Новият закон за медиите осигурава пълната им прозрачност за собственици и финансови потоци

Всяка медия ще трябва да освети всичките си финансови схеми, по които се издържа.

Новият закон за медиите осигурява пълната прозрачност за собствениците и парите им

8510 | 11 юли 2018 | 12:57

С оглед на още по-голяма яснота се въвежда изискването да се декларира и лицето, което фактически контролира съответното медийно съдържание, ако то е различно от действителния собственик на медията.


Пълна прозначност на собствеността и финансирането ще осигури новия медиен закон, който мина вече на първо четене. Вносителите разшириха обхвата на цялата възможна гама от финансови потоци: държавни или европейски, комуникационни стратегии, безвъзмездно финансиране, грантови схеми, които медиите ще бъдат задължени да декларират.


Целият процес на прозрачност ще се разпростре както върху печатните медии, така и върху интернет сайтовете, които вече имат огромна роля и огромен пазар като доставчици на медийни услуги.


Целта е да се сложи яснота в медийната среда, която в последните години е източник както на сериозна информация, така и на клеветене, обругаване и фалшиви новини.

Законът ще даде възможност да се разбере финансовата база на дадена медия и от там да се правят изводи за нейната редакционна политика.


В последните години в България трайно се установи традицията на "грантовите медии", финансирани от чужди фондации и корпорации и това трябва да стане ясно на публиката.

"Медиите, които получават грантово финансиране, изкривяват пазара. Едни се борят с чисто пазарни механизми да привлича рекламодатели чрез продукта си. А друга медия получава всяка година един транш от милион и половина и се издържа. И провежда политика на този, който дава парите, а не в обществен интерес и да привлича рекламодатели. Политиката на тази медия е подчинена на организацията, която я финансира. И трябва да е ясно, че невинаги може да е последна инстанция на морала. Може да е последна инстанция на неправителствените организации, които дават парите", обясни мотивите на вносителите Йордан Цонев.

Между първо и второ четене авторите на закона - депутатите от ДПС Делян Пеевски, Велислава Кръстева, Йордан Цонев и Хамид Хамид внесоха допълнения към законопроекта, които целят още по-пълното  осветляване на собствеността и финансирането на доставчиците на медийни услуги.

 

 "Всяка медия задължително трябва да подава декларация до 30 юни с информация за действителния собственик и сключваните договори за финансиране през предходната година, както и дали той има присъда, заемал ли е публичен пост и получавал ли е пари по договори с държавата, пише в законопроекта.

Лице, което не подаде декларация в срок или с невярно съдържание за истинския собственик и източници на финансиране на медията си, ще бъде санкционирано. Законът въвежда глоби от 10 000 до 15 000 лв., а при повторно нарушение санкциите скачат от 20 000 до 30 000 лв.

 

Ако лице предостави медийна услуга, без да е вписано в регистъра, понася същите финансови глоби. Нарушенията се констатират от министреството на културата. Ако нарушителят не може да бъде установен, случаят се поема от МВР.

Законопроектът има ясна цел по никакъв начин не кореспондира със защита на когото и да било от медийните доставчици.

В декларацията ще се изреждат всички договори, както и стойността им, които са сключвани с държавата, с общините, с държавни и общински дружества, както и с такива с преобладаващо държавно и общинско участие.

Декларацията ще се подава в Министерството на културата, а министърът ще води отделен регистър.

Законопроектът дава пояснение и за това какво е "финансиране" - "всяко безвъзмездно получаване на парични средства или имущество и/или всяко друго получаване на парични средства, независимо от използваната правна норма, извън приходите от обичайната дейност на доставчика на медийни услуги, както и всички получени заеми и банкови кредити".

Това означава, че всяка медия задължително ще трябва да освети всичките си финансови схеми, по които се издържа.


Вносителите разширяват обхвата на закона, като допълват, че медията е длъжна да декларира съществени обстоятелства, свързани със собственика на доставчика на медийна услуга - дали е лице, заемащо публична длъжност, осъждано ли е с влязла в сила присъда за извършено престъпление и дали съответната медия е сключвала договори с общини и с държавата.


