Червен листопад на „Позитано“ 20

17839 | 16 февр. 2013 | 11:11

Кои ще са водачи, кои ще са тласкачи в листите – туй е въпросътТези дни социалистите живеят като в драматичния турски сериал „Листопад“. Никой не иска да играе Али Ръза, който умря с червена роза в ръка. А основният сценарист мълчи по темата нови серии и не бърза да раздава ролите. Това изнервя не само досегашните актьори, но и останалите, които се надяват поредния кастинг да ги качи отново на парламентарната сцена. 

От референдума насам депутати и местни шефове се замерят с данни за активността на червения електорат. Причината е в предварителния намек, че резултатите от допитването ще са критерий за позициониране в кандидатдепутатските листи. Интригата е кои ще останат в голямата игра и кои ще я напуснат. Слуховете, че някои от актьорите са вече твърде омръзнали не само на публиката, но и на сценаристите, са твърде преувеличени. Бедата е в това, че няма достатъчно ярки нови лица, които да грабнат червените бабички, комсомолците - жертва на генетиката и отчаяните от ГЕРБ поклонници.

Цялата власт в БСП в момента е на интригата. Хора, които от години не са си говорили освен по партийно поръчение, сега заговорнически шушукат из кулоарите на парламента и по коридорите на „Позитано“ 20.

Няколко са районите с нажежени страсти, където отсега е ясно, че дори виртуозните апаратчици трудно ще решат битката на титаните. Слуховете за политическата смърт на двамата Руменовци - Овчаров и Петков, е твърде преувеличена. Кирил Добрев е човекът, заради когото социалистите в София-област биха се вдигнали на въстание. Не е лесно да бъде жертван и Георги Пирински с превръщането му в новия Лилов на „Позитано“ 20. Изпадането на Стефан Данаилов би било проява на много лош вкус. Ламбо е един от малкото корективи в партията, а извън нея почитателите му са от целия възрастов спектър. Емилия Масларова е от малкото специалисти в областта на социалната политика, а Любен Корнезов - безспорен капацитет не само в конституционните казуси, но юристът, който трудно може да бъде оборен.

Истинският проблем, който притеснява всички в столетницата, не е кои ще си тръгнат.

Авторитети да бъдат заменени с фаворити

е ужасът на структурите.Този филм вече е игран. И в момента има знаци, че може и да продължи. Красноречив пример е оргсекретарят Красимир Янков, на когото са поверени и връзките с местните структури. Човекът се справи толкова добре, че вече две области го изхвърлиха с нарочни писма до централата, че не искат да отговаря за тях. Първа въстана Стара Загора, а преди няколко дни и Бургас. Янков е областен шеф във Варна и амбициите му са да оглави листата в морската столица. Проблемът е, че точно там се оказа толкова непопулярен, че не успя да се класира като делегат на местната общинска конференция. За разлика от него общинският шеф на БСП Борислав Гуцанов има мощна подкрепа от структурите. За да бъде избегнат конфузът, нищо чудно на Сергей Станишев за втори път да се наложи да изневери на традицията. Тя повелява лидерът на БСП да води листата в пролетарския столичен район (25-и МИР) и в Бургас. През 2009 г. тя бе нарушена заради котерийни битки в морската столица. Има вариант Красимир Янков да оглави листата в Сливен, оттам все още не са го изгонили.

От Благоевград вече заливат „Позитано“ 20 с прокламации срещу Емил Костадинов.Човекът, който преди години разцепи партията в Благоевград, след последния конгрес бе назначен за ковчежник на „Позитано“ 20 и има амбиции да оглави кандидатдепутатската листа, изтласквайки Корнелия Нинова. Накрая Георги Пирински може да се окаже синята каска начело на списъка и не само заради подходящата фамилия. При подобен развой интригата праща Нинова във Враца. Там обаче отдавна е Георги Божинов, от когото местните не само че не са свалили доверието си, но и биха бойкотирали всеки парашутист. В Добрич Росен Карадимов е един от сериозните фаворити за водач. Човекът се бил доказал като мажоритарен кандидат на предишния вот, събрал бил доста гласове. Това означава, че бившият икономически министър Петър Димитров трябва да преглътне настъплението на приближените. В Стара Загора друг член на правителството на Станишев - Евгений Желев, ще трябва да отстъпи място на Деница Златева, която отговаря за международната дейност в изпълнителното бюро.

