Редовната поддръжка е важна за малката градина.

Предизвикателството стръмен терен

55987 | 5 юли 2015 | 13:00

Избор на цветове и растения

Редовната поддръжка е важна за малката градина.-1436366746.jpg-1436366993.jpgТерасирането разширява градината във вертикал и създава живописен пейзаж.-1436366962.jpgДекингът е подходяща настилка за зоната за отдих.-1436366943.jpgВ най-малката градина може да се направи мини водна площ и скалет кът-1436366911.jpgПри избора на растения може да се заложи на богатството на цветове, текстури и височини-1436366842.jpg

Автор:


Автор: Страниците подготви сп. „Наш дом“

 

Най-приятните места за почивка често са в подножието на планини, склонове или стръмни речни и морски брегове. Стръмният терен не трябва да се въприема като недостатък, а обратното - като възможност да създадем наистина оригинално място.


Първата и най-важна стъпка, която се предприема, е с цел да се предотврати свличане на земна маса. Денивелацията се използва така, че да се оформят стъпаловидни тераси, които може да се превърнат в разнообразни кътчета с различни насаждения - декоративни или стопански. Чрез терасирането можем да използваме пълноценно цялото дворно пространство и да го разширим във вертикал.


Терасите се оформят чрез изграждането на подпорни стени предимно от камък или бетон. Когато наклонът е по-лек и терасите са по-ниски, подпорни стени не са необходими. Материалите, които се използват, трябва да са съобразени с избраната настилка за пътеките в двора, а също така и със самата къща и оградата.
Стените от естествен камък се отличават със здравина и естетика. По-евтин вариант е зидането с обикновени тухли или с монолитни конструкции от бетон, за чието отливане задължително е необходим кофраж. Дървото е друг вариант за оформяне на подпорна стена, но трябва да бъде защитено с хидроизолационен материал от допир с почвата, в противен случай е застрашено от изгниване.


Проектирането


изисква съветите на специалист, защото при изграждането на подпорните стени се прави дрениране. „Добре е в тях да се оставят барбакани - това са тръбич­ки, които преминават напречно през стената и отвеждат част от водата навън“, съветва ландшафтният архитект Вирджиния Костова.


Може да направим дренаж и сами с легло от чакъл в основата на всяка стена, но в някои райони високите подпочвени води и глинестите почви може да предизвикат проблеми.


Оразмеряването на терасите (определяне ширината, височината, наклона) се извършва със специални изчисления в зависимост от характера на терена и целта, за която ще се използва - за овощни насаждения, лозя, за цветен кът или затревяване.


В зависимост от състоянието на мястото се оформят различни видове тераси - наорни, гребеновидни, стъпаловидни, траншейни и др. Наорните тераси са най-лесноизпълними. Прилагат се при парцел с наклон до 8-10°, когато почвата не е силно ерозирана, за отглеждане на полски култури. Склонът се разделя по посока на хоризонталите на ивици с изкуствени слогове, които се оформят с плуг риголвач. По-нататък се оформят, като се оре винаги в една посока и почвата се отхвърля към долната страна.


Гребеновидните се наричат още валове тераси. Те представляват малки земни насипи (гребени, валове), разположени напречно на наклона. Височината им е 30-40 см, а ширината при основата - 2,5-3 м.


Те се прилагат, когато теренът има малък наклон, до 7°, при отглеждане на полски култури.


Стъпаловидните се използват широко в практиката, когато парцелът има наклон, по-голям от 7-8°. Те се състоят от откос (бряг) и плато, като откосите може да са земни или зидани.


Терасирането е скъпо мероприятие. За да се използват площите по-продължително, е необходимо да се поддържат в добро състояние. За да се запазят от разрушителното действие на водата, земните откоси се затревяват или се засаждат с храстовидна растителност, а стените се ремонтират периодично.
„При поддръжката на затревените тераси трябва да се има предвид носенето на косачката от едно ниво на друго и да се предвидят помощни рампи, по които тя да се движи между нивата. Наклон над 25-30% става труден за такава обработка и трябва да се помисли за косене с накрайници или тример“, отбелязва арх. Костова.


