Петко Добрев: България се намира в политическа криза, която се роди благодарение на mрезидента Радев

Флиртуването на Радев с нови политически лица бе единствено и само за сметка на БСП

Петко Добрев: България се намира в политическа криза, която се роди благодарение на mрезидента Радев

16818 | 12 юни 2022 | 10:33

Радев е основния архитект на политическото пространство, което може да бъде определено като анти- Борисов.


България е в политическа криза. За хората, които могат да анализират действия и замисли, тя бе очаквана.

 

Днес всички са съсредоточили погледи върху взаимните нападки между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ". Разбира се, че те имат своята вина.

 

Но основната вина е в президента Радев. Той е до голяма степен автор на политическия управленски пейзаж днес. Радев е основния архитект на политическото пространство, което може да бъде определено като анти- Борисов. Логично бе основната политическа сила за това пространство да бъде БСП.

 

И това е така, защото през годините на управление на ГЕРБ, опозиция бе БСП и то само през времето, когато начело бе Корнелия Нинова. Но по време на протестите през 2020 г. и след това с активната намеса на президента политическият пейзаж се промени.

 

Флиртуването на Радев с нови политически лица бе единствено и само за сметка на БСП. Така единствената парламентарна опозиция на Борисов –БСП, бе практически смазана. На гърба на БСП започнаха да се упражняват всички нови и стари лица, които имаха желанието да яхнат протестната вълна.

 

Едновременно с това обкръжението на Радев предприе мащабна офанзива срещу Корнелия Нинова и БСП. Така Радев, неговото обкръжение и мераклиите да яхнат протестната вълна, обезсилиха политическата структура, която можеше да бъде най-сериозната алтернатива на Борисов. Те безспорно поставиха социалистите в изключително трудна позиция по време на изборите през 2021 г.

 

А истината е, че при по-добър изборен резултат на БСП на изборите през миналата година, особено последните, днес нямаше да има подобна политическа криза в България.

 

Ето защо мисля, че кризата може да бъде преодоляна единствено и само чрез адекватни действия на президента Радев.

Как може да го стори?

Ако Радев заяви ясно, че при парламентарна процедура за ново правителство с друг мандатоносител, евентуалният трети мандат няма да бъде възложен на "Има такъв народ" кризата ще приключи скоростно. Дали Радев ще го направи? По всяка вероятност – не. Неговото обкръжение отново иска да управлява чрез служебен или служебни кабинети.


Важен е въпросът за това, кои партии имат необходимост от предсрочни избори сега? От парламентарните няма такива желаещи. Защо мисля така? На пръв поглед има три партии, които желаят предсрочни избори –ГЕРБ, ДПС и Възраждане. Но това е само на пръв поглед. От ГЕРБ и ДПС са наясно, че дори и да има нови избори, те отново няма да бъдат участници в изпълнителната власт. А това просто ще ги направи ненужни за техните симпатизанти, които искат реализация във властта.

 

Последващи избори, които ще изолират отново ГЕРБ и ДПС от централната изпълнителна власт, ще доведат до катастрофални последици за тях на местните избори. Към това трябва да се добави и вероятните уволнения на членове на ГЕРБ от държавните структури, което още повече ще ги отслаби. А ДПС има сериозен проблем с младите хора от смесените райони. За тях ДПС не е това, което беше за техните дядовци и бащи.

 

Някои очакват по-добър резултат за "Възраждане" при предсрочни избори. Но това е само едно предположение. Към днешна дата може да се каже, че има политически субект, който има вероятност да бъде предпочетен от симпатизанти на "Възраждане" и тези на Слави Трифонов – това е политическият проект на Стефан Янев.

 

При правилно позиционирана кампания бившият съратник на Радев може да привлече и част от тези, които са гласували за "Продължаваме промяната". Влизането на Янев в Народното събрание с по-голям или по-малък резултат означава само едно – новата управленска коалиция ще бъде сегашната, като "Има такъв народ" ще бъде заменен от проекта на Янев.

 

Логично е при тази ситуация ГЕРБ и ДПС да търсят ново правителство, което да бъде реализирано чрез формула – експертно и за национално спасение. Тази формула ДПС лансира отдавна, тъй като тя към момента е единственият вариант за тяхно участие в централната изпълнителна власт. Практически този вариант за правителство може да бъде хипотетично реализиран с мандата на "Има такъв народ", ако съответно Радев им даде тази възможност.

 

Ето защо ако президентът ясно заяви на днешна дата, че при евентуална парламентарна въртележка на мандати за съставяне на ново правителство, такъв няма да бъде предоставен на "Има такъв народ", политическата криза ще приключи, защото никой от парламентарно представените партии няма интерес от предсрочни избори.


И така логично се връщам отново към съветниците на президента, които знаят вече как да управляват чрез служебни правителства. За тях е нормално да желаят предсрочни избори и служебно правителство.

Но за президента служебното правителство неможе да бъде самоцел.


От категорията

Кой ще направи компромис след 2 октомври? И защо?

-1593267964.jpg

Служебното правителство може да повлияе върху развитието на политическата криза ...

13 авг. 2022 | 08:35

Боян Чуков: Американците държат света в мъртва хватка. Засега

Боян Чуков-1647952113.jpg

Когато САЩ загубят чувствително своите предишни позиции в света, то тогава ще ...

14 авг. 2022 | 11:21

Проф. Светлана Шаренкова: Просто Киро, или лицемерие, облечено във власт

Проф. Светлана Шаренкова-1517831377.jpg

Храните, горивата, токът, парното, водата растат от ден на ден, на прага сме на ...

14 авг. 2022 | 18:46

Димитър Недков: О, задрямалий някогашен "Аспарухов електорат"…

Димитър Недков-1637040086.jpg

И не на последно място - кой български действащ парламент одобри ...

14 авг. 2022 | 17:46