Редовната поддръжка е важна за малката градина.

Предизвикателството стръмен терен

74362 | 5 юли 2015 | 13:00

Избор на цветове и растения

Редовната поддръжка е важна за малката градина.-1436366746.jpg-1436366993.jpgТерасирането разширява градината във вертикал и създава живописен пейзаж.-1436366962.jpgДекингът е подходяща настилка за зоната за отдих.-1436366943.jpgВ най-малката градина може да се направи мини водна площ и скалет кът-1436366911.jpgПри избора на растения може да се заложи на богатството на цветове, текстури и височини-1436366842.jpg

Автор:


Автор: Страниците подготви сп. „Наш дом“

 

Най-приятните места за почивка често са в подножието на планини, склонове или стръмни речни и морски брегове. Стръмният терен не трябва да се въприема като недостатък, а обратното - като възможност да създадем наистина оригинално място.


Първата и най-важна стъпка, която се предприема, е с цел да се предотврати свличане на земна маса. Денивелацията се използва така, че да се оформят стъпаловидни тераси, които може да се превърнат в разнообразни кътчета с различни насаждения - декоративни или стопански. Чрез терасирането можем да използваме пълноценно цялото дворно пространство и да го разширим във вертикал.


Терасите се оформят чрез изграждането на подпорни стени предимно от камък или бетон. Когато наклонът е по-лек и терасите са по-ниски, подпорни стени не са необходими. Материалите, които се използват, трябва да са съобразени с избраната настилка за пътеките в двора, а също така и със самата къща и оградата.
Стените от естествен камък се отличават със здравина и естетика. По-евтин вариант е зидането с обикновени тухли или с монолитни конструкции от бетон, за чието отливане задължително е необходим кофраж. Дървото е друг вариант за оформяне на подпорна стена, но трябва да бъде защитено с хидроизолационен материал от допир с почвата, в противен случай е застрашено от изгниване.


Проектирането


изисква съветите на специалист, защото при изграждането на подпорните стени се прави дрениране. „Добре е в тях да се оставят барбакани - това са тръбич­ки, които преминават напречно през стената и отвеждат част от водата навън“, съветва ландшафтният архитект Вирджиния Костова.


Може да направим дренаж и сами с легло от чакъл в основата на всяка стена, но в някои райони високите подпочвени води и глинестите почви може да предизвикат проблеми.


Оразмеряването на терасите (определяне ширината, височината, наклона) се извършва със специални изчисления в зависимост от характера на терена и целта, за която ще се използва - за овощни насаждения, лозя, за цветен кът или затревяване.


В зависимост от състоянието на мястото се оформят различни видове тераси - наорни, гребеновидни, стъпаловидни, траншейни и др. Наорните тераси са най-лесноизпълними. Прилагат се при парцел с наклон до 8-10°, когато почвата не е силно ерозирана, за отглеждане на полски култури. Склонът се разделя по посока на хоризонталите на ивици с изкуствени слогове, които се оформят с плуг риголвач. По-нататък се оформят, като се оре винаги в една посока и почвата се отхвърля към долната страна.


Гребеновидните се наричат още валове тераси. Те представляват малки земни насипи (гребени, валове), разположени напречно на наклона. Височината им е 30-40 см, а ширината при основата - 2,5-3 м.


Те се прилагат, когато теренът има малък наклон, до 7°, при отглеждане на полски култури.


Стъпаловидните се използват широко в практиката, когато парцелът има наклон, по-голям от 7-8°. Те се състоят от откос (бряг) и плато, като откосите може да са земни или зидани.


Терасирането е скъпо мероприятие. За да се използват площите по-продължително, е необходимо да се поддържат в добро състояние. За да се запазят от разрушителното действие на водата, земните откоси се затревяват или се засаждат с храстовидна растителност, а стените се ремонтират периодично.
„При поддръжката на затревените тераси трябва да се има предвид носенето на косачката от едно ниво на друго и да се предвидят помощни рампи, по които тя да се движи между нивата. Наклон над 25-30% става труден за такава обработка и трябва да се помисли за косене с накрайници или тример“, отбелязва арх. Костова.


В така направената градина
може да се засади цялата гама


налични в разсадниците растения. Подходящи и красиви са падащите растения, които може да се поставят над стената, за да падат надолу като водопад от зеленина. Добър избор е например лоницера ауреоритукалата, която има жълтеникава нишки по листата и цветовете й ухаят приятно, подходяща е за слънце и за частично засенчване. Пъстрата винка има жълто-зелени листа и цъфти с нежни сини цветчета. Става доста дълга и може да е украса над високи стени. Подходяща е за лека и средна сянка. От увивните, катерливите и пълзящите растения добър избор за слънце са клематис, текома, партеноцисус, които могат красиво да покрият високи стени. Сенколюбиви са вистарията и бръшлянът.


За прикрепянето на растенията към стената се използват опори от опъната поцинкована тел, тънки тръбички, въжета, дървени летви, поставени вертикално или оформени като решетка в мрежа.

