Велизар Енчев

Поведението на Генчовска и на принципала ѝ в оставка Кирил Петков е позорно. Но още по-позорно е мълчанието на партийния бос на външната министърка

Велизар Енчев: България вече е официално измамена от ЕС

70021 | 17 юли 2022 | 16:23

Въпреки скопското признание на председателя на ЕК Урсула фон Дер Лайен, че „историческите въпроси няма да бъдат условие в преговорите“, София подписа документ, който е капитулация пред македонизма


Велизар Енчев*
Специално за Епицентър.БГ

На 17 юли 2022 година една дузина български държавници и политически лидери трябва да си посипят главата с пепел заради падането на „македонското вето“ в Народното събрание. След което, ако още имат персонална съвест и национално достойнство, да поискат извънредно заседание на парламента, на което да анулират решението за еврочленството на Скопие.

България вече е официално измамена държава, след като Теодора Генчовска и Буяр Османи подписаха двустранния протокол към Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между Република България и Република Северна Македония.

България бе измамена от френския президент Макрон, от Европейската комисия, лично от Урсула фон Дер Лайен, както и от 170 български народни представители. С пълното съзнание, че това е във вреда на страната ни, те гласуваха документ, който не съдържа никакви гаранции за българските интереси в преговорите със Скопие.

Ако някой подлага на съмнение горното твърдение, нека се запознае с документа на евроизмамата. Той бе огласен в македонския парламент точно преди 72 часа, при това лично от шефа на Еврокомисията.

В половинчасовото си обръщение към македонските депутати Урсула фон дер Лайен заяви: „Македонският език в преговорите за присъединяване към ЕС ще си остане македонски, македонската идентичност няма да бъде подменена и историческите въпроси няма да бъдат условие в преговорите…“

Това откровение, което е нож в сърцето на българската позиция, бе посрещнато с овации и ставане на крака от депутатите от управляващата коалиция.

"Слушах ви внимателно. Няма съмнение, че македонският език е вашият език и ние цялостно го уважаваме. Ето защо ревизираното френско предложение гласи: Вашият език е без добавки! Въпросите за историята не са условие в преговорите", каза Фон дер Лайен…

След тези думи трябва да си сляп и глух за очевадното.

Трябва или да си купен, или да си с интелектуални дефицити, за да продължаваш да твърдиш, че няма измама. Измама, която е изцяло за наша сметка.

Днес обаче външната ни министърка заяви обратното: „Не, няма промяна във френското предложение. Няма такава промяна...“

Значи ли това, че Еманюел Макрон и Урсула фон Дер Лайен лъжат?

И наистина ли са предложили на Скопие текст, разминаващ се с приетия от Народното събрание документ?

При това става дума за недопустима френска редакция, лансирана през главата на София. Която обаче е приемлива за Скопие, тъй като зачерква спорните исторически въпроси и те вече не са задължително условие към РС Македония при преговорите.

Но да се върнем на постигнатото до момента, както се представя от българската страна:

Подписаният документ ще е част от преговорната рамка на Скопие и съдържа мерки за учебните програми по история, говора на омразата и културата. Условие и в протокола, и в преговорната рамка е включването на българите в македонската конституция. Ако това не се случи, няма да има отваряне на главите.

Неясно защо протоколът няма да бъде публично достояние веднага, а по-късно - след заседание на постоянните представители в ЕС. Това разкрива гузната съвест на МВнР и страх от общественото мнение, което не бива да знае какво точно е подписано.

Без изобщо да се посочат факти, за кой ли път бе казано, че в историческата комисия имало договор за Св. Наум, Св. Климент, Св. Св. Кирил и Методий, Цар Самуил, а до една година щяло да се постигне съгласие за Средновековието.

След като комисията по историческите въпроси се произнесе, през 2024 г. трябва да се съгласуват учебните програми, българите да бъдат вписани в Конституцията на РСМ, да има реабилитация на жертвите на югорежима и отваряне на архива на тайните служби…

Какво липсва в тези елейни слова? И какво ме съмнява в гаранцията на Генчовска, че няма промяна във френското предложение?