В така направената градина
може да се засади цялата гама


налични в разсадниците растения. Подходящи и красиви са падащите растения, които може да се поставят над стената, за да падат надолу като водопад от зеленина. Добър избор е например лоницера ауреоритукалата, която има жълтеникава нишки по листата и цветовете й ухаят приятно, подходяща е за слънце и за частично засенчване. Пъстрата винка има жълто-зелени листа и цъфти с нежни сини цветчета. Става доста дълга и може да е украса над високи стени. Подходяща е за лека и средна сянка. От увивните, катерливите и пълзящите растения добър избор за слънце са клематис, текома, партеноцисус, които могат красиво да покрият високи стени. Сенколюбиви са вистарията и бръшлянът.


За прикрепянето на растенията към стената се използват опори от опъната поцинкована тел, тънки тръбички, въжета, дървени летви, поставени вертикално или оформени като решетка в мрежа.

 

Избор на цветове и растения

 

Цветовете в градината може да са ограничени или напротив - да се заложи на пъстрота. Добър вариант е да се избере определена палитра, която да се използва като основна тема в композицията. По-студените тонове ще придадат обем на градината, а топлите създават усещане за уют.


Композиции, изградени на принципа на контраста между тъмни и светли растения, създават впечатляваща картина. При подбор на цвят имайте предвид не само цъфтежа, но и листата, плодовете и кората на растенията. В повечето случаи доминира зелената багра, като нейните оттенъци може да създадат хармонични преливания.


Голямото изпитание пред градинаря е, че за малката градина трябва да се ограничи до по-малко на брой растения, а това понякога е трудно при толкова голям набор от любими цветя и храсти.


Както при оформянето на по-големите градини, и тук видовете трябва да са подбрани спрямо климатичните условия и продължителността на цъфтежа. Растителността трябва да бъде най-малко двусезонна, а находчиво селектираните растения може да осигурят цъфтеж в градината от ранна пролет до първите студове. „Ако искаме градината да е ефектна през всички сезони, можем да акцентираме на вечнозелените растения. Ако искаме по-цветна градина, тогава акцентът е върху цъфтящите храсти, многогодишните и сезонните цветя. Съчетаването на вечнозелени и листопадни видове удължава сезона на въздействие на растенията“, съветва арх. Костова.


Избягвайте засаждането на растения, които стават много големи и може да нарушат баланса и пропорцията на композицията.


Ако нямате достатъчно място за засаждане в почва, използвайте съдове, в които може да се отглеждат почти всички растения: декоративни треви, цветя, вечнозелени и цъфтящи храсти и дори малки дървета. Дърветата в съдове са също така и скулптурни акценти и може да се използват като подвижна защита срещу вятър и слънце.
Съдовете с растителност може не само да бъдат акцент в дизайна на градината, но и да ги използвате в интериора през зимния сезон.
Ако площта е малка, засадете само едно дребно дърво, което ще осигури сянка и ще се превърне в акцент. За съвсем ограничените пространства е по-добре да заложите на голям храст.

 

Настилката и оградата

 

Подборът на настилка е другият ключов въпрос, който трябва да бъде решен. Най-подходящи са с гладка повърхност и семпли линии, в цветове, които носят спокойствие. Добри примери за съвременна визия са пясъчникът, гранитът, травертинът, мраморът, мозайката и керамиката.


Пясъчникът се използва за градини с неутрален цвят в меката гама. Той може да се комбинира с други естествени материали като декинг или морски камъчета. Гранитът е подходящ за смесване с пъстри цветове. Варовикът е особено добър избор за малки зони. Керамичните покрития са в богата цветова гама и позволяват фигурални композиции, които може да са декоративен елемент на градината. Добре се съчетават с вечнозелени декоративни храсти и жив плет. Най-добър вариант за ограда е вечнозелена растителност или цветен бордюр.