"Обществото трябва да бъде убедено за действителните собственици на медиите, защото това опира до свободата на словото. Ненапразно наричат медиите четвърта власт. Напълно логично е да знаем кой стои зад тях. С пари могат да се купуват съвести. Крачката между свобода и свободия вече е налице. Медии, които получават външни финансирания - тези пари не се раздават на калпак за черни очи, такива пари се дават, за да се изпълни някаква поръчка", категоричен е председателят на комисията по култера и медии Вежди Рашидов.

От законопроекта следва, че е задължително да се даде отговор още на въпроса дали въпросната медия е финансирана чрез банкови кредити, през еврофондове и обществени поръчки, с политически партии, чрез рекламни договори с лица, които осъщестявават дейност, подлещажа на регулация, както и тези, по които е получено финансиране по програми на фондове на ЕС.
Всички тези данни целят да уведомят потребителя на медийната услуга каква политика води съответната медия, за да направи той своя избор дали да се информира от нея и дали да се довери на поднасяната му от тази медия информация.

С оглед на още по-голяма яснота се въвежда изискването да се декларира и лицето, което фактически контролира съответното медийно съдържание, ако то е различно от действителния собственик на медията. Така потребителите ще разполагат с пълната информация за редакционната политика и за зависимостите между определени медии, които иначе се ръководят от несвързани помежду си лица.

"Хигиената дори в работната среда е нещо много лично. Нашият закон има една амбиция и разчита на подкрепа за това да се даде светлина по отношение на финансирането на медиите. Той не ограничава, разрешава или привилигерова - той създава условия за прозрачност и яснота за това кой какво казва и защо го казва, кой говори и от чие име говори. Нашата цел е светлина, прозрачност и информираност. Друг е въпросът кой се страхува от това", коментира един от вносителите Велислава Кръстева.
Въвеждането на тези правила е едно от най-ефикасните средства за борба с фалшивите новини. В това отношение коректността на информация е от решаващо значение. Което пък ще даде на медиите по-голяма степен на доверие и сила.


От категорията

Бил Гейтс: AI ще ни докара 3-дневна работна седмица

Бил Гейтс: AI ще ни докара 3-дневна работна седмица-1620107434.jpg

Той не е първият технологичен лидер и милиардер, който прогнозира, че ...

28 ноем. 2023 | 11:07

Взрив от гняв срещу културолога Слава Янакиева: Позор! Да бъде уволнена дисциплинарно от СУ!

Слава Янакиева-Slava-Yanakieva_1701102171.png

В посочената публикация отпреди около 2 години Слава Янакиева, която е ...

27 ноем. 2023 | 18:15

Сръбската Ванга: Четири държави в Европа изчезват! Русия, Китай и Индия ще станат център на света

Сръбската Ванга: Четири държави в Европа изчезват! Русия, Китай и Индия ще станат център на света-Srabskata-Vanga--Chetiri-darzhavi-v-Evropa-izchezvat--Rusiya--Kitay-i-Indiya-shte-stanat-tsentar-na-sveta_1701182010.jpg

Разпад прогнозирала тя и на Испания и Италия. Франция пък щяла да бъде ...

28 ноем. 2023 | 16:31

The American Conservative: Необходими са спешни дискретни преговори с Русия за край на войната

Унищожена украинска бронирана техника на фронта-Unishtozhena-boyna-tehnika-na-ukrainskite-sili_1689513438.jpg

Тръмп е прав - прекратяването на конфликта е въпрос на един ден и зависи ...

28 ноем. 2023 | 15:15

Най-важното

По-голяма безхаберност и безпомощност в София не съм виждала последните години, заяви тя

Илияна Йотова: Асен Василев беше разкрит - в многото цифри е прикрил продажбата на държавна земя

Йотова: В управлението и в подкрепящите партии има тежки съмнения как са правени сметките в държават-Iliyana-Yotova-Snimka--BTA_1700128071.jpg

Финансовият министър беше разкрит, каза вицепремиера. Според нея Асен Василев ...