Липсва най-важното – че България дава съгласие в аванс на РС Македония, без до момента да е изпълнено дори едно от условията ни за ревизия на македонизма. Дори само едно!

И най-лошото – говори се само в бъдещо пожелателно време.

За сравнение – при подписването на Преспанското споразумение между Атина и Скопие македонската страна бе изпълнила половината от гръцките искания и най-вече смяна на знамето и името на държавата. Да не говорим за светкавичния отказ от бутафорната „антиквизация“ на македонската история, наложена от правителството на ВМРО-веца Никола Груевски.

В двустранните отношения между държавите има класическа последователност на действията – първо се преговаря, после се договаря и накрая договореното между страните се изписва в документ, подлежащ на ратификация в националните парламенти.

Теодора Генчовска прави обратното - първо подписва документи с Буяр Османи и след това започва да преговаря по спорните въпроси. Като от 72 часа знае, че председателят на ЕК е признала в Скопие това: „Въпросите за историята вече не са условие в преговорите“…

Поведението на Генчовска и на принципала ѝ в оставка Кирил Петков е позорно. Но още по-позорно е мълчанието на партийния бос на външната министърка.

Не беше ли Слави Трифонов човекът, обявил публично, че се оттегля от четворната коалиция заради Македония?

И ако държи на думата си и на своята чест, защо не нареди на Генчовска да не подписва този документ?

Изходът е един и го посочих в началото – ако откаже да следва македонистките директиви от Брюксел и Вашингтон, Народното събрание трябва да анулира решението си за РС Македония.

Всъщност МВнР трябваше още преди 48 часа да поиска от президента Макрон и от Европейската комисия спешно обяснение за скандалното откровение на нейния председател пред македонския парламент.

Сигурен съм – това не е направено! Не е в стила на политкоректната ни дипломация да държи сметка за македонизма на евроатлантическите ни партньори.

При всички случаи този парламент и това правителство носят историческа отговорност за васалното си поведение, трасиращо пътя към поредна катастрофа.

Всъщност с какво премиерът Кирил Петков през 2022-а е по-различен от премиера Георги Димитров през 1946-а, когато започва наредената от Белград и Москва македонизация на Пиринския край?

Тогава заради комунизма на Тито и Съветския съюз, днес заради капитализма на Байдън и Европейския съюз.

-------------------------------------------------------------

*Авторът е Доктор по международно право, посланик на България в Хърватия (1997-2002)

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 

 


От категорията

Медиана: ГЕРБ води с 10% пред ПП, битка за третото място между БСП, ДПС и "Възраждане"

Медиана: ГЕРБ води с 10% пред ПП, битка за третото място между БСП, ДПС и "Възраждане" --Sova-Haris--GERB-SDS-vodi-s-28-8--PP---18-8--BSP---12-7-_1663317817.jpg

"Демократична България" и "Български Възход" са стабилно ...

24 септ. 2022 | 08:31

Стойчо Стойчев: Партийните лидери – в парламента, експертите – в кабинета

Стойчо Стойчев: Партийните лидери – в парламента, експертите – в кабинета-1572332645.jpg

Политологът определи изработването на принципите на едно работещо мнозинство в ...

24 септ. 2022 | 09:23

Елена Поптодорова: Възможно е Путин да употреби ядрено оръжие
(Видео)

Елена Поптодорова Кадър: Нова нюз-Elena-Poptodorova-Kadar--Nova-nyuz_1664029749.jpg

"Още през април шефът на ЦРУ предупреди за възможна употреба на тактическо ...

24 септ. 2022 | 17:28

Надежда Нейнски: Очаквам опитите на Путин за ескалация да продължат
(Видео)

Надежда Нейнски Кадър: Нова нюз-Nadezhda-Neynski-Kadar--Nova-nyuz_1664028292.jpg

"Много е трудно да бъдат прикрити имперските амбиции на Русия. Путин е в ...