 

Избор на цветове и растения

 

Цветовете в градината може да са ограничени или напротив - да се заложи на пъстрота. Добър вариант е да се избере определена палитра, която да се използва като основна тема в композицията. По-студените тонове ще придадат обем на градината, а топлите създават усещане за уют.


Композиции, изградени на принципа на контраста между тъмни и светли растения, създават впечатляваща картина. При подбор на цвят имайте предвид не само цъфтежа, но и листата, плодовете и кората на растенията. В повечето случаи доминира зелената багра, като нейните оттенъци може да създадат хармонични преливания.


Голямото изпитание пред градинаря е, че за малката градина трябва да се ограничи до по-малко на брой растения, а това понякога е трудно при толкова голям набор от любими цветя и храсти.


Както при оформянето на по-големите градини, и тук видовете трябва да са подбрани спрямо климатичните условия и продължителността на цъфтежа. Растителността трябва да бъде най-малко двусезонна, а находчиво селектираните растения може да осигурят цъфтеж в градината от ранна пролет до първите студове. „Ако искаме градината да е ефектна през всички сезони, можем да акцентираме на вечнозелените растения. Ако искаме по-цветна градина, тогава акцентът е върху цъфтящите храсти, многогодишните и сезонните цветя. Съчетаването на вечнозелени и листопадни видове удължава сезона на въздействие на растенията“, съветва арх. Костова.


Избягвайте засаждането на растения, които стават много големи и може да нарушат баланса и пропорцията на композицията.


Ако нямате достатъчно място за засаждане в почва, използвайте съдове, в които може да се отглеждат почти всички растения: декоративни треви, цветя, вечнозелени и цъфтящи храсти и дори малки дървета. Дърветата в съдове са също така и скулптурни акценти и може да се използват като подвижна защита срещу вятър и слънце.
Съдовете с растителност може не само да бъдат акцент в дизайна на градината, но и да ги използвате в интериора през зимния сезон.
Ако площта е малка, засадете само едно дребно дърво, което ще осигури сянка и ще се превърне в акцент. За съвсем ограничените пространства е по-добре да заложите на голям храст.

 

Настилката и оградата

 

Подборът на настилка е другият ключов въпрос, който трябва да бъде решен. Най-подходящи са с гладка повърхност и семпли линии, в цветове, които носят спокойствие. Добри примери за съвременна визия са пясъчникът, гранитът, травертинът, мраморът, мозайката и керамиката.


Пясъчникът се използва за градини с неутрален цвят в меката гама. Той може да се комбинира с други естествени материали като декинг или морски камъчета. Гранитът е подходящ за смесване с пъстри цветове. Варовикът е особено добър избор за малки зони. Керамичните покрития са в богата цветова гама и позволяват фигурални композиции, които може да са декоративен елемент на градината. Добре се съчетават с вечнозелени декоративни храсти и жив плет. Най-добър вариант за ограда е вечнозелена растителност или цветен бордюр.

 

Зона за отдих

 

Малката градина често е продължение на дома, като в новите архитектурни проекти границата „вън - вътре“ почти изчезва и къщата са отваря с големи витрини. Особено модерна тенденция е превръщането на градината в стая на открито, където се поместват мека мебел и аксесоари, характерни за хола. Тук е мястото на декоративните акценти - фенери, възглавнички, рогозки, свещи, които придават уют и романтика. Картината се допълва от малки масички и подноси, хамаци, декоративен текстил.

 

Акценти

 

ултат, е необходимо да включите в композицията малки архитектурни форми, които да са пропорционални с големината на градината. Арки, перголи, декоративни съдове, градински скулптури и много други елементи фокусират вниманието. За да създадете усещане за повече обем и да разчупите прост­ранството, може да включите и малък скален кът или воден ефект.


„Дори в най-малката градина може да се направят мини водна площ и скален кът. Япон­ците например правят символични ландшафти, в които един или няколко камъка символизират планина, ситен филц може да символизира вода и едно малко дърво символизира растителността. Друг вариант е да се направи мини водна площ, например от голям пластмасов леген, чиито стени да се скрият отвътре и отвън с камъни и около него да се аранжират растения. В легена може да се сложи малка помпа с накрайник с някакъв воден ефект“, препоръчва арх. Костова.

 

Малки трикове за голям ефект

 

Използвайте силата на фокусната точка. Поставете на преден план по-ярките и по-наситени цветове. Те привличат вниманието и така се създава илюзията, че градината е по-голяма.


Направете параван от буйни храсти, които не допускат погледа зад тях - така се постига усещане за уютно и усамотено място, сякаш обособено в по-голяма градина.
Разделете малкия двор на няколко зони. Кътовете, които се отличават един от друг, правят градината по-интересна и подсказват, че не всичко се забелязва с един поглед.


Опитайте се да направите градина по мотиви на японското градинско изкуство, украсете с каменни фенери и вази, бамбукови огради, водоем, камъни или мостче.
Вертикалните линии от рода на свободнорастящи живи плетове, шахматно садене, перголи, украсени с пълзящи растения и малките езерца накъсват линиите на видимост и създават впечатление за дълбочина.

