Петко Добрев: За българската позиция спрямо Македония - от вето до "гаранция -Франция"

След Ньойския мирен договор настъпили най-страшните дни и години за българите в Македония.

Петко Добрев: За българската позиция спрямо Македония - от вето до "гаранция -Франция"

13032 | 20 юни 2022 | 16:49

През 19 век Великите сили от Европа продължили процеса за дебългаризация на Македония, оставяйки я в пределите на Османската държава. Този процес продължил и през 20-ти век.


Темата Македония винаги е била болезнена за България.

И това е така не толкова заради нас българите, а заради лицемерието на Великите сили от Европа и лукавата Вселенска Патриаршия.


Откъсването на Македония от българите започва с ликвидирането на Охридската Архиепископия от Високата порта по настояване на Вселенската Патриаршия през 1767г. Огнището на българщината в Македонияq за учудване на мнозина е била именно Охридската Архиепископия. Тя е била наследник на Юстиниана Прима и същевременно истинската българска народна църква.

 

През 7 век Константинополската Патриаршия успяла чрез редица ходове да ликвидира Юстиниана Прима или позната още като Българската Архиепископия.

Това е била причината през 703 г българският владетел Тривелий да покръсти край Брегалница българите и да създаде Охридската Архиепископия. Това е била истинската народна българска църква, чийто последователи останали известни като богомили.


Охридската Архиепископия е църквата, която практически е кръстила и Киевска Рус. Константинополската Патриаршия никога не се примирила с тази българска църква и нейното влияние. Тя успяла да наложи в България и гръцкия обряд след поражението на цар Борис. Цар Борис неправилно е обявяван за български покръстител. Той просто приел и наложил гръцкия обряд в България. Така до 1767 г. в българските земи съществували двата обряда – българския и гръцкия. Българският бил този, който подържала Охридската Архиепископия.

В средата на 17 век обаче в Русия Патриарх Никон наложил гръцкия обряд и започнал гонение срещу християните, които почитали стария български обряд, който приели при кръщението от духовници на Охридската Архиепископия.

 

 

Така на бял свят се появил факторът гръцко - русийска църква. Този фактор именно позволил на Константинополската Патриаршия да ликвидира Охридската Архиепископия през 1767 г.


Така в Македония започнал процесът за дебългаризация.
През 19 век Великите сили от Европа продължили процеса за дебългаризация на Македония, оставяйки я в пределите на Османската държава. Този процес продължил и през 20-ти век.

Тези, същите Велики сили, предали Македония на Сърбия и Гърция с договора в Ньой.
Именно след Ньойския мирен договор настъпили най-страшните дни и години за българите в Македония.

По стечение на обстоятелствата след края на Първата световна война съдбата на българите зависела най-вече от Франция. Франция е била Великата сила, която разположила своя армия и администрация в България след Солунското примирие през 1918 г.

Услужливо Франция толерирала румънската инвазия в Добруджа и така по време на преговорите в Ньой българската делегация била поставена пред свършен факт - Добруджа вече административно се управлявала от румънска администрация вместо от тази на Антантата, която, пак подчертавам, се представлявала в България от Франция. Оттогава е и поговорката „Гаранция – Франция“.

И като допълнение за съдбата на Македония, начертана в Ньой. Едва ли е случайно, че преговорите се провеждали в замък, който бил владение на графовете Ньой, чийто далечен прародител е загинал през 1205г край Одрин.
Дълбоката държава във Франция никога не е забравяла, че Калоян разбил и пленил Балдуин, а година по-късно българите ликвидирали неговият брат.

 

С други думи дълбоката държава на Франция никога не забравя, че българите сме попречили на Франция в началото на 13 век да владее цяла Европа. За това тази дълбока държава винаги ощетява България.

И ако ние имахме дипломати и държавници, а не послушковци, които непознават както нашата, така и европейската история, то трябваше да кажем ясно и категорично на смятаните за Велики сили – извинявайте Вие създадохте условия за дебългаризацията на Македония.

Поради тази причина днес е по-логично да си замълчите, защото за Вашите гаранции българите си имаме нарицателен израз „гаранция - Франция. За съжаление не се виждат такива българи – дипломати и държавници.

 

И тъй като няма истински достолепни политически лидери и държавници, темата Македония се превърна в параван за користни цели.

 

Едни използват Македония, за да прикрият копнежите си за милиарди от обществени поръчки. Други прикриват егото си и желанието за служебно правителство. Трети тръгнаха на екскурзия в Брюксел, за да обяснят на 10 евродепутата македонските потайности.


И все пак каква позиция да има България по темата Македония?

По мое скромно мнение управляващите трябва да предприемат следните действия:


- Прекратяване на преговорите с Македония.


- В Брюксел да бъде представен по подходящ начин проблемът с обезбългаряването на Македония през последните 250 години, което е дело на Великите сили на Европа и Вселенската Патриаршия.


- Едновременно с това представяне да се потърси мнението по този въпрос от съвременните лидери на тези Велики сили, които създадоха предпоставките за обезбългаряването на Македония през последните 250 години. 


Ако държавата ни предприеме посочените действия, вероятността Европа да ни разбере е много по-голяма. И когато Европа ни разбере, тогава да продължим преговорите с Македония.


От категорията

Кирил и Асен омаскариха образа на България пред света

Кирил и Асен омаскариха образа на България пред света-Kiril-i-Asen-omaskariha-obraza-na-Balgariya-pred-sveta_1685301532.jpg

Външните фактори оценяват, че Борисов си изпълни обещанието да прокара закона ...

