Екзотичното растение внася свежест почти във всеки интериор.

Домашен уют

Тропик под прозореца

30659 | 24 май 2015 | 12:31

Не е лесно в умерен климат да се създаде екзотична градина

Екзотичното растение внася свежест почти във всеки интериор.-1432475591.jpgПреносимите палми еднакво добре украсяват двора и (в студените месеци) помещенията в дома.-1432475938.jpgМногобройни са вариантите за изящно „вграждане“ на екзотични растения в дома и около него.-1432475914.jpgКъде зимуват кактусите? За целта може да се направи помещение по техен вкус - топло и много слънчево.-1432475865.jpgЛевизията дава цветове в различни нюанси.-1432475828.jpgНаричат пасифлората цвете на страстта.-1432475779.jpgНеобичайният и красив черен бамбук може да вирее и в България.-1432475750.jpgКогато евкалиптът цъфти...-1432475720.jpgЯпонската мушмула изглежда по-весело от европейската си съименничка.-1432475681.jpgЕкстравагантните плодове на асмината (Asmina triloba) се отличават и с незабравим вкус. Но на пазара ги няма, твърде нетрайни са.-1432475651.jpg

Автор:


Слънчевите лъчи събуждат и мечти за далечните топли географски ширини. Но пленителната екзотика на юга може да пъстрее и съвсем близо до нас - в хола, в двора и градината. Достатъчно е да пренесем на местна почва някои от онези екзотични растения, които могат да оцелеят в България.


Не е лесно в умерен климат да се създаде екзотична градина, но усилията наистина си струват. Има различни начини да приближим на една ръка разстояние гледката на палми, вечна зеленина и ухаещи многобагрени цветя.


Растения, нетипични за България, могат да виреят в по-топлите части на страната, както и край морето, където климатът е по-мек и температурните разлики не са толкова големи. Достатъчно е подходящо да се избере разположението им. В останалите райони екзотика в дома идва чрез засадени в кашпи растения, които през лятото се изнасят и аранжират в двора.

 

Не забравяйте за влагата

 

Един от най-сериозните - и най-явни - проблеми при отглеждането на екзотични видове в по-студен климат са минусовите температури през зимата. Те „навестяват“ и най-топлите части на страната, а дори частично премръзване може да се окаже фатално за нежните растения. Причината? Екзотичните видове имат нужда от много вода, която съхраняват в листата си, и падането на температурите може да ги вледени и убие.


Не толкова очевиден важен проблем е свързан с влажността на въздуха. В своите родни места тропическите растения виреят при по-висока влажност. Това налага в наши условия да им се помага с пулверизирана, т.е. разпрашена вода.


Нужно е още добре да познавате вкусовете на вашите „зелени любимци“. За повечето видове е вредно директното излагане на слънце, а други - напротив - изискват много сухо и слънчево място. При растенията със субтропичен произход е важно почвата да е с много добри дренажни свойства. Цъфтящите екзотични видове не могат да понасят ниска влажност в съчетание с високи температури и красивите им цветове се задържат за кратко. Те също са особено взискателни към състава на почвата и не се чувстват добре, изложени на пряко слънце.


Най-подходящо за деликатните екзотични растения е отглеждането им в кашпи на закрито през студените месеци, въпреки че така те няма да достигнат естествените си размери. Но преди растението да се изнесе през летните месеци, му е необходимо да се адаптира към външните условия. Първите няколко дни то се изнася за по 10-15 минути и в никакъв случай на пряка слънчева светлина.


А после кашпите може и да се вкопаят в земята. Наоколо се разстилат - създава се илюзия, че растението е засадено.


Как изглежда една екзотична градина - отговорът е различен според представите и мечтите на всеки. Може да се комбинират растения от няколко основни групи, например цъфтящи с ароматни и красиви цветове; с листа, необичайни по форма и големина; растения с пустинен облик.

 

Лесната магия на вечнозеления кът

 

Този тип градини се създават в Европа още от XVII век, за първи път в Англия. В тях си правят компания различни видове, нетипични за Европа, но с възможност да се приспособят в по-хладния Ӝ климат: рододендрон, калмия, ерика, брукенталия, гаултерия. 

 

Такава градина не е под покрива. За нея трябва да се избере слънчево и добре защитено от ветровете място и да се подготви с кисела торфна пръст и пръст с борови и елхови иглички, пясък и дренажна пръст. В средата на април или през първата десетдневка на май започва засаждането.


Интересен вид придават декоративните вечнозелени дръвчета джуджета - хоризонталната хвойна, красиво цъфтящи ниски храстчета като лаванда, махония, златиста туя. Други растения, подходящи за вечнозелена градина, са калуна (Caluna vulgabis), емпетрум (Empetrum nigrum), хвойна (Juniperus), тис (Taxus) и т.н.


