Червен листопад на „Позитано“ 20

18579 | 16 февр. 2013 | 11:11

Кои ще са водачи, кои ще са тласкачи в листите – туй е въпросътТези дни социалистите живеят като в драматичния турски сериал „Листопад“. Никой не иска да играе Али Ръза, който умря с червена роза в ръка. А основният сценарист мълчи по темата нови серии и не бърза да раздава ролите. Това изнервя не само досегашните актьори, но и останалите, които се надяват поредния кастинг да ги качи отново на парламентарната сцена. 

От референдума насам депутати и местни шефове се замерят с данни за активността на червения електорат. Причината е в предварителния намек, че резултатите от допитването ще са критерий за позициониране в кандидатдепутатските листи. Интригата е кои ще останат в голямата игра и кои ще я напуснат. Слуховете, че някои от актьорите са вече твърде омръзнали не само на публиката, но и на сценаристите, са твърде преувеличени. Бедата е в това, че няма достатъчно ярки нови лица, които да грабнат червените бабички, комсомолците - жертва на генетиката и отчаяните от ГЕРБ поклонници.

Цялата власт в БСП в момента е на интригата. Хора, които от години не са си говорили освен по партийно поръчение, сега заговорнически шушукат из кулоарите на парламента и по коридорите на „Позитано“ 20.

Няколко са районите с нажежени страсти, където отсега е ясно, че дори виртуозните апаратчици трудно ще решат битката на титаните. Слуховете за политическата смърт на двамата Руменовци - Овчаров и Петков, е твърде преувеличена. Кирил Добрев е човекът, заради когото социалистите в София-област биха се вдигнали на въстание. Не е лесно да бъде жертван и Георги Пирински с превръщането му в новия Лилов на „Позитано“ 20. Изпадането на Стефан Данаилов би било проява на много лош вкус. Ламбо е един от малкото корективи в партията, а извън нея почитателите му са от целия възрастов спектър. Емилия Масларова е от малкото специалисти в областта на социалната политика, а Любен Корнезов - безспорен капацитет не само в конституционните казуси, но юристът, който трудно може да бъде оборен.

Истинският проблем, който притеснява всички в столетницата, не е кои ще си тръгнат.

Авторитети да бъдат заменени с фаворити

е ужасът на структурите.Този филм вече е игран. И в момента има знаци, че може и да продължи. Красноречив пример е оргсекретарят Красимир Янков, на когото са поверени и връзките с местните структури. Човекът се справи толкова добре, че вече две области го изхвърлиха с нарочни писма до централата, че не искат да отговаря за тях. Първа въстана Стара Загора, а преди няколко дни и Бургас. Янков е областен шеф във Варна и амбициите му са да оглави листата в морската столица. Проблемът е, че точно там се оказа толкова непопулярен, че не успя да се класира като делегат на местната общинска конференция. За разлика от него общинският шеф на БСП Борислав Гуцанов има мощна подкрепа от структурите. За да бъде избегнат конфузът, нищо чудно на Сергей Станишев за втори път да се наложи да изневери на традицията. Тя повелява лидерът на БСП да води листата в пролетарския столичен район (25-и МИР) и в Бургас. През 2009 г. тя бе нарушена заради котерийни битки в морската столица. Има вариант Красимир Янков да оглави листата в Сливен, оттам все още не са го изгонили.

От Благоевград вече заливат „Позитано“ 20 с прокламации срещу Емил Костадинов.Човекът, който преди години разцепи партията в Благоевград, след последния конгрес бе назначен за ковчежник на „Позитано“ 20 и има амбиции да оглави кандидатдепутатската листа, изтласквайки Корнелия Нинова. Накрая Георги Пирински може да се окаже синята каска начело на списъка и не само заради подходящата фамилия. При подобен развой интригата праща Нинова във Враца. Там обаче отдавна е Георги Божинов, от когото местните не само че не са свалили доверието си, но и биха бойкотирали всеки парашутист. В Добрич Росен Карадимов е един от сериозните фаворити за водач. Човекът се бил доказал като мажоритарен кандидат на предишния вот, събрал бил доста гласове. Това означава, че бившият икономически министър Петър Димитров трябва да преглътне настъплението на приближените. В Стара Загора друг член на правителството на Станишев - Евгений Желев, ще трябва да отстъпи място на Деница Златева, която отговаря за международната дейност в изпълнителното бюро.