Битката за София

няма съмнения, че ще е особено драматична. Активният борец от референдума Янаки Стоилов ще си оспорва първото място със сладкодумния човек от гражданската квота Петър Курумбашев за 24-и МИР. Там е и проф. Любен Корнезов. Румен Овчаров едва ли ще бъде изтласкан от неговия 23-ти МИР. Още повече че той вече даде ясен знак, че предпочита парламента пред лидерството на столичната организация. За София-област новите играчи са  Младен Червеняков и Михаил Миков. Бившият вътрешен министър няма нищо против да отстъпи досегашния си район Видин на проф. Радослав Гайдарски. Проблемът е, че Кирил Добрев и френският възпитаник Драгомир Стойнев е трудно да бъдат заменени с парашутисти заради доверието, което са си спечелили. Резервен вариант за Червеняков е Монтана. Там обаче трудно ще приемат поредния спуснат от централата човек. Янаки Стоилов може да бъде командирован и в Ловеч, ако в София не е водач. Ламбо освен в столична листа най-вероятно ще оглави и пловдивската. Пламен Орешарски също ще бъде подсигурен двойно - в София и като водач в Бургас.

Безспорни водачи

отново има. Никой не се съмнява, че в Шумен листата ще оглави реанимираният заместник-председател на БСП Димитър Дъбов. Във Велико Търново отново ще бъде заложено на  Бойко Великов, в Кърджали на вечния кандидат и нов член на изпълнителното бюро Милко Багдасаров. В Кюстендил фурията Мая Манолова няма конкурент. В Русе ще заложат на бившия кмет Божидар Йотов, когото всички очакват да оздравее. В Хасково най-вероятно ще остане Емилия Масларова. Там трудно биха командировали Димчо Михалевски, на когото предстои истинска битка с Дора Янкова за Смолян. В Търговище ще заложат на Красимир Мирев, хирурга, който четвърти мандат е кмет на града. Силистра по всяка вероятност ще осиротее и там ще се наложи да бъде пратен човек от централата, който да спечели поне един мандат. Досегашният водач Антон Кутев, автор на теорията „Социализмът като СПИН“, ще бъде покрит на избираема позиция в някоя от столичните листи, без тази на 23-ти МИР, в случай че Овчаров е водач.

Деликатни ситуации

се очертават в Плевен, Ямбол, Разград и Перник. В първия град измислената битка ще е между Петков и Петков - Румен и Любомир. Вторият е общинският лидер, който се ползва от протекциите на „Позитано“ 20. Плевен показа отлични резултати на референдума. Лошото е, че биха могли да ги отдадат на местния Петков, който дори не се качи на сцена с агитатори за референдума. В БСП се шегуват, че бившият кмет на Разград Венелин Узунов, който е и   областен лидер на партията, е откъм страната на булката. Проблемът му е, че е нарочен за човек на Първанов, а фаворит на Станишев е бившият областен управител Атанас Анастасов, който изневери на БСП. И се изправи срещу кандидата за кмет на партията в Разград Денчо Бояджиев. В Ямбол битката също няма да е лесна. Там ще се сблъскат депутатът Атанас Мерджанов, бизнесменът Петър Кънев. 

Най-смешно е твърдението на БСП, че в партията имало водачи и тласкачи в листите. Защото всички знаят, че всичко е в ръцете на Станишев и неговите апаратчици. Останалото е... интрига. Ако прогнозите на депутатите се сбъднат, на практика ще бъде възпроизведена сегашната група на БСП в парламента. Това не желае нито една от местните структури и нито един от симпатизантите на столетницата. От лидера на партията зависи дали ще осчетоводи надеждите от социологическите прогнози или ще зацикли, залагайки на до болка втръснали лица.