28 май 2023 | 22:15

Проф.Димитър Иванов: Правителството не може да бъде трупа от въртящи се акробати

Проф.Димитър Иванов: Правителството не може да бъде трупа от въртящи се акробати-Prof-Dimitar-Ivanov--Pravitelstvoto-ne-mozhe-da-bade-trupa-ot-vartyashti-se-akrobati_1685300321.jpg

Балонът на дълга продължава да се надув, тласкан от нарастващият бюджетен ...

28 май 2023 | 21:58

Боян Чуков: Турците избираха - суверенен играч или васал на САЩ

Боян Чуков: Турците избираха - суверенен играч или васал на САЩ-Boyan-Chukov-Snimka--BNR_1672314584.jpg

Страната се вижда като таран, който ще работи в Средна Азия и в Африка, смята ...

29 май 2023 | 15:48

Г-7 е в ступор от динамичния напредък на отношенията Китай-Русия-Иран-Индия

Динамичните отношения между Иран, Китай и Русия не се харесват на Запада-Dinamichnite-otnosheniya-mezhdu-Iran--Kitay-i-Rusiya-ne-se-haresvat-na-Zapada_1685353727.jpg

Новият път на коприната в създаващия се многополярен свят е очертан от ...

29 май 2023 | 12:43

Най-важното

Мандатът е опорочен заради изтеклите записи, подчерта държавният глава (ВИДЕО)

Безпрецедентно! Радев връчи на Денков втория мандат и го призова: Не го оползотворявайте! Опорочен е
(Видео)

Радев връчва мандат--_1685368939.jpg

Срещата в президентския кабинет продължи едва няколко минути. След връчването ...

29 май 2023 | 16:51

Ако имат малко останало достойнство

Делян Добрев: ПП нямат морал за мандат! Да напуснат политиката завинаги!

Делян Добрев: ПП нямат морал за мандат! Да напуснат политиката завинаги!-Delyan-Dobrev-e-tazgodishniyat-nositel-na-golyamata-nagrada--Ikonomika-na-svetlo--na-AIKB_1678735849.jpg

Първа реакция от средите на ГЕРБ

29 май 2023 | 19:08

ПП не заслужават този мандат, трябва да се върви към третия или към нови избори написа лидерът на ИТН

Слави Трифонов: Кирил Петков и Асен Василев трябва да бъдат арестувани за държавна измяна

Слави Трифонов: Най-унизителното даване на мандат, Денков да го връща
-1658757760.jpg

Аз тези хора ги познавам. Направих всичко възможно те да не управляват. Тогава ...

29 май 2023 | 17:58

5-6 национални задачи, срок за изпълнение, непартиен премиер и министри експерти, е формулата й за третия мандат

Нинова: Вторият мандат е пропилян. Радев не може да бъде съдник, той създаде ПП

Нинова: Вторият мандат е пропилян. Раден не може да бъде съдник, той създаде ПП-Ninova--Vtoriyat-mandat-e-propilyan--Raden-ne-mozhe-da-bade-sadnik--toy-sazdade-PP_1685373917.jpg

Вие създадохте проблемите в държавата и няма как да сте част от тяхното ...

29 май 2023 | 18:20

Изборът (за)сега е в ръцете на парламента, написа съпредседателят на ПП

Асен Василев: Залогът е диктатура или парламентарна република

Асен Василев: Залогът е диктатура или парламентарна република-Asen-Vasilev--Zalogat-e-diktatura-ili-parlamentarna-republika_1685375635.jpg

Радев призова Денков да преосмисли изцяло целесъобразността от ...

29 май 2023 | 18:52

Само за три месеца повече от 360 000 души бяха принудени да изоставят домовете си, припомня той

Карадайъ: Навършват се 34 години от депортацията, цинично наречена "голямата екскурзия"

Карадайъ: Навършват се 34 години от депортацията, цинично наречена "голямата екскурзия"-Karadaya--Navarshvat-se-34-godini-ot-deportatsiyata--tsinichno-narechena--golyamata-ekskurziya-_1685368308.jpg

Наред с откраднатите им имена, език, религия, минало и настояще, тоталитарната ...

29 май 2023 | 16:46

Кирил Петков разяснява как получава инструкции отвън за собствената ни държава

Прокуратурата подхваща Кирил Петков и Асен Василев за престъпление против републиката

Прокуратурата подхваща Петков и Василев за престъпление против републиката -Prokuraturata-podhvashta-Petkov-i-Vasilev-za-prestaplenie-protiv-republikata-_1685374028.jpg

От записите разбираме още, че службите в страната и техните ръководства се ...

29 май 2023 | 18:23

Почти сигурно е, че бъде пропилян шансът и с втория мандат да се състави правителство

Няма вразумяване - няма правителство! Кирил и Асен не отстъпват от болшевишкия си инат

Няма вразумаване - няма правителство! Кирил и Асен не отстъпват от болшевишкия си инат-Nyama-vrazumavane---nyama-pravitelstvo--Kiril-i-Asen-ne-otstapvat-ot-bolshevishkiya-si-inat_1685360338.jpg

В екипа на Борисов до последно чакат сигнали от ПП, че е възможно сближаване на ...

29 май 2023 | 14:38

"Продължаваме промяната" вече са тотатални дискредитирани пред партньорите ни

Кирил и Асен омаскариха образа на България пред света

Кирил и Асен омаскариха образа на България пред света-Kiril-i-Asen-omaskariha-obraza-na-Balgariya-pred-sveta_1685301532.jpg

Външните фактори оценяват, че Борисов си изпълни обещанието да прокара закона ...

28 май 2023 | 22:15