Битката за София

няма съмнения, че ще е особено драматична. Активният борец от референдума Янаки Стоилов ще си оспорва първото място със сладкодумния човек от гражданската квота Петър Курумбашев за 24-и МИР. Там е и проф. Любен Корнезов. Румен Овчаров едва ли ще бъде изтласкан от неговия 23-ти МИР. Още повече че той вече даде ясен знак, че предпочита парламента пред лидерството на столичната организация. За София-област новите играчи са  Младен Червеняков и Михаил Миков. Бившият вътрешен министър няма нищо против да отстъпи досегашния си район Видин на проф. Радослав Гайдарски. Проблемът е, че Кирил Добрев и френският възпитаник Драгомир Стойнев е трудно да бъдат заменени с парашутисти заради доверието, което са си спечелили. Резервен вариант за Червеняков е Монтана. Там обаче трудно ще приемат поредния спуснат от централата човек. Янаки Стоилов може да бъде командирован и в Ловеч, ако в София не е водач. Ламбо освен в столична листа най-вероятно ще оглави и пловдивската. Пламен Орешарски също ще бъде подсигурен двойно - в София и като водач в Бургас.

Безспорни водачи

отново има. Никой не се съмнява, че в Шумен листата ще оглави реанимираният заместник-председател на БСП Димитър Дъбов. Във Велико Търново отново ще бъде заложено на  Бойко Великов, в Кърджали на вечния кандидат и нов член на изпълнителното бюро Милко Багдасаров. В Кюстендил фурията Мая Манолова няма конкурент. В Русе ще заложат на бившия кмет Божидар Йотов, когото всички очакват да оздравее. В Хасково най-вероятно ще остане Емилия Масларова. Там трудно биха командировали Димчо Михалевски, на когото предстои истинска битка с Дора Янкова за Смолян. В Търговище ще заложат на Красимир Мирев, хирурга, който четвърти мандат е кмет на града. Силистра по всяка вероятност ще осиротее и там ще се наложи да бъде пратен човек от централата, който да спечели поне един мандат. Досегашният водач Антон Кутев, автор на теорията „Социализмът като СПИН“, ще бъде покрит на избираема позиция в някоя от столичните листи, без тази на 23-ти МИР, в случай че Овчаров е водач.

Деликатни ситуации

се очертават в Плевен, Ямбол, Разград и Перник. В първия град измислената битка ще е между Петков и Петков - Румен и Любомир. Вторият е общинският лидер, който се ползва от протекциите на „Позитано“ 20. Плевен показа отлични резултати на референдума. Лошото е, че биха могли да ги отдадат на местния Петков, който дори не се качи на сцена с агитатори за референдума. В БСП се шегуват, че бившият кмет на Разград Венелин Узунов, който е и   областен лидер на партията, е откъм страната на булката. Проблемът му е, че е нарочен за човек на Първанов, а фаворит на Станишев е бившият областен управител Атанас Анастасов, който изневери на БСП. И се изправи срещу кандидата за кмет на партията в Разград Денчо Бояджиев. В Ямбол битката също няма да е лесна. Там ще се сблъскат депутатът Атанас Мерджанов, бизнесменът Петър Кънев. 

Най-смешно е твърдението на БСП, че в партията имало водачи и тласкачи в листите. Защото всички знаят, че всичко е в ръцете на Станишев и неговите апаратчици. Останалото е... интрига. Ако прогнозите на депутатите се сбъднат, на практика ще бъде възпроизведена сегашната група на БСП в парламента. Това не желае нито една от местните структури и нито един от симпатизантите на столетницата. От лидера на партията зависи дали ще осчетоводи надеждите от социологическите прогнози или ще зацикли, залагайки на до болка втръснали лица.

(в. Преса, печатно издание, брой от 397 от 16 февруари 2013)


 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Приковани на кръста

Кеворк Кеворкян-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Денков дори не се сети да извади срещу виелиците бронетранспортьорите, които ...

9 дек. 2023 | 16:24

Валерия Велева: Безпросветност, Безродност и Безсъщност

Коледно настроение на площад "Св. Александър Невски"-Koledno-nastroenie-na-ploshtad--Sv--Aleksandar-Nevski-_1702135368.jpg

Впрочем цяла София е потънала в угнетяваща сивота - мръсни улици, няма светеща ...

9 дек. 2023 | 17:21

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове-Udi-Alan-pred-balgarska-mediya--Zhivotat-e-izpalnen-sas-sluchayni-shansove_1702222368.png

Смелият гений на седмото изкуство Уди Алън представи във Венеция 50-ия си филм ...

10 дек. 2023 | 17:30

Голям коледен концерт на фондация "Нашият дом е България" събира средства за православно училище

Голям коледен концерт на фондация "Нашият дом е България" събира средства за православно училище-Golyam-koleden-kontsert-na-fondatsiya--Nashiyat-dom-e-Balgariya--sabira-sredstva-za-pravoslavno-uchilishte_1702220880.jpg

Свещените текстове от Библията ще бъдат четени и пресъздавани от актьорите ...

