Необходими продукти
500 г маскарпоне
200 г фина извара
200 г заквасена сметана
10 г желатин
500 г ягоди
4-5 с.л. пудра захар
За блата
4 яйца
1,5 ч.ч. захар
1 с.л. екстракт от ванилия
200 г спанак
1 ч.ч. олио
200 г брашно
1 бакпулвер
Начин на приготвяне
1. Фурната се загрява на 170 градуса. Формата се намазва с масло и се посипва с брашно.
2. Спанакът се пюрира с олиото.
3. Яйцата се разбиват със захарта и ванилията до бледожълт крем. Добавя се спаначеното пюре. Разбива се до еднородна смес.
4. Добавя се и брашното, пресято с бакпулвера. Разбива се на бавни обороти. Сместа се изсипва във формата. Заглажда се. Блатът се пече около 30 минути. Щом стане готов, се оставя да изстине. Блатът се разрязва на три пласта.
5. Отделно се прави пълнежът, като желатинът се стопява на водна баня.
6. Маскарпонето се разбива и към него се добавят сметаната и изварата.
7. Ягодите се пасират заедно със захарта. Добавят се към маскарпонето. Прибавя се и желатинът при непрестанно бъркане. С пълнежа се намазват блатовете. Украсява се по желание.