Днешният ни гост е 24-годишният Тони Брашненков, който се занимава с кулинария от 4 години. Преди това е работил какво ли не, чак до момента, в който пристига от Самоков в София, за да следва. Започва да си търси и работа и в този преломен момент съдбата му прави подарък - попада в артистичен и отлично подготвен екип, воден от авторитетния и грижовен към младите шеф готвач Ивайло Петков. Тони започва като помощник в кухнята и интересът му към готвенето лека-полека се разпалва. И преди това е обичал да готви вкъщи, но в професионалната кухня научава много. В момента отговаря за хляба, пицата и десертите в ресторант Lazy. Освен това осигурява повечето от продуктите, с които се работи там, а това е доста отговорна задача - за да се поддържа високото ниво и качество на предлаганата храна, изборът на продукти е от огромно значение.
Тони е голям фен на италианската кухня и много обича да приготвя паста и пица, това са и любимите му храни. Все пак се стреми да ги ограничава, тъй като спортува доста. Изпитва потребност от здравословно хранене и спорт и смята, че всеки, който държи на формата си, трябва да се стреми към това. А то не е лесно, понеже всекидневно ни изкушават много вредни храни, пълни с какви ли не съмнителни съставки. „Много хора твърдят, че здравословната храна не е вкусна, казва младият кулинар - но това не е така, и се надявам да го докажа с предложените тук рецепти.“
Печена ябълка
Необходими продукти
1 голяма ябълка
20 г орехи
20 г сушени смокини
1 с. л. мед
1 щипка канела
Начин на приготвяне
1. Издълбаваме ябълката в средата, за да поставим плънката.
2. Натрошаваме орехите, нарязваме смокините на ситно и омесваме всички проду-
кти заедно с меда и канелата.
3. Пълним ябълката с готовата смес и я поставяме в тавичка с малко вода на дъното. Запечатваме тавичката с алуминиево фолио и печем на 200 градуса, докато ябълката омекне (около 20 минути), след което махаме фолиото и допичаме, докато хване златист цвят.