Румяна Бъчварова Снимка: БГНЕС

Извънредно!

Кабинетът оттегля закона, който разбунтува полицаите. Те пак не спират протестите

4467 | 8 ноем. 2015 | 10:18

Започват преговори със синдикалните организации в МВР, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова


Управляващите оттеглят текстовете от Закона за държавния бюджет, които предизвикаха недоволството в МВР.

 

Това съобщиха на брифинг пред журналисти вътрешният министър Румяна Бъчварова и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова след свиканото тази сутрин извънредно заседание на Съвета за социално партньорство.

 

В понеделник започват разговори със синдикалните организации в МВР.

“Постигнахме като съгласие, че приемаме като достатъчно, даващи необходимата гаранция, изявленията на зам.-председателя на Народното събрание Димитър Главчев, председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова на министъра на вътрешните работи по отношение на отпадането на параграфи от 9 до 16 от проекта за Закона за държавния бюджет за 2016 година”. Това министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след среща със синдикатите на служителите на МВР.

 

Тя посочи, че след проведената среща със социалните партньори, която е извънредна, са достигнали до тази обща декларация. „Предложенията за законодателни промени касаещи социалния пакет на служителите в МВР ще се осъществяват след обсъждане със синдикалните организации в МВР, което ще започне следващата седмица“, каза тя. По думите й Менда Стоянова и Димитър Главчев са потвърдили, че същият подход ще бъде приложен и за останалите структури и ведомства в сектор „Сигурност“.

 

Тя призова служителите на МВР днес да не излита на протест с думите: „Дали го приемат и ако решат да излязат на протест да се държат като служителите на МВР, които защитават своите права”.


Бъчварова обясни, че на срещата със синдикалните организации не са обсъждали в детайли това, с което ще се започне като реформа в МВР. „Мисля, че отговаряме на очакванията на служителите на МВР да се съобразим с техните искания и интереси, детайлите ще бъдат уточнени от техните представители -синдикалните организации на МВР оттук нататък в разговорите“, уточни вътрешният министър.

 

Под думите й, протестът на служителите на МВР е организиран по законовия ред. „Участието в него не е проблем и се надявам нашите служители да проявят отговорност изразявайки своите основателни искания“, посочи Бъчварова. Бъчварова уточни, че ще се говори по всички важни теми със синдикалните организации. „Ще търсим по-дългата перспектива на реформата в МВР“, допълни тя.

 

На въпрос как гледа финансовият министър Владислав Горанов на тази отстъпки и как гледа той на тях, Бъчварова посочи: „Министър-председателят Бойко Борисов на заседанието на Министерски съвет направи изявление, което беше в този дух и ние уточняваме процедурата, по която те ще се случат“, коментира тя.

Във връзка с това дали има конкретна бройка на хората, които са подали молби за пенсиониране, вътрешният министър коментира: „Имаме около 1000 души, които преди да бъдат внесени тези промени са подали рапорти за напускане, след внасянето на им са около 500. Колегите казаха, че бройката е по-малка отколкото в предишните години са напускали МВР”.

 

Председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова потвърди, че в понеделник стартират преговори с представители на синдикалните организации на МВР.

„Това, което се разбрахме е да оттеглим текста от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет и да започнем разговори още в понеделник с представители на синдикалните организации и работна група, формирана от комисии в парламента”, обясни Стоянова.

„В Народното събрание в момента е внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за МВР и той би могъл да бъде подходящата законодателна форма, в която да се включат, след като се разберем със синдикатите, определени текстове, които да покажат начало на реформата в МВР”, допълни тя.

 

За 13 часа днес пред парламента е насрочен протест на служители на реда от цялата страна, които излязоха на улицата заради внесеното миналия петък предложение да отпаднат голяма част от социалните им придобивки. Планът на министъра на финансите Владислав Горанов предвиждаше намаляване на бонуса от 20 заплати при пенсиониране на 10, отпадане на добавката от 2% върху заплатата за всяка година стаж, както и намаляване на годишния отпуск от 30 на 20 дни.

