Необходими продукти
За 4 порции
1 жълтък
50 г захар
125 г маскарпоне
100 мл бита сладкарска сметана
12 бишкоти „Савоярди“
200 мл еспресо
25 г бадемов ликьор
2 с.л. захар
За карамеления сос
200 г захар
няколко капки лимонов сок
250 мл гореща вода
1 блокче черен шоколад за гарниране
Начин на приготвяне
1. За карамеления сос сложете захарта и няколко капки лимонов сок в тиган. Загрейте и като се образува карамел, добавете постепенно водата, като разбърквате. Кипнете и варете до желаната гъстота, но имайте предвид, че след като изстине, сосът става по-гъст.
2. Разбийте жълтъка със захарта на пухкав крем, добавете маскарпонето и отново разбийте до еднородна смес. Лъжица по лъжица добавете и битата сметана, като разбърквате внимателно.
3. В купа смесете кафето с ликьора и захарта. Потопете бишкота, разчупете я и я поставете на дъното на чашата, като натиснете леко, за да се образува блат. Сложете от кремообразната смес, полейте с малко карамелен сос, отгоре отново бишкоти, крем, карамелен сос и така, докато напълните чашата. Завършете с крем и гарнирайте с настърган шоколад.
Чашите са по 180 мл.