Евкалиптът е символ на екзотичната градина. Тези вечнозелени дървета и храсти от семейство Миртови достигат до 3 м височина.


В период на израстване такова растение се полива обилно, но не трябва да се допуска задържане на вода, както и засушаване. Мястото, което трябва да изберем за него, е с много слънце, свеж въздух и завет.


Бамбукът е изключително бързорастящо растение. Неговата разновидност черният бамбук е красиво вечнозелено растение. То е студоустойчиво и по тази причина е подходящо за отглеждане и в България.

 

Много палми се чувстват отлично в България

 

Най-популярни и обичани сред тропичните растения са палмите. Но в България те трудно преживяват зимните понижения на температурите и често страдат от премръзване. Затова най-подходящо е да се отглеждат в кашпи с изнасяне навън през лятото. Развиват се добре на тежка и богата на хранителни вещества пръст.


Повечето палми, които понасят студ и слани, растат в Средиземноморието, затова често ги наричат средиземноморски. Всъщност един от най-често използваните видове за нашите градини е китайската конопена палма (Trachycarpus fortunei). Засадена в българска градина, тя може да издържа на температури до минус 18 ºC. Палмите от род Брахея (Brahea edulis) имат репутацията на студоустойчив вид и отлично презимуване при условията като в Пловдивско например. Имат нужда от силна и пряка слънчева светлина.

 

Когато танцуват багрите

 

Разнообразието от екзотични цъфтящи видове е голямо - рододендрони, азалии, камелии, магнолии... Красивите, ароматни цветове създават в градината неповторим пейзаж, който напомня южните географски ширини.


Магнолията е едно от най-красивите растения, които успешно са се адаптирали в наши условия. Teзи екзотични растения са с много красив цъфтеж, който при някои видове идва в ранна пролет, още преди разлистването. Магнолиите обичат светлината, но виреят и на сянка.


Развиват се по-добре на неутрални и кисели почви, през горещите летни месеци е необходимо обилно поливане, по-добре с варовита вода. При по-бедни почви се препоръчва добавянето на компост или подхранване с прегорял оборски тор. През септември торенето трябва да се прекрати.


Левизия (Portulacaceae) образува приземна розетка от сочни листа с прелестни цветове. Съществуват сортове във всевъзможни нюанси. Някои разновидности са достатъчно студоустойчиви за отглеждане на открито у нас, но са чувствителни към влага, затова трябва да се осигури перфектен дренаж.


Наричат пасифлората цвете на страстта. Тя е топлолюбиво и светлолюбиво растение с изумителни ароматни цветове. Как ще я разположите спрямо слънцето, е от особено важно значение за цъфтежа (от май до септември). Полива се обилно и се пулверизира с вода през летния сезон. Зимува на закрито.


Вистерия (глициния) е разкошно и ефектно растение, което цъфти през май и юни с ароматни гроздовидни съцветия - сини, виолетови, розови и бели. Студоустойчива е и е подходяща само за градина.


Пълзящата хидрангея е част от голямото семейство на хортензиите. Произхожда от Източна Азия и в нашата страна е студоустойчива и листопадна. Цъфти от юни до октомври с големи и красиви бели съцветия.

 

Странни плодове отдалеч

 

Екзотичната градина може да бъде обогатена с ядливи плодни дръвчета и храсти.
Японската мушмула (Eriobotrya japonica) е близък родственик на ябълката. На открито е вечнозелено дърво, достигащо височина 6-8 м, или храст с гъста компактна корона. Плодовете са яйцевидни с големина на орех или малко по-големи. Узряват през май, юни и юли. Този вид може да се отглежда почти навсякъде в Южна България.


Шанхайската череша (Nanking Cherry) е малко известно студоустойчиво листопадно растение с максимална височина 4 метра. Цветовете са бели или розови, отварят се, преди да се появят листата, и са в огромно количество.


Плодът е сладък, малиновочервен и зрее през ранно лято или късна пролет.

 

Не бързайте да лишите кактуса от покрив

 

Кактусите са популярни растения със субтропичен произход, изключително разнообразни по видове и размери.


В дома са лесни за отглеждане, но не е така, когато се изнесат навън.


Едно от най-важните условия при пренасянето им от затвореното пространство в двора е да се намери подходящ заслон, защитаващ ги от силните дъждове - не трябва да се допуска преовлажняване.


Преди всичко кактусовата градина трябва да се подреди на слънчево място.


Най-подходящ за това е южен склон, с много пропусклив, минерален и каменист субстрат, защото дори най-устойчивите кактуси не издържат дълго на задържала се вода.

