Университети затварят врати в знак на протест

От години не е имало протест на Университетите у нас

Изпълниха заканата! 44 университети не отвориха врати днес в знак на протест

9790 | 20 май 2024 | 08:15

Някои университети – сред които Софийския и УНСС – подкрепят недоволството, но ще проведат всички свои изпити и мероприятия, планирани за днес.


44 висши училища изпълниха заканите си да не работят днес в знак на протест срещу липсата на ясни ангажименти в сектора и бавенето на обещани пари за увеличаване на преподавателските заплати.
 
Висшите училища, включили се в акцията, днес ще извършват само неотложни дейности, като изпити няма да се отменят.
 
До протеста се стигна въпреки намирането в последния момент на 41 млн. лв. в добавка към вече отпуснатите за 39 млн. лв. за ръст на заплатите. Все пак обявения протест от 11 часа пред МОН няма да се състои.
 
Това е безпрецедентна за последните години ситуация, в която се стига до реално затваряне на висши училища заради недоволство на академичния състав.
 
В изпълнение на решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май, ръководителите на 44 висши училища и университети обявиха 20 май за ден, в който за първи път от много години академичните институции няма да отворят врати, с изключение за дейности с неотложен характер.
 

Обявеният обаче през изминалата седмица протест на 20 май от 11:00 ч. пред Министерството на финансите няма да се състои, съобщиха вечерта на 17 май от Синдиката "Висше образование и наука" към КНСБ и от Синдиката "Висше образование" към КТ "Подкрепа", на брифинг в Министерския съвет.

 

В позицията от 17 май на Съвета на ректорите се казваше, че "това не е протест за заплати, а протест срещу потъпкването и поставянето в ъгъла на значимостта на образованието и науката".

 

"Разглеждаме обещаните 39 млн. лева за индексиране на трудовите възнаграждения на академичния състав и 12% увеличение на възнагражденията на административните структури към университетите като първа, но недостатъчна стъпка в правилната посока. Това са пари, които са предвидени за висшето образование още в края на миналата година и е необяснимо тяхното забавяне до степен, да се налага да ги изискваме по такъв начин", се посочваше в документа.

 

В понеделник, 20 май, в 44 висши училища и университети няма да има учебни занятия и няма административно да се обслужват студенти, но във висшите училища ще се изпълняват тези дейности, които са неотложни и не могат да бъдат отменени, каза за БТА и БНР проф. д-р Миглена Темелкова - председател на Съвета на ректорите. Тя е ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Проф. Темелкова уточни, че това са дейности, които са свързани с научни журита, с държавни изпити и с други изпити, с журита за развитие на академичния състав и с клинични дейности в медицинските университети.

 

Сред тези 44 висши училища, които ще са затворени, ще има и частни университети, уточни за БТА проф. Миглена Темелкова. Тя съобщи, че всеки университет на сайта си ще публикува информация за това какво ще се случва на 20 май и какви неотложни дейности ще могат да бъдат осъществявани. Нека студентите проверят на сайта на своя университет, за да знаят дали ще имат занятия на 20 май, препоръча на младите хора председателят на Съвета на ректорите.

 

"Ако студентите от някои от медицинските университети имат клинично упражнение, което е свързано с процес, който не може да бъде отложен за друго време, те няма как да не влязат в това клинично занятие", каза проф. Темелкова.

 

Тя заяви, че "протестът на Съвета на ректорите не е свързан толкова с финансовите възнаграждения на работещите във висшето образование и това е една част от него. "Протестът ни цели да заостри вниманието на политиците към проблемите на висшето образование, които се трупат година след година и в последните три години ескалираха", коментира проф. Темелкова.

 

Според нея "няма последователна, няма целенасочена политика в областта на висшето образование и това е акцентът на този протест". Време е политиците да се обединят по темите за развитието на висшето образование, подчерта председателят на Съвета на ректорите и уточни, че ректорите на университетите "ще искат конкретни действия от политиците след изборите".

 

Отново на 17 май се състоя и брифинг в Министерския съвет, на който служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че е постигната договореност още 40,7 млн. лева да бъдат отпуснати за висшето образование, след среща с представители на синдикатите. Това е постигнато в резултат на разговори между вицепремиера и финансов министър Людмила Петкова, с министъра на образованието проф. Цоков и с представители на синдикатите, уточни тогава служебният премиер.

