Проф. Любомир Стойков

В някои държави на прекалено свободното поведение на президентите се гледа отгоре-отгоре, но в други то е причина за оставки

Проф. Любомир Стойков: Политическите секс скандали - интимните изкушения на Митеран, Клинтън и Оланд

6054 | 12 окт. 2021 | 16:24

Гражданите се питат дали държавният лидер няма фриволно да измени и на техните интереси, на тяхната държава. Ето върху какво трябва да се замисли всеки амбициозен и отговорен политик, преди лекомислено да свали ципа на панталона си

Проф. Любомир Стойков-1634045153.jpgПолитическите секс скандали-1634045170.jpg

Епицентър.бг има удоволствието да открие нова рубрика в своята интернет платформа - „Политиката като развлечение“ („Политейнмънт“).

Нейн автор ще бъде безспорният експерт по имидж и стил проф. д.н. Любомир Стойков.

Ще публикуваме текстове и видеа на прочутия културолог, университетски преподавател , чиито оценки за поведението на политиците се отличават с точност, прецизност и финес.

Авторът ще анализира най-атрактивните страни на публичния образ и политическата комуникация на световни и български лидери с техните грешки, гафове и недомислици.

На фокус ще бъде поставен тайният им и двойнствен живот, редом със скандалите и сензационните разкрития за тяхната истинска същност.

Под лупа ще бъдат разглеждани непознати факти от всекидневния им и личен живот.

Поредицата е вдъхновена от ТВ рубриката „Шоуто на политиците“ с основен гост проф. Стойков в популярното токшоу „100% будни“, излъчвано по Българската национална телевизия.

 

СЕКС СКАНДАЛИТЕ В ПОЛИТИКАТА

 

Ако не всички, то поне по-голямата част от тайните на политиците рано или късно биват разкрити. В много голяма степен за тях са в сила библейските думи „Няма нищо скрито, което да се не открие, и тайно, което да се не узнае“, както и „Каквото сте казали в тъмно, то ще се чуе на видело; и каквото сте казали на ухо в скривалищата, то ще бъде разгласено от покривите.“ (по Лука 12:2). Тайната, добре е да се знае, не е нещо изцяло негативно, нито пък изцяло позитивно. Тя е незаменимо оръжие в политиката, дипломацията, бизнеса и въобще в живота на хората. Умението да се пази тайна има много лица – „конфиденциалност“, „дискретност“, „секретност“, и е ценно качество и предимство в комуникацията – била тя политическа, бизнес, междуличностна и всекидневна.


ЗАБЕЖКАТА НА ФРАНСОА МИТЕРАН: СЕРИОЗНА ГРЕШКА ИЛИ НЕНУЖНА ВРЯВА
Много са тайните, които е криел Франсоа Митеран – без съмнение един от най-успешните френски президенти. Беспорно сред тях е извънбрачната му връзка с Ан Пинжо, която е била с 27 години по-млада от него, и извънбрачната му дъщеря от нея Мазарин. На погребението на президента през 1996 г. присъстват съпругата му Даниел и метресата Ан Пинжо, както и трите му деца – двамата сина от Даниел и извънбрачната дъщеря Мазарин. След смъртта на Митеран, любовницата му е принудена да напусне държавното жилище, осигурено й от президента, лишена е от държавна охрана и се премества да живее в малък апратемнт.

 

Когато двамата се запознават Франсоа Митеран е на 46 години, а тя само на 19. През 2016 година Ан Пинжо разрешава да се издаде книга с любовната кореспонденция между нея и президента – 1218 писма, пропити наистина с много нежност и любов. Преди да се съгласи да се публикуват интимните послания, разменяни помежду им, тя поставя условие да не участва в представянето на книгата и да не дава интервюта на медиите.

 

Как се отразява на рейтинга на Франсоа Митеран разкриването на неговата най-голяма интимна тайна? В никакъв случай отрицателно. Над 85 % от французите одобряват факта, че на неговото погребение присъстват една до друга законната му съпруга и неговата любовница. Френските граждани по-скоро са ядосани на британските медии, които вдигат ненужна врява върху този не особено значим факт.

