Цончо Ганев от "Възраждане" за изтеглените скъпи заеми: Асен Василев се скри зад Росица Велкова

След 13 години 100% от ТЕЦ-овете трябва да бъдат закрити, 140 000 българи ще загубят работата си

Цончо Ганев, "Възраждане: Министър Велкова не дава съгласие да бъде показан анализът за еврото

9867 | 29 окт. 2022 | 18:32

В момента евроатлантическото мнозинство гаси икономическия пожар, наливайки му бензин и иска да направим фаталната грешка да влезем в еврозоната, където ще ни отвържат ръцете за кредити, заяви политикът от „Възраждане“


„Възраждане“ продължава да настоява да се проведе референдум за въвеждане на еврото и да се преразгледа Плана за възстановяване и устойчивост, като от него отпадне текстът за закриване на ТЕЦ-овете и да се премахнат двете тарифи на ток, за които правителството на Кирил Петков е поело ангажимент към Брюксел.

 

Пред Епицентър.бг депутатът от „Възраждане“ и председател на комисията по туризъм в парламента Цончо Ганев разкритикува кабинета Петков, че не е изтеглил заем, когато лихвите на международните пазари са били изгодни.


Правителството на Кирил Петков и в частност неговият финансов министър Асен Василев отказа да изтегли нужния заем, когато лихвите бяха изгодни и това сега ще струва на всеки данъкоплатец 900 милиона. Той се оправда със сегашния финансов министър, който тогава беше заместник-министър на финансите. Асен Василев се скри зад Росица Велкова. Аз му казах, че не е държавнически и не е и чисто мъжки да се крие зад гърба на една жена. Отговорността винаги е на министъра и министър-председателя, а не заместник-министъра“, коментира Цончо Ганев. „Ние вървим по пътя, както беше 1997 година - голяма част от бюджета да отива за покриване на кредити. 15 милиарда ще се теглят другата година. Това е 40 процента от дълговете ни до момента“, допълни той.

 

Цончо Ганев разкритикува и Плана за възстановяне и устойчивост. „В плана са заложени дати за закриване на бъларските ТЕЦ-ове. Българските ТЕЦ-ове осигуряват над 40 процента от енергийния баланс на страната в момента. В плана е заложено, че до три години трябва да закрием 40 процента от топлоцентралите – това означава режим на тока или внос на ток", подчертава депутатът.

 

"За да получават компенсации фирмите в България, тези пари идват от продажбата на ток. След 13 години сто процента от ТЕЦ-овете трябва да бъдат закрити. Над 140 хиляди българи тогава ще загубят работата си“, продължи Цончо Ганев.


По думите му в плана са записани две стъпки за излизане на либерализирания пазар. Първата стъпка започва 2023 година, а втората стъпка - за 100 процента либерализиране - през 2025 година. Решението за двете тарифи, което изтегли служебното правителство е първата стъпка. Президентът Радев е прав за себе си, че в момента управлява служебно правителство и то не носи отговорност за документи, подписани от предишните управляващи,“ коментира депутатът от „Възраждане“.

 

Напомни също, че партия "Възраждане" е внесла проекторешение, с което парламентът задължава правителството да изиска от Европейската комисия от плана за възстановяване да отпаднат всички точки, свързани със закриване на ТЕЦ-ове в България и излизане на България на либерализирания пазар. "Ако сега примерно имате сметка за ток 100 лева, на либерализирания пазар ще имате сметки от 200 лева, 300 лева, 500 лева, 1000 лева, не е ясно до какъв размер ще достигнат,“ посочи Ганев.

 

По думите му и служебният финансов министър Росица Велкова е отказала да даде анализа, който е изготвен за въвеждане на еврото в България.

 

Цончо Ганев подчерта, че управителят на БНБ Димитър Радев е отказал да покаже анализа за еврото с аргумента, че е необходимо съгласието на Министерството на финансите за това.

 

"В пленарната залата по време на изслушнатето на управителя на БНБ беше и министърът на финансите. Ние се обърнахме и към министър Велкова с призива: Дайте ги тези документи. Ако са тайни, ние сме народни представители, имаме достъп до секретна информация, може да я прегледаме. Ако не са тайна, извадете ги пред обществото да ги видим. Министър Пеканов имаше наглостта да говори какъв златен дъжд ще се изсипе върху България. Министър Велкова не дава съгласие да бъде показан анализът за еврото", заяви Цончо Ганев.

 

Депутатът напомни, че „Възраждане" иска провеждането на референдум за еврото. „Българският народ е мъдър и може да вземе информирано решение“, убеден е депутатът.

 

„В момента евроатлантическото мнозинство гаси икономическия пожар, наливайки му бензин и иска да направим фаталната грешка да влезем в еврозоната, където ще ни отвържат ръцете за кредити. Ние сме във валутен борд и над определен праг не може да теглим кредити“, обърна внимание Цончо Ганев.