24 септ. 2022 | 17:04

Най-важното

Те пряко заявяват намерението си не само да нанесат военно поражение на Русия, но и да я унищожат, изтъкна той

Лавров пред ООН: Русофобията на Запада е безпрецедентна, а нейният мащаб - гротесков

Снимка: ТАСС-Snimka--TASS_1664051181.jpg

"Като се обяви за победител в Студената война, Вашингтон почти се издигна ...

24 септ. 2022 | 23:23

Необходима е реформа и то спешно”, каза Мишел, обръщайки се към Общото събрание на ООН в Ню Йорк

Шарл Мишел: Русия да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН

Шарл Мишел: Русия да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН-1615701760.jpg

Когато постоянен член на Съвета започне непровокирана и неоправдана война, ...

24 септ. 2022 | 11:18

Тонът на кампанията често е конфликтен, допълнително политизиращ проблемите, отчитат те

Наблюдателите на ОССЕ пишат в доклад за критиките на Радев към предишния кабинет

Среща на президента Радев с мисията на ОССЕ, 13 септември 2022 г. Снимка: Прессекретариат на президента-Snimki--Pressekretariat-na-prezidenta_1663071620.jpg

Според наблюдателите предизборната кампания е "съсредоточена предимно ...

24 септ. 2022 | 14:01

Нинова бе категорична, че коалиция с ГЕРБ е невъзможна

Нинова: Войната и последиците от нея може да се окажат опасни за националната ни сигурност
(Видео)

Нинова: Войната и последиците от нея може да се окажат опасни за националната ни сигурност-Ninova--Voynata-i-posleditsite-ot-neya-mozhe-da-se-okazhat-opasni-za-natsionalnata-ni-sigurnost_1664037861.jpg

“Бедността, неравенството и инфлацията стават все по-голям проблем. Тяхното ...

24 септ. 2022 | 19:42

Нужна е стабилност в управлението

Десислава Атанасова: Време е българите да излъчат хора, които се обединяват „за“, а не „срещу“

Десислава Атанасова: Време е българите да излъчат хора, които се обединяват „за“, а не „срещу“-Desislava-Atanasova--Vreme-e-balgarite-da-izlachat-hora--koito-se-obedinyavat--za--a-ne--sreshtu-_1664029624.jpg

Разликата от 10% между ГЕРБ-СДС и втората политическа сила според последните ...

24 септ. 2022 | 17:26

Надежда Йорданова обаче не успя да отговори защо поставяните намерения са само на думи

Костадинов към Йорданова: Защо не приехте нашия законопроект за отстраняване на главния прокурор?

Костадин Костадинов Снимка: "Възраждане"-Kostadin-Kostadinov-Snimka---Vazrazhdane-_1664030838.jpg

"Ние внесохме такъв законопроект, направен от експерти, юристи, миналата ...

24 септ. 2022 | 17:45

Държавата е ограбена и в хаос, изтъква той

Борисов в новия предизборен клип на ГЕРБ-СДС: Ние имаме решения за кризите
(Видео)

Бойко Борисов Снимки: ГЕРБ-Boyko-Borisov-Snimka--GERB_1664042515.jpg

"Гониха ни, изчегъртваха ни, арестуваха ни. Издържахме", категоричен ...

24 септ. 2022 | 20:51

Според него тези, които вещаят нови избори, нямат капка съвест и отговорност към проблемите на хората

Мустафа Карадайъ в Смолян: ДПС ще участва в централната власт
(Видео)

Снимки: ДПС-Snimki--DPS_1664050001.jpg

Той припомни, че най-големият растеж на икономиката – 7 процента годишно, е бил ...

24 септ. 2022 | 23:05

Според лидера на "Български възход" до 10 дни ще има решение за газа

Стефан Янев: Агресорът е Путин, а не руският народ
(Видео)

Стефан Янев Кадър: Нова тв-Stefan-Yanev-Kadar--Nova-tv_1664038077.jpg

"Путин вероятно е на път да обяви война. Това е заплаха и за нашата ...

24 септ. 2022 | 19:45