(в. Преса, печатно издание, брой от 397 от 16 февруари 2013)


 


От категорията

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?-1587151181.jpg

Те нямаше да допуснат моите деца да са по-малко европейци от техните. Те нямаше ...

3 дек. 2022 | 23:12

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност!

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност! -1629291305.jpg

Искам да попитам, двамата полицаи убити от автобус в Бургас – на границата ли ...

3 дек. 2022 | 23:33

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22

Най-важното

Има вариант да се направи и с първия, и с втория, и с третия мандат, но трябва воля, заяви лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов: ГЕРБ си имаме премиер, по-добър от мен няма! Но да мислим за такъв, който все пак ще мине
(Видео)

Борисов потвърди! Той ще е кандидат- премиерът: По-добър от мен няма!-Borisov-potvardi--Toy-shte-e-kandidat--premierat--Po-dobar-ot-men-nyama-_1670141708.jpg

"Вторият вариант е да предложим вариант за премиер, който все пак да мине ...

4 дек. 2022 | 10:12

Заложени са 724 млн. евро, посочва вицепремиерът

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване-Atanas-Pekanov--Balgariya-ochakva-2-7-mlrd--lv--do-kraya-na-godinata_1669448416.jpg

Смятам, че щом влезем в еврозоната, ще имаме по-голямо влияние и ще можем да ...

4 дек. 2022 | 20:56

Първите изтребители F-16 може да са готови през 2024 г., казва военният министър

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29-Dimitar-Stoyanov--Shte-dadem-na-Ukrayna-vaorazhenie--no-ne-raketni-sistemi-S-300-i-MiG-29_1670173411.jpg

Продължава търсенето на втора ръка изтребители на лизинг - изпратени са 4 писма ...

4 дек. 2022 | 18:52

Ако получи такива прокуратурата ще предприеме незабавни действия

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро,-Ivan-Geshev--Namirame-v-sredata-na-konstitutsionna-kriza--Prizovavam-za-dialog-_1666182217.jpg

Припомняме, че Нидерландия ще гласува на 8 декември против приемането на ...

4 дек. 2022 | 08:43

Партиите от "хартиената коалиция" искат избори по новите правила, твърди съпредседателят на ПП

Кирил Петков: Европейски лидери ми признаха, че 10 години Борисов ги е лъгал за Шенген

Кирил Петков: Европейски лидери ми признаха, че 10 години Борисов ги е лъгал за Шенген-Kiril-Petkov--Radostin-Vasilev-predupredi-BSP--che-koalitsiya-s-PP-shte-e-nevazmozhna_1667545957.jpg

Докато има шанс Борисов да се върне, западните премиери нямали доверие, че ...

4 дек. 2022 | 11:50

Политическата криза у нас пречи да реализираме външнополитическите си приоритети, подчертава евродепутатът от ДПС

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз-Ilhan-Kyuchuk--Sluchvashtoto-se-s-Shengen-podkopava-doverieto-na-balgarskite-grazhdani-v-Evropeyskiya-sayuz_1670139007.jpg

След като ГЕРБ-СДС получи първия мандат, ДПС е готово да преговаря с ...

4 дек. 2022 | 09:27

Напролет червените линии ще поизбледнеят, смята анализаторът

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

По думите й двамата не са имали напрежение в отношенията преди това

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва-Aktrisata-Diana-Dimitrova-za-prezhivyanoto-nasilie--Litseto-prodalzhava-da-me-zaplashva_1670178038.jpg

Тя обясни, че тази седмица е разбрала кои са истинските й приятели и на кого ...

4 дек. 2022 | 20:11

Срещата ЕС - Западни Балкани нищо няма да реши

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22