28 ноем. 2023 | 17:47

Любомир Дацов, председател на Фискалния съвет, посочи, че споделя критиките и препоръките на БНБ (На живо)

Бюджетът мина в комисията! БНБ с критики: Липсва буфер, създава дисбаланси, дефицитът е голям

Управителят на БНБ Димитър Радев препоръча 10-процентен буфер в бюджета. Снимка БНТ-Upravitelyat-na-BNB-Dimitar-Radev-preporacha-10-protsenten-bufer-v-byudzheta_1701170056.png

С този бюджет искаме България да се придвижи напред по доходи. Не трябва да ...

28 ноем. 2023 | 12:19

Според нея Василев е допуснал "груби грешки по отношение на вноската от транзит на газ с руски произход"

Плугчиева уличи Асен Василев в лъжа: Намерението му да продава земя е престъпление към държавата!

Плугчиева уличи Асен Василев в лъжа: Намерението му за продажба на земя е престъпление към държавата-1489390488.jpg

Идеята на Асен Василев да продава държавна земя е абсолютно недопустима и ...

28 ноем. 2023 | 13:27

Когато в списъка има човек, който е включен в санкционните списъци на ЕС, той няма право да пътува

Габриел: Не всички членове на делегацията на Лавров са получили разрешение да прелетят над България

Мария Габриел ще участва в срещата на министрите на външните работи на страните членки на НАТО-Mariya-Gabriel-Snimka--BTA_1698395453.jpg

Габриел ще участва в срещата на министрите на външните работи на страните ...

28 ноем. 2023 | 13:57

Хюсменова беше гост на кръгла маса, организирана от екипа на детската градина на тема „Заедно за децата ни!“

Филиз Хюсменова стана посланик на дарителска кампания

Филиз Хюсменова  стана посланик на дарителска кампания-Filiz-Fyusmentsva-stana-poslanik-na-daritelska-kampaniya_1701182766.jpg

Филиз Хюсменова подчерта, че подкрепя всяка образователна институция, която ...

28 ноем. 2023 | 16:44

Най-възрастният общинар е Грети Стефанова от ПП - ДБ

Нинова с идея как да се реши кризата в СОС: Да се избере най-възрастният общинар за председател

Корнелия Нинова: БСП се събира с 16 партии, за да прави политики-Korneliya-Ninova--BSP-se-sabira-s-16-partii--za-da-pravi-politiki_1701185688.jpg

Ние сме против знамето, което развява в последните години ПЕС - за трети пол, ...

28 ноем. 2023 | 17:33

Констатациите, направени от „Вътрешен одит“ към МЗ трябва да се потвърдят от външен одит, каза той

Костадин Ангелов: Готвят политическа чистка в "Пирогов"

Костадин Ангелов: Готвят политическа чистка в "Пирогов"-Prof--Kostadin-Angelov-pozdravi-meditsite-za-Denya-na-balgarskiya-lekar_1697696773.png

По-рано днес министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза, че има ...

28 ноем. 2023 | 17:03

Към месец ноември 2023г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000лв.

Шефът на "Пирогов" уличи в лъжа министър Хинков: Нямаме нито лев задължения, болницата е на печалба

Шефът на "Пирогов" уличи в лъжа министър Хинков: Нямаме нито лев задължения, болницата е на печалба-Shefat-na--Pirogov--d-r-Valentin-Dimitrov--Postradaloto-rumanche-ot-Bansko-e-s-frakturi-na-preshlen--tri-rebra-i-kolyanoto_1677221753.jpg

Във връзка с негативната кампания която се води срещу болница „Пирогов“ и лично ...

28 ноем. 2023 | 19:17

Лечебното заведение е в лошо финансово състояние, посочи проф. Хинков

Здравният министър: Констатирани са финансови нарушения в „Пирогов", очаквам прокурорски проверки

Здравният министър: Констатирани са финансови нарушения в „Пирогов"-Prof--Hristo-Hinkov-Snimka--MZ_1693925166.jpg

Докладът е представен на премиера акад. Николай Денков и на проф. Костадин ...

28 ноем. 2023 | 12:32