 

Французите за разлика от други националности не си слагат присърце изневерите на своите водачи още от Наполеоново време насам. Те, обаче, са особено чувствителни, когато издръжката на метресите и извънбрачните деца е за тяхна сметка – за сметка на данъкоплатците. Жителите на Франция побесняват, когато разберат, че парите им се харчат за скъпи жилища, коли, тоалети и луксозни воаяжи на високопоставените метреси. Иначе изневярата на президентите не се смята за кой знае какво държавно провинение, тъй като политическите лидери също имат право на личен живот и – защо да не го кажем, цял свят знае какви любовчии са французите.


БИЛ КЛИНТЪН: ИГРА С ПУРАТА ИЛИ ИГРА С ПОЛИТИЧЕСКАТА КАРИЕРА


Секс скандалът на 42-ия президент на САЩ Бил Клинтън е навярно най-мащабния за политик от толкова висок ранг през последните петдесет години. Тайните интимни отношения между Клинтън и неплатената стажантка в Белия дом – Моника Люински започват през 1995 г. и приключват през 1997 г. (тогава тя е на 21, а той на 49). Година по-късно се появяват първите медийни публикации за тяхната афера, след което подобно на лавина започва да расте напрежението не само в политическото пространство, но и в цялото общество.

 

Скандалът ескалира в резултат на острите обвинения на независимия прокурор Кенет Стар, който преди това е разследвал съмнителна сделка на Клинтън със земя – т.нар. афера „Уайтуотър“ и образно казано, вече е имал зъб на Бил Клинтън. Прокурорът успява да сключи сделка с Моника Люински, която разказва в детайли за тайната си интимна връзка с президента в замяна на което пък е предпазена от съд и от прокурорски обвинения в лъжесвидетелство. Така на бял свят излизат пикантни подробности за „играта с пурата“, еротичните посвещения от Клинтън за Моника върху книги, специалната и грижливо пазена рокля със следи от президентската семенна течност и какво ли още не.

 

Атаката срещу Клинтън, който в началото упорито отрича да е правил секс с Моника Люински, цели всъщност да го дискредитира публично, но – което е и по-важно: да го уличи в лъжа и неискреност пред американския народ и в крайна сметка да го свали от поста чрез т.нар. импийчмънт. В още по-генерален план цялата дандания е на политическа основа – яростен сблъсък между републиканците, които са в опозиция, и демократите, които са на власт със своя победител в президентските избори Бил Клинтън. Но независимо от яростните атаки срещу него, той управлява успешно САЩ в продължение на два мандата от 20 януари 1993 г. до 20 януари 2001 г.


В политологичен и юридически аспект казусът Клинтън – Люински може да бъде пример за властови интриги и боричкания; за противоречиво политическо поведение; за тънкия лед, по който се движи всеки един държавник, водещ таен живот, и поради тази причина е застрашен от риска да бъде разобличен и осъден – било то морално или пък правно.

Вярно е, че провинението може да има етична страна, но то би могло да доведе и до сваляне от власт на онзи лидер, който скрие истината в съда и лъжесвидетелства, с което пък да се лиши от доверието на обществото, народа и медиите.


Този казус е много показателен и за механизмите на публичната комуникация, връзките с обществеността и изграждането на политически имидж. На теория един такъв мега секс скандал, свързан с извънбрачната връзка на американския президент с негова стажантка (или по-скоро стажантка в неговата администрация) би трябвало да доведе до жесток срив в имиджа на държавния глава и до непоправими щети върху неговата репутация. В действителност негативен ефект от „срамните“ разкрития за президента има, но той съвсем не е толкова гибелен и разрушителен.


Днес мнозина продължават да се питат как е възможно един толкова сериозен политик да се изложи като ученик и да попадне в капана на една млада, амбициозна и апетитна жена (според някои свидетелства Моника Люински се е обличала предизвикателно, когато е отивала на работа в Белия дом и по принцип изпитвала влечение към по-възрастни мъже)? Обясненията могат да бъдат най-различни. Като се започне с това, че Бил Клинтен не е нито първият нито пък последният американски президент с палаво поведение, от една страна. От друга страна, връзката с Моника Люински не е единствена в неговия живот, а една от многото негови сексуални авантюри (според някои десетки, а според други източници - стотици). От трета страна, важна причина за този секс скандал е и лекомислието на президента. Това, че той си въобразява, че тайните му връзки никога няма да излязат наяве и, че медиите (така както навремето са си затваряли очите за похожденията на Джон Ф. Кенеди, който е и кумир на младия Клинтън) ще му осигурят комфорт в това отношение. Фриволният стил на политическо поведение и самозабравата в резултат на високите властови позиции също са сред предпоставките за скандалите, свързани с разкритията за тайния и интимен живот на политически лидери като Бил Клинтън.

