Необходими продукти
Няколко пресни стриди (колкото прецените)
1-2 лимона
винен оцет
червен лук
лют червен пипер
няколко капки сос „Табаско“
Начин на приготвяне
Сега е сезонът на стридите, затова първото ми предложение е свързано с тях. За мнозина те са екзотика, но у нас съвсем не са толкова недостъпни като цена, а са изключително полезни и тонизиращи. Важно е обаче да се спазват няколко условия.
1. Когато избирате стриди, следете те да имат свеж дъх на море - в противен случай не бива да ги използвате.
2. Когато отваряте стридата, около нея трябва да има течност, която непременно се изхвърля. Ако няма такава течност - не става за консумация.
3. Внимавайте при отваряне на стридата да не се счупи черупката.
4. След като сте излели течността, я заменяте с прясно изцеден лимонов сок.
5. Прави се марината от качествен винен оцет, червен лук, нарязан на ситно, малко лют червен пипер и няколко капки табаско.
6. Сервират се върху начукан лед.