Алексей Арестович Снимка: Президенство на Украйна

"Вървете на майната си!", реагира той на идеята Украйна да се раздели с някои територии за сметка на Русия

Съветник на Зеленски: В ЕС се образува пропутински блок, руската армия има тактически успехи

50950 | 26 май 2022 | 14:22

Според него текущата обстановка на фронта е неблагоприятна за украинските сили и това е по вина на "западните съюзници", най-вече Германия, която бави доставките на танкове, бойни машини на пехотата и гаубици


Франция, Германия, Италия и Унгария се застъпват за мир и отстъпки пред Путин, Еврокомисията заема принципно различна позиция, а Европа върви към сериозна криза. Това заяви съветникът на шефа на офиса на украинския президент Алексей Арестович в разговор с руския правозащитник Марк Фейгин.

Арестович призна, че "руската армия има тактически успех, който заплашва да прерасне в оперативен на Лисичанско-Северодонецкото направление".

Според него текущата обстановка на фронта е неблагоприятна за украинските сили и това е по вина на "западните съюзници", най-вече Германия, която бави доставките на танкове, бойни машини на пехотата и гаубици.

"Темповете на ленд-лийза, на които разчитахме преди месец, не се оправдаха. Не за сметка на американското или британското оръжие, а германското", обяви той.

Той напомни, че оръжието, за чиято доставка гласува Бундестагът, така и не е пристигнало в Украйна.

"Ако бяха дошли 50 "Гепард"-а, 100 "Мардер"-а (бойни машини на пехотата, бел. ред.), гаубици и т.н., ситуацията щеше да бъде различна. Фактически немската страна бави доставките и е косвено виновна за това, което се случва ан фронта", заяви съветникът.

Украинската артилерия, твърди Арестович, не е в състояние да води контрабатарейна война срещу руските "Искандер"-и, "Смерч"-ове и "Ураган"-и, които унищожават позициите на украинските въоръжени сили.

"Просто не ни достигат оръдия и не можем да извършим пробив с помощта на механизирани части, което предизвиква голяма тревога", изтъкна Арестович.

Съветникът заяви още, че украинската армия отстъпва на руската в тактическо отношение.

"Ние изостанахме с темповете. Те успяха по-рано да натрупат резерви. Ние изоставаме, което прави ситуацията на фронта крайно тежка. Поради това е възможно връщането на руската армия в северните части на Украйна и засилване на натиска по линията Херсон - Запорожие", обясни Арестович.

Той реагира остро на предложенията на някои европейски страни Украйна "да се раздели с някои територии" в полза на Русия.

"Западните съюзници мрънкат, че Кремъл се стреми към мир, а Киев не искал, затова да им окажем натиск. На Русия не ѝ е нужно много - някакви си там Запорожка и Херсонска области! А после ново мирно съглашение в Европа, украинците "да намалят апетитите си". И ние ще установим всеобхватен мир в Европа, бизнес as usual. Ще преодолеем страшната продоволствена криза", иронично коментира Арестович.

И премина към по-силни изрази.

"Сега започвам да ругая. Вървете на майната си! Искате да търгувате с украинската територия? При нас се лее кръв, умират деца… Вашата няма да я бъде", категоричен бе Арестович.

По-рано стана ясно, че Италия, Унгария и Кипър са подкрепили вкарването в заключителното изявление на предстоящото заседание на Съвета на ЕС на 30-31 май на текст за необходимостта от мирни преговори между Украйна и Русия. По данни на Ройтерс инициативата е на Италия, съобщава агенция УНИАН.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 


Намери своята история

От категорията

Русия уведоми САЩ, че временно преустановява инспекциите по договора Нов СТАРТ на своите обекти

-1523090834.jpg

Заради "упорития стремеж на Вашингтон без предварително съгласуване да ...

8 авг. 2022 | 23:31

Роджър Уотърс: Байдън подклажда огъня в Украйна. Той е военнопрестъпник

Роджър Уотърс: Байдън подклажда огъня в Украйна. Той е военнопрестъпник-1659995081.jpg

Защо САЩ не окуражи президента Зеленски да преговаря, за да сложи край на ...

9 авг. 2022 | 00:42

Книга: Тръмп хвърлял в тоалетната скъсани документи

Книга: Тръмп хвърлял в тоалетната скъсани документи-1621403261.jpg

Бившият американски президент осмя новото разкритие чрез говорителя си Тайлър ...

9 авг. 2022 | 08:11

Ердоган: Турция все още няма да подкрепи членството на Финландия и Швеция в НАТО

Ердоган: Турция все още няма да подкрепи членството на Финландия и Швеция в НАТО-1650282965.jpg

Членството в НАТО на държави, в които членове на Кюрдската работническа партия ...

8 авг. 2022 | 18:34