Румяна Бъчварова Снимка: БГНЕС

Извънредно!

Кабинетът оттегля закона, който разбунтува полицаите. Те пак не спират протестите

5986 | 8 ноем. 2015 | 10:18

Започват преговори със синдикалните организации в МВР, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова


Управляващите оттеглят текстовете от Закона за държавния бюджет, които предизвикаха недоволството в МВР.

 

Това съобщиха на брифинг пред журналисти вътрешният министър Румяна Бъчварова и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова след свиканото тази сутрин извънредно заседание на Съвета за социално партньорство.

 

В понеделник започват разговори със синдикалните организации в МВР.

“Постигнахме като съгласие, че приемаме като достатъчно, даващи необходимата гаранция, изявленията на зам.-председателя на Народното събрание Димитър Главчев, председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова на министъра на вътрешните работи по отношение на отпадането на параграфи от 9 до 16 от проекта за Закона за държавния бюджет за 2016 година”. Това министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след среща със синдикатите на служителите на МВР.

 

Тя посочи, че след проведената среща със социалните партньори, която е извънредна, са достигнали до тази обща декларация. „Предложенията за законодателни промени касаещи социалния пакет на служителите в МВР ще се осъществяват след обсъждане със синдикалните организации в МВР, което ще започне следващата седмица“, каза тя. По думите й Менда Стоянова и Димитър Главчев са потвърдили, че същият подход ще бъде приложен и за останалите структури и ведомства в сектор „Сигурност“.

 

Тя призова служителите на МВР днес да не излита на протест с думите: „Дали го приемат и ако решат да излязат на протест да се държат като служителите на МВР, които защитават своите права”.


Бъчварова обясни, че на срещата със синдикалните организации не са обсъждали в детайли това, с което ще се започне като реформа в МВР. „Мисля, че отговаряме на очакванията на служителите на МВР да се съобразим с техните искания и интереси, детайлите ще бъдат уточнени от техните представители -синдикалните организации на МВР оттук нататък в разговорите“, уточни вътрешният министър.

 

Под думите й, протестът на служителите на МВР е организиран по законовия ред. „Участието в него не е проблем и се надявам нашите служители да проявят отговорност изразявайки своите основателни искания“, посочи Бъчварова. Бъчварова уточни, че ще се говори по всички важни теми със синдикалните организации. „Ще търсим по-дългата перспектива на реформата в МВР“, допълни тя.

 

На въпрос как гледа финансовият министър Владислав Горанов на тази отстъпки и как гледа той на тях, Бъчварова посочи: „Министър-председателят Бойко Борисов на заседанието на Министерски съвет направи изявление, което беше в този дух и ние уточняваме процедурата, по която те ще се случат“, коментира тя.

Във връзка с това дали има конкретна бройка на хората, които са подали молби за пенсиониране, вътрешният министър коментира: „Имаме около 1000 души, които преди да бъдат внесени тези промени са подали рапорти за напускане, след внасянето на им са около 500. Колегите казаха, че бройката е по-малка отколкото в предишните години са напускали МВР”.

 

Председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова потвърди, че в понеделник стартират преговори с представители на синдикалните организации на МВР.

„Това, което се разбрахме е да оттеглим текста от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет и да започнем разговори още в понеделник с представители на синдикалните организации и работна група, формирана от комисии в парламента”, обясни Стоянова.

„В Народното събрание в момента е внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за МВР и той би могъл да бъде подходящата законодателна форма, в която да се включат, след като се разберем със синдикатите, определени текстове, които да покажат начало на реформата в МВР”, допълни тя.

 

За 13 часа днес пред парламента е насрочен протест на служители на реда от цялата страна, които излязоха на улицата заради внесеното миналия петък предложение да отпаднат голяма част от социалните им придобивки. Планът на министъра на финансите Владислав Горанов предвиждаше намаляване на бонуса от 20 заплати при пенсиониране на 10, отпадане на добавката от 2% върху заплатата за всяка година стаж, както и намаляване на годишния отпуск от 30 на 20 дни.

 

Въпреки постигнатото споразумение протестът за днес остава, каза председателят на Синдикален алианс "Сигурност" в МВР Лукан Лазарски,. Той допълни , че макар обещанието да си е обещание, сега се чакат действия.

