Като главен готвач на гръцкия ресторант „Елеа“ Нели Саволиду ревниво пази рецептите на гозбите си, но специално за „Преса“ разкри тайните на няколко от тях. За нея ключовата дума е „прясно“. И то не само за плодовете и зеленчуците. Това важи и за рибата, която пристига директно от Гърция, за да постигне характерния за комшийската кухня вкус. В четвъртък, петък и събота оркестър на живо весели гостите, дошли да похапнат с изглед към планината Витоша и Южния парк. В заведението чести гости са певиците Преслава, Анелия, Бони и Галена. Отбиват се за семеен обяд или вечеря Николета и Валери Божинови и Яна и Петко Димитрови. Гала се глези там с приятелки. Мая Манолова също е опитвала от гръцките специалитети. Два от тях Нели Саволиду предлага и на читателите на в. „Преса“.
Пилешко филе с моцарела
Необходими продукти
400 г пилешко филе
100-150 г моцарела за готвене
рукола
1 домат
червени чушки
лимонов сок
босилек
подправки
Начин на приготвяне
Преди всичко нека уточним - моцарелата за готвене е доста различна от тази, която се използва за салати. В България се продава в големите супермаркети. За онези, които не обичат люто, лютият червен пипер спокойно може да бъде заменен с обикновен или с подправка на вкус.
1. Пилешките филета се посоляват, поръсват се с лют червен пипер и се намазват леко със зехтин. Фурната се загрява на 180°С.
2. Филетата се разрязват на две и се слагат в тава с хартия за печене на дъното, пекат се около 30-40 минути.
3. През това време доматът се нарязва на малки кубчета.
4. Към него се добавят 1-2 ч. л. зехтин, сол, щипка черен пипер и малко босилек (ако използвате пресен босилек, се нарязва на малки парченца). Разбърква се и се добавя и малко лимонов сок.
5. Когато филетата са леко запечени, се изваждат от фурната, в тях се напъхва моцарелата с нарязаните чушки и се запичат до златисто.
6. Гарнира се с рукола и чери домати.