Свят на вглъбяване и безвремие, в който като през неясна мъглица прозират стаени емоции, философски размисли, смътни, но откриващи простор пред въображението внушения. Това е усещането за тези „абстрактно-асоциативни и ненатрапчиви в цветово отношение композиции“, както критиката определя творбите в последната, току-що закрита изложба на Бисера Вълева в галерия „Сезони“. Преди нея в творческата си биография художничката е записала близо тридесет самостоятелни експозиции в София и в други наши градове, в Германия, Македония, Испания, както и ценни отличия и награди. Завършила „Стенопис“ в Художествената академия, тя има и реализирани на различни места в страната монументални творби. А като прибавим и факта, че е доктор по педагогика и професор по рисуване и композиция в СУ „Св. Климент Охридски“, направо е чудно кога изящната дама намира време за кулинария.
„В готвенето, както и в живописта, обичам да импровизирам. Сигурно съм го наследила от търговищката си баба. Тя не се водеше по стриктни рецепти, а вземаше основното и създаваше много и различни манджи. Любимата ми част от готвенето са сладкишите“, споделя талантливата ни днешна гостенка.
Пролетна крем супа
Необходими продукти
4 средно големи картофа
2 средно големи моркова
1 тиквичка
1 глава лук
1 малка ябълка
1/2 връзка магданоз
1 с. л. зехтин
3 ч. ч. вода
250 мл прясно мляко
15-20 г масло
сол и чер пипер (на вкус)
Начин на приготвяне
1. Наливте водата в подходяща тенджера и включвате котлона - отначало на силна, а когато заври водата - на средна температура.
2. Картофите, морковите, тиквичката, лукът и ябълката се нарязват на средно големи парчета и се варят, докато омекнат.
3. 15 минути след като сложите зеленчуците, прибавете зехтина, а накрая - и нарязания на ситно магданоз.
4. Когато отместите тенджерата, се прибавят сол и чер пипер на вкус, пасира се с миксер и се разрежда с прясното мляко. В още горещата супа прибавете и маслото - за миризма, пък и за вкус.
5. Супата се поднася гореща, с настърган кашкавал и крутони, приготвени от хляб в тефлонов тиган със зехтин и чубрица. Може да се импровизира с различни подправки. Зеленчуците за супата може да варират според сезона и настроението – повече картофи за зимата, повече тиквички за пролетта. През лятото лукът може да се замени с пресен, а през есента - с праз. В студеното време използвам и червено цвекло за настроение. Освен че подобрява вкуса, то придава и много хубав червен нюанс на супата.