 

Протестиращите полицаи: Още е трудно да се говори за договорености

Лдерът на Синдикален алианс "Сигурност" Галентин Грозев заяви, че за договорености още е трудно да се говори. „Получихме декларация от Димитър Главчев и Менда Стоянова, че промените, които финансовият министър Владислав Горанов в последния момент тайничко внесе, ще бъдат оттеглени между първо и второ четене, тъй като няма предвидена законова процедура за оттегляне на тези параграфи преди това. Ние още се притесняваме, че служителите на МВР от години са в ситуация да им се обещава нещо, което после се променя, затова днес ще се проведе протестът. Ние го подкрепяме”, категоричен е Грозев.


От утре имаме обещанието, че ще започнем незабавна работа по вижданията на правителството и Народното събраниех за това какви реформи трябват в сектор „Сигурност”, ще обсъждаме какви предложения имат. За момента нашето становище е, че нищо от тези параграфи, които в момента са вкарани, не подкрепяме, така че ще видим какво ще се разберем на преговорите. Има колеги от всички структури и синдикати, обединени сме от общата опасност, която се стовари. Всички колеги от сектор „Сигурност” ни подкрепят, каза още Грозев пред БНР.

“Приехме декларацията , че тези параграфи от 9 до 16 ще бъдат отменени изцяло. В момента не е много ясно как ще бъдат представлявани на преговорите колегите от ДАНС и армията, които нямат право на синдикална дейност. По наше мнение трябва да имат такива представители. Трябва да стане ясно на гражданите и че колегите от МВР имат не само разум, но и чувство за отговорност и лично достойнство, увери Грозев.

 

Той допълни, че официално няма информация някой от колегите му да е бил заплашван или притискан. При това положение, при което имаме ангажимент от страна на част от депутатите в НС да оттеглят предложенията, ние ще отменим засега обявените протести за следващата седмица, но оставаме в протестна готовност. Не сме се поддали по никакъв начин, не сме се отдръпнали, даваме възможност на тези, които са дали обещание, да го спазят”, подчерта още Галентин Грозев.

 

Той обяви и че днес внасят жалба във Върховния административен съд срещу тези параграфи, които се отнасят за тях, за начина, по който са приети и във връзка с административно-правни нарушения. В случай, че отпаднат текстовете от закона, ние ще оттеглим и жалбата, отбеляза Грозев. Не искаме на никого оставката, искаме само това, което е като социален пакет да се запази, допълни още лидерът на Синдикален алианс "Сигурност".


От категорията

Отложиха делото на княгиня Калина Сакскобургготска за март

Отложиха делото на княгиня Калина Сакскобургготска за март-Predyavyavat-obvinenie-kam-Kalina-Sakskoburggotska-za-shofirane-s-nad-1-2-promila-alkohol-v-kravta_1692720477.jpg

Княгиня Калина катастрофира в Боровец на 19 август миналата година. При ...

20 февр. 2024 | 14:49

Вътрешният министър: Не е имало теч на данни от ГДБОП по казуса с Нотариуса

Вътрешният министър: Не е имало теч на данни от ГДБОП по казуса с Нотариуса-Kalin-Stoyanov--Veche-raboti-sistemata-za-elektronno-vrachvane-na-aktove-i-fishove-za-narusheniya-na-patya--Snimka-BTA_1699364681.jpg

Софийският градски съд е отказал на прокуратурата достъп до трафичните данни на ...

19 февр. 2024 | 15:35

Убийство след бой в бургаския затвор

Убийство след бой в бургаския затвор-Uzhas--Balgarski-zatvornik-udushi-s-goli-ratse-italianskiya-si-sakiliynik-v-zatvora-na-Viterbo_1703191339.jpg

Министърът на правосъдието Атанас Славов е разпоредил проверка на инцидента. По ...

22 февр. 2024 | 13:40

ДНК мистерия по делото на Семерджиев

ДНК мистерия по делото на Семерджиев-Deloto-sreshtu-Georgi-Semerdzhiev-e-na-finalnata-prava_1682053897.jpg

По време на заседанието беше разпитана една от двете жени, за които се твърди, ...

22 февр. 2024 | 12:48

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53