Необходими продукти
500 г пресни дребни картофи, добре измити, необелени
200 г кафява леща
50 г сушени боровинки
2 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
3-4 стръка прясна мента
1 връзка репички
микс от салати - зелена, червена и други по желание
1 чаша прясно изцеден ябълков сок
2-3 с. л. ябълков оцет
1 лимон
2 с. л. зехтин
сол
За ароматизиране на лещата:
зърна карамфил и бахар, клечка канела, розмарин
Начин на приготвяне
1. Накиснете лещата в студена вода и след това я сложете да се вари.
2. В тензух завържете подправките за ароматизирането й и пуснете вързопчето в лещата. Оставете да поври поне 10 минути и след това го извадете.
3. Когато лещата се свари, я отцедете добре от водата.
4. Ако са по-едри, нарежете пресните картофи на половинки, ако са дребни, ги пуснете цели да се сварят на пара за около 10 минути или докато омекнат.
5. Когато се сварят, ги охладете в купа с ледена вода и ги оставете да се отцедят добре.
6. Наситнете лука, чесъна и ментата. Ябълката нарежете на кубчета. Накъсайте салатите и нарежете репичките. Сложете всичко в купа.
7. Добавете ябълковия сок, ябълковия оцет, сок от лимон, сушените боровинки, сол и зехтин. Разбъркайте добре.
8. Сложете в купата сварените картофи и лещата.
9. Разбъркайте, добавете оцет, сол и зехтин, ако е необходимо, и сервирайте.
13172 | 8 апр. 2015 | 18:09


Мобилна верси
RSS