 

Зона за отдих

 

Малката градина често е продължение на дома, като в новите архитектурни проекти границата „вън - вътре“ почти изчезва и къщата са отваря с големи витрини. Особено модерна тенденция е превръщането на градината в стая на открито, където се поместват мека мебел и аксесоари, характерни за хола. Тук е мястото на декоративните акценти - фенери, възглавнички, рогозки, свещи, които придават уют и романтика. Картината се допълва от малки масички и подноси, хамаци, декоративен текстил.

 

Акценти

 

ултат, е необходимо да включите в композицията малки архитектурни форми, които да са пропорционални с големината на градината. Арки, перголи, декоративни съдове, градински скулптури и много други елементи фокусират вниманието. За да създадете усещане за повече обем и да разчупите прост­ранството, може да включите и малък скален кът или воден ефект.


„Дори в най-малката градина може да се направят мини водна площ и скален кът. Япон­ците например правят символични ландшафти, в които един или няколко камъка символизират планина, ситен филц може да символизира вода и едно малко дърво символизира растителността. Друг вариант е да се направи мини водна площ, например от голям пластмасов леген, чиито стени да се скрият отвътре и отвън с камъни и около него да се аранжират растения. В легена може да се сложи малка помпа с накрайник с някакъв воден ефект“, препоръчва арх. Костова.

 

Малки трикове за голям ефект

 

Използвайте силата на фокусната точка. Поставете на преден план по-ярките и по-наситени цветове. Те привличат вниманието и така се създава илюзията, че градината е по-голяма.


Направете параван от буйни храсти, които не допускат погледа зад тях - така се постига усещане за уютно и усамотено място, сякаш обособено в по-голяма градина.
Разделете малкия двор на няколко зони. Кътовете, които се отличават един от друг, правят градината по-интересна и подсказват, че не всичко се забелязва с един поглед.


Опитайте се да направите градина по мотиви на японското градинско изкуство, украсете с каменни фенери и вази, бамбукови огради, водоем, камъни или мостче.
Вертикалните линии от рода на свободнорастящи живи плетове, шахматно садене, перголи, украсени с пълзящи растения и малките езерца накъсват линиите на видимост и създават впечатление за дълбочина.

 

 

 


От категорията

Снежно пълнолуние в Лъв през февруари: Празнуваме живота, Вселената ни насочва в нова посока

Снежно пълнолуние в Лъв тази вечер: Празнуваме живота, Вселената ни насочва в нова посока -Snezhno-palnolunie-v-Lav-tazi-vecher--Praznuvame-zhivota--Vselenata-ni-nasochva-v-nova-posoka-_1675672322.png

Меркурий ще бъде в близък съвпад с Плутон, така че думите и мислите сега ще ...

6 февр. 2023 | 10:30

Големият дизайнер, парфюмерист и бизнесмен Пако Рабан почина на 88 години

Големият дизайнер, парфюмерист и бизнесмен Пако Рабан почина на 88 години-Golemiyat-dizayner--parfyumerist-i-biznesmen-Pako-Raban-pochina-na-88-godini_1675432966.jpg

Отвъд модните подиуми на висшата мода, бретонецът по душа, който твърди, че е ...

3 февр. 2023 | 16:02

Арнолд Шварценегер блъсна велосипедистка на пътя, жертвата е хоспитализирана

Арнолд Шварценегер блъсна велосипедистка на пътя, жертвата е хоспитализирана -1424871512.jpg

Освен това той е откарал велосипеда на ремонт. Жената е в стабилно състояние, а ...

6 февр. 2023 | 13:13

Теодора Стефанова: ГЕРБ ще са първи на вота, ДПС ще е много напред, БСП ги гонят, скандали при ПП-ДБ

Теодора Стефанова: ГЕРБ ще са първи на вота, ДПС ще е много напред, БСП ги гонят, скандали при ПП-ДБ-1510151032.jpg

Обединението на ДБ и ПП, което сега се случва, ще има предателства, ще има ...

2 февр. 2023 | 08:46

Най-важното

Обичайното геоложко движение в района не надвишава 2-3 милиметра годишно

Мега-земетресение! Трусът преместил Турция с 3 м на югозапад

Трусът преместил Турция с 3 м на югозапад-Trusat-premestil-Turtsiya-s-3-m-na-yugozapad_1675781057.jpg

Арабската плоча се е придвижила с около 3 метра в посока североизток-югозапад ...