 

ФРАНСОА ОЛАНД: ОБУВКИТЕ РАЗКРИВАТ ИЗНЕВЯРАТА
Бившият френски президент Оланд се влюбва в Жюли Гайе по време на предизборната президентска кампания, в която младата и харизматична актриса взема участие като се снима в клип за политическата реклама на бъдещия президент. По това време той е на 59, а тя на 41. Техните тайни срещи зачестяват, а Франсоа Оланд има неблагоразумието да посещава любимата си, карайки без никаква охрана малък мотоциклет, т.нар. скутер, добре дегизиран, за да не бъде разпознат.

Връзката им, обаче, е разкрита от журналисти и в медиите скоро се появяват фотографии на високопоставения моторист с каска, който е идентифициран по...обувките. Избухва скандал, но той е подхранван най-вече от чуждестранните медии – британски и американски, докато френските са по-сдържани, зачитайки правото на личен живот.

Възниква въпросът дали обществото има право да знае какви ги върши държавния му глава? Социологическите данни сочат, че само 23% от французите са на мнение, че интимната сага на Франсоа Оланд с Жюли Гайе засяга „обществения интерес”, а 77% от анкетираните отстояват позицията, че президентът е този, който определя какъв да бъде личния му живот.

Едно от прадоксалните, но и забавни неща в любовния казус на Оланд е, че французите го избират като контрапункт на Никола Саркози и един от мотивите им, е че той няма скандален имидж, че е нормален, естествен и прям човека, а истината се оказва по-различна.

Жюли Гайе, обаче, съвсем не е основният фактор за влошаване на политическия му имидж. Големите удари върху неговата кариера и президентска репутация всъщност са разкритията за негов корумпиран финансов министър Жером Каюзак. Все по-малко французи в допитванията до тях сочат Оланд като президент, който защитава интересите на Франция, като искрен и лоялен държавник и като компетентен и отговорен политик.


***
Междукултурните различия допринасят и до различното отношение на гражданите, медиите и обществото към интимните прегрешения на политическите лидери. В някои държави на прекалено свободното поведение на президентите се гледа отгоре-отгоре, но в други то си е основателна причина за оставки и сваляне от високите постове. Все пак избирателите са в правото си да очакват и изискват от своя фаворит и водач чиста репутация, неопетнен имидж и висока морална норма. Те са и в правото си да зададат въпроса дали след като загърбва верността към семейните ценности, държавният лидер няма фриволно да измени и на техните интереси, на тяхната държава. Ето върху какво трябва да се замисли всеки амбициозен и отговорен политик, преди лекомислено да свали ципа на панталона си.Проф. Любомир Стойков: Политическите секс скандали - интимните изкушения на Митеран, Клинтън и Оланд

Гражданите се питат дали държавният лидер няма фриволно да измени и на техните интереси, на тяхната държава. Ето върху какво трябва да се замисли всеки амбициозен и отговорен политик, преди лекомислено да свали ципа на панталона си

От категорията

Силвена Роу скочи на "Ергенът": Майки, това ли искате да гледат вашите деца?

Силвена Роу скочи на "Ергенът": Майки, това ли искате да гледат вашите деца?-1653114003.jpg

"Една програма, която се прави от българи и за България, не може да ...

21 май 2022 | 09:18

Виктор даде последната роза на Виктория, но не и пръстена: Бързо разбрахме, че не сме един за друг

На финала на първия сезон на "Ергенът" Виктор Стоянов реши да даде последната роза на Виктория-1653076150.png

Зрители предполагат, че скандалът между Алекс и Виктория, при който рускинята ...

20 май 2022 | 22:48

Instagram блокира Мадона заради голи снимки

Сн. Инстаграм
-1653292254.png

Приложението отправи предупреждение към мегазвездата, в което обясни, че трябва ...

23 май 2022 | 10:44

Академията за мода отбеляза подобаващо 90-ия рожден ден на Валентино (Снимки)

Н.Пр. Джузепина Дзара – италианският посланик, и проф. Любомир Стойков-1652972550.png

Стартира социално-културният проект „Вечери на стила"

19 май 2022 | 17:31