 

Страниците подготви сп. „Наш дом“


Още по темата

Къде са магиите

Пъстри възглавници и аксесоарите придават много цвят и настроение на интериора.-1422805710.jpg

Уютът е една сладка интимност, чиято алхимия е вълшебна

1 февр. 2015 | 17:30

Домашен уют

Домашният любимец

-1423059630.jpg

Най-важни за удобството на дивана са височината, дълбочината и правилно ...

16 март 2014 | 16:08

Тенденции в кухнята – минимализъм и провансалски стил

-1204re5324reew.jpg

Изборът на качествени механизми и материали гарантира дълъг живот и повече ...

23 февр. 2014 | 07:38

Най-важното

На живо

Решаващ ден! 50-ото Народно събрание стартира със залог - Рая Назарян председател или нови избори
(Видео)

Тържествено откриване на 50-ото Народно събрание-Tarzhestveno-otkrivane-na-50-oto-Narodno-sabranie_1718777543.png

19 юни 2024 | 05:50

Втората опция пък са нови предсрочни избори, добави той

Тома Биков: Готови сме на крачка назад, или правителство на споделената отговорност или избори!

ГЕРБ-СДС: Готови сме да водим смислен и целенасочен диалог с останалите парламентарни групи-GERB-SDS--Gotovi-sme-da-vodim-smislen-i-tselenasochen-dialog-s-ostanalite-parlamentarni-grupi_1718778210.jpg

Последните няколко парламента се провалиха именно в дешифрирането на волята на ...

19 юни 2024 | 09:23

Гражданите не искат нови предсрочни парламентарни избори, добави той

Цонев: Между хората и политиците има пропаст, нужно е правителство, което да решава проблемите

Йордан Цонев: Хората искат стабилност, съставяне на правителство и решаване на техните проблеми-Yordan-Tsonev--Horata-iskat-stabilnost--sastavyane-na-pravitelstvo-i-reshavane-na-tehnite-problemi_1718779172.png

Между политиците и дневния ред на обществото е изкопана пропаст, че дневния ред ...

19 юни 2024 | 09:38

ГЕРБ носи двойна и тройна политическа отговорност за съдбата на България, добави той

Денков: ГЕРБ длъжни да съставят правителство, а не да се правят на жертви

Денков: ГЕРБ ще носят тройна отговорност за съдбата на България-Denkov--GERB-shte-nosyat-troyna-otgovornost-za-sadbata-na-Balgariya_1718779676.png

Ще бъдем конструктивна, проевропейска опозиция. Ще подкрепяме всички решения, ...

19 юни 2024 | 09:42

Това коментира държавният глава преди първото заседание на 50-ия парламент

Радев: С клетвата днес всеки един депутат се задължава да брани държавния, а не партийния интерес

Радев: С клетвата днес всеки един депутат се задължава да брани държавния, а не партийния интерес-Radev-za-Srebrenitsa--Neumestno-e-balgarskoto-pravitelstvo-da-proyavyava-kolebanie-i-neposledovatelnost-Snimka-BTA_1717418023.jpg

Очаквам дневният ред на този парламент да се диктува от интересите на държавата ...

19 юни 2024 | 09:10

Той допълни, че очаква и бързо да се избере редовно правителство

Димитър Главчев: Очаквам днес парламентът да избере председател

Димитър Главчев: Очаквам днес парламентът да избере председател-Dimitar-Glavchev--Ochakvam-dnes-parlamentat-da-izbere-predsedatel_1718778016.jpg

Новоизбраното 50-о Народно събрание се събира на първото си заседание днес. То ...

19 юни 2024 | 09:19

В сряда, 19 юни, започват заседанията на 50-ото Народно събрание.

Вижте кои са депутатите в 50-ото Народно събрание. Пълен списък

Вижте кои са депутатите в 50-ото Народно събрание. Пълен списък-Vizhte-koi-sa-deputatite-v-50-oto-Narodno-sabranie--Palen-spisak_1718604412.jpg

Вече са ясни имената на 240-те избраници, които в 9.00 часа ще прекрачат прага ...

17 юни 2024 | 09:05

Най-важното е, че днес най-шумните хора в Кремъл говорят за оръжие, а не за пари

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

На този етап не сме получили никакви категорични отговори за парламентарна подкрепа

Сачева: ГЕРБ-СДС искат да направят правителство, но подкрепа не е дадена на 100% от ДПС и ИТН
(Видео)

Изявление на ГЕРБ-СДС след разговорите с ИТН в търсене на подкрепа за нов кабинет -Izyavlenie-na-GERB-SDS-sled-razgovorite-s-ITN-v-tarsene-na-podkrepa-za-nov-kabinet-_1718709874.jpg

Все още няма новина, че ГЕРБ, ДПС и ИТН ще правят правителство заедно. ...

18 юни 2024 | 14:21