Днешната ни гостенка Мария Нейкова е родена под знака на Скорпиона в красивия балкански град Тетевен. Завършила е немска филология и е работила като преводачка и преподавателка, а в момента е служителка в австрийското посолство. Но паралелно с това Мария винаги е правила по „още нещо“. Превела е повече от 30 книги от германски и австрийски писатели и поети. А докато представя на различни места в страната преведената от нея стихосбирка на австрийската поетеса Ева Крист, се ражда идеята за създаването на сдружение „Виенски клуб“. С развиването на дейността си клубът започва да организира Виенските балове в София и го прави успешно вече 15 години. Това усилие не остава незабелязано и Мария Нейкова е удостоена със „Златен орден за заслуги към Република Австрия“.
От няколко години тя активно подпомага и още един проект на австрийското посолство - ежегодния фестивал „Австрийски музикални седмици“, чийто афиш включва по 10-15 концерта в различни градове в България.
Максималистка с изтънчен вкус и чувство за мярка, Мария проявява тези свои качества и в кухнята, където с удоволствие създава вкусни гозби за близки и приятели. Обича да готви български ястия, но както самата казва, не по рецепта, а по вдъхновение.
Свинско със зеленчуци в керамичен съд
Необходими продукти (за 4 порции)
500-600 г свинско месо (контрафиле, плешка или бут)
10-12 гъби кралска печурка
10-12 средно големи картофа
5-6 моркова
1 глава лук
кубче готов гъбен сос
Начин на приготвяне
1. Месото се нарязва на филийки, леко се начуква и се запържва с малко олио. Изважда се и в същата мазнина се слагат нарязаните на филийки гъби.
2. Нарязаният на шайби лук се изсипва в керамичен съд с малко олио. Върху него се нареждат половината картофи, нарязани на шайби, морковите, нарязани на лентички, месото и гъбите. Отгоре се слагат останалите картофи. Всичко се поръсва със сол и с черен пипер.
3. Наливат се около 400 мл вода, захлупва се с капак и се пече във фурната около 2 часа на 240 градуса (докато изври водата).
4. Приготвя се готовият гъбен сос. (За да се приготви собствен сос, се запазва сокът от пърженето на месото и гъбите, добавя се вода и се загрява; в отделен съд се запържва 1 лъжица брашно и се залива със сока, като се бърка непрекъснато. Овкусява се със сол и черен пипер.)
5. Порциите се аранжират, като се подреждат месото, гъбите, картофите и морковите и се поливат със соса.