 

Заслугата е на синдикатите, както и първия път, когато бяха отпуснати 39 млн. лева, за които ви съобщихме онзи ден. Казахме, че ще бъдат продължени разговорите и в резултат на тези продължени разговори можем да кажем, че има още 40,7 млн. лв., каза в петък премиерът Главчев и уточни, че средствата ще бъде осигурени за сметка на други разходи.

 

На брифинга Валери Апостолов от Синдиката "Висше образование" към КТ "Подкрепа" каза, че протестът, обявен за 20 май, се отлага, тъй като "първата стъпка е изпълнена".

 

Синдикатите подчертаха също, че протестната готовност остава, докато не се реализират и следващите средства по Закона за висшето образование.

"Малко над 80 млн. лв. ще получат до дни държавните висши училища за увеличение на възнагражденията на академичния и неакадемичния състав от 1 януари и за вдигане на стипендиите на докторантите във всички университети, в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), Българската академия на науките (БАН), Селскостопанската академия (ССА) и научните институти към здравното министерство от 1 април.

 

За отпускането на средствата Министерският съвет прие две постановления, като срокът за изпълнението им е 20 и 23 май", заявиха от ВОН-КНСБ. И отбелязаха, че "бързото и успешно провеждане на преговорите доведе до отмяна на обявения за понеделник, 20 май, протест. ВОН-КНСБ обаче остава в протестна готовност до 30 юни, когато трябва да бъде постигнато пълното изпълнение на всички постигнати договорености".

 

"Първото постановление на Министерския съвет (МС) е за вече наличните в бюджета 39 млн. лв. Те бяха извоювани от ВОН и КНСБ през декември миналата година между двете му четения в Народното събрание, тъй като внесеният от правителството проектобюджет не предвиждаше такава сума. Въпреки това до момента средствата не бяха отпуснати. Още в понеделник парите ще са по сметките на държавните университети. С тях със задна дата от 1 януари началната основна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища - асистент, се вдига от 1810 лв. на 2100 лв.", съобщават от ВОН-КНСБ.

 

И уточняват, че второто постановление на МС е за договорените на 17 май със служебния кабинет нови 40,7 млн. "При вече начална заплата на асистент от 2100 лв., 7 млн. лв. от общата сума се заделят за запазване на настоящите съотношения на възнагражденията между отделните академични длъжности, като със задна дата от 1 януари те се увеличават с по 290 лв.

 

Пак от началото на тази година заплатите на неакадемичните служители в университетите се увеличават с 200 лв., като за целта са предвидени 26 млн. лв. Останалите 7,4 млн. лв. са за вдигане на стипендиите на докторантите от 1 април. Те се разпределят по следния начин - за МОН: висшите училища - 6,9 млн. лв.; за БАН: 409 000 лв.; за МОСВ - НИМХ: 25 200 лв.; за МЗХ - ССА: 29 000 лв.; за МЗ: 48 600 лв., информират от ВОН-КНСБ.

 

Според синдиката, "общо 184 млн. лв. са необходими за повишаване на заплатите, за да се изпълни ЗВО, влязъл в сила от 1 април 2024 г. за държавните висши училища, БАН, НИМХ, ССА - за начална заплата на асистент от 2516 лв. (както предвижда чл. 92/ЗВО); начална заплата на длъжност с висше образование - 2013 лв. (чл. 53/ЗВО); начална заплата на длъжност със средно образование - 1610 лв. За НИМХ конкретно преговорите продължават за заплати и за статута, и за проекта за дейността, уточняват от ВОН-КНСБ.

 
 


Еврохолд

От категорията

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Снимка Правителствена пресслужба-Glavchev--Tryabva-da-zashtitim-yadrenata-bezopasnost-i-sigurnost-na-Ukrayna--Evropa-i-sveta--Snimka-Plavitelstvena-pressluzhba_1718528517.jpg

Премиерът акцентира върху постигнатия от България съществен напредък в ...

16 юни 2024 | 12:00

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели-Atanas-Zafirov--Prevrat-v-BSP-nyama--predstoi-seriozen-razgovor-zashto-zagubihme-800-000-izbirateli_1718523576.jpg

"Надявам се традиционният събор на Бузлуджа да се превърне в събор на ...