10 дек. 2023 | 17:07

Най-важното

С промените в Конституцията този срамен епизод приключва, заяви председател на ПГ на ДПС

Пеевски остро: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, да прочете отново правомощията си

Пеевски: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, добре е отново да прочете правомощията си-Peevski--Radev-se-opitva-da-obarka-posokata-na-darzhavata--dobre-e-otnovo-da-prochete-pravomoshtiyata-si_1702217068.jpg

Нещата, всъщност, са прости - на Президента не му харесва, че България повече ...

10 дек. 2023 | 15:16

Той каза, че няма как да участва със свои предложения

Радев: Не е нормално парламент с критично ниско представителство да посяга на Конституцията
(Видео)

Радев: Не е нормално НС с критично ниско гражданско представителство да посяга на Конституцията-Radev--Ne-e-normalno-NS-s-kritichno-nisko-grazhdansko-predstavitelstvo-da-posyaga-na-Konstitutsiyata_1702205070.jpg

Относно възможността за налагане на вето на Бюджет 2024, Радев заяви, че има ...

10 дек. 2023 | 12:24

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото под условие

Виена ни пуска в Шенген по въздуха, ако приемаме сирийци и афганистанци. Радев: Това е неприемливо!

Виена ни пуска в Шенген по въздуха срещу приемане на търсещи убежище сирийци и афганистанци-Viena-ni-puska-v-Shengen-po-vazduha-sreshtu-priemane-na-tarseshti-ubezhishte-siriytsi-i-afganistantsi_1702207535.jpg

В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на ...

10 дек. 2023 | 13:21

Сглобката скърца на оперативно ниво, но големите цели ни държат заедно

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни-Dnes-SDS-stava-na-34-godini--Tolkova--na-kolkoto-e-demokratsiyata-u-nas--kazva-Rumen-Hristov_1701936764.jpg

Ако всяка година трябва да плащаме по дълга 2,5 милиарда евро или 5 милиарда ...

10 дек. 2023 | 16:48

Конфликтите са симптом, не са причината правителството да изглежда слабо, каза той

Тома Биков: В ГЕРБ никога не е обсъждана идея Борисов да бъде премиер при ротацията

Тома Биков: В ГЕРБ никога не е обсъждана идея Борисов да бъде премиер при ротацията-Toma-Bikov--V-GERB-nikoga-ne-e-obsazhdana-ideya-Borisov-da-bade-premier-pri-rotatsiyata_1702198160.jpg

По думите на Биков управлението се осъществява от коалиция, но не е осъществена ...

10 дек. 2023 | 10:49

Работим по общ документ с ПП-ДБ-СС за приоритетите в управлението, условието е да не се маха Паметникът на Съветската армия, каза тя

Григорова готова да прави нов проект със синдикалисти, от президентството не са я търсили за партия
(Видео)

Ваня Григорова: Работим по общ документ с ПП-ДБ-СС за приоритетите в управлението-Vanya-Grigorova--Rabotim-po-obsht-dokument-s-PP-DB-SS-za-prioritetite-v-upravlenieto_1702194268.png

Григорова уточни, че към момента от МК БСП имат решение да не подкрепят Борис ...

10 дек. 2023 | 09:41

Ако всичко е разписано, скандалите ще се решават по споразумение и няма да са толкова публични

Диана Дамянова: Пеевски е незаобиколим фактор, Борисов изживя своя катарзис, ПП-ДБ са "изнасилени"

Диана Дамянова: Пеевски е незаобиколим фактор и ще продължи да бъде, ПП-ДБ са "изнасилени"-Diana-Damyanova--Balgariya-ima-mnogo-golyam-politicheski-igrach---Delyan-Peevski_1700722929.jpg

Според Дамянова Бойко Борисов пък е изживял своя катарзис при протестите през ...

10 дек. 2023 | 12:32

Нито може да се сяда на нея, нито е арт инсталация, обикновен нашенски прогресивен булшит, написа Милана Фучеджиева

Странни талпи препречват тротоар в София! Граждани: Това коледна украса ли е или нова арт-инсталация

Странни талпи препречват тротоар в столицата! Граждани: Това коледна украса ли е или нова арт-инсталация-Stranni-talpi-preprechvat-trotoar-v-stolitsata--Grazhdani--Tova-koledna-ukrasa-li-e-ili-nova-art-instalatsiya_1702218052.jpg

За новата "арт"-инсталация сигнализираха потребители в социалната ...

10 дек. 2023 | 16:20

На страж пред “Вечния огън” се извисява коледна елха - като доказателство за днешната ни Безпросветност, Безродност и Безсъщност.

Валерия Велева: Безпросветност, Безродност и Безсъщност

Коледно настроение на площад "Св. Александър Невски"-Koledno-nastroenie-na-ploshtad--Sv--Aleksandar-Nevski-_1702135368.jpg

Впрочем цяла София е потънала в угнетяваща сивота - мръсни улици, няма светеща ...

9 дек. 2023 | 17:21