7 февр. 2023 | 16:38

У нас колкото по-застрашени са местата, толкова по-високи са изискванията при проектиране, обясни той

Проф. Петър Павлов: Сградите в София са проектирани да издържат на земетресение с магнитуд до 7.3

Проф. Петър Павлов Снимка: Евронюз България-Prof--Petar-Pavlov-Snimka--Evronyuz-Balgariya_1675780352.png

"България има изградена система за контрол над проектирането, ...

7 февр. 2023 | 16:32

Установихме разлики в цените от 20 - 30% и повече, подчерта министър-председателят (ВИДЕО)

Премиерът Донев: Въвежда се ежедневен контрол на цените на стоките от произодителя до щанда
(Видео)

Премиерът Донев: Въвежда се ежедневен контрол на цените на стоките от произодителя до щанда-Premierat-Donev--Vavezhda-se-ezhedneven-kontrol-na-tsenite-na-stokite-ot-proizoditelya-do-shtanda_1675771604.jpg

Ще бъдем безкомпромисни в контрола. Обмисляме да направим сайт и в него да има ...

7 февр. 2023 | 14:00

Президентът проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет

Радев обсъди с Шарл Мишел необходимостта от реформи в политиката по миграция

Снимка: Прессекретариат на президента-Snimka--Pressekretariat-na-prezidenta_1675771543.jpg

Заявените амбиции на РСМ за присъединяване към ЕС на фона на ескалиращата ...

7 февр. 2023 | 14:05

Вече са дерегистрирани 211 туроператори и агенти заради нередовна дейност

Министърът на туризма: КЗП, МВР и НАП започват проверки за нелегални екскурзии

Илин Димитров трябвало да бъде на изложение в Истанбул, но то било отложено-Ilin-Dimitrov-tryabvalo-da-bade-na-izlozhenie-v-Istanbul--no-to-bilo-otlozheno_1675754237.jpg

Министърът на туризма Илин Димитров обяви за приоритет изработването на ...

7 февр. 2023 | 09:14

Времето изтича за спасяването на стотици, които все още са под развалините, Загиналите в Турция и Сирия вече са над 5 000

Адът на земетресението: Опустошени сме. Боже мой... Спасете ни! И няма никой

Адът на земетресението: Опустошени сме. Боже мой... Спасете ни!  И няма никой

Снимка: EPA/ERDEM SAHIN-Adat-na-zemetresenieto--Opustosheni-sme--Bozhe-moy--Spasete-ni--I-nyama-nikoy_1675768177.jpg

Но и започват да се чуват болезнено известните въпроси от голямата трагедия от ...

7 февр. 2023 | 12:16

От страна на РСМ беше ни ударен звучен шамар. От наша страна, освен заучени фрази – нищо!

Божинов: Берем плодовете на предателството на национална памет, завършено при „харвардския" кабинет

Войн Божинов: Малката държава Северна Македония се подигра с българското общество-1641470359.jpg

В югозападната ни съседка са напипали великолепно пулса на брюкселската ...

7 февр. 2023 | 11:26

Оставете скопяните – всъщност, нашите политически бездарници предадоха България

Кеворк Кеворкян: Особености на българския слугинаж

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Радев мълчи красиво – можеше поне да похвали протежето си ПростоКирчо за ...

7 февр. 2023 | 10:55

Не знам на какво се основаваше оптимизмът на нашите хора за общо отбелязване на годишнината от рождението на Гоце

Коста Филипов: Бедни ми, бедни министър Демерджиев, защо не остана в София да правиш реформи в МВР

Министър Демерджиев полага венци на гроба на Гоце Делчев заедно със здравния министър-Ministar-Demerdzhiev-polaga-ventsi-na-groba-na-Gotse-Delchev-zaedno-sas-zdravniya-ministar_1675759509.jpg

Беше достатъчно болно и унизително да гледам изолирания ни вътрешен министър в ...

7 февр. 2023 | 10:42