Днешната ни гостенка е любознателната и енергична Мариана Гаргова. Тя се справя превъзходно с бизнес делата си като директор на търговска фирма, но намира време и за любимите си занимания - да чете, да бродира и най-вече да се занимава с кулинария.
Мариана е живяла много години в Русия, била е в повечето европейски държави и техните култури са оказали голямо влияние върху нейните пристрастия и вкус. Участва дейно в няколко български и чуждестранни кулинарни сайта, освен това е модератор в gotvetesmen.com.
От най-ранна възраст младата жена е помагала на баба си в кухнята. От нея е научила повечето рецепти, които знае и прилага и досега, а една от първите е била баница с точени кори. Мариана обича да експериментира и да готви за близки и приятели. Сама отглежда подправките, които използва в кухнята си, има много авторски рецепти, предимно за десерти. Сладките неща са й слабост, а особено се гордее с рецептите си за шоколадови бонбони с пълнеж. Мечтата й е да отвори собствена сладкарничка, в която лично да приготвя сладкишите, и се надява не след дълго това да се случи.
Пиле по китайски
Необходими продукти
600 г пилешко бонфиле
2 с.л. светъл соев сос
2 ч.л. нишесте
2 ч.л. захар
100 г моркови
1 стрък праз лук
6 с.л. растително масло
2 с.л. бяло вино
1 чаша пилешки бульон
Начин на приготвяне
1. Пилешкото филе се нарязва на тънки лентички и се маринова за 30 минути в соев сос със захар и нишесте.
2. Лукът, нарязан на филийки, и морковите, нарязани на пръчици, се запържват в растителното масло за 1 минута и се изваждат в загрята чиния.
3. В същата мазнина се запържва месото и се добавя виното. Смесва се бульонът с нишестето, излива се в тигана, добавят се зеленчуците и се вари до сгъстяване (около 5 минути).