 

Въпреки постигнатото споразумение протестът за днес остава, каза председателят на Синдикален алианс "Сигурност" в МВР Лукан Лазарски,. Той допълни , че макар обещанието да си е обещание, сега се чакат действия.

 

Протестиращите полицаи: Още е трудно да се говори за договорености

Лдерът на Синдикален алианс "Сигурност" Галентин Грозев заяви, че за договорености още е трудно да се говори. „Получихме декларация от Димитър Главчев и Менда Стоянова, че промените, които финансовият министър Владислав Горанов в последния момент тайничко внесе, ще бъдат оттеглени между първо и второ четене, тъй като няма предвидена законова процедура за оттегляне на тези параграфи преди това. Ние още се притесняваме, че служителите на МВР от години са в ситуация да им се обещава нещо, което после се променя, затова днес ще се проведе протестът. Ние го подкрепяме”, категоричен е Грозев.


От утре имаме обещанието, че ще започнем незабавна работа по вижданията на правителството и Народното събраниех за това какви реформи трябват в сектор „Сигурност”, ще обсъждаме какви предложения имат. За момента нашето становище е, че нищо от тези параграфи, които в момента са вкарани, не подкрепяме, така че ще видим какво ще се разберем на преговорите. Има колеги от всички структури и синдикати, обединени сме от общата опасност, която се стовари. Всички колеги от сектор „Сигурност” ни подкрепят, каза още Грозев пред БНР.

“Приехме декларацията , че тези параграфи от 9 до 16 ще бъдат отменени изцяло. В момента не е много ясно как ще бъдат представлявани на преговорите колегите от ДАНС и армията, които нямат право на синдикална дейност. По наше мнение трябва да имат такива представители. Трябва да стане ясно на гражданите и че колегите от МВР имат не само разум, но и чувство за отговорност и лично достойнство, увери Грозев.

 

Той допълни, че официално няма информация някой от колегите му да е бил заплашван или притискан. При това положение, при което имаме ангажимент от страна на част от депутатите в НС да оттеглят предложенията, ние ще отменим засега обявените протести за следващата седмица, но оставаме в протестна готовност. Не сме се поддали по никакъв начин, не сме се отдръпнали, даваме възможност на тези, които са дали обещание, да го спазят”, подчерта още Галентин Грозев.

 

Той обяви и че днес внасят жалба във Върховния административен съд срещу тези параграфи, които се отнасят за тях, за начина, по който са приети и във връзка с административно-правни нарушения. В случай, че отпаднат текстовете от закона, ние ще оттеглим и жалбата, отбеляза Грозев. Не искаме на никого оставката, искаме само това, което е като социален пакет да се запази, допълни още лидерът на Синдикален алианс "Сигурност".


От категорията

Летище София работи нормално след фалшив сигнал за бомба

Летище София работи нормално след фалшив сигнал за бомба Снимка: БНР-Letishte-Sofiya-raboti-normalno-sled-falshiv-signal-za-bomba-Snimka--BNR_1675932567.jpg

Към 9.30 ч. и на двата терминала се извършваха проверки от екипи на летището и ...

9 февр. 2023 | 10:49

След сигнал на ГЕРБ: Александър Николов обвиняем за газовите посредници

Александър Николов, бивш енергиен министър в кабинета "Петков"-Aleksandar-Nikolov--Gazat-ne-e-na-nay-dobrata-tsena_1671173055.jpg

През лятото ГЕРБ внесе сигнал до ДАНС за действията на министър Николов. Става ...

8 февр. 2023 | 11:11

Прокуратурата обвини Александър Николов за длъжностни престъпления. Той: Нямам вина

Прокуратурата обвини Александър Николов за длъжностни престъпления. Той: Няма вина-Prokuraturata-obvini-Aleksandar-Nikolov-za-dlazhnostni-prestapleniya--Toy--Nyama-vina_1675851939.jpg

Свежда се до това, че България не се съобрази с изнудванията от ...