 

Според него няма полза от този парламент, ако бъде гласувано решение за предоставяне на оръжие за Украйна и Планът за възстановяване се запази в настоящия си вид.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!  

 

 


От категорията

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Петър Волгин и неговият "Живот в радиото" - перманентна битка срещу статуквото

Петър Волгин и неговият "Живот в радиото" - перманентна битка срещу статуквото-Petar-Volgin-i-negoviyat--Zhivot-v-radioto----permanentna-bitka-sreshtu-statukvoto_1679575554.jpg

Седмица след решението на ВАС бяха уволнени и последните знакови лица на ...

23 март 2023 | 14:17

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна-Washington-Post--Bavnite-dostavki-na-zapadni-orazhiya-zadarzhat-Ukrayna_1679601031.jpg

"Очевидно времето е на страната на Русия, което означава, че тя разполага ...

23 март 2023 | 21:48

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може, 10 млрд. лева стърчат в бюджета

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може, 10 млрд. лева стърчат в бюджета-Andrey-Raychev--Balgarinat-zapochva-da-shvashta-Zapada-kato-neobhodimo-zlo--koeto-e-golyama-belya_1677332365.jpg

Политическата класа е много уморена, въпреки че не се издава. С ужас гледа как ...

23 март 2023 | 17:09

Най-важното

За да произведе оръжия за Украйна ЕС ще използва т. нар. Европейски фонд за подпомагане на мира

Повратен момент! Лидерите на ЕС одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна. Радев подписа!

Европейските лидери одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна-Evropeyskite-lideri-odobriha-kupuvaneto-na-1-milion-snaryada-za-Ukrayna_1679603128.png

Съгласно сделката Украйна ще получи както прецизно насочвани ...

23 март 2023 | 21:19

17 държави сключиха споразумение с Европейската агенция за отбрана, България не е сред тях, поясни Радев

Радев: Даваме снаряди на другите, на Украйна - не! Но не можем да контролираме купувача

Радев: Даваме снаряди на другите, но не на Украйна!-Radev--Davame-snaryadi-na-drugite--no-ne-na-Ukrayna-_1679600250.jpg

Радев уточни, че страната ни ще попълва своите запаси и ще помага на другите ...

23 март 2023 | 21:37

Фалираха ни, обещаха ни завод в областта, оказа се лъжа, направиха цените в магазина по 3 и сега си мислят, че ще ни купят

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с лютеница и салам по вратите на къщите си

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с хранителни продукти по вратите на къщите си-Troyantsi-osamnaha-s-predizborni-torbichki-na-PP-s-hranitelni-produkti-po-vratite-na-kashtite-si_1679596827.jpg

Палка шпек салам, един кашкавал, вафли Боровец и една лютеница Дерони!!! Ей с ...

23 март 2023 | 20:31

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки-KZK-obrazuva-tri-proizvodstva-za-tayni-dogovorki-sreshtu-verigite-za-hranitelni-stoki_1679566957.jpg

Проверката е срещу "Била", "Кауфланд", ...

23 март 2023 | 12:05

Идваме да ви предупредим - октомври още 10 милиарда заем ще вземем заради ПП, посочи лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов в Благоевград: Правителство без участието на ГЕРБ не може да стане!
(Видео)

Ако аз бях управлявал в последните 2 години щяха да ме питат защо от всеки литър гориво, зареден от вас, да ви вземат по един лев от джоба, заяви Борисов.-Ako-az-byah-upravlyaval-v-poslednite-2-godini-shtyaha-da-me-pitat-zashto-ot-vseki-litar-gorivo--zareden-ot-vas--da-vi-vzemat-po-edin-lev-ot-dzhoba--zayavi-Borisov-_1679588451.jpg

Как се прави правителство на малцинството, без ГЕРБ да участва в него? Това не ...

23 март 2023 | 17:57

Служебният кабинет да не чака и минута повече, категорична е лидерът на БСП

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа-Ninova--Da-se-spre-vremenno-vnosat-ot-Ukrayna--a-vnesenite-yaytsa-da-ne-stigat-do-targovskata-mrezha_1679580977.jpg

На предизборната среща в Несебър присъстваха още водачът на листата в Бургас - ...

23 март 2023 | 16:13

На изборите българите трябва да избират между Бойко и Кирчо. Прост избор. При кой живяхме по-добре!?

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците и отново заложиха на Бойко!

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците! Разбраха, че заложиха на куц кон!-1611662196.jpg

В Германия ограничиха мажоритарния вот - тежък удар върху Баварската партия ...

23 март 2023 | 14:31

Очакването е на 2 април до избирателните урни да отидат между 2,4 и 2,7 млн. души

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Македонският премиер подчерта, че в Скопие може да се гледа БНТ

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?-Kovachevski--Parlamentat-mozhe-da-vzeme-reshenieto--s-koeto-shte-se-prodalzhi-evropeyskiyat-pat-_1668442462.jpg

Споразумение за оказване на съдействие при разпространението на БНТ Свят и МРТВ ...

23 март 2023 | 18:47