 

 

 


От категорията

Италианският дизайнер Роберто Кавали почина на 83-годишна възраст

Роберто Кавали-Roberto-Kavali_1712950482.jpg

Кавали имаше вкус към ферарита, дебели пури и разкопчани ризи, разкриващи ...

12 апр. 2024 | 22:33

Русия отказа да пусне новия филм на Гай Ричи ТРЕЙЛЪР

Главната роля във филма „The Ministry of Ungentlemanly Affairs” се играе от Хенри Кавил. Снимка YouTube
 -Glavnata-rolya-vav-filma--The-Ministry-of-Ungentlemanly-Affairs--se-igrae-ot-Henri-Kavil-_1712923381.png

Министерството на културата посочи бюрократична причина - документацията на ...

12 апр. 2024 | 14:56

Българинът Борислав Славов спечели БАФТА за най-добър саундтрак към видеоигра

Борислав Славов спечели БАФТА за най-добър саундтрак към видеоигра
Снимка Twitter-Borislav-Slavov-specheli-BAFTA-za-nay-dobar-saundtrak-kam-videoigra-Snimka-Twitter_1713263425.png

Българинът получи признание като композитор на музиката на обявената за игра на ...

16 апр. 2024 | 13:27

Живият Нострадамус: Лабораториите за изкуствен интелект ще са източник на следващата голяма пандемия

Живият Нострадамус: Лабораториите за изкуствен интелект ще са източник на следваща пандемия-Zhiviyat-Nostradamus--Laboratoriite-za-izkustven-intelekt-shte-sa-iztochnik-na-sledvashta-pandemiya_1713172723.jpg

Саломе прогнозира, че 2024 г. ще видим "нова глава в човешката история“, ...

15 апр. 2024 | 12:13

Най-важното

Лицата, подадени на шефката на митниците от баща и син Димитрови, са били поставяни на съответните позиции

Шефът на ДАНС : Живко Коцев е следен половин година, Банкова е в ОПГ за пране на пари
(Видео)

Депутатите изслушват председателя на ДАНС и финансовия министър заради скандала в Митниците НА ЖИВО-Deputatite-izslushvat-predsedatelya-na-DANS-i-finansoviya-ministar-zaradi-skandala-v-Mitnitsite-NA-ZhIVO_1713271566.jpg

Бойко Рашков представил в МВР контрабандистът Стефан Димитров "като ...

16 апр. 2024 | 15:44

Днес в мотивите за исканата оставка на Кирил Вътев е записано "несправяне със служебните задължения"

Служебният кабинет като минно поле! Георги Тахов сменя Кирил Вътев като земеделски министър

На мяското на Кирил Вътев служебният премиер предлага да бъде назначен Георги Таков.-Na-myaskoto-na-Kiril-Vatev-sluzhebniyat-premier-predlaga-da-bade-naznachen-Georgi-Takov-_1713273295.jpg

Служебният кабинет на Димитър Главче е като минно поле - един след друг гърмят ...

16 апр. 2024 | 16:00

Според нея честното отношение е да излезе министър-председателят и да отговори на всички въпроси

Йотова: Димитър Главчев дължи отговори! Министър Стефан Димитров е отличен дипломат
(Видео)

Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!-Yotova-v-Plovdiv--Neobhodima-e-obshta--razumna-zemedelska-politika--taka-che-da-mislim-i-za-badeshteto-Snimka-BTA_1708426417.jpg

Ако, действително, се окаже, че това е кабинет - неслужебен, т.е. не независим, ...

16 апр. 2024 | 14:31

Направихте Конституцията мръсна дрипа и я съсипахте, ПП-ДБ влязохте в сглобката, за да ви дадат нещо от каналите

Гешев пред комисията "Нотариуса": Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу

Гешев пред комисията за Нотариуса: Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу-Geshev-pred-komisiyata-za-Notariusa--Izpolzvaha-vi-kato-poleznite-idioti--Uchastvam-v-predizborno-shou_1713270771.jpg

Будна кома и насипно състояние остави управлението на Бойко Рашков ...

16 апр. 2024 | 15:24

Стефан Димитров първоначално отказал среща с О Брайън, приел го след натиск

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Вижте кои са кандидатите на "Възраждане" за изборите за европарламент

Костадин Костадинов: Властта е в ръцете на българския народ, само от нас зависи да спасим България

Снимки: "Възраждане"-Snimki---Vazrazhdane-_1713282767.jpg

Лидерът на "Възраждане" подчерта, че от години се води чужда политика ...

16 апр. 2024 | 18:52

Журналистът обяви причине да приеме номинацията на "Възраждане"

Волгин: Ще се боря политически срещу ужасяващата цензура, кенсъл културата и русофобската истерия

Петър Волгин-Petar-Volgin_1673088689.jpg

Невъзможно е да си свободен в България, ако държавата ни е безгласен изпълнител ...

16 апр. 2024 | 20:40

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Предстоят важни решения в ЕС, трябва да се върви към интеграция на отбраната и на сигурността

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18