16 юни 2024 | 10:32

Малинов: Възможно е да остана министър на енергетиката в редовен кабинет, зависи кой би бил премиер

Малинов: Възможно е да остана министър на енергетиката в редовен кабинет, зависи кой би бил премиер-Malinov--Vazmozhno-e-da-ostana-ministar-na-energetikata-v-redoven-kabinet--zavisi-koy-bi-bil-premier_1718562839.png

Увеличението на тока от 1 юли ще бъде под 1,5% средно за трите оператора, заяви ...

16 юни 2024 | 21:33

Джамбазки: Може да си патриот, без да си русофил

Джамбазки: Може да си патриот, без да си русофил-Evrodeputatat-Angel-Dzhambazki-izprati-predlozhenie-do-vsichki-subekti--koito-mogat-da-sezirat-KS_1703079340.jpg

Има различни политически десни организации в различни държави и не може да ...

16 юни 2024 | 19:03

Най-важното

Вижте текста на документа, Камала Харис и Олаф Шолц, напуснаха събитието по-рано

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария-Desetki-strani--sred-koito-tezi-ot-BRIKS-i-Vatikana--otkazaha-da-podpishat-deklaratsiyata-v-Shveytsariya_1718546453.png

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски ...

16 юни 2024 | 16:59

Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Снимка Правителствена пресслужба-Glavchev--Tryabva-da-zashtitim-yadrenata-bezopasnost-i-sigurnost-na-Ukrayna--Evropa-i-sveta--Snimka-Plavitelstvena-pressluzhba_1718528517.jpg

Премиерът акцентира върху постигнатия от България съществен напредък в ...

16 юни 2024 | 12:00

Причина за изборния резултат е и суетата на ПП-ДБ с 60 депутата да поиска цялата власт

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

ЕС с неговите политика в момента е заплаха за европейската цивилизация, заяви лидерът на "Възраждане"

Костадинов: ПП-ДБ трябва да си "изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект

Костадин Костадинов: Ще работим за своя група в ЕП-Kostadin-Kostadinov--Opitvat-da-unishtozhat-nezavisimata-balgarska-tsarkva_1717307986.jpg

Според лидера на „Възраждане“, "когато народът не вярва в държавата, ...

16 юни 2024 | 09:43

Вината за тежките резултати на изборите не може да бъде вменявана на един човек, смята той

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели-Atanas-Zafirov--Prevrat-v-BSP-nyama--predstoi-seriozen-razgovor-zashto-zagubihme-800-000-izbirateli_1718523576.jpg

"Надявам се традиционният събор на Бузлуджа да се превърне в събор на ...

16 юни 2024 | 10:32

Заявките за реванш са опит да се създаде някакво самочувствие в условия на електорална катастрофа, смята тя

Проф. Румяна Коларова: "Продължаваме промяната" няма никакви перспективи за участие във властта

Проф. Румяна Коларова-1533017967.jpg

Според политолога присъствието на ПП в политическото пространство ще бъде ...

16 юни 2024 | 13:16

Проблем е, че не само компетентните са отстранени от властта, но е отстранен и естественият духовен елит на нацията

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес-Ivan-Stambolov--Sula---Dyasnoto--obedinenie-na--dobrite--sili_1675154655.jpg

С намаляването на легитимността изчезва уважението към институциите, а омразата ...

16 юни 2024 | 17:05

Мирослав Мурджов: Има много голяма вероятност част от ПП-ДБ също да се включат в ново правителство

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии-Analizatori--Pravitelstvo-shte-ima--klyuchat-e-v-malkite-partii_1718527377.jpg

Доц. Стойчо Стойчев: По-малките формации са заинтересовани да няма предсрочни ...

16 юни 2024 | 11:35

Левицата! поиска консолидация на левите формации, вече можело и с БСП

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС-Rumen-Petkov--Poslednite-tri-parlamenta-sa-chast-ot-destabilizatsiyata-na-sadebnata-sistema_1666092582.jpg

Първи крачки вече се правят. Сега, повече от всякога - осъзнатата необходимост ...

16 юни 2024 | 16:47