8 февр. 2023 | 12:23

Гаджето на полицайката Симона Радева се оплете в съда, обърка се познава или не убиеца Семерджиев

Гаджето на полицайката Симона Радева даде противоречиви показания в съда по делото "Семерджиев"
Сн. БНТ-Gadzheto-na-politsaykata-Simona-Radeva-dade-protivorechivi-pokazaniya-v-sada-po-deloto--Semerdzhiev-Sn--BNT_1675871302.jpg

Според показанията на Якимов в следствието той е говорил със Симона след ...

8 февр. 2023 | 17:47

Най-важното

Преди извънредното заседание на Европейския съвет

Радев от Брюксел: Ще наложим вето, ако има санкции срещу ядрената енергетика на Русия
(Видео)

Румен Радев в Брюксел Снимка: БНТ-Rumen-Radev-v-Bryuksel-Snimka--BNT_1675933939.jpg

Време е една година след започването на тази кръвопролитната война, фокусът да ...

9 февр. 2023 | 11:07

Ердоган обеща спешно подпомагане в размер на 10 000 турски лири (около 530 долара) за всяко пострадало семейство

Над 15 000 са потвърдените жертви на земетресението в Турция и Сирия

Над 15 000 са потвърдените жертви на земетресението в Турция и Сирия-Snimka--DPS_1675783107.jpg

В раздираната от война Сирия жертвите са 2662.Хиляди хора в Сирия все още са в ...

9 февр. 2023 | 08:18

Няма информация за жената в Антакия, която се издирва

МВнР: Намерено е тялото на издирвания българин в Искендерун

Намерено е тялото на издирваната българка в Антакия-1604296416.jpg

В Турция е потвърдена смъртта на над 12 хиляди души, ранените са над 53 хиляди

9 февр. 2023 | 08:42

Представители на ДПС заминават за Адана, за да направят анализ на нуждите на българската общност там.

Ахмед Ахмедов: Около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали

Ахмед Ахмедов: Около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали-1634123432.jpg

В района на Адана живеят около 30 000 български изселници, които са заминали за ...

9 февр. 2023 | 09:35

Зад мерките за контрол на цените прозира обърканост и некомпетентност, смята той

Димитър Маргаритов: Служебният кабинет на Радев не се справя с ценовия шок

Димитър Маргаритов-Dimitar-Margaritov_1675930197.jpg

Бившият заместник-министър на икономиката припомни, че последният действащ ...

9 февр. 2023 | 10:08

Няма решение на МС за прекратяване на договора с "Газпром" и за неплащане по новите условия

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи-Borislav-Sarafov--Polovinata-ot-zadarzhanite-za-detska-pornografiya-sa-semeyni--s-detsa--Snimka-Novini-bg_1668768284.png

Отговорните длъжностни лица са наели британската правна кантора „White & Case“. ...

9 февр. 2023 | 00:20

Уотърс се противопостави на западните доставки на оръжия за Киев

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана-Rodzhar-Uotars-pred-OON--Invaziyata-na-Rusiya-v-Ukrayna-e-protivozakonna--no-provokirana_1675929289.jpg

Заместник-постоянният представител на САЩ при ООН Ричард Милс призна ...

9 февр. 2023 | 09:46

Социалистите съзнават, че партията има нужда от „огън“, но няма да направят промяна на конгреса

50-тият Конгрес. Ще има драма, но БСП ще се обедини около Нинова

Делегатите на 50-я конгрес на БСП веднъж дадоха доверие на Нинова - през януари 2022 г.-Delegatite-na-50-ya-kongres-na-BSP-vednazh-dadoha-doverie-na-Ninova---prez-yanuari-2022-g-_1675862570.jpg

Заседанието на най-висшия ръководен орган на червените ще се следи под лупа и ...

8 февр. 2023 | 17:51

Гражданите каталясаха от избори, дори и гневът не ги мотивира

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели-1583697474.png

За да има редовно правителство някои червени линии трябва да се изтънят до ...

8 февр. 2023 | 12:20