabva-da-se-iztegli-ili-preraboti-osnovno-_1713382060.jpg

Правосъдното ведомство вече не може да се използва като инструмент за ...

18 апр. 2024 | 08:22

Най-важното

Нашата е цел е да спечелим изборите, за това ще се борим на идващите два вота, каза лидерът на „Възраждане“

Костадинов: Категорично не одобряваме идеята Главчев да поеме МВнР

Костадинов: Категорично не одобряваме идеята Главчев да поеме МВнР-Kostadin-Kostadinov--Nyama-rusko-vliyanie-v-Balgariya--no-e-palno-s-amerikanski-agenti_1672958583.jpg

Вотът на недоверие към служебното правителство, предложен от „Възраждане“ и ...

21 апр. 2024 | 10:38

Ситуацията относно поста на външния министър е неприятна и недобра, заяви съветникът на премиера

Меглена Плугчиева: Утре ще има указ на президента за външния министър

Меглена Плугчиева: Бързо трябва да се намери добро решение за външния министър-Meglena-Plugchieva--Barzo-tryabva-da-se-nameri-dobro-reshenie-za-vanshniya-ministar_1713681553.png

21 апр. 2024 | 09:37

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ прие с двупартийно мнозинство пакети от военна помощ за Украйна и Израел

Министерски съвет: Приветстваме решението на САЩ за мощната подкрепа за Украйна

Министерски съвет: Приветстваме решението на САЩ за мощната подкрепа за Украйна-Ministerski-savet--Privetstvame-reshenieto-na-SASht-za-moshtnata-podkrepa-za-Ukrayna_1713672771.jpg

"Пакетът от американската военна помощ е важна стъпка в решаващ момент, ...

21 апр. 2024 | 07:12

Борисов чака да спечели с голяма разлика и да обърне подкрепата.

Андрей Райчев: Покерът завърши с пълна победа на Борисов

Андрей Райчев: Покерът завърши с пълна победа на Борисов-Andrey-Raychev--Situatsiyata-v-Sofiya-e-stranna--Zalogat-e-golyam_1695795946.png

В една критична ситуация се оказа, че външният министър, който е човек на ...

21 апр. 2024 | 09:21

След изборите става възможна тройна коалиция - ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ".

Проф. Константинов: Резултатът от вота в брой депутати ще е 70:40:40:40:30:20

Проф. Константинов: Резултатът от вота в брой депутати ще е 70:40:40:30:20-Prof--Mihail-Konstantinov--V-segashnata-politicheska-situatsiya-nevinni-nyama_1683624281.png

Според него ПП-ДБ сами са се изтикали от една възможна власт след предсрочните ...

21 апр. 2024 | 09:25

Песков: Това ще обогати САЩ и ще разори още повече Украйна

Камарата на представителите в САЩ прие военната помощ за Киев

Камарата на представителите в САЩ прие военната помощ за Киев-Kamarata-na-predstavitelite-v-SASht-prie-voennajd-pomosht-za-Kiev_1713672284.jpg

Един член на Камарата - представителят на републиканците Дан Мюзер - гласува ...

21 апр. 2024 | 07:03

Панаирът в НС ще стане драматичен, колкото повече приближават изборите

Проф. Даниел Вълчев: България е преживяла много повече от една некомпетентна конституционна ревизия

Проф. Даниел Вълчев: Панаирът в НС ще стане драматичен, колкото повече приближават изборите-Prof--Daniel-Valchev--Panairat-v-NS-shte-stane-dramatichen--kolkoto-poveche-priblizhavat-izborite_1713684579.png

Служебните правителство през последните години създадоха впечатлението, че ...

21 апр. 2024 | 10:27

Той подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре"

Главчев: Предложих на Радев аз да поема поста на външен министър. Изчаквам указ на президента
(Видео)

Главчев: Предложих на президента аз да поема поста на външен министър-Podkrepyame-vsyacheski-Ukrayna--poddarzhame-evropeyskata-pozitsiya--podcherta-premierat-Glavchev_1713449400.jpg

В сегашния състав с министър Димитров, цялата политическа отговорност я поема ...

20 апр. 2024 | 12:16

Никой не е помогнал на Путин повече от ПП-ДБ, каза той

Борисов в Пловдив: Не е моя тема дали Главчев да е и външен министър
(Видео)

Борисов в Пловдив: Не е моя тема дали Главчев да е и външен министър-Borisov-v-Plovdiv--Ne-e-moya-tema-dali-Glavchev-da-e-i-vanshen-ministar_1713626748.jpg

Той коментира и обсъждания договор с турската компания „Боташ“. „Към днешна ...

20